Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Καραμούζης (ΕΤΕ): Οι εκταμιεύσεις δανείων θα ξεπεράσουν τα επόμενα τρία χρονια τα 10 δισ. ευρώ

Καραμούζης (ΕΤΕ): Οι εκταμιεύσεις δανείων θα ξεπεράσουν τα επόμενα τρία χρονια τα 10 δισ. ευρώ
Καραμούζης (ΕΤΕ): Η σφοδρότητα των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας απαιτούν τη διαρκή εξέλιξη των λύσεων και υπηρεσιών που προσφέρουμε
H Εθνική Τράπεζα κατά τη μακρά ιστορία της έχει κληθεί να στηρίξει διαχρονικά, υπό αντίξοες πολλές φορές συνθήκες, την Εθνική Οικονομία με γνώμονα την ανάπτυξη του τόπου και την ευημερία αναφέρει σε άρθρο του ο Βασίλης Καραμούζης, γενικός διευθυντής Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής του τραπεζικού ομίλου.
Όπως αναφέρει ο κ. Καραμούζης από το 1841 μέχρι σήμερα, η Εθνική Τράπεζα ήταν κοντά στους πολίτες της χώρας μας αποτελώντας για πάνω από τρεις γενιές την Τράπεζα πρώτης επιλογής για ένα μεγάλο μέρος τόσο των Ελλήνων όσο και των ελληνικών επιχειρήσεων.  
Ειδικότερα τα τελευταία χρόνια η Εθνική Τράπεζα, όπως άλλωστε και οι λοιπές εγχώριες Τράπεζες, έχει κληθεί να συνδράμει στην προσπάθεια ανοικοδόμησης της Εθνικής Οικονομίας με ό,τι μέσα διαθέτει.
Η στήριξη των συνεπών επιχειρήσεων και νοικοκυριών από το ξεκίνημα της χρηματοπιστωτικής κρίσης μέχρι σήμερα αλλά και η προσπάθεια παροχής βοήθειας στους δανειολήπτες οι οποίοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες μέσα από το ανθρώπινο πρόσωπο της Τράπεζάς μας είναι βασικοί στρατηγικοί άξονες πάνω στους οποίους πορευόμαστε.
Η εν λόγω στάση μας παραμένει αμετάβλητη και μετά το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης, παρότι η πανδημία του κορωνοϊού άλλαξε τα δεδομένα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, όχι μόνο για τις Τράπεζες αλλά για ολόκληρη την Ελληνική και Παγκόσμια Οικονομία.
Οι Τράπεζες κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν την ανάγκη παροχής ρευστότητας και εν γένει στήριξης της πελατείας τους καθώς και την αδιάληπτη παροχή όλων των υπηρεσιών σε συνθήκες πρωτόγνωρες, έχοντας παράλληλα ως κύριο μέλημα την προστασία της υγείας των πελατών και υπαλλήλων τους.
Στο εν λόγω πλαίσιο θεωρώ ότι η Εθνική Τράπεζα αλλά και εν γένει ο Τραπεζικός κλάδος αντέδρασε έγκαιρα και αποτελεσματικά.   

Πιο συγκεκριμένα στην Εθνική Τράπεζα προχωρήσαμε μέσα σε αυτό το πρωτοφανές περιβάλλον στις εξής δράσεις:

-Προσαρμόσαμε τις διαδικασίες της Τράπεζας στη λειτουργία "απομακρυσμένης πρόσβασης" για τους πελάτες αλλά και τους υπαλλήλους μας. Πρακτικά μέσα σε λίγες εβδομάδας, δημιουργήσαμε ένα νέο και πιο αποτελεσματικό για τους πελάτες μας λειτουργικό μοντέλο.
-Απλοποιήσαμε τις διαδικασίες μας ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο χρόνος επεξεργασίας των αιτημάτων χρηματοδότησης και προσφέραμε νέες ψηφιακές υπηρεσίες, όπως για παράδειγμα τη δυνατότητα αποπληρωμής και αιτήματος εκταμίευσης επιχειρηματικού δανείου ή ανοίγματος λογαριασμού για τα φυσικά πρόσωπα ηλεκτρονικά.
Οι δράσεις στον τομέα των ψηφιακών υπηρεσιών είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών (ενδεικτικά: Συναλλαγές ebanking +32%, 160χιλ digital onboardings μέσω κινητού τηλεφώνου) ενώ οι ενεργοί χρήστες ψηφιακών καναλιών αυξήθηκαν κατά 26% και σήμερα ανέρχονται σε 2,7 εκατομμύρια.
-Επιπλέον, αναδείξαμε την ανάγκη ιδιαίτερης στήριξης των πελατών που δεν είναι εξοικειωμένοι με τις ηλεκτρονικές πληρωμές και τις ψηφιακές συναλλαγές και υιοθετήσαμε μία σειρά ενεργειών για να τους βοηθήσουμε να πλοηγηθούν στη νέα πραγματικότητα (πρόγραμμα «Μάθε με την Εθνική») ώστε να είναι σε θέση να πραγματοποιούν συναλλαγές, μέσω internet ή mobile banking
-Στο κομμάτι των χρηματοδοτήσεων, δώσαμε τη δυνατότητα μετάθεσης όλων των δόσεων του 2020 που ήταν πληρωτέες μετά το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης.
Στο εν λόγω πλαίσιο έχουμε ήδη μεταθέσει την αποπληρωμή δόσεων για 1,5 δις.ευρώ στεγαστικά, ποσό που αναλογεί στη στήριξη 28.000 πελατών καθώς και δόσεις 2 δισ.ευρώ επιχειρηματικών δανείων που αντιστοιχούν σε 1.800 πελάτες.
-Ανανεώσαμε όλα τα όρια χρηματοδοτήσεων με λήξη εντός του πρώτου εξαμήνου με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις, για επιχειρήσεις που ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους μέχρι την εμφάνιση της πανδημίας στη χώρα μας.
-Δημιουργήσαμε το Πρόγραμμα «Εγγύηση για το Μέλλον» σε συνεργασία με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.
Μέσω του προγράμματος αναμένεται να διοχετευθούν χρηματοδοτήσεις από την Εθνική Τράπεζα ύψους άνω του 1,5 δισ. ευρώ σε επιχειρήσεις όλων των μεγεθών, στην πλειονότητά τους χωρίς εξασφαλίσεις από τους πελάτες. Εκμεταλλευόμενοι τη μακρά εμπειρία του ανθρώπινου δυναμικού μας αλλά και τις εξειδικευμένες διαδικασίες που αναπτύξαμε, ήδη έχουμε εκταμιεύσει πάνω από 600 εκατ.ευρώ μέσα σε λίγες εβδομάδες από την έναρξη του Προγράμματος. Παράλληλα συνεχίζουμε να συμμετέχουμε ενεργά στα λοιπά χρηματοδοτικά προγράμματα της ΕΑΤ (Προγράμματα ΤΕΠΙΧ ) και λοιπών οργανισμών (EIB, EIF), προσφέροντας όλες τις λύσεις και υπηρεσίες που θα μπορούσε να χρειαστεί μια επιχείρηση με προνομιακούς όρους.
-Συμμετέχουμε ενεργά σε όλα προγράμματα στήριξης των δανειοληπτών όπως το πρόγραμμα Γέφυρα που αφορά δάνεια με προσημείωση α΄ κατοικίας καθώς και τα λοιπά προγράμματα επιδότησης τόκων επιχειρηματικών δανείων ΜΜΕ.
Παρά τις ενέργειες που έχουν ήδη δρομολογηθεί, η μη προβλέψιμη φύση της τρέχουσας κρίσης αλλά και η σφοδρότητα των οικονομικών συνεπειών της, ειδικά σε συγκεκριμένους κλάδους (όπως ο Τουρισμός και οι Μεταφορές) αλλά και κατηγορίες πελατών μας (όπως οι δανειολήπτες που είχαν ρυθμίσει δάνεια στο παρελθόν), απαιτούν τη διαρκή εξέλιξη των λύσεων και υπηρεσιών που προσφέρουμε.
Για όλους εμάς στην Εθνική Τράπεζα αυτό αποτελεί περισσότερο μια υποχρέωση για να έρθουμε ακόμη πιο κοντά στους πελάτες μας και τις ανάγκες τους, παρά μια πρόκληση που μας τρομάζει.
Επιπλέον, είναι σημαντικό να τονίσω ότι εκτός από τις ενέργειες που σχετίζονται άμεσα με την αντιμετώπιση της πανδημίας, η Εθνική Τράπεζα εκμεταλλευόμενη την ισχυρή θέση της σε ρευστότητα και κεφαλαιακή επάρκεια αλλά και το εκτενές πρόγραμμα μετασχηματισμού της, συνεχίζει να υλοποιεί ένα πλέγμα λοιπών δράσεων με στρατηγικό στόχο την περαιτέρω αύξηση σε όλο το φάσμα των εργασιών με πελάτες Εταιρικής Τραπεζικής.
Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται μεταξύ άλλων μια σημαντική αύξηση των επιχειρηματικών χρηματοδοτήσεων από την Εθνική Τράπεζα (η εκτίμησή μας είναι ότι οι εκταμιεύσεις θα ξεπεράσουν τα επόμενα τρία έτη τα € 10 δις παρά την τρέχουσα συγκυρία) μέσω συμμετοχής της σε μεγάλα έργα υποδομών, την περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου ενέργειας και «πράσινων υποδομών» αλλά και της μακροπρόθεσμης στρατηγικής της για την απρόσκοπτη παροχή ρευστότητας προς τις ΜΜΕ που συνεχίζουν να επενδύουν στην ανταγωνιστικότητα, την καινοτομία και την εξωστρέφεια.

Το άρθρο αποτελεί μέρος του ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΟΣ για το RESTART της ελληνικής οικονομίας του ΑΠΕ/ΜΠΕ
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης