Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανικός Τύπος: Οι ύβρεις του Erdogan και οι ευθύνες της ΕΕ - Μοναδική φωτεινή εικόνα η Γαλλία

Γερμανικός Τύπος: Οι ύβρεις του Erdogan και οι ευθύνες της ΕΕ - Μοναδική φωτεινή εικόνα η Γαλλία
Τα σχόλια του γερμανικού Τύπου για τι προκλήσεις του Recep Tayyip Erdogan
Πλήθος ενημερωτικών δημοσιευμάτων του γερμανικού Τύπου αυτές τις ημέρες για τα τεκταινόμενα στην Ανατολική Μεσόγειο, τις συνεχιζόμενες λεκτικές απειλές του Τούρκου προέδρου, τα στρατιωτικά γυμνάσια στις ακτές της Κύπρου και τις διπλωματικές προσπάθειες των εμπλεκόμενων πλευρών για την αποφυγή θερμού επεισοδίου μεταξύ δύο μελών της ίδιας συμμαχίας, σχολιάζει η Deutsche Welle.
“Τί κοστίζει η ειρήνη του Ερντογάν”; είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος σχολιαστικού άρθρου στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού ενημερωτικού δικτύου NTV. Το ερώτημα είναι βέβαια ρητορικό διότι όπως αναφέρει το δημοσίευμα, τόσο ο Τούρκος πρόεδρος όσο και η ΕΕ και η διαμεσολαβήτρια Γερμανία δεν φαίνονται διατεθειμένοι στην πραγματικότητα να εξευρεθεί ειρηνική λύση.
Να πώς περιγράφει η Γερμανίδα δημοσιογράφος τον ισχυρό άνδρα της Τουρκίας:

“Μοναδική φωτεινή εικόνα η Γαλλία”

“Άνδρας της εκλεπτισμένης διπλωματίας δεν υπήρξε ποτέ ο Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν.
Δημόσιες ομιλίες του καταλήγουν συνήθως σε υβρεολόγιο.
Είτε κατά της ΕΕ, είτε κατά της Γερμανίας στη διαμάχη του με τον Γερμανό δημοσιογράφο Ντενίζ Γιουτσέλ, τα τελευταία χρόνια ο Ερντογάν μοιράζει ύβρεις.
Κανείς δεν το έβλέπε με καλό μάτι ωστόσο μέχρι τώρα δεν υπήρχε λόγος ανησυχίας.
Σήμερα όμως με τη διένεξη με την Ελλάδα πρόκειται για κάτι άλλο.
Ο Τούρκος πρόεδρος δεν μένει μόνο στις γνωστές ύβρεις του αλλά απειλεί ανοιχτά με πόλεμο.
Ορκίζει τους οπαδούς του να αγωνιστούν κατά των ´φιλάργυρων και ανίκανων´ πρωθυπουργών στο Παρίσι και την Αθήνα.
Κάνει λόγο για ´εμάς τους μάρτυρες´, σαν να εκπροσωπούσε 82 εκατομμύρια ετοιμοπόλεμους Τούρκους.
Έτσι μοιάζει μια υποψήφια χώρα της ΕΕ;“ διερωτάται η αρθρογράφος.
Αναφερόμενη στην ΕΕ της αποδίδει σημαντικό κομμάτι ευθυνών για τη σταδιακή αποξένωσή της από την Τουρκία, κάνοντας αναφορές, μεταξύ άλλων και σε δηλώσεις ευρωβουλευτών. Μεταξύ αυτών και στην Εζλέμ Ντεμιρέλ, Ευρωβουλευτή του κόμματος Η Αριστερά, η οποία ανέφερε τα εξής: “Αυτό που επί χρόνια κάνει η ΕΕ, είναι σκέτη υποκρισία.
Ενώ επικρίνει από τη μια τον ρόλο της Τουρκίας στη διένεξη με την Λιβύη, από την άλλη την εξοπλίζει.
Αυτό πρέπει να τελειώσει”.
Στο κυριακάτικo φύλλο της Neue Zürchner Zeitung, ο αρθρογράφος καλεί την ευρωπαϊκή διπλωματία να χρησιμοποιήσει τη γλώσσα που καταλαβαίνει καλύτερα ο Τούρκος πρόεδρος, τη σκληρή γλώσσα.
“Ο Σαρλ Μισέλ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, πιέζει για μια μεσογειακή διάσκεψη με θέματα θαλασσίων συνόρων, προσφυγικό και εκμετάλλευση του πιθανολογούμενου υπόγειου πλούτου.
Ωστόσο θα ήταν δουλειά των Βρυξελλών να υλοποιήσει επιτέλους τις κυρώσεις που έχουν εξαγγελθεί εδώ και μήνες κατά της Τουρκίας.
Μοναδική ελπίδα σε αυτό το θλιβερό τοπίο η Γαλλία.
Συμπαραστέκεται στην Ελλάδα με το ναυτικό της διότι όπως όλοι οι αυταρχικοί (ηγέτες) ο Ερντογάν καταλαβαίνει μόνο τη σκληρή γλώσσα”.

Διπλές αιτήσεις ασύλου;

Την προσοχή πολλών Γερμανών αρθρογράφων συγκέντρωσαν χθεσινές δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργου Κουμουτσάκου για αύξηση των προσφυγικών ροών μέσω του ΄Εβρου όπως καταγράφονται τις δύο τελευταίες εβδομάδες. “Περισσότεροι αστυνομικοί, οι Έλληνες ενισχύουν την προστασία των συνόρων στον Έβρο” ενημερώνει τους αναγνώστες της η Frankfurter Allgemeine Zeitung.
"Στέλνει ο Ερντογάν και πάλι πρόσφυγες στα σύνορα;
Η Ελλάδα μεταφέρει μονάδες”, γράφει η die Welt.
Στο κυριακάτικο της φύλλο η Welt, προχωρά σε μιαν αποκάλυψη για το προσφυγικό.
Ο αρθρογράφος της επικαλείται εμπιστευτική έκθεση του Κέντρου Κοινής Ανάλυσης και Στρατηγικής για την Παράνομη Μετανάστευση (Gasim) και αναφέρει ότι από τα μέσα Ιουνίου έχει αυξηθεί αισθητά η μετανάστευση από αέρος από την Ελλάδα προς τη Γερμανία.
Πρόκειται για ανθρώπους που τους έχει χορηγηθεί άσυλο στην Ελλάδα.
Επιτρέπεται να ταξιδεύουν, ωστόσο έχουν δικαίωμα να διαμείνουν σε άλλη χώρα του Σένγκεν μέχρι 90 ημέρες το χρόνο.
Η έκθεση αναφέρει ότι "οι ελληνικές υπηρεσίες μετανάστευσης εκδίδουν όλο και περισσότερα ταξιδιωτικά έγγραφα στους πρόσφυγες".
Και ο αρθρογράφος διευκρινίζει:
“Σε πρόσφυγες με διεθνή αναγνώριση δίνεται το δικαίωμα να ταξιδεύουν εντός των χωρών Σένγκεν αεροπορικώς ή μέσω των χερσαίων συνόρων.
Κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση των αιτήσεων ασύλου στη Γερμανία διότι ορισμένα από αυτά τα πρόσωπα αφού εισέλθουν στη χώρα δηλώνουν την πρόθεσή τους να ζητήσουν εκ νέου προστασία”.
Η εφημερίδα εξηγεί ότι προηγουμένως καταστρέφουν τα έγγραφά που τους χορηγήθηκαν στην Ελλάδα ώστε να μπορέσουν και πάλι να κάνουν νέα αίτηση και να παραμείνουν στη Γερμανία.
Στην έκθεση επισημαίνεται η δυσκολία για τη γερμανική κυβέρνηση:
“Η Ελλάδα αναγνωρίζει περισσότερους πρόσφυγες αλλά δεν προσφέρει μόνιμη διαμονή και δίνει λίγες ευκαιρίες δουλειάς, αντ’ αυτών όμως ελευθερία να ταξιδεύουν εντός της ΕΕ” καταλήγει το δημοσίευμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης