Τελευταία Νέα
Διεθνή

Steinmeier: Βαρύ φορτίο για τη Μόσχα η δηλητηρίαση Navalny – ΝΑΤΟ: Η Ρωσία να αποκαλύψει το πρόγραμμα Novichok

Steinmeier: Βαρύ φορτίο για τη Μόσχα η δηλητηρίαση Navalny – ΝΑΤΟ: Η Ρωσία να αποκαλύψει το πρόγραμμα Novichok
«Βαρύ φορτίο» για τη Μόσχα η δηλητηρίαση Navalny
H δηλητηρίαση του Alexei Navalny, ο οποίος νοσηλεύεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας σε νοσοκομείο του Βερολίνου, είναι καταστροφική για τη ρωσική ηγεσία και καθιστά δυσκολότερο για τη Γερμανία να συνεργαστεί με τη Μόσχα, δήλωσε σήμερα ο Γερμανός πρόεδρος Frank-Walter Steinmeier.
Η καγκελάριος Angela Merkel δήλωσε την Τετάρτη 2/9 ότι ο Navalny δηλητηριάστηκε με έναν σοβιετικού τύπου νευροτοξικό παράγοντα Novichok σε μια επίθεση κατά της ζωής του και ότι το Βερολίνο θα συμβουλευτεί τους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ για τον τρόπο που θα απαντήσει.
Η Ρωσία υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι είναι εγκληματική ενέργεια η ξαφνική ασθένεια του Navalny στη Σιβηρία τον περασμένο μήνα και μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκινήσει ποινική έρευνα.
Ο Γερμανός πρόεδρος, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας και σοσιαλδημοκράτης, δήλωσε στον δημοσιογραφικό οργανισμό RND ότι η Μόσχα θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις για το τι συνέβη στον Navalny.
"Το γεγονός ότι η αντιπολίτευση και οι επικριτικές φωνές στη Ρωσία πρέπει να φοβούνται για την υγεία ή για τη ζωή τους είναι αναμφισβήτητα ένα βαρύ φορτίο για την αξιοπιστία της ρωσικής ηγεσίας και καθιστά δυσκολότερη τη συνεργασία", είπε.
"Δεν επιθυμούμε εχθρότητα προς τη Ρωσία ή τον ρωσικό λαό, αλλά η αδικία θα πρέπει ξεκάθαρα να στηλιτευθεί", πρόσθεσε.
Ο αυστηρός τόνος στα σχόλια του Γερμανού προέδρου είναι αξιοσημείωτος καθώς πολλοί πολιτικοί των σοσιαλδημοκρατών υιοθετούν μια ηπιότερη θέση απέναντι στους δεσμούς με τη Ρωσία, σε σχέση με τους συντηρητικούς της κ. Merkel, κάποιοι από τους οποίους ζητούν να επανεξεταστεί ο αγωγός Nord Stream 2, ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία.
Το SPD (σοσιαλδημοκρατικό κόμμα) είναι ελάσσων εταίρος στον κυβερνητικό συνασπισμό της κ. Merkel.
Όπως δήλωσε ο κ. Steinmeier, εναπόκειται στο Βερολίνο να καταλήξει σε συμπεράσματα σχετικά με την υπόθεση "σε συνεργασία με τους ευρωπαίους εταίρους μας".
"Ο Navalny δηλητηριάστηκε βαριά με στόχο να φιμωθεί.
Τα πιο επείγοντα ερωτήματα τώρα στρέφονται προς την κυβέρνηση της Μόσχας", σημείωσε.

ΝΑΤΟ: Η Μόσχα πρέπει να συνεργασθεί στην έρευνα για τη δηλητηρίαση Navalny και να αποκαλύψει πλήρως το πρόγραμμα Novichok

Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συμφώνησαν σήμερα ότι η Ρωσία πρέπει να συνεργασθεί πλήρως με μια αμερόληπτη έρευνα που θα πραγματοποιηθεί από τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) σχετικά με τη δηλητηρίαση του αντιπολιτευόμενου ηγέτη Alexei Navalny, δήλωσε ο επικεφαλής της συμμαχίας.
«Οποιαδήποτε χρήση χημικών όπλων δείχνει πλήρη αδιαφορία για την ανθρώπινη ζωή και αποτελεί απαράδεκτη παραβίαση των διεθνών κανόνων», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Jens Stoltenberg.
«Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συμφωνούν πως η Ρωσία έχει τώρα να απαντήσει σε σοβαρά ερωτήματα, η ρωσική κυβέρνηση πρέπει να συνεργασθεί πλήρως με τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων σε μια αμερόληπτη διεθνή έρευνα», δήλωσε έπειτα από συνεδρίαση των πρεσβευτών της συμμαχίας.
Ο Stoltenberg τόνισε ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ καλούν επίσης τη Μόσχα να αποκαλύψει πλήρως στον ΟΑΧΟ το πρόγραμμα Novichok.
«Αυτοί που είναι υπεύθυνοι για την επίθεση πρέπει να λογοδοτήσουν και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη.
Έχουμε δει ξανά και ξανά αντιπολιτευόμενους ηγέτες και επικριτές του ρωσικού καθεστώτος να δέχονται επιθέσεις και να απειλείται η ζωή τους. Μερικοί έχουν ακόμη και σκοτωθεί», δήλωσε.
Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ χαρακτήρισε την υπόθεση ως «επίθεση σε θεμελιώδη δημοκρατικά δικαιώματα», εκτός από επίθεση σε έναν άνθρωπο, και τόνισε ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα συνεχίσουν να έχουν διαβουλεύσεις σχετικά με την υπόθεση αυτή και «θα εξετάσουν τις επιπτώσεις».

«Η δηλητηρίαση του Alexei Navalny ήταν ένας παραπλανητικός ελιγμός του Putin»

Ο πρώην ολιγάρχης και ιδρυτής του Ιδρύματος Open Russia, Mikhail Khodorkovsky, θεωρεί ότι η δηλητηρίαση του Alexei Navalny αποτελεί παραπλανητικό ελιγμό του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για να στηρίξει τον Λευκορώσο πρόεδρο Alexander Lukashenko.
«Είμαι πεπεισμένος ότι ο Putin προσωπικά επέτρεψε στον άνθρωπό του, τον Yevgeny Prigozhin, να κάνει μια παράλληλη επιχείρηση με τις εκκαθαρίσεις στο Μινσκ.
Ο Alexei Navalny δηλητηριάστηκε στις 20 Αυγούστου με σκοπό να αποσπάσει την προσοχή της ρωσικής κοινωνίας και να προειδοποιήσει την αντιπολίτευση.
Η δηλητηρίαση του Navalny έλαβε χώρα την παραμονή των κινητοποιήσεων σε ολόκληρη τη Λευκορωσία στις 23 Αυγούστου, οι οποίες θα μπορούσαν να αποδειχθούν μοιραίες για το καθεστώς Lukashenko», γράφει ο Mikhail Khodorkovsky σε άρθρο του στο περιοδικό Focus.
«Τα γεγονότα στη Λευκορωσία χρησίμευσαν ως εκφοβισμός, εκβιασμός και προπαγάνδα.
Εστάλη στη Δύση το μήνυμα ότι δεν πρέπει να παρεμβαίνει.
Έπρεπε να καταστεί σαφές σε Λευκορώσους και Ρώσους ότι η Δύση δεν επιτρέπεται να παρεμβαίνει», σημειώνει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης