Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σταϊκούρας: Εντός των εκτιμήσεων η ύφεση - Στο 25% του Νόμου Κατσέλη οι στρατηγικοί κακοπληρωτές

tags :
Σταϊκούρας: Εντός των εκτιμήσεων η ύφεση - Στο 25% του Νόμου Κατσέλη οι στρατηγικοί κακοπληρωτές
Κεφάλαια 2,4 δισ. ευρώ εισέρρευσαν στην πραγματική οικονομία μέσω των προγραμμάτων που στήριξαν τις επιχειρήσεις από την πανδημία  ανέφερε ο Υπουργός Οικονομίας
Κεφάλαια 2,4 δισ. ευρώ εισέρρευσαν στην πραγματική οικονομία μέσω των προγραμμάτων που στήριξαν τις επιχειρήσεις από την πανδημία  ανέφερε ο Υπουργός Οικονομίας κ. Χρήστος Σταϊκούρας σε ημερίδα λογιστών που διενεργήθηκε χθες με αντικείμενο το πρόγραμμα γέφυρα για την επιδότηση της πρώτης κατοικίας και πρακτικές συμβουλές  αξιοποίησης χρηματοοικονομικών εργαλείων
Η χώρα, με βάση και τα τελευταία στοιχεία, που δημοσιοποιήθηκαν χθες 3/9, θα είναι σε ύφεση το 2020, σε ποσοστό – με τα σημερινά δεδομένα – κοντά στις αρχικές εκτιμήσεις, που διενεργήθηκαν τέλος Απριλίου.
Η  ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε τα στοιχεία για το α’ και β’ τρίμηνο του έτους και η χώρα έχει ύφεση 0,5% και 15,2%. Προφανώς η ύφεση είναι βαθιά, αλλά είναι χαμηλότερη από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο και σήμερα σίγουρα χαμηλότερη από το ύψος αντίστοιχων μεγεθών ύφεσης, που ανακοινώθηκαν σε χώρες, όπως η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία κ.ο.κ. Με αυτά τα δεδομένα φαίνεται ότι μακροοικονομικά δεδομένα κινούνται στο σενάριο,  που είχε τεθεί  για ύφεση μέχρι 8%.
Σε αυτό συνέβαλαν οι πόροι προς  την πραγματική οικονομία, σε εργαζόμενους και επιχειρηματίες.
Σε ελεύθερους επαγγελματίες και σε επιχειρήσεις, κυρίως μικρές και μικρομεσαίες, μόνο το υπουργείο Οικονομικών – εκτός του Εργασίας και των απολαβών σε εργαζόμενους – έχει δώσει 2,4 δισ. ευρώ σε 526.468 ΑΦΜ.
Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε στην αρχική υστέρηση της αντίδρασης του τραπεζικού συστήματος το οποίο ωστόσο πολύ γρήγορα ευθυγραμμίστηκαν.
 Μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα είχαν εκταμιευθεί 1,5 δισ. ευρώ δάνεια από 11.518 επιχειρήσεις μέσω του ΤΕΠΙΧ και δύο δισ. ευρώ δάνεια σε 4.187 επιχειρήσεις μέσω του Εγγυοδοτικού Μηχανισμού της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.
Από την άλλη εβδομάδα θα βγει Επιστρεπτέα Προκαταβολή  ΙΙΙ, η οποία θα έχει πόρους πάνω από ένα δισ. ευρώ και θα καλύψει πολύ μεγαλύτερη γκάμα επιχειρήσεων.
Σήμερα μετά  και την τελευταία έκδοση τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας είναι στο ύψος, που ήταν όταν ξεκινούσε η υγειονομική κρίση, τον Μάρτη του 2020, περίπου 38 δισ. ευρώ.
Αυτή η κυβέρνηση έχει «σηκώσει» από τις αγορές από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι σήμερα 15 δισ. ευρώ, ενισχύοντας ουσιαστικά τα ταμειακά διαθέσιμα.
Οι οφειλές των πολιτών, που δημιουργήθηκαν μέσα στο lockdown, έχουν μεταφερθεί για τον Απρίλιο του 2021 και εκκρεμεί η νομοθέτηση η καταβολή να γίνει σε 12 δόσεις, άτοκες ή σε 24 με 2,5% επιτόκιο.
Παράλληλα, αυτή η κυβέρνηση έχει νομοθετήσει τις μικροπιστώσεις.
Το ζήτημα εκκρεμεί στην Τράπεζα της Ελλάδος, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο, για να αρχίσουν να παίρνουν άδειες, αυτοί, που θα παρέχουν μικροπιστώσεις, ποσά, δηλαδή, μέχρι 25.000 ευρώ  
Σε ότι αφορά το πρόγραμμα γέφυρα στον πρώτο μήνα λειτουργίας -υπάρχει άλλος ένας μήνας- 51.000 άνθρωποι οριστικοποίησαν την αίτησή τους, έτσι ώστε να λάβουν μία σημαντική επιδότηση από την ελληνική πολιτεία.
Για το ίδιο θέμα ο Γραμματέας Ιδιωτικού Χρέους κ. Φώτης Κουρμούσης που συμμετείχε στην ημερίδα είπε: 
Οι 51.000 αιτήσεις υποβλήθηκαν μέσα στον Αύγουστο, που ήταν δύσκολος μήνας.
Θεωρούμε ότι τον Σεπτέμβριο, που ήδη έχουν αυξηθεί οι ρυθμοί, δηλαδή, σε ημερήσια βάση γίνονται δύο και τρεις φορές περισσότερες αιτήσεις,θα ξεπεράσουν τις 100.000 – 150.000 αιτήσεις και μπορεί να φτάσουν και τις 200.000.
Την προηγούμενη εβδομάδα  τέθηκε  σε διαβούλευση ο Κώδικας Διευθέτησης Οφειλών και Παροχής Δεύτερης Ευκαιρίας στον οποίο επίσης αναφέρθηκε ο κ. Σταϊκούρας.
Σήμερα το ιδιωτικό χρέος ανέρχονται στα 234 δισ. ευρώ. 
Σε ότι αφορά το Νόμο Κατσέλη περίπου 70.000 δανειολήπτες έχουν προσφύγει στα Ειρηνοδικεία της χώρας ενώ υπολογίζεται πως το 25% αυτών είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Ειρήνη Σακελάρη
Irini901@yaho.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης