Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

«Η πανδημία του κορωνοϊού δημιουργεί προβλήματα στον κλάδο της αγροδιατροφής», επισημαίνει ο Δημήτρης Γαρόφαλλος

tags :
«Η πανδημία του κορωνοϊού δημιουργεί προβλήματα στον κλάδο της αγροδιατροφής», επισημαίνει ο Δημήτρης Γαρόφαλλος
Ο Δημήτρης Γαρόφαλλος εξηγει πως θα μπορούσε η υγειονομική κρίση να λειτουργήσει ως ευκαιρία για τον πρωτογενή τομέα
Τo Τourism Today σε συνέχεια της έρευνας που πραγματοποιεί με θέμα: «Αγροδιατροφή και τουρισμός στον καιρό του κορωνοϊού», παρουσιάζει τη συνέντευξη του ιδιοκτήτη της εταιρείας Marmaro Olive Oil, Δημήτρη Γαροφάλλου.
Για τις επιπτώσεις που έχει προκαλέσει η πανδημία της νόσου COVID-19 στην αγροδιατροφή και στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο κλάδο μιλά ο Δημήτρης Γαρόφαλλος, ιδιοκτήτης της εταιρείας Marmaro Olive Oil, εξηγώντας πώς θα μπορούσε η υγειονομική κρίση να λειτουργήσει ως ευκαιρία για τον πρωτογενή τομέα.

*  Πόσο σας έχει επηρεάσει μέχρι στιγμής η υγειονομική κρίση του κορωνοϊού;

Η υγειονομική κρίση του κορωνοϊού μάς έχει επηρεάσει πάρα πολύ, όπως και τις περισσότερες επιχειρήσεις. Τουλάχιστον 10 καταστήματα που συνεργαζόμασταν έχουν παύσει τη λειτουργία τους. Αυτό αμέσως στο ξεκίνημα της φέτος ισοδυναμεί για εμάς με πτώση της τάξεως του 25% σε σχέση με την περσινή χρονιά. Τα δύο τρίτα της παραγωγής μας απορροφώνται στην εσωτερική τουριστική αγορά της Ελλάδας και το ένα τρίτο στο εξωτερικό. Με την κακή τουριστική εικόνα που είχε φέτος η Ελλάδα ο τζίρος μας μέχρι στιγμής είναι μειωμένος 40% σε σχέση με πέρσι την αντίστοιχη χρονική στιγμή.

*    Μπορεί η διασύνδεση της αγροδιατροφής με τον τουρισμό να αποτελέσει ένα «όπλο» απέναντι στις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης;

Θα μπορούσε η διασύνδεση της αγροδιατροφής με τον τουρισμό να αποτελέσει ένα «όπλο» απέναντι στις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης, αλλά, όπως φάνηκε, δεν επιτεύχθηκε αυτό λόγω του χαμηλού όγκου τουριστών που ήρθαν στη χώρα.

*    Πώς βλέπετε την επόμενη ημέρα για τον κλάδο της αγροδιατροφής;

Δεν πρόκειται να σταματήσει η αγροδιατροφή. Αλλά όσο υπάρχει το πρόβλημα του κορωνοϊού θα δημιουργούνται προβλήματα:
α) Στην πώληση των προϊόντων. Ο καταναλωτής έχει χάσει το εισόδημα του και έχει περιορίσει τις αγορές του στα βασικά αγαθά.
β) Στη μεταφορά των προϊόντων, καθώς έχει γίνει δύσκολη και ακριβή, λόγω των κλειστών συνόρων και του κινδύνου μην τυχόν και κολλήσει τον ιό κάποιος οδηγός.
γ) Στη συγκομιδή των προϊόντων. Τα περισσότερα εργατικά χέρια προέρχονται από χώρες τρίτες όπως Αλβανία και Βουλγαρία, και σε περίπτωση που είναι κλειστά τα σύνορα θα υπάρξει πρόβλημα στο να έρθουν αυτοί οι άνθρωποι για να συγκομίσουν τα προϊόντα. Εκτός εάν το κράτος κάνει κάποια κίνηση και αξιοποιηθούν σε αυτές τις εργασίες Έλληνες άνεργοι που έχουν χάσει τη δουλειά τους λόγω του κορωνοϊού.
δ) Στην παραγωγή των προϊόντων. Έχουν αυξηθεί οι τιμές των λιπασμάτων, φαρμάκων κ.λπ. και η έλλειψη εργατικών χεριών καθιστά δύσκολη την παραγωγή των προϊόντων.
Και όλα τα παραπάνω υπό τον φόβο μην μεταδοθεί ο ιός ανάμεσα στους ανθρώπους που ασχολούνται με την αγροδιατροφή. Πιστεύω πάντως μόλις τελειώσει το πρόβλημα με τον κορωνοϊό θα επιστρέψουν όλα στην κανονική ροή τους, όπως ήταν πριν.

*    Μπορεί η υγειονομική κρίση να λειτουργήσει ως ευκαιρία για την αγροδιατροφή;

Μπορεί η υγειονομική κρίση να λειτουργήσει ως ευκαιρία για την αγροδιατροφή, εάν οι επιστήμονες αποδείξουν ότι η κατανάλωση κάποιων προϊόντων καταπολεμούν ή θωρακίζουν τον οργανισμό μας από τον κορωναίο. Έτσι θα δημιουργηθεί το κίνητρο για την καλλιέργεια και την παραγωγή αυτών των προϊόντων.

Πηγή: www.tourismtoday.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης