Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Το «εμβόλιο» των τραπεζών στον ξενοδοχειακό κλάδο - Πολλές μονάδες βγαίνουν προς πώληση

Το «εμβόλιο» των τραπεζών στον ξενοδοχειακό κλάδο - Πολλές μονάδες βγαίνουν προς πώληση
Πως τα κατάφερε η μονάδα της Elounda - Πόσα ξενοδοχεία βγαίνουν στο σφυρί
Στο Ναδίρ κινούνται τα έσοδα από τον τουρισμό της χώρας εξαιτίας του Covid 19 τα οποία ανέρχονται όσα ξόδεψαν πέρυσι μόνο οι Γερμανοί τουρίστες.
Η καυτή τουριστική σεζόν Ιουλίου και Αυγούστου και ειδικότερα το πρώτο εξάμηνο του 2020, οι τουριστικές εισπράξεις «αγγίζουν» μόλις τα 3 δις ευρώ το 2020 διαγράφοντας ένα ζοφερό μέλλον για τις 10.500 ξενοδοχειακές μονάδες και τα 400.000 τουριστικά καταλύματα της χώρας.
Τα φετινά έσοδα αντιστοιχούν στα περσινά έσοδα που έφεραν μόνο  οι Γερμανοί τουρίστες που να σημειωθεί ήταν 2,9 δις. ευρώ το 2019 και την επισκέφτηκαν περισσότεροι από 4 εκατομμύρια τουρίστες.
Ο ξενοδοχειακός κλάδος ζει τη σοβαρότερη κρίση στην πολύχρονη ιστορία με τον κορωνοϊο να αλλάζει άρδην το τοπίο της τουριστικής βιομηχανίας.
Μικρές είναι εξαιρέσεις που ελαχιστοποίησαν τις δυσμενείς συνέπειες από την πανδημία.
Ανάμεσα στις μονάδες που άντεξαν ήταν το Elounda Peninsula All Suite Hotel, συμφερόντων της οικογένειας Σπύρου Κοκοτού, που τον Αύγουστο σημείωσε αύξηση τζίρου σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019, ενώ οι επιδόσεις του ήταν κι από τις καλύτερες της τελευταίας δεκαετίας στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
Η φημισμένη τουριστική μονάδα η πληρότητα του Elounda Peninsula ήταν στο 84%.
Η διοίκηση του Ηλία Κοκοτού όταν τον Μάρτιο του 2020 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε την πανδημία, έλαβε την στρατηγική απόφαση να στοχεύσει στα πολύ υψηλά εισοδήματα και σταμάτησε τις προσφορές και τις εκπτώσεις, στοχεύοντας στους τουρίστες που είχαν μεν προτεραιότητα την ασφάλεια αλλά και την οικονομική δυνατότητα να χρησιμοποιούν ιδιωτικά αεροσκάφη για τις μετακινήσεις τους.
 Οι σουίτες τόσο στο Elounda Peninsula, όσο και στο Elounda Mare, σημείωσαν εξαιρετικά υψηλές πληρότητες τόσο τον Ιούλιο όσο και τον Αύγουστο όπως ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωση της.
 Η ξενοδοχειακή μονάδα της Elounda του Ηλία Κοκοτού είναι η εξαίρεση στον κανόνα και πιθανόν και άλλες 4 με 5 μονάδες της χώρας λένε στελέχη του τουριστικού κλάδου, τα οποία να σημειωθεί φοβούνται τα χειρότερα για το 2021.
Πάντως για το σύνολο σχεδόν των ξενοδοχειακών μονάδων τα ταμεία τους θα παραμείνουν άδεια τη φετινή σεζόν δημιουργώντας αβεβαιότητες για το μέλλον
 τους ενώ οι ορκωτοί λογιστές την ώρα κατάρτισης των οικονομικών καταστάσεων των Ανωνύμων Εταιρειών θα δυσκολευτούν να υπογράψουν τους ισολογισμούς χωρίς παρατηρήσεις για την βιωσιμότητα των ίδιων των επιχειρήσεων.  
Στέλεχος του ΣΕΤΕ υποστηρίζει ότι οι τουριστικές επιχειρήσεις έχουν ακόμη αντοχές και όλα θα κριθούν από το χρόνο λήξης της πανδημίας Διευκρίνισε όμως ότι η παράταση ζωής αρκετών ξενοδοχειακών μονάδων οφείλεται κυρίως στη στάση των τραπεζών που «πάγωσαν» τα δάνεια των επιχειρήσεων και για το 2021 συμβάλλοντας αποφασιστικά στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων μέσα στις πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνει ο εγχώριος και παγκόσμιος τουρισμός.
Πάντως αρκετές ξενοδοχειακές μονάδες με οικονομικά προβλήματα στην εποχή των «παχειών αγελάδων» που δεν κατάφεραν να αποπληρώσουν τα τραπεζικά  δάνεια  βρίσκονται στο τελευταίο σκαλοπάτι των πλειστηριασμών.
Μόνο για το Σεπτέμβριο και το πρώτο 15νθήμερο του Οκτωβρίου έχουν προγραμματιστεί 16 πλειστηριασμοί ξενοδοχειακών μονάδων που η συνολική τους αξία κυμαίνεται έως 9,5 εκατ. ευρώ.
 
Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης