Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Επιβεβαιώνεται σε «Α» η αξιολόγηση της Ισπανίας, σταθερό παραμένει το trend

DBRS: Επιβεβαιώνεται σε «Α» η αξιολόγηση της Ισπανίας, σταθερό παραμένει το trend
Αμετάβλητες οι αξιολογήσεις της Ισπανίας από τη DBRS Ratings
Σε «Α» επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ισπανίας η DBRS Ratings, χωρίς να μεταβάλει παράλληλα τις σταθερές προοπτικές (trend) -υποβαθμίστηκαν τον περασμένο Μάιο, από θετικές.
Όπως αναφέρει ο καναδικός οίκος αξιολόγησης, το σταθερό trend αντικατοπτρίζει την εκτίμηση ότι οι κίνδυνοι για τις αξιολογήσεις παραμένουν σε γενικές γραμμές ισορροπημένοι.
Τα μέτρα για την πανδημία θα οδηγήσουν σε σημαντική επιδείνωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και του δημοσίου χρέους φέτος.
Μια παρατεταμένη περίοδος οικονομικής αδυναμίας θα μπορούσε να καθυστερήσει την ενδεχόμενη δημοσιονομική εξισορρόπηση και τη σταθεροποίηση του δείκτη χρέους.
Παρά την ουσιαστική αύξηση που αναμένεται στις ανάγκες χρηματοδότησης και στα επίπεδα χρέους, η Ισπανία συνεχίζει να εκδίδει χρέος με σχεδόν ιστορικά χαμηλό κόστος χρηματοδότησης και μειώνει το μέσο κόστος του ανεξόφλητου χρέους.
Η DBRS Morningstar αναμένει η χρηματοοικονομική υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και οι διάφορες διευκολύνσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο να επιτρέψουν στην Ισπανία να συνεχίσει να στηρίζει την οικονομία μέσω αυτής της κρίσης με πολύ προσιτό κόστος χρηματοδότησης.
Η βαθμολογία "A" της Ισπανίας υποστηρίζεται από τη μεγάλη και διαφοροποιημένη οικονομία της χώρας, τον ανταγωνιστικό εξαγωγικό τομέα και την ένταξη στην Ευρωζώνη.
Τα τελευταία μακροοικονομικά σενάρια της AIReF δείχνουν μια ύφεση - ρεκόρ του ΑΕΠ 10,1% φέτος και μερική ανάκαμψη 5,2% το 2021.
Οι τελευταίες εκτιμήσεις του ΔΝΤ για τις επιδόσεις του ΑΕΠ, -12,8% το 2020 και 6,8% το 2021, είναι μεταξύ των πιο συντηρητικών, υπογραμμίζεται.
Παρά τη σημαντική μείωση από το 2012, το δημοσιονομικό έλλειμμα ανήλθε στο 2,8% του ΑΕΠ το 2019, ένα από τα υψηλότερα μεταξύ των κρατών - μελών της ΕΕ.
Το δημοσιονομικό έλλειμμα θα επιδεινωθεί απότομα το 2020 λόγω της βαθιάς οικονομικής ύφεσης, των αποτελεσμάτων του αυτόματου σταθεροποιητή και των μέτρων τόνωσης της κυβέρνησης.
Τον Ιούλιο, η AIReF υπολόγισε ότι ο δείκτης δημοσιονομικού ελλείμματος θα μπορούσε να φθάσει μεταξύ 11,9% και 14,4% το 2020, πριν συρρικνωθεί σταδιακά σε επίπεδο μεταξύ 8% και 10,3% το 2021, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας.
Το ΔΝΤ εκτιμά ότι ο δείκτης ελλείμματος θα μπορούσε να φθάσει το 13,9% το 2020 και το 8,3% το 2021, τοποθετώντας τον ξανά στους λιγότερο αισιόδοξους διεθνείς και επίσημους οργανισμούς.
Ο δείκτης δημόσιου χρέους της Ισπανίας αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά ως αποτέλεσμα ενός σημαντικού δημοσιονομικού ελλείμματος και μιας άνευ προηγουμένου ύφεσης το 2020.
Τα τελευταία σενάρια από την AIReF δείχνουν ότι ο δείκτης χρέους θα αυξηθεί σε επίπεδο μεταξύ 117,6% και 123,2% έως το τέλος του 2020 από 95,5% το 2019.
Το ισπανικό τραπεζικό σύστημα εισήλθε στην τρέχουσα οικονομική κρίση μετά από μια παρατεταμένη περίοδο βελτίωσης των δεικτών κεφαλαίου και της ποιότητας του ενεργητικού.
Αυτό συνέβη μετά από μεγάλη αναδιάρθρωση στον τομέα, αυστηρότερες κανονιστικές απαιτήσεις, οικονομική ανάκαμψη και ανάκαμψη της αγοράς κατοικιών τα τελευταία χρόνια.
Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών, ο δείκτης κεφαλαίου CET1 αυξήθηκε σε 11,5% το πρώτο τρίμηνο του 2020 από 9,3% το τρίτο τρίμηνο του 2014, υπερβαίνοντας τις κανονιστικές απαιτήσεις.
Την ίδια περίοδο, το μερίδιο των μη εξυπηρετούμενων δανείων μειώθηκε στο 3,1% από 8,8%, κάτω από το μέσο όρο της ζώνης του ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης