Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Forbes: Με εξοπλισμό και αναβάθμιση, η Ελλάδα θα έχει στρατιωτική υπεροχή έναντι της Τουρκίας

tags :
Forbes: Με εξοπλισμό και αναβάθμιση, η Ελλάδα θα έχει στρατιωτική υπεροχή έναντι της Τουρκίας
Τον τρόπο ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει συγκριτικά ποιοτικό πλεονέκτημα και στρατιωτική υπεροχή έναντι της Τουρκίας εξηγεί δημοσίευμα του Forbes
Με νέο εξοπλισμό και αναβάθμιση του υφιστάμενου μαχητιού στόλου της σε αέρα και θάλασσα, η Ελλάδα θα αποκτήσει αξιοσημείωτη στρατιωτική υπεροχή έναντι της Τουρκίας, υποστηρίζει σε δημοσίευμά του το περιοδικό Forbes.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, εν τω μέσω μιας περιοόδου με κλιμακούμενη την ένταση μεταξύ των δύο χωρών και την επικίνδυνη αντιπαράθεση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο για τα δικαιώματα υδρογονανθράκων και τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων, η Ελλάδα βρίσκεται σε συζητήσεις για αγορά νέων μαχητικών από την Γαλλία και τις ΗΠΑ και εξετάζει τον εκσυγχρονισμό του υφιστάμενου ελληνικού στόλου.
«Εν μέσω των εντάσεων αυτών, η Αθήνα είναι σε διαπραγματεύσεις με την σύμμαχό της Γαλλία για μελλοντικές εξοπλιστικές συμφωνίες, οι οποίες ενδεχομένως να συμπεριλάβουν την αγορά γαλλικών μαχητικών Dassault Rafale 4ης και 5ης γενιάς», αναφέρει, προσθέτοντας ότι η ελληνική κατοχή τέτοιων μαχητικών «θα μπορούσε να αποδειχθεί σοβαρή πρόκληση για τα τουρκικά μαχητικά πάνω από το Αιγαίο και τη Μεσόγειο».
«Η ελληνική Πολεμική Αεροπορία μπορεί να αποκτήσει πολύ σημαντικό ποιοτικό πλεονέκτημα έναντι της τουρκικής έως το τέλος της δεκαετίας του 2020», τονίζει ο αρθρογράφος του Forbes, επικαλούμενος μάλιστα, πρόσφατες δηλώσεις Ελληνα αξιωματούχου στο Reuters, σύμφωνα με τις οποίες η Αθήνα είναι σε διαπραγματεύσεις με τη Γαλλία, αλλά και άλλες δυνάμεις, για την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της.
Επίσης, επικαλείται και ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες έχει ήδη επιτευχθεί συμφωνία με το Παρίσι για την αγορά 18 Rafale.
Αναφέρει επίσης ότι τον Ιανουάριο ο υπουργός Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπολος, είχε δηλώσει μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον πως η Ελλάδα σχεδιάζει να αποκτήσει από τις ΗΠΑ 24 αεροσκάφη F-35 5ης γενιάς με τεχνολογία Stealth, έναντι 3 δισ. δολ. με τη διαδικασία παραλαβής να αναμένεται να αρχίσει μετά το 2024.
Ο υπουργός είχε δηλώσει ότι η απόκτηση των F-35 θα προσδώσει στην Ελλάδα αεροπορική υπεροχή στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον.
Τη θέση αυτή, σημειώνει το Forbes, αποδέχεται και ο Τούρκος δημοσιογράφος Haluk Özdalga, ο οποίος είχε επισημάνει ότι η απόκτηση F-35 από την Ελλάδα θα μετατρέψει το Αιγαίο σε «ελληνική λίμνη» και θα ανατρέψει τις ισορροπίες σε Ανατολική Μεσόγειο, Κύπρο και Μέση Ανατολή.
Η Ελλάδα, που διαθέτει λίγο περισσότερα από 150 F-16 (έναντι 245 της Τουρκίας), προσανατολίζεται και στον εκσυγχρονισμό του υπάρχοντος στόλου των πολεμικών αεροσκαφών της, προσθέτει το δημοσίευμα.
Τον περασμένο Δεκέμβριο είχε ανακοινωθεί ότι έως το 2027 θα προχωρήσει ο εκσυγχρονισμός των 84 F-16 στην έκδοση Viper μετά τη σχετική συμφωνία με τη Lockheed Martin.
«Μετά την ολοκλήρωση και του προγράμματος αναβάθμισης, η Ελλάδα θα διαθέτει αναμφισβήτητα ποιοτικό πλεονέκτημα έναντι του ποσοτικού πλεονεκτήματος της Τουρκίας, που χρησιμοποιεί τις εκδόσεις F-16, Block 30, 40, και 50», επισημαίνεται.
Σύμφωνα με τη Lockheed Martin, η Ελλάδα θα διαθέτει τότε τα πλέον προηγμένα F-16 στην Ευρώπη.
Η Ελλάδα υπέγραψε επίσης συμβόλαια με γαλλικές αεροδιαστημικές εταιρείες για την αναβάθμιση του μικρότερου στόλου της Mirage 2000-5 κατά την ίδια περίοδο.
Η αξία των συμβολαίων εκτιμάται σε 260 εκατομμύρια ευρώ (περίπου 300 εκατομμύρια δολάρια).
Όλα αυτά έρχονται καθώς η Τουρκία αντιμετωπίζει προβλήματα με την προμήθεια νέων αεροσκαφών και την αναβάθμιση του υπάρχοντος στόλου της.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέστειλαν την Τουρκία από το πρόγραμμα F-35 Joint Strike Fighter για την απόκτηση προηγμένων ρωσικών πυραυλικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400 το 2019.
Η Τουρκία πιθανότατα δεν θα λάβει το αεριωθούμενο αεροπλάνο εκτός εάν αφαιρέσει εντελώς τα S-400 από την επικράτειά της, που δεν είναι πιθανό να κάνει.
Επιπλέον, η Τουρκία είναι απίθανο να καταφέρει να ολοκληρώσει το μαχητικό μυστικό TAI TF-X πέμπτης γενιάς έως τη δεκαετία του 2030 ούτε να προμηθεύσει μαχητές πέμπτης γενιάς από άλλες χώρες, όπως η Ρωσία, την ίδια περίοδο.
Η Τουρκία μπορεί ακόμη και να δυσκολευτεί να αποκτήσει μαχητές 4,5 γενεών για να χρησιμεύσει ως μαχητής διακοπής ώσπου να μπορέσει επιτέλους να πετάξει αεροσκάφη πέμπτης γενιάς.
Και πέρα ​​από όλα αυτά, η Άγκυρα μπορεί να δυσκολευτεί να αναβαθμίσει τον υπάρχοντα στόλο μαχητικών της.
Αποκαλύφθηκε πρόσφατα ότι το Κογκρέσο μπλόκαρε κρυφά τις συμφωνίες όπλων στην Τουρκία από το 2018, σύμφωνα με πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένης μιας σύμβασης για τον Lockheed Martin για τη διαρθρωτική αναβάθμιση 35 από τους παλαιότερους μαχητές Block 30 F-16 της Τουρκίας για να παρατείνει τη διάρκεια ζωής τους.
Κατά την ίδια περίοδο, η Τουρκία αποθηκεύει ανταλλακτικά για τα F-16 της από φόβο ότι θα μπορούσε να αντιμετωπίσει εκτεταμένες κυρώσεις στις ΗΠΑ για την αγορά S-400.
Κατά συνέπεια, μπορούμε να δούμε μια κατάσταση όπου η Τουρκία δυσκολεύεται να διατηρήσει τον μεγάλο στόλο μαχητών τέταρτης γενιάς, ενώ η Ελλάδα, σε αντίθεση, αναβαθμίζει με επιτυχία και βελτιώνει τον στόλο της και το αξιόμαχο αυτού.
Σε αυτό το σενάριο, η τουρκική αεροπορία θα υστερούσε σημαντικά σε σχέση με εκείνη του Έλληνα γείτονά της και η Άγκυρα θα δυσκολευτεί να διεκδικήσει στρατιωτικά τις  θαλάσσιες διαφορές της με την Αθήνα.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης