Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τι προκάλεσε τη «βουτιά» του Γαλλικού ΑΕΠ εν μέσω πανδημίας... που απέφυγε η Γερμανία

Τι προκάλεσε τη «βουτιά» του Γαλλικού ΑΕΠ εν μέσω πανδημίας... που απέφυγε η Γερμανία
Το Γαλλικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 19% τους πρώτους 6 μήνες όταν στη Γερμανία ήταν 11,5%
Το χάσμα που προέκυψε στο ΑΕΠ της κατά τη διάρκεια της πανδημίας και την χωρίζει από την Γερμανία, επιθυμεί να γεφυρώσει ο Em. Macron ως το τέλος του 2020 για να μπορεί να στέκεται στο ύψος της Merkel στις αποφάσεις που λαμβάνονται στην ΕΕ.
Η οικονομία της Γαλλίας επλήγη σημαντικά από τον κορωνοΐό, η οποία συρρικνώθηκε σχεδόν κατά 19% τους πρώτους έξι μήνες του έτους, εξαιτίας της  απότομης πτώσης της δραστηριότητας στον τεράστιο δημόσιο τομέα της.
Αντίθετα, η οικονομία της Γερμανίας το ίδιο διάστημα παρουσίασε συρρίκνωση κατά 11,5%.

Chart showing how France has fared poorly in the first half of 2020

Ο Gilles Moëc, επικεφαλής οικονομολόγος της γαλλικής ασφαλιστικής εταιρείας Axa, δήλωσε ότι η πτώση της δραστηριότητας του δημόσιου τομέα ήταν «ένα σημαντικό ζήτημα» αφού μείωσε κατά 2,5 μονάδες το ΑΕΠ της χώρας το δεύτερο τρίμηνο του 2020, ενώ αντίθετα το ΑΕΠ της Γερμανίας ενισχύθηκα κατά 0,3%.
Υποθέτοντας ότι η δραστηριότητα της γαλλικής κυβέρνησης έχει επιστρέψει στα προ-πανδημικά επίπεδα, ο Moëc υπολόγισε ότι «το γαλλικό ΑΕΠ θα καταφέρει να αυξηθεί το τρίτο τρίμηνο του 2020 κατά 3,9%, γεγονός που θα αντισταθμίσει αρκετά τη διαφορά με τη Γερμανία».
Η Γαλλία και η Γερμανία κατέγραψαν σημαντικές απώλειες του ΑΕΠ τους, το δεύτερο τρίμηνο του έτους όταν η πανδημία βρισκόταν στο αποκορύφωμα και είχε επιβληθεί Lockdown, με τα γραφεία, τα εργοστάσια και τα σχολεία να παραμένουν κλειστά και τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης να στρέφονται αποκλειστικά σε ασθενείς του κορωνοϊούς.
Ωστόσο, το Lockdown στη Γαλλίας διήρκεσε περισσότερο από αυτό της Γερμανίας γεγονός που είχε μεγαλύτερο οικονομικό αντίκτυπο στην οικονομία του Παρισιού.
 
Ποιές πολιτικές επιλογές οδήγησαν στην πτώση του Γαλλικού ΑΕΠ

Σε αυτό συμβάλει και το ότι ο δημόσιος τομέας της Γαλλίας αντιπροσωπεύει πάνω από το 1/5 της οικονομίας της και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά στην Ευρώπη.
Αντίθετα, η Γερμανία επέλεξε στη διάρκεια του Lockdown το μεγαλύτερο ποσοστό των δημοσίων υπαλλήλων της να εξακολουθήσουν να εργάζονται.
Η Destatis, η γερμανική στατιστική υπηρεσία, δήλωσε ότι παρόλο που τα σχολεία έκλεισαν, οι εκπαιδευτικοί εξακολουθούσαν να εργάζονται και πληρώθηκαν για να παραδώσουν μαθήματα εξ αποστάσεως μέσω διαδικτυακών συστημάτων μάθησης, οπότε έκρινε ότι η παραγωγή τους ήταν ως επί το πλείστον αμετάβλητη.
Ως αποτέλεσμα, η κατανάλωση της γερμανικής κυβέρνησης συνέχισε να αυξάνεται παρά την πανδημία, αυξάνοντας 2% κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους κάτι που παρατηρήθηκε και στην Ισπανία (2%) ενώ μειώθηκε κατά 2% στην Ιταλία, παρόλο που και οι δύο αυτές χώρες παρά το γεγονός ότι Ισπανία και Ιταλία παρέμειναν σχεδόν το ίδιο χρονικό διάστημα σε καραντίνα όσο και η Γαλλία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης