Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μητσοτάκης: Η Ευρώπη δεν μπορεί να αποτύχει ξανά στην αντιμετώπιση του προσφυγικού - Αιχμές κατά ΕΕ

Μητσοτάκης: Η Ευρώπη δεν μπορεί να αποτύχει ξανά στην αντιμετώπιση του προσφυγικού - Αιχμές κατά ΕΕ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά
Με αιχμές κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά τη διαχείριση του προφυγικού και του βάρους που σηκώνει η Ελλάδα υποδέχθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά.
«Θέλω να ευχαριστήσω και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και όλα τα κράτη-μέλη τα οποία με μεγάλη γενναιοδωρία προσφέρθηκαν να μας υποστηρίξουν σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία (σσ. Μόρια).
Όμως, είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι αυτή η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν μπορεί να εξαντλείται μόνο στη διαχείριση μιας κρίσης.
Το έχετε πει και εσείς πολλές φορές, η Ευρώπη δεν μπορεί να αποτύχει δεύτερη φορά στην αντιμετώπιση αυτού του μεγάλου, εξαιρετικά σύνθετου ζητήματος, το οποίο αποτελεί μία πρόκληση για ολόκληρη την ευρωπαϊκή οικογένεια» υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον αντιπρόεδρο της Κομισιόν.
Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι ίσως με μια τέτοια τραγωδία αφυπνιστούν και πάλι συνειδήσεις, «να αντιληφθούν όλοι στην Ευρώπη ότι η διαχείριση του προβλήματος αυτού δεν μπορεί να γίνεται μόνο από τις χώρες πρώτης υποδοχής, από τις χώρες που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης».
Ο ίδιος επεσήμανε ότι η Ελλάδα είναι διαθέσιμη να συνδράμει στη συζήτηση για στο διάλογο που γίνεται για μια μόνιμη λύση, που θα συμπεριλαμβάνει πολλές πτυχές του προβλήματος, από την πιο αποτελεσματική φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, μέχρι την κοινή πολιτική ασύλου, μέχρι μία ευρωπαϊκή πολιτική επιστροφών.

Σχοινάς: Νέα ευρωπαϊκή πολιτική που αποφεύγει τα λάθη του 2016

Από την πλευρά του, ο κ. Σχοινάς συνεχάρη τις ελληνικές αρχές για την άμεση ανταπόκριση στα γεγονότα της Μόριας, «χάρη στη δουλειά τους αποφεύχθηκαν και τα χειρότερα στο νησί, αντιμετωπίζουμε τις άμεσες ανάγκες».
Οι άμεσες ανάγκες, σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν να κάνουν φυσικά με τη στέγαση, τη σίτιση.
«Παράλληλα με αυτό, πάλι σε συνεργασία με την Κυβέρνηση και τις αρχές, σχεδιάζουμε το μέλλον. Μία μεσοπρόθεσμη προοπτική για μία νέα δομή που θα λειτουργεί με νέα πρότυπα, με καλύτερες εγκαταστάσεις, έτσι ώστε να βεβαιωθούμε πια ότι η Μόρια είναι παρελθόν.
Και τρίτον, χαράσσουμε σε συνεργασία με τη γερμανική προεδρία και όλες τις κυβερνήσεις -και θέλω να σας ευχαριστήσω γιατί ξέρω πόσο προσωπικά ασχολείστε και εσείς με αυτή την υπόθεση- χαράσσουμε τη νέα ευρωπαϊκή πολιτική για τη μετανάστευση και το άσυλο η οποία θα αποφεύγει τα λάθη του 2016 και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας έτσι ώστε να έχουμε όλες τις κυβερνήσεις της Ευρώπης δίπλα μας σε αυτό το νέο ξεκίνημα.
Γιατί η Ευρώπη -το έχω πει ήδη- δεν μπορεί να αποτύχει δύο φορές σε ένα τέτοιο σημαντικό θέμα. Και πάλι σας ευχαριστούμε για τη φιλοξενία» επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης