Τελευταία Νέα
Οικονομία

Όλες οι αλλαγές σε υπερωρίες, μισθούς, δώρο, άδειες, αναστολές συμβάσεων που φέρνει το νομοσχέδιο του Υπ. Εργασίας

Όλες οι αλλαγές σε υπερωρίες, μισθούς, δώρο, άδειες, αναστολές συμβάσεων που φέρνει το νομοσχέδιο του Υπ. Εργασίας
Με το νομοσχέδιο επιχειρείται μεγάλη αναπροσαρμογή στις υπερωρίες, αλλαγή στην καταβολή του δώρου Χριστουγέννων, επέκταση του δικαιώματος του εργοδότη να καθορίζει ad hoc το ωράριο τηλεργασίας
Για ένα χρόνο ακόμα παραμένει στα 650 ευρώ ο προσδιορισμός του κατώτατου μισθού και οι όποιες αλλαγές αποφασιστούν εντός του Μαρτίου του 2021 από την σχετική επιτροπή-τηρουμένης της κατάστασης με τον Κορονοϊό- θα έχουν εφαρμογή από το 2022.
Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή το βράδυ της Παρασκευής 4/92020 από την κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας ορίζει ότι η διαδικασία για την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού θα ξεκινήσει το τελευταίο δεκαήμερο του Νοεμβρίου 2020 και θα ολοκληρωθεί εντός του δεύτερου δεκαπενθήμερου του Μαρτίου 2021.
Με το νομοσχέδιο επιχειρείται μεγάλη αναπροσαρμογή στις υπερωρίες, αλλαγή στην καταβολή του δώρου Χριστουγέννων, επέκταση του δικαιώματος του εργοδότη να καθορίζει ad hoc το ωράριο τηλεργασίας.
Πιο αναλυτικά:
1. Για την υπερωριακή απασχόληση, επεκτείνει το δικαίωμα του εργοδότη να καθορίζει μέχρι τέλος του έτους, την υπερωριακή απασχόληση χωρίς προηγούμενη άδεια από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι επεκτείνει τον χρονικό ορίζοντα από 120 ώρες το χρόνο υπερωριακής απασχόλησης, σε 180 ώρες. Σε κάθε περίπτωση οι εργαζόμενοι θα τις πληρώνονται με τις νόμιμες προσαυξήσεις επί του μισθού τους. Επιπλέον, καθιερώνει υπερωρία μίας απλήρωτης ώρας προκειμένου να αναπληρωθεί καραντίνα 7 ή 14 ημερών, την οποία όμως ο εργοδότης θα πληρώσει στο ακέραιο τον εργαζόμενο, καθώς και τις ασφαλιστικές του εισφορές. Να σημειωθεί ότι η επίμαχη διάταξη ανέφερε ότι επιστρέφοντας από την προληπτική καραντίνα των 7 ή 14 ημερών, ο εργαζόμενος θα πρέπει να αναπληρώσει με υπερωρίες έως 3 ώρες ημερησίως τις εργάσιμες ημέρες της καραντίνας εφόσον δεν είναι εφικτή η λύση της τηλεργασίας. Μετά τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και των εργατολόγων που έκαναν λόγο για αυθαιρεσία και αντιεργατική εμμονή η διάταξη άλλαξε προς όφελος των εργαζόμενων οι οποίοι υποχρεώνονται να αναπληρώσουν την καραντίνα με υπερωρία έως μία ώρα ημερησίως.
2. Για το Δώρο Χριστουγέννων, το κράτος αναλαμβάνει να καταβάλλει το τμήμα του Δώρου που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα της αναστολής της σύμβασης εργασίας. Ωστόσο η βάση υπολογισμού για το ποσό που θα καταβάλει το κράτος δεν θα είναι ο αρχικός μισθός αλλά το ποσό της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, δηλαδή τα 534 ευρώ ανά μήνα. Το Δώρο πρέπει να πληρωθεί κανονικά από τις επιχειρήσεις, χωρίς αναβολή έως τις 21 Δεκεμβρίου. Το κράτος θα πληρώνει το τμήμα του Δώρου που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα της αναστολής της σύμβασης εργασίας και βάση υπολογισμού  θα είναι το ποσό της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, δηλαδή τα 534 ευρώ ανά μήνα και όχι ο ονομαστικός μισθός του κάθε εργαζόμενου. Έτσι, κερδισμένοι θα βγαίνουν οι χαμηλόμισθοι και ειδικά όσοι δουλεύουν με μερική απασχόληση, ενώ μεγάλες απώλειες θα έχουν οι υψηλόμισθοι που βγήκαν σε αναστολή.
3. Παρατείνεται μέχρι τέλος του 2020 το νέο έκτακτο πλαίσιο της τηλεργασίας που προβλέπει την δυνατότητα του εργοδότη να επιβάλλει μονομερώς εξ αποστάσεως απασχόληση χωρίς να απαιτείται η συναίνεση του εργαζόμενου.
4. Θεσπίζεται ειδική άδεια 14 ημερών ή και περισσότερων, με πλήρεις αποδοχές σε γονείς με παιδιά ασθενείς από κορωνοϊό.  Η άδεια αυτή θα είναι συγχρηματοδοτούμενη από τον εργοδότη και το κράτος. Ειδικότερα οι γονείς θα λαμβάνουν τον μισθό τους κατά τα δύο τρίτα από τον εργοδότη και κατά το ένα τρίτο από τον τακτικό προϋπολογισμό: κατά τα δύο τρίτα (2/3) από τον εργοδότη και κατά το ένα τρίτο (1/3) από τον τακτικό προϋπολογισμό. Ειδικότερα για τους εργαζομένους του ευρύτερου δημοσίου τομέα η ανωτέρω άδεια καλύπτεται εξ ολοκλήρου από τον εργοδότη. Οι εργοδότες υποχρεούνται να δηλώνουν στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων όσους εργαζομένους τους κάνουν χρήση της άδειας, καθώς και τη διάρκεια αυτής.
5. Παρατείνεται η επιδότηση μισθού κατά 60% μέσα από το πρόγραμμα «Συνεργασία» ως και το τέλος Δεκεμβρίου.
6. Όσες επιχειρήσεις προχωρήσουν σε αναστολές συμβάσεων εργασίας τον Οκτώβριο τίθεται απαγόρευση απολύσεων ως και τον Νοέμβριο. Αφορά  εργαζόμενους στους κλάδους επισιτισμού, αεροπορικών, ακτοπλοϊκών και χερσαίων μεταφορών, τουρισμού, εποχικής ή μη λειτουργίας (συμπεριλαμβάνονται και τα 12μηνης διάρκειας ξενοδοχεία και τα εποχικά) αθλητισμού, πολιτισμού καθώς και κάθε άλλου κλάδου που πλήττεται σημαντικά, όπως αυτοί ορίζονται από το Υπουργείο Οικονομικών, βάσει Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ) και για τον Οκτώβριο. Όσοι εργαζόμενοι τεθούν σε αναστολή ολόκληρο τον Οκτώβριο θα δικαιούνται 534 ευρώ. Διαφορετικά θα λάβουν 17,8 ευρώ ανά ημέρα αναστολής.
7. Στο καθεστώς ειδικής αποζημίωσης μπαίνουν καλλιτέχνες για δυο μήνες και ειδικότερα για το διάστημα από 1.9.2020 έως 31.10.2020: Καλλιτέχνες, δημιουργοί και επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού που είναι εγγεγραμμένοι έως την 15η Οκτωβρίου 2020 στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα artandcultureprofessionals.services.gov.gr στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Τα πρόσωπα που ασκούν το επάγγελμα του ξεναγού και είναι υπόχρεα καταβολής εισφορών στον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ).

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης