Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ενιαίο βιβλίο κανόνων για το ξέπλυμα συστήνει η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών - Υπέρ της μιας ευρωπαϊκής Αρχής τάσσεται η Ελλάδα

Ενιαίο βιβλίο κανόνων για το ξέπλυμα συστήνει η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών - Υπέρ της μιας ευρωπαϊκής Αρχής τάσσεται η Ελλάδα
Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΑΤ) δημοσίευσε χθες την απάντησή της στην έκκληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για παροχή συμβουλών σχετικά με τον τρόπο ενίσχυσης του νομικού πλαισίου της ΕΕ για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες 
"Όχι απαραίτητα ένας Ευρωπαίος επόπτης- συντονιστής στο θέμα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος - χωρίς κάτι τέτοιο να αποκλείεται- αλλά σίγουρα  ένα ένα ενιαίο βιβλίο κανόνων που θα εναρμονίζει άμεσα τις νομοθεσίες".
Αυτό συστήνει η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών απαντώντας για το θέμα στις αιτιάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία μαζεύει τις απόψεις όλων των χωρών μελών προκειμένου να διαμορφώσει μια πιο αποτελεσματική εποπτεία για το ξέπλυμα, κλείνοντας τα υπάρχοντα κενά που προκύπτουν κυρίως από την πολυνομία.
Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, αυτή πάντως τάσσεται υπέρ μιας Ευρωπαϊκής Αρχής Εποπτείας όλου του χρηματοπιστωτικού τομέα και όχι μόνον Χρηματιστηρίου - Τραπεζών.
Σε κάθε περίπτωση σήμερα κλείνει η διαβούλευση του σχετικού νομοσχεδίου και ως το τέλος του μήνα αναμένεται και η ψήφισή του στη Βουλή των Ελλήνων ενισχύοντας την εθνική νομοθεσία επί του θέματος .
Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΑΤ) δημοσίευσε  χθες την απάντησή της στην έκκληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για παροχή συμβουλών σχετικά με τον τρόπο ενίσχυσης του νομικού πλαισίου της ΕΕ για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και την αντιμετώπιση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας (AML / CFT).
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε αυτήν την πρόσκληση παροχής συμβουλών στην ΕΒΑ  για να επωφεληθεί από την τεχνική της εμπειρογνωμοσύνη σε όλους τους τομείς της ρύθμισης των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και επειδή η Ευρωπαϊκή Αρχή έχει νομική υποχρέωση να καθοδηγεί, να συντονίζει και να παρακολουθεί τον αγώνα του χρηματοπιστωτικού τομέα της ΕΕ κατά του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.
Η πολυδιάσπαση αρμοδιοτήτων σε συνδυασμό με τις διαφοροποιήσεις στη νομοθεσία της ΕΕ διαμορφώνουν εμπόδια και κενά στην πρόληψη.
Στις συμβουλές της, η ΕΒΑ καθορίζει πώς πρέπει να ενισχυθεί το νομικό πλαίσιο της ΕΕ για την αντιμετώπιση των τρωτών σημείων που συνδέονται με αποκλίνουσες εθνικές προσεγγίσεις και τα κενά στην άμυνα της ΕΕ κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας (ML / TF).

Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών συνιστά στην Επιτροπή να δημιουργήσει ένα ενιαίο βιβλίο κανόνων για:

-Εναρμόνιση του νομικού πλαισίου της ΕΕ σε έναν άμεσα εφαρμοστέο κανονισμό, όπου τα στοιχεία δείχνουν ότι η απόκλιση των εθνικών κανόνων και πρακτικών είχε σημαντικό, αρνητικό αντίκτυπο στην πρόληψη της χρήσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος της ΕΕ για παράνομες δραστηριότητες και χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.
 Αυτό ισχύει για τη δέουσα επιμέλεια των πελατών και για ευρύτερες απαιτήσεις συστημάτων και ελέγχων των παραπάνω θεμάτων καθώς και για εκείνους τους κανόνες που διέπουν τις βασικές εποπτικές διαδικασίες, όπως εκτιμήσεις κινδύνου, συνεργασία και επιβολή.
-Ενίσχυση των πτυχών της τρέχουσας οδηγίας  για το money laundering όταν οι υφιστάμενες διατάξεις είναι ανεπαρκώς ισχυρές ή ειδικές, για παράδειγμα σε σχέση με τις εξουσίες εποπτείας των αρμόδιων αρχών σε αυτόν τον τομέα .
-Επανεξέταση της λίστας των υπόχρεων οντοτήτων που βρίσκονται επί του παρόντος στο πλαίσιο του καθεστώτος της ΕΕ και είναι αρμόδιες αρχές για την αποτροπή του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.
-Αποσαφήνιση των διατάξεων της τομεακής νομοθεσίας για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, ώστε να διασφαλιστεί ότι είναι συμβατές με τους στόχους της ΕΕ, για παράδειγμα διασφαλίζοντας ότι ο κίνδυνος  αντιμετωπίζεται με συνέπεια σε όλους τους τομείς.
Με αυτήν τη γνώμη, η ΕΒΑ  συμπληρώνει την απάντησή της στη διαβούλευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με το Σχέδιο Δράσης  για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος το οποίο παρέχει συμβουλές για το πώς να είναι αποτελεσματική και αποδοτική στη δημιουργία ενός νέου επόπτη της ΕΕ για το θέμα αυτό, αξιοποιώντας τις υπάρχουσες υποδομές.

Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης