Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Προβληματισμός για την εξάπλωση του κορωνοϊού στην Αττική - Πέτσας: Δεν είναι στο τραπέζι η καθολική χρήση μάσκας - Στους 300 οι νεκροί

Προβληματισμός για την εξάπλωση του κορωνοϊού στην Αττική - Πέτσας: Δεν είναι στο τραπέζι η καθολική χρήση μάσκας - Στους 300 οι νεκροί
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέκλεισε το ενδεχόμενο καθολικής χρήσης μάσκας
(upd4) Έντονος προβληματισμός επικρατεί στους επιστήμονες αλλά και στην κυβέρνηση για το τι πρέπει να γίνει στην Αττική, όπου παρατηρείται μεγάλη διασπορά του κορωνοϊού.
Ειδικότερα, υπάρχουν σκέψεις για περιορισμό του αριθμού των ατόμων στις συναθροίσεις σε εξωτερικούς χώρους, όπως και για αυστηροποίηση της χρήσης της μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους.
Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, απέκλεισε το σενάριο καθολικής χρήσης μάσκας.
Πλέον το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο άνοιγμα των σχολείων στις 14 Σεπτεμβρίου.
«Σημασία έχει τώρα να προσέξουμε την επανέναρξη της σχολικής χρονιάς.
Αν περάσουμε αυτό το στάδιο, θα μπορούμε να ησυχάσουμε», τόνισε ο κ. Πέτσας και ερωτηθείς για τον αριθμό των μαθητών στο σχολείο είπε πως, «όπου υπάρχει δυνατότητα να τηρηθούν αποστάσεις, τηρούνται. Υπάρχουν σχολεία που μπορούν και άλλα που δεν μπορούν να τηρηθούν οι αποστάσεις.
Το καλό είναι ότι κάθε μέρα είναι συγκεκριμένη ομάδα που έρχονται σε επαφή».
Πάντως, όσον αφορά τα μέτρα, πολλά θα κριθούν στη σημερινή σύσκεψη που θα έχει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τους λοιμωξιολόγους.

Στους 300 οι νεκροί

Εν τω μεταξύ, οι νεκροί από κορωνοϊό στην Ελλάδα ανέρχονται σε 300.
Τελευταίο θύμα είναι μια 74χρονη η οποία νοσηλευόταν στην Α' ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου».
Ωστόσο, τα 372 νέα κρούσματα που καταγράφηκαν στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο  αποδεικνύουν πόσο εύκολα μπορεί η κατάσταση να βγει εκτός ελέγχου.
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, τα 114 κρούσματα συνδέονται με τη συρροή στη βιομηχανία επεξεργασίας τροφίμων στην Πέλλα, άλλα 29 συνδέονται με συρροή σε βιομηχανία ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο Αττικής και ακόμη 21 προέρχονται από διάφορες γνωστές συρροές προηγούμενων ημερών.
Ωστόσο, ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η αύξηση των διασωληνεμένων, που πλέον ανέρχονται σε 49.

Λουκέτο σε δύο εφορίες στην Αττική λόγω κρουσμάτων κορωνοϊού

Kρούσματα κορωνοϊού εντοπίστηκαν σε δύο εφορίες στην Αττική.
Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για την εφορία της Κηφισιάς και την Δ’ ΔΟΥ Αθηνών.
Στην εφορία στην Κηφισιά εντοπίστηκαν δύο κρούσματα και στη ΔΥΟ Αθηνών ένα με αποτέλεσμα σήμερα οι υπηρεσίες να είναι κλειστές προκειμένου να γίνουν οι απαιτούμενες διαδικασίες.
Και στις δυο έχει ξεκινήσει ιχνηλάτηση των επαφών των εργαζομένων που βρέθηκαν θετικοί.

Κρούσματα κορωνοϊού σε τουλάχιστον 3 ιδιωτικά σχολεία

Θετικοί στον κορωνοϊό διαγνώστηκαν εργαζόμενοι Ελληνογερμανική Αγωγή, τα εκπαιδευτήρια Κωστέα Γείτονα και η Σχολή Μωραΐτη.
Όπως λένε από την Ελληνογερμανική Αγωγή  αποφασίστηκε πριν από την έναρξη των μαθημάτων να υποβληθεί όλο το εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό του σχολείου σε τεστ μοριακής ανίχνευσης του Covid-19.
Την ίδια ώρα και σε πολλά δημόσια σχολεία έχουν εντοπιστεί κρούσματα κορωνοϊού.
Τελευταία περίπτωση είναι Δημοτικό Σχολείο στην Αγία Παρασκευή με μια δασκάλα να έχει βρεθεί θετική στον κορωνοϊό.

Αγώνας δρόμου για τις μάσκες

Αγώνας δρόμου έχει ξεκινήσει για την προμήθεια μασκών στα σχολεία της χώρας, καθώς η χρήση τους είναι υποχρεωτική για μαθητές και εκπαιδευτικούς και οποιονδήποτε μπαίνει σε σχολικές μονάδες.
Όπως αναφέρει ανακοίνωση, ΚΕΔΕ και δήμοι έχουν επιδοθεί «σε έναν πραγματικό αγώνα δρόμου για την προμήθεια και διανομή των μασκών στα σχολεία», υποχρέωση που ανέλαβαν σε συνεννόηση με το υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια στις 14/09.
Η διανομή στην Αττική αναμένεται να αρχίσει αύριο Σάββατο ενώ έχουν ήδη γίνει αποστολές σε μικρά νησιά, Βόρεια Ελλάδα, Ήπειρο, Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα, Κρήτη, λοιπά νησιά και Πελοπόννησο.

"Από την ημέρα εκκίνησης της διαδικασίας με την ΥΑ του ΥΠΕΣ στις 24/08, η ΚΕΔΕ έτρεξε σε χρόνο ρεκόρ τον διαγωνισμό, ο οποίος έκλεισε στις 03/09 με την ανάδειξη των προσωρινών αναδόχων, κατέθεσε φάκελο προς έγκριση στο Ελεγκτικό Συνέδριο στις 04/09, και στις 08/09 πήρε την έγκριση για την υπογραφή των συμβάσεων.
Από την ημέρα εκείνη ξεκίνησε μία μάχη με το χρόνο από τους 20 αναδόχους του έργου, προκειμένου να γίνει η προμήθεια των 5.000.000 μασκών, που σχεδόν στο σύνολό τους κατασκευάζονται στην Ελλάδα.
Με δεδομένη τη δυναμικότητα της παραγωγής αλλά και το χρόνο που απαιτείται για τη μεταφορά τους, ήδη έχουν σταλεί οι απαραίτητες ποσότητες στα μικρά νησιά και τη Βόρεια Ελλάδα, σήμερα Παρασκευή 11/09 αποστέλλονται σε Ήπειρο, Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα, Κρήτη, λοιπά νησιά και Πελοπόννησο και αύριο Σάββατο ξεκινά η τροφοδοσία της Αττικής.
Είναι δεδομένο πως το Σαββατοκύριακο οι Δήμοι σε όλη τη χώρα, σε συνεργασία με τη σχολική κοινότητα, θα πρέπει να καταβάλουν κάθε προσπάθεια προκειμένου να φτάσει τουλάχιστον μία μάσκα για κάθε παιδί και εκπαιδευτικό στα σχολεία" καταλήγει η ανακοίνωση.

Βατόπουλος: Ακόμα δεν έχει χαθεί το παιχνίδι

Η αύξηση των κρουσμάτων αλλά και των διασωληνωμένων, δείχνει ότι θα πρέπει να εξεταστούν ξανά τα μέτρα.
Αυτό επεσήμανε, ο καθηγητής μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.
«Έχουμε μια αύξηση των κρουσμάτων αλλά επίσης και μια αύξηση στα βαριά περιστατικά, στις διασωληνώσεις και στις νοσηλείες.
Αυτό δείχνει ότι θα πρέπει να δούμε τα μέτρα ξανά, αλλά και να θυμίζουμε στον κόσμο ότι θα πρέπει να τηρεί αυτά που ισχύουν, τις μάσκες, τις αποστάσεις, το πλύσιμο των χεριών κ.τ.λ., όσο πιο ευλαβικά, όσο το δυνατόν πιο αυστηρά», τόνισε μιλώντας στο Ant1 και συνέχισε: «Αυτήν τη στιγμή, η ειδική επιτροπή του υπουργείου Υγείας εξετάζει περισσότερο πώς θα επεξεργαστεί προτάσεις για το άνοιγμα των σχολείων και όχι για την αυστηροποίηση των μέτρων γενικά».
«Δεν είναι πάντως μια ραγδαία αύξηση κρουσμάτων, η οποία θα μπορούσε να μας κάνει να πούμε πως έχει χαθεί το παιχνίδι», σημείωσε.
Όσον αφορά τα σχολεία, ο κ. Βατόπουλος επεσήμανε ότι «πρέπει να ανοίξουν έτσι κι αλλιώς.
Υπάρχουν κανονισμοί για το άνοιγμα των σχολείο, οι μάσκες, οι αποστάσεις, τα ξεχωριστά διαλείμματα.
Ό,τι μπορεί γίνεται, στα πλαίσια του ρεαλισμού.
Αν βέβαια τα επιδημιολογικά δεδομένα αλλάξουν, τότε όλα μπορούν να επανεξεταστούν», δήλωσε.

Ρεκόρ κρουσμάτων

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 372 νέα κρούσματα εκ των οποίων τα 164 συνδέονται με γνωστές συρροές και τα 21 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 12.452 (ημερήσια μεταβολή +3,1%), εκ των οποίων 55,5% άνδρες.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 49 (75.5% άνδρες).
Από το σύνολο των 12.452 κρουσμάτων, 2.324 (18,7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 5.511 (44.3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 78 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών).
Τα 114 συνδέονται με γνωστή συρροή σε βιομηχανία επεξεργασίας τροφίμων στην Π.Ε. Πέλλας, 29 συνδέονται με γνωστή συρροή σε βιομηχανία ανακύκλωσης στην Αττική και 21 προέρχονται από διάφορες γνωστές συρροές προηγούμενων ημερών.
Image
Image

 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης