Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Alpha Bank: Σημαντικό το πλήγμα της ναυτιλίας από τον κορωνοϊό

Alpha Bank: Σημαντικό το πλήγμα της ναυτιλίας από τον κορωνοϊό
Όπως σημειώνει η Alpha Bank, η εξάπλωση της νόσου επέφερε επιφέρει σημαντικό πλήγμα στην παγκόσμια ναυτιλία
Η υγειονομική κρίση που προκάλεσε ο COVID-19 κλιμακώθηκε σε πρωτοφανή επίπεδα τον περασμένο Μάρτιο, με σοβαρό αντίκτυπο στα εθνικά συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, στους ανθρώπους και στην παγκόσμια οικονομία.
Οι εθνικές κυβερνήσεις, προκειμένου να στηρίξουν τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, αντέδρασαν στην πανδημική έξαρση της νόσου COVID-19, επιβάλλοντας προσωρινή παύση της οικονομικής δραστηριότητας ή εφαρμόζοντας μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.
Όπως σημειώνει η Alpha Bank, η εξάπλωση της νόσου κατόρθωσε μεταξύ των άλλων να επιφέρει σημαντικό πλήγμα στην παγκόσμια ναυτιλία, επηρεάζοντας ναυτιλιακές δραστηριότητες από επιβατηγά πλοία και πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, μέχρι πετρελαιοφόρα.
Οι εθνικές κυβερνήσεις ανά τον κόσμο και οι ναυτιλιακές εταιρείες από την έναρξη της πανδημίας εφάρμοσαν διάφορα μέτρα προκειμένου να διασφαλίσουν, τόσο τη συνέχεια, όσο και την ασφάλεια των ναυτιλιακών δραστηριοτήτων και του διεθνούς εφοδιασμού. Με την εξάπλωση της νόσου, πολλές ναυτιλιακές και παρεμφερείς εταιρείες του κλάδου αντιμετώπισαν λειτουργικές δυσκολίες (απαγόρευση ταξιδιών στα πληρώματα και στο προσωπικό των εταιρειών, αδυναμία αλλαγής πληρωμάτων) καταγράφοντας παράλληλα σημαντική κάμψη στον κύκλο εργασιών τους.
Η σημαντική μείωση της ναυτιλιακής δραστηριότητας ξεκίνησε την εβδομάδα μεταξύ 16-22 Μαρτίου του 2020, ήτοι μια εβδομάδα μετά την απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στις 11 Μαρτίου 2020, να κηρύξει τον COVID-19, ως παγκόσμια πανδημία.
Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (EMSA),  ο αριθμός των πλοίων που προσέγγισαν λιμένες της ΕΕ από την αρχή του έτους μέχρι και τις 16 Αυγούστου, διαμορφώθηκε στις 473.235, έναντι 561.385 πλοίων την αντίστοιχη περίοδο του 2019, καταγράφοντας ετήσια μείωση κατά 15,7%.
Η πανδημία COVID-19 επηρέασε σημαντικά την κυκλοφορία των πλοίων, καθώς υπήρξαν και υπάρχουν περιορισμοί στις κινήσεις των επιβατών και των μελών των πληρωμάτων (σε μεγάλο βαθμό στα επιβατηγά πλοία) αλλά κυρίως εξαιτίας των μέτρων διακοπής της οικονομικής δραστηριότητας σε διάφορα κράτη-μέλη, με αποτέλεσμα τον περιορισμό του διεθνούς εμπορίου. Τα πλοία των οποίων η κυκλοφορία επηρεάστηκε σημαντικά ήταν τα κρουαζιερόπλοια, τα επιβατηγά πλοία και της μεταφοράς οχημάτων.  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης