Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νευρικότητα και έντονη μεταβλητότητα στις αγορές - Πτώση -0,6% ο Nasdaq, ο DAX -0,05%

Νευρικότητα και έντονη μεταβλητότητα στις αγορές - Πτώση -0,6% ο Nasdaq, ο DAX -0,05%
Έντονη μεταβλητότητα στη Wall Street στο τέλος μιας ταραχώδους εβδομάδας
Νευρικότητα και μεταβλητότητα επικρατούν σήμερα 11/10 στις διεθνείς αγορές με τους επενδυτές να έχουν στραμμένο το ενδιαφέρον τους, στις άκαρπες συζητήσεις για  ένα νέο πακέτο τόνωσης της οικονομίας στις ΗΠΑ, στις διαπραγματεύσεις για το Brexit και φυσικά στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας.
Το κλίμα στην αμερικανική αγορά συνεχίζει να επιβαρύνει η αποτυχία των δύο κομμάτων στο Κογκρέσο να καταλήξουν σε συμφωνία για ένα νέο πακέτο τόνωσης της οικονομίας. Η τελευταία προσπάθεια των Ρεπουμπλικάνων να περάσουν ένα νομοσχέδιο μπλοκαρίστηκε από τους Δημοκρατικούς που ζητούν αλλαγές στο δημοσιονομικό μείγμα.
Οι μετριοπαθείς Δημοκρατικοί στη Βουλή των Αντιπροσώπων αρχίζουν να ανησυχούν όλο και περισσότερο για το πολιτικό αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για ένα νέο πακέτο βοήθειας κατά των οικονομικών συνεπειών από την εξάπλωση της πανδημίας Covid-19.
Από τη μεριά της, η Γερουσία απέτυχε να προωθήσει ένα περιορισμένο πακέτο βοήθειας κατά των οικονομικών συνεπειών του κορωνοϊού, που παρουσίασαν οι Ρεπουμπλικάνοι, εξαιτίας της αντίδρασης των Δημοκρατικών γερουσιαστών, αφήνοντας τους γερουσιαστές των δύο κομμάτων να ανακοινώσουν το πάγωμα των διαπραγματεύσεων μέχρι μετά τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου.
Στο πολύκροτο σίριαλ του Brexit, η ΕΕ κάλεσε την βρετανική κυβέρνηση να εγκαταλείψει τα σχέδια της για αθέτηση της συμφωνίας για το Brexit, ενώ απείλησε με νομικές κυρώσεις.
«Παραβίαση των όρων της Συμφωνίας Αποχώρησης θα ήταν αντίθετη με το διεθνές δίκαιο, θα υπονόμευε την εμπιστοσύνη και θα έθετε σε κίνδυνο τις μελλοντικές διαπραγματεύσεις», προειδοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Από την πλευρά του το Λονδίνο διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τα σχέδια του, αν και αναγνωρίζει ότι η τελευταία του κίνηση παραβιάζει την συμφωνία.
Στο μέτωπο της πανδημίας ραγδαία είναι η εξάπλωση του κορωνοϊού παγκοσμίως, την ώρα που τα νέα από την επιστημονική κοινότητα εντείνουν την αγωνία και την ανυπομονησία και κάθε άλλο παρά αισιοδοξία προσφέρουν ως προς την αντιμετώπιση της επιδημίας.
Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της Covid-19 σε όλο τον κόσμο ξεπέρασε τα 28 εκατομμύρια, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.
Περισσότεροι από 909 χιλ. άνθρωποι έχουν πεθάνει έχοντας διαγνωστεί με τον ιό, πρόσθεσε το Πανεπιστήμιο.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε την Covid-19 πανδημία στις 11 Μαρτίου 2020.
Οι υψηλότεροι αριθμοί κρουσμάτων καταγράφονται στις ΗΠΑ, την Ινδία και τη Βραζιλία.
Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη είναι ο αγώνας δρόμου για την ανάπτυξη του εμβολίου, με την αναστολή των δοκιμών από την Astrazeneca, να μονοπωλεί το ενδιαφέρον.
Αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσαν ότι η απόφαση της AstraZeneca να καθυστερήσει τη δοκιμή φάσης 3 του πειραματικού εμβολίου Covid-19 για λόγους ασφαλείας είναι μια υπενθύμιση ότι η ανάπτυξη εμβολίων δεν μπορεί να είναι «γρήγορη διαδικασία».
Στο ταμπλό των  αμερικανικών δεικτών το ενδιαφέρον στρέφεται στον τεχνολογικό κλάδο.
Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq, μετά τα ρεκόρ της προηγούμενης εβδομάδας, βρέθηκε να κατρακυλά σε περιοχή διόρθωσης αυτή την εβδομάδα με συνολικές απώλειες 10% από τα τελευταία του υψηλά, καθώς η ανησυχία για το προηγούμενο ράλι των τίτλων της τεχνολογίας εκδηλώθηκαν με ένα εκτεταμένο sell-off.

Ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο +0,48% στις 27.665 μονάδες.
Ο δείκτης S&P 500 σημείωσε οριακά κέρδη +0,05% στις 3.334 μονάδες.
Ο δείκτης Nasdaq έκλεισε με πτώση -0,6% στις 10.8153 μονάδες.
Ο δείκτης VIX - γνωστός και ως δείκτης φόβου - υποχώρησε στις 26,88 μονάδες.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX έκλεισε με οριακή πτώση -0,05% στις 13.202 μονάδες.
Image
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας υψηλότερα κινήθηκε ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ για τρίτο διαδοχικό μήνα τον Αύγουστο.
Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 1,3% τον Αύγουστο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο 1,2%.
Τον Ιούλιο ο πληθωρισμός είχε διαμορφωθεί στο 1%.
Άνοδο σημείωσε ο δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή, ο οποίος δεν λαμβάνει υπόψη τα τρόφιμα και την ενέργεια.
Ειδικότερα, ο δομικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 1,7% σε ετήσια βάση. Τον Ιούλιο είχε κινηθεί 1,6% υψηλότερα.
Ξεπέρασε τα 3 τρισεκ. δολ. το δημοσιονομικό έλλειμμα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.
Η πανδημική κρίση ώθησε το έλλειμμα του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού των ΗΠΑ πάνω από τα 3 τρισεκ. δολ. τους πρώτους 11 μήνες του οικονομικού 2020, δήλωσε το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ την Παρασκευή.
Το δημοσιονομικό έλλειμμα για τον Αύγουστο ήταν 200 δισεκατομμύρια δολάρια, όπως και τον Αύγουστο του 2019.
Ωστόσο, οι πληρωμές παροχών αξίας 55 δισεκατομμυρίων δολαρίων μεταφέρθηκαν τον Ιούλιο επειδή ο Αύγουστος ξεκίνησε Σαββατοκύριακο.
Το έλλειμμα των 3,007 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για το 2020 είναι σχεδόν τριπλάσιο του ελλείμματος 1,067 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.
Προκλήθηκε δε από μια τεράστια αύξηση των κυβερνητικών δαπανών για την άμβλυνση των επιπτώσεων της πανδημικής κρίσης.
Το προηγούμενο ρεκόρ για το έλλειμμα για την αντίστοιχη περίοδο ήταν 1,37 τρισεκατομμύρια δολάρια, που ανέφερε το Υπουργείο Οικονομικών τον Αύγουστο του 2009 κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Μεικτές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ανησυχία για το Brexit

Υποτονικό και νευρικό ήταν το κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στον απόηχο της ΕΚΤ, την ώρα που αυξάνεται η ανησυχία για το ενδεχόμενο εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία.
Η ΕΕ εντείνει τις προετοιμασίες για ένα ταραχώδες τέλος στο τετραετές έπος του Brexit, ενώ υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι ετοιμάζονται να ενημερώσουν τα 27 κράτη-μέλη της για το σχέδιο του πρωθυπουργού Boris Johnson να παραβιάσει τη συμφωνία διαζυγίου.
Οι περισσότεροι από τους βασικούς κλαδικούς δείκτες κατέγραφαν πτώση, μία ημέρα αφού η ΕΚΤ διατήρησε σταθερά τα επιτόκια και ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί στενά το ευρώ.
Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν οι μετοχές των εταιριών πετρελαίου και αερίου καθώς υποχωρούν οι τιμές του αργού.
Image
Στον απόηχο της χθεσινής 10/9 συνεδρίασης της ΕΚΤ, ο επικεφαλής οικονομολόγος Philip Lane δήλωσε πως «η πρόσφατη ανατίμηση του ευρώ μειώνει τις προοπτικές για τον πληθωρισμό και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να δράσει εάν χρειαστεί.
Ο πληθωρισμός θα παραμείνει αρνητικός για το υπόλοιπο του έτους και οι ανοδικές αναθεωρήσεις στην αύξηση των βασικών τιμών λόγω της οικονομικής ανάκαμψης έχουν «μειωθεί σημαντικά» από την ισχυρότερη συναλλαγματική ισοτιμία» ανέφερε ο Lane.
«Πρέπει να είναι απολύτως σαφές ότι δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού», ανέφερε.
«Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι έτοιμο να προσαρμόσει όλα τα μέσα του, ανάλογα με την περίπτωση, για να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός κινείται προς τον στόχο του με σταθερό τρόπο, σύμφωνα με τη δέσμευση για συμμετρία».
Σε συζητήσεις για να καταθέσουν κοινή προσφορά για την εξαγορά της Borsa Italiana βρίσκονται η Euronext και η ιταλική Cassa Depositi, όπως επιβεβαίωσε σήμερα, σύμφωνα με το Reuters.
Επίσης, αναμένονται και ανταγωνιστικές προτάσεις από το ελβετικό χρηματιστήριο και το Deutsche Boerse.
Το London Stock Exchange, το οποίο αγόρασε το χρηματιστήριο του Μιλάνου το 2007 έναντι 1,6 δισ. ευρώ, προσπαθεί τώρα να το πουλήσει ώστε να λάβει την έγκριση των αντιμονοπωλιακών αρχών για την εξαγορά της Refinitiv έναντι 27 δισ. δολαρίων.
Η εταιρεία παροχής δεδομένων Refinitiv ανήκει κατά 45% από την Thomson Reuters, η οποία είναι μητρική της Reuters News.
Το πανευρωπαϊκό χρηματιστήριο Euronext και η CDP θα αντιμετωπίσουν ανταγωνισμό από την ελβετική Six και το Deutsche Boerse, που σχεδιάζουν από κοινού να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις για την Borsa Italiana, σύμφωναν με πηγές που επικαλείται το Reuters.
Μια άλλη πηγή επισημαίνει ότι και οι τρεις προτάσεις αναμένεται να κατατεθούν σήμερα, στο πλαίσιο της προθεσμίας που έχει θέσει το LSE.
Στο μέτωπο των μακροοικονομικών, πτώση 0,1% σημείωσε ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον Αύγουστο σε μηνιαία βάση και 0,2% σε μηνιαία εναρμονισμένη βάση.
Η πτώση στις τιμές καταναλωτή οφείλεται στη μείωση του ΦΠΑ από τη γερμανική κυβέρνηση, στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων για την κρίση που προκάλεσε η πανδημία.
Σε ετήσια βάση οι τιμές καταναλωτή παρέμειναν αμετάβλητες σε εθνικό επίπεδο και υποχώρησαν 0,1% σε εναρμονισμένη βάση.
Συνεχίστηκε για τρίτο διαδοχικό μήνα η ανάκαμψη της βρετανικής οικονομίας από το κραχ που προκάλεσε το lockdown.
Το ΑΕΠ της Βρετανίας αναπτύχθηκε τον Ιούλιο με ρυθμό 6,7% σε σχέση με τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.
Η ανάκαμψη του ΑΕΠ κινήθηκε εντός των εκτιμήσεων των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, και ανέμεναν άνοδο 6,7%.

Ήπια άνοδος στις αγορές της Ασίας

Ήπια άνοδο κατέγραψαν οι αγορές της Ασίας, παρά το νέο sell off στον τεχνολογικό κλάδο της Wall Street.
Ο Asia Dow ενισχύθηκε +0,2% στις 3.295 μονάδες.
Στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με άνοδο +0,74% στις 23.406 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ σημείωσε άνοδο +0,8% στις 24.503 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite σημείωσε κέρδη +0,8% στις 3.260 μονάδες.
Ο Sensex υποχώρησε οριακά -0,1% στις 38.807 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης