Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Η κρίση του κορωνοϊού θα αποδυναμώσει περαιτέρω τις τουρκικές τράπεζες

Fitch: Η κρίση του κορωνοϊού θα αποδυναμώσει περαιτέρω τις τουρκικές τράπεζες
Σχόλιο της Fitch Ratings για τις τουρκικές τράπεζες
Η κρίση που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού θα αποδυναμώσει περαιτέρω την ποιότητα του ενεργητικού των τουρκικών τραπεζών, σχολιάζει η Fitch Ratings, η οποία, υπενθυμίζεται, πρόσφατα υποβάθμισε σε αρνητικό το outlook για τον κλάδο, αλλά και την πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας.
«Η ποιότητα του ενεργητικού είναι μια βασική ευαισθησία για τις τουρκικές τράπεζες, παράλληλα με τη ρευστότητα σε ξένο νόμισμα.
Συνδέεται στενά με το λειτουργικό τους περιβάλλον και το μακροοικονομικό σκηνικό, τα οποία έχουν αποδυναμωθεί φέτος λόγω της πανδημίας.
Ωστόσο, τα NPLs θα μετριαστούν από τη ρυθμιστική ανοχή και την αύξηση δανείων. (…)
Η ταχεία αύξηση των δανείων που οφείλεται στον δανεισμό σε τοπικό νόμισμα, ήταν σε μεγάλο βαθμό συνάρτηση των κυβερνητικών πολιτικών τόνωσης.
Η ζήτηση για δάνεια σε ξένο νόμισμα παρέμεινε ασθενής, επιδεινωμένη από την αστάθεια της λίρας», σχολιάζει ο αμερικανικός οίκος, προσθέτοντας ότι οι απομειώσεις δανείων θα συνεχίσουν να επιβαρύνουν την κερδοφορία, καθώς οι τράπεζες προβλέπουν αυξημένους κινδύνους σύμφωνα με το ΔΠΧΑ 9.
Ο οίκος αναμένει το κόστος κινδύνου των τραπεζών φέτος να παραμείνει υψηλό και οι εισπράξεις από τόκους να μειωθούν βραχυπρόθεσμα, λόγω των αναβολών πληρωμής και των περιόδων χάριτος των δανείων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης