Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Ανήσυχη η Τουρκία από την απόφαση της Σερβίας να μεταφέρει στην Ιερουσαλήμ την πρεσβεία της στο Ισραήλ

Ανήσυχη η Τουρκία από την απόφαση της Σερβίας να μεταφέρει στην Ιερουσαλήμ την πρεσβεία της στο Ισραήλ
«Καλούμε όλες τις χώρες να συμμορφωθούν με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ» τονίζει η Άγκυρα
Η Τουρκία εξέφρασε τη «βαθιά ανησυχία» της το Σάββατο (5/9/2020) για την απόφαση της Σερβίας να μεταφέρει την πρεσβεία της στο Ισραήλ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.
«Καλούμε όλες τις χώρες να συμμορφωθούν με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ που έχουν εγκριθεί σχετικά με αυτό το ζήτημα, να σεβαστούν το ιστορικό και νομικό καθεστώς της Ιερουσαλήμ και να αποφύγουν μέτρα που θα κάνουν την επίλυση της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης ακόμη πιο δύσκολη», αναφέρει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
Υπενθυμίζει δε ότι η προσάρτηση της Ιερουσαλήμ από το Ισραήλ καταδικάστηκε από τη διεθνή κοινότητα και τον ΟΗΕ.
«Έχει υπογραμμιστεί επανειλημμένα σε διάφορα ψηφίσματα του ΟΗΕ ότι το παλαιστινιακό ζήτημα μπορεί να επιλυθεί μόνο με την ίδρυση ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους βάσει των συνόρων του 1967 με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα», υπογραμμίζει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, όπως μεταδίδει το Anadolu.
Οποιαδήποτε χώρα μεταφέρει την πρεσβεία της στην Ιερουσαλήμ προβαίνει σαφώς σε παραβίαση του διεθνούς δικαίου, προσθέτει.
Η απάντηση της Τουρκίας ήρθε αφού ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump ανακοίνωσε την Παρασκευή (4/9) ότι η Σερβία συμφώνησε να μεταφέρει την πρεσβεία της στην αμφισβητούμενη πόλη τον Ιούλιο.
Οι ηγέτες της Σερβίας και του Κοσόβου συναντήθηκαν υπό την αιγίδα των ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον, όπου συμφώνησαν να εξομαλύνουν  τους οικονομικούς τους δεσμούς.
Η Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο υπέγραψαν ξεχωριστές συμφωνίες με τις ΗΠΑ, στις οποίες η Σερβία συμφώνησε να μεταφέρει την πρεσβεία της στην Ιερουσαλήμ.
Το Κοσσυφοπέδιο και το Ισραήλ συμφώνησαν να ομαλοποιήσουν τις σχέσεις και να δημιουργήσουν διπλωματικούς δεσμούς.
Η Σερβία συμφώνησε επίσης να ανοίξει εμπορικό γραφείο στην Ιερουσαλήμ τον Σεπτέμβριο.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης