Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι χώρες της G7 καταδικάζουν την «επιβεβαιωμένη δηλητηρίαση» του Alexei Navalny – Αντιδρά η Μόσχα

Οι χώρες της G7 καταδικάζουν την «επιβεβαιωμένη δηλητηρίαση» του Alexei Navalny – Αντιδρά η Μόσχα
Οι χώρες της G7 καταδικάζουν την «επιβεβαιωμένη δηλητηρίαση» του Navalny
Οι χώρες της G7 προέτρεψαν τη Ρωσία να οδηγήσει "κατεπειγόντως" ενώπιον της δικαιοσύνης όσους ευθύνονται για την "επιβεβαιωμένη δηλητηρίαση" του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Alexei Navalny.
Σε χθεσινή ανακοίνωσή τους, οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας, του Καναδά, των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας και της Βρετανίας δηλώνουν ότι "καταδικάζουν με τον εντονότερο τρόπο την επιβεβαιωμένη δηλητηρίαση" του Alexei Navalny.
Η Γερμανία, όπου νοσηλεύεται ο 44χρονος μπλόγκερ και πολιτικός, "ενημέρωσε τους εταίρους της στην G7 για το γεγονός ότι οι κλινικές και τοξικολογικές εξετάσεις των Γερμανών γιατρών και ενός εξειδικευμένου εργαστηρίου των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων επέτρεψαν να καθοριστεί ότι ο κ. Alexei Navalny έπεσε θύμα επίθεσης με έναν νευροτοξικό παράγοντα του είδους Νόβιτσοκ, μιας ουσίας που αναπτύχθηκε από τη Ρωσία", συνεχίζει η ανακοίνωση.
"Κάθε χρήση χημικών όπλων, παντού, ανά πάσα στιγμή, απ` όποιον και αν γίνεται και υπό οιεσδήποτε συνθήκες, είναι απαράδεκτη και αντίθετη με τους διεθνείς κανονισμούς", υπογραμμίζουν οι υπουργοί στην ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από την Ουάσινγκτον, η οποία προεδρεύει φέτος στην G7.
Οι υπουργοί υπενθυμίζουν στη Μόσχα τις "δεσμεύσεις" που έχει αναλάβει απέναντι στη Συμφωνία για τα χημικά όπλα και ζητούν να οδηγηθούν οι δράστες της δηλητηρίασης ενώπιον της δικαιοσύνης.
"Αυτή η επίθεση σε βάρος του επικεφαλής της αντιπολίτευσης είναι άλλο ένα σοβαρό πλήγμα για τη δημοκρατία και τον πολιτικό πλουραλισμό στη Ρωσία.
Συνιστά σοβαρή απειλή για τους άνδρες και τις γυναίκες που υπερασπίζονται τις πολιτικές και ατομικές ελευθερίες", συνεχίζουν.
Η G7 δεσμεύτηκε επίσης ότι "θα παρακολουθήσει στενά" ποια απάντηση θα δώσει η Ρωσία στο διεθνές αίτημα για παροχή εξηγήσεων.
Σε μια άλλη εξέλιξη, η Γαλλία ανακοίνωσε ότι αναβάλλει τις διμερείς συνομιλίες με τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας της Ρωσίας, που είχαν προγραμματιστεί για τις 14 Σεπτεμβρίου στο Παρίσι, ανακοίνωσε η γαλλική κυβέρνηση.
Η γαλλορωσική συνάντηση αναβάλλεται λόγω της έντασης που έχει σχέση με τη δηλητηρίαση του Ρώσου ηγέτη της αντιπολίτευσης Alexei Navalny.
"Υπό τις παρούσες συνθήκες και έπειτα από συνομιλία με τις ρωσικές αρχές, αποφασίστηκε να αναβάλουμε τη συνεδρίαση του γαλλορωσικού Συμβουλίου συνεργασίας σε θέματα ασφαλείας σε μεταγενέστερη ημερομηνία", δήλωσε η εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.

Εκστρατεία παραπληροφόρησης καταγγέλλει η Μόσχα

Η Ρωσία κατήγγειλε σήμερα μια «εκστρατεία παραπληροφόρησης» που έχει στόχο να επιβληθούν νέες κυρώσεις στη Μόσχα, έπειτα από έκκληση των μελών της Ομάδας των Επτά (G7) να οδηγηθούν «επειγόντως» στη δικαιοσύνη οι δράστες της δηλητηρίασης του αντιπολιτευόμενου Alexei Navalny.
«Η εκτεταμένη εκστρατεία παραπληροφόρησης που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι η προφανής απόδειξη πως οι οργανωτές της δεν νοιάζονται για την υγεία του Alexei Navalny (...), αλλά επιδιώκουν να κινητοποιήσουν για επιβολή κυρώσεων», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ρωσική διπλωματία.
Η Ρωσία επιμένει πως κανένα ίχνος δηλητηρίου δεν εντοπίσθηκε από τους Ρώσους γιατρούς στον οργανισμό του Alexei Navalny, ο οποίος νοσηλεύθηκε κατεπειγόντως στα τέλη Αυγούστου στη Σιβηρία, και ζητάει αποδείξεις τις οποίες η Γερμανία δεν έχει ακόμη παράσχει, σύμφωνα με τη Μόσχα.
«Συνεχίζουμε να ζητούμε επίμονα από τη γερμανική πλευρά να μας δώσει τις πληροφορίες από την ιατρική εξέταση του κ. Navalny περιλαμβανομένων των αποτελεσμάτων των βιοχημικών αναλύσεων», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ρωσικής διπλωματίας, στην οποία καταγγέλλονται «αβάσιμες επιθέσεις» εναντίον της Ρωσίας.
«Η γερμανική πλευρά δυστυχώς φρενάρει τη διαδικασία» και «η υστερία γύρω απ' αυτή την υπόθεση δεν παύει να αυξάνεται», προστίθεται στην ανακοίνωση, στην οποία επαναλαμβάνεται μια κατηγορία που έχει διατυπωθεί επανειλημμένα τις τελευταίες ημέρες εναντίον του Βερολίνου.
Ο Γερμανός πρεσβευτής αναμένεται σήμερα στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών για συνομιλίες πάνω στο θέμα, σύμφωνα με το Βερολίνο.

Επίθεση μασκοφόρων στο γραφείο της ομάδας 7 Navalny

Την ώρα που έχει προκληθεί διεθνής σάλος από τη δηλητηρίαση του επικριτή της ρωσικής κυβέρνησης Alexei Navalny, δύο μασκοφόροι εισέβαλαν στον χώρο του γραφείου της τοπικής ομάδας του Ρώσου πολιτικού στην πόλη Νοβοσιμπίρισκ της Ρωσίας και πέταξαν μπουκάλι με κίτρινη υγρή ουσία.
Τουλάχιστον τρεις εθελοντές που εργάζονται στα γραφεία του επικριτή του Κρεμλίνου νοσηλεύονται έπειτα από την επίθεση στα γραφεία της «Συνεργασίας για το Νοβοσιμπίρισκ 2020».
«Ένας κρατούσε την πόρτα και ο δεύτερος πέταξε ένα μπουκάλι με κίτρινη ουσία και μια έντονη χημική μυρωδιά» δήλωσε στο CNNi η επικεφαλής της ομάδας του γραφείου στην πόλη της Σιβηρίας, Olga Guseva.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης