Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τι κρύβεται πίσω από την δραματική απαξίωση του ελληνικού χρηματιστηρίου; - Γιατί έχασε όλο το ράλι των αγορών; - Τι θα συμβεί προσεχώς

Τι κρύβεται πίσω από την δραματική απαξίωση του ελληνικού χρηματιστηρίου; - Γιατί έχασε όλο το ράλι των αγορών; - Τι θα συμβεί προσεχώς
Τα ανοδικά περιθώρια των ελληνικών τραπεζικών μετοχών δεν είναι πολλά εάν πρώτα δεν επιλύσουν τα προβλήματα τους..ξεχάστε το πάρτι στην Ελλάδα
Τι πραγματικά κρύβεται πίσω από την δραματική απαξίωση του ελληνικού χρηματιστηρίου;
Η ελληνική αγορά εδώ και 5 μήνες έχει στην κυριολεξία εγκλωβιστεί σε ένα μικρό εύρος διακύμανσης και συμπεριφέρεται σαν zombie αγορά.
Οι διεθνείς αγορές σημειώνουν ράλι και το ελληνικό χρηματιστήριο είναι στάσιμο.
Η Wall Street σημειώνει ιστορικά υψηλά όλων των εποχών αλλά το ελληνικό χρηματιστήριο είναι παραγκωνισμένο, περιθωριοποιημένο και μη επενδύσιμο.
Η Apple η εταιρία φούσκα όλων των εποχών έφθασε να αποτιμάται 2,33 τρισεκ. δολάρια δηλαδή ξεπερνάει όλο των Russell 2000 τον δείκτη μικρής κεφαλαιοποίησης της Wall Street και να ξεπερνάει και το ΑΕΠ της Ιταλίας.
Στην Ελλάδα απόλυτη αδιαφορία.
Η ελληνική αγορά έχει πλήρως αυτονομηθεί και περιθωριοποιηθεί και ευτυχώς δηλαδή που δεν παρακολουθεί και τις σποραδικές βίαιες διορθώσεις των αγορών, όπως συνέβη με την Wall στις 3 Σεπτεμβρίου 2020.
Στην Ευρώπη επίσης καταγράφεται βελτίωση ενώ τα ομόλογα βρίσκονται κοντά στα ιστορικά τους χαμηλά.
Τα ομόλογα ωστόσο δεν είναι αντιπροσωπευτική αγορά, χειραγωγείται από ποσοτική χαλάρωση και προγράμματα Πανδημίας αλλοιώνοντας το πραγματικό κρατικό ρίσκο.
Το ελληνικό χρηματιστήριο είναι στάσιμο, απομονωμένο, στο περιθώριο, παντελής επενδυτική αδιαφορία, τι συμβαίνει;

Οι αιτίες;

Ένας από τους λόγους που οι αγορές και ειδικά η Wall σημείωσε ράλι πέραν από την ακραία χειραγώγηση της FED, που μόνο ζημία θα επιφέρει μεσοπρόθεσμα, ήταν η προοπτική εμβολίου έως το τέλος του 2020 για τον κορωνοιό.
Όμως ενώ η Wall σημειώνει ράλι το ελληνικό χρηματιστήριο… δεν αντιδρά στην είδηση του εμβολίου.
Άρα το εμβόλιο έχει ξεπεραστεί με όρους αποτιμήσεων.
Η Wall σημείωσε ράλι επειδή οι μικροεπενδυτές σπεύδουν μαζικά στις μετοχές, αγοράζουν Apple και εταιρίες υψηλής τεχνολογίας, οι εταιρίες ταυτόχρονα προβαίνουν σε επαναγορές ιδίων μετοχών και έτσι συντηρούνται αυτές οι ακραίες φούσκες στις αγορές.
Βέβαια όταν τα χρηματιστήρια είναι φούσκες θα συμβαίνουν τακτικά βίαιες διορθώσεις όπως στις 3 Σεπτεμβρίου 2020 όπου η Apple υποχώρησε -7% και η Tesla -8%.
Ενώ στις ΗΠΑ, στην Γαλλία, στην Γερμανία οι μικροί επενδυτές αγοράζουν μετοχές στην Ελλάδα παντελής αδιαφορία.

Τι φταίει λοιπόν;


1)Η Τουρκία και η αβεβαιότητα που έχει προκαλέσει έχει καθηλώσει τους επενδυτές.
Ωστόσο υπάρχει μια υπερβολή για τον ρόλο της κρίσης με την Τουρκία για το μέγεθος και την έκταση της επενδυτικής αδιαφορίας.
Δεν θα υπάρξει πόλεμος μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδος και αυτό κάποια στιγμή πρέπει να αποτιμηθεί – ίσως και να αποτιμάται χρηματιστηριακά –
Όμως ας αναφέρουμε ότι η Τουρκία έχει διαδραματίσει κάποιο ρόλο στην απαξίωση του ελληνικού χρηματιστηρίου.
2)Υπάρχουν άλλοι δύο λόγοι πολύ μεγάλης βαρύτητας και σημασίας.
Η ελληνική οικονομία πάτωσε, το ΑΕΠ θα μειωθεί στα 172 από 187,5 δισεκ. το 2020 αλλά και το 2021 υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα.
Η κατάρρευση των εσόδων είναι εντυπωσιακή, η πραγματική οικονομική συρρίκνωση είναι 30 δισεκ. στην Ελλάδα που μετριάζεται στα 15 δισεκ. λόγω των κυβερνητικών παρεμβάσεων ενώ η ΕΚΤ… έχει αγοράσει και 11,2 δισεκ. ελληνικά ομόλογα.
Υπάρχει έλλειψη ορατότητας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2021.
Αυτή η έλλειψη ορατότητας είναι ένας πολύ ισχυρός ανασταλτικός παράγοντας για τους μακροπρόθεσμους επενδυτές.
3)Υπάρχει όμως και ένας ακόμη σοβαρός λόγος.
Οι τράπεζες έχουν κεφαλαιακά προβλήματα, οι αγορές αντιλαμβάνονται ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν κεφάλαια.
Το ερώτημα που εγείρεται είναι οι ιδιώτες βασικοί μέτοχοι δεν επενδύουν νέα κεφάλαια.
Νέοι μέτοχοι – επενδυτές είναι έως αδύνατο να εμφανιστούν.
Ο μόνος που θεωρητικά έχει την δυνατότητα να βάλλει κεφάλαια είναι το ελληνικό δημόσιο.
Όμως δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι τράπεζες με 28 δισεκ. κεφάλαια έχουν 22,3 δισεκ. αναβαλλόμενο φόρο DTA και 15,55 δισεκ. αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση.
Από τα 28 δισεκ. κεφάλαια τα 15,55 δισεκ. «ανήκουν» στο ελληνικό δημόσιο.
Οικονομία, τράπεζες συνθέτουν ένα πάζλ από το οποίο το ελληνικό zombie χρηματιστήριο δεν θα ξεφύγει.
Πρέπει να δοθούν πολύ σοβαρές απαντήσεις από την ελληνική απαξιωμένη χρηματιστηριακή αγορά για να πειστούν κάποιοι διεθνείς επενδυτές να επενδύσουν στις μετοχές του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Τι θα συμβεί προσεχώς;    

Αυτό που θα συμβεί προσεχώς είναι ότι η στασιμότητα και η συσσώρευση θα συνεχιστεί έως ότου γίνει μια ανοδική απόπειρα προς τις 680 μονάδες ή μέγιστο 700 μονάδες.
Τα ανοδικά περιθώρια των ελληνικών τραπεζικών μετοχών δεν είναι πολλά εάν πρώτα δεν επιλύσουν τα προβλήματα τους..ξεχάστε το πάρτι στην Ελλάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης