Τελευταία Νέα
Διεθνή

Λευκορωσία: Στη Μόσχα ο Lukashenko τις επόμενες μέρες - Κυρώσεις κατά 31 αξιωματούχων θα επιβάλλει η ΕΕ

Λευκορωσία: Στη Μόσχα ο Lukashenko τις επόμενες μέρες - Κυρώσεις κατά 31 αξιωματούχων θα επιβάλλει η ΕΕ
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει στόχο να έχει επιβάλει μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου οικονομικές κυρώσεις σε 31 υψηλόβαθμούς Λευκορώσους αξιωματούχους
Τη Μόσχα για συνομιλίες θα επισκεφθεί τις επόμενες μέρες ο Λευκορώσος ηγέτης Alexander Lukashenko, ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να επιβάλλει κυρώσεις σε βάρος 31 αξιωματούχων της Λευκορωσίας.
Η Ρωσία είναι στενός σύμμαχος του Lukashenko, ο οποίος αντιμετωπίζει πολιτική κρίση στη χώρα του, όπου πραγματοποιούνται μαζικές κινητοποιήσεις μετά την επανεκλογή του με συντριπτική πλειοψηφία στις προεδρικές εκλογές της 9ης Αυγούστου.
Η αντιπολίτευση καταγγέλλει ότι το αποτέλεσμα των εκλογών είναι προϊόν νοθείας.

Προς επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει στόχο να έχει επιβάλει μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου οικονομικές κυρώσεις σε 31 υψηλόβαθμούς Λευκορώσους αξιωματούχους, στους οποίους περιλαμβάνεται ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, δήλωσαν τρεις διπλωμάτες της ΕΕ, ως απάντηση στις εκλογές της 9ης Αυγούστου, στις οποίες η Δύση υποστηρίζει πως έγινε νοθεία, σύμφωνα με το Reuters.
Έπειτα από σχεδόν έναν μήνα μαζικών διαδηλώσεων κατά του αποτελέσματος των εκλογών, τις οποίες ο πρόεδρος Lukashenko ανακοίνωσε πως κέρδισε με αποτέλεσμα να παρατείνει την ηγεσία του, που διαρκεί ήδη 26 χρόνια, η ΕΕ έχει στόχο να τιμωρήσει την κυβερνητική καταστολή και να υποστηρίξει εκκλήσεις για νέες εκλογές.
«Αρχικά συμφωνήσαμε σε 14 ονόματα, όμως πολλά κράτη αισθάνονται πως δεν είναι αρκετά.
Έχουμε τώρα καταλήξει σε συναίνεση για άλλα 17», δήλωσε ένας διπλωμάτης της ΕΕ. «Πρόκειται για ανώτερους αξιωματούχους υπεύθυνους για τις εκλογές, για τη βία και για την καταστολή.
 
633 συλλήψεις στις κινητοποιήσεις της Κυριακής

Eν τω μεταξύ, το υπουργείο Εσωτερικών της Λευκορωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι 633 συλλήψεις έγιναν στη διάρκεια των μαζικών κινητοποιήσεων της αντιπολίτευσης που έγιναν χθες Κυριακή στη χώρα, σε διαμαρτυρία για την αμφιλεγόμενη επανεκλογή του Lukashenko στην προεδρία.
Σύμφωνα με το υπουργείο, 363 από τους συλληφθέντες παραμένουν σήμερα προφυλακισμένοι εν αναμονή της εξέτασης των υποθέσεών τους από δικαστήρια.
Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό συλλήψεων στις οποίες προβαίνει η λευκορωσική αστυνομία σε διαδήλωση της αντιπολίτευσης έπειτα από αυτές στις οποίες προχώρησε στις πρώτες κινητοποιήσεις που έγιναν μετά τις προεδρικές εκλογές της 9ης Αυγούστου και κατεστάλησαν άγρια από τις δυνάμεις της τάξης.
Οι αρχές πολλαπλασίασαν εξάλλου την περασμένη εβδομάδα τις συλλήψεις αντιδρώντας στην κινητοποίηση φοιτητών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης