Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Πτώση άνω του 6% στο πετρέλαιο για την εβδομάδα – Κάτω από 40 δολ. το Brent, στα 37,3 δολ. το WTI

Πτώση άνω του 6% στο πετρέλαιο για την εβδομάδα – Κάτω από 40 δολ. το Brent, στα 37,3 δολ. το WTI
Πτώση άνω του 6% στο πετρέλαιο για την εβδομάδα
Με αμελητέα μεταβολή (+0,08%) έκλεισε σήμερα 11/9 η τιμή του αμερικανικού αργού πετρελαίου (West Texas Intermediate, WTI) παραδόσεως Οκτωβρίου 2020, στα 37,3 δολάρια ανά βαρέλι, καθώς δεν επηρεάστηκε σημαντικά από την πτώση στις πλατφόρμες εξόρυξης των ΗΠΑ.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Νοεμβρίου 2020 για το πετρέλαιο Brent, λίγο πριν το κλείσιμο, διαπραγματεύονται στα 39,8 δολάρια το βαρέλι, έπειτα από απώλειες 0,7% σε ημερήσια βάση.
«Αυτή τη στιγμή η αγορά επιστρέφει στην πραγματικότητα», σχολιάζει ο Eugen Weinberg, επικεφαλής εμπορευμάτων στην Commerzbank.
«Το πρόβλημα είναι ότι η ζήτηση βενζίνης στις ΗΠΑ δεν συνέχισε να αυξάνεται», τονίζει.
Για το σύνολο της τρέχουσας εβδομάδας, ο «μαύρος χρυσός» απώλεσε πάνω από το 6% της αξίας του.
Για το σύνολο του Αυγούστου 2020, υπενθυμίζεται, το πετρέλαιο ενισχύθηκε άνω του 5%.

Μείωση στις πλατφόρμες εξόρυξης των ΗΠΑ

Μείωση κατέγραψε ο αριθμός για τις ενεργές πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου -μετά από αύξηση τις προηγούμενες εβδομάδες- των Ηνωμένων Πολιτειών την τρέχουσα εβδομάδα εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού, με το σύνολο να διαμορφώνεται στις 180, έναντι 181 στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, όπως προκύπτει από στοιχεία που ανακοίνωσε η Baker Hughes.
Σε ό,τι αφορά στις πλατφόρμες εξόρυξης φυσικού αερίου, υποχώρησαν στις 71 από 72.
Οι συνολικές πλατφόρμες εξόρυξης υποχώρησαν στις 254 από 256.

BofA: Το 2023 η επιστροφή της ζήτησης πετρελαίου σε προ κρίσης επίπεδα

Σε τρία χρόνια αναμένει επίπεδα ζήτησης πετρελαίου παρόμοια με πριν από την πανδημία του κορωνοϊού, η Bank of America (BofA) Securities, σε σχόλιό της με αφορμή την κατάρρευση των τιμών «μαύρου χρυσού».
Όπως υπογραμμίζει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα, αν και η ζήτηση οδικών καυσίμων έχει ανακάμψει στα επίπεδα πριν από τον COVID-19, η ζήτηση αεροπορικών καυσίμων έχει παραμείνει στάσιμη καθώς τα ταξίδια εξακολουθούν να διεξάγονται με το σταγονόμετρο.
Τα αεροπορικά ταξίδια δεν θα ανακάμψουν έως ότου ξεκινήσει ένα αποτελεσματικό εμβόλιο ή θεραπεία για το COVID-19, ανέφεραν οι αναλυτές της BofA.
Ένα αποτελεσματικό εμβόλιο, ωστόσο, χρειάζεται ακόμη 12 έως 18 μήνες, σύμφωνα με την τράπεζα.
Τα δεδομένα από την παγκόσμια υπηρεσία παρακολούθησης πτήσεων Flightradar24 την περασμένη εβδομάδα, έδειξαν ότι τον Αύγουστο οι πτήσεις έφτασαν στο 45,2% κάτω από τα επίπεδα του Αυγούστου 2019, αλλά αυξήθηκαν με πολύ πιο αργό ρυθμό από τον Ιούνιο.
Εάν ένα εμβόλιο ξεκινήσει στα τέλη του 2021, τα αεροπορικά ταξίδια θα ανακάμψουν στο 75% των επιπέδων πριν από την κρίση το 2022 και 90% το 2023.
Μακροπρόθεσμα, η τράπεζα αναμένει η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου να αυξάνεται περίπου στα 105 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) το 2030, λόγω του αυξανόμενου μεριδίου των ηλεκτρικών (EVs) στις πωλήσεις οχημάτων.
Το βασικό σενάριο της BofA είναι τα EVs να καταλαμβάνουν μερίδιο 34% των πωλήσεων έως το 2030 και 95% των πωλήσεων έως το 2050.
Τα οχήματα με υδρογόνο θα μπορούσαν επίσης να αντικαταστήσουν μέρος της ζήτησης πετρελαίου, ειδικά εάν οι τιμές του υδρογόνου υποχωρήσουν ουσιαστικά, σύμφωνα με την BofA.
Βραχυπρόθεσμα, η ανάκαμψη της ζήτησης πετρελαίου φαίνεται να έχει σταματήσει, λόγω των αδύναμων περιθωρίων διύλισης, της έλλειψης ανάκαμψης στη ζήτηση καυσίμων αεριωθούμενων αεροσκαφών και των αβεβαιοτήτων σχετικά με την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.
Σε μια ένδειξη ότι η ανάκαμψη της ζήτησης σταματά, ο κορυφαίος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, η Σαουδική Αραβία, μείωσε τις επίσημες τιμές πώλησης αργού πετρελαίου για τον Οκτώβριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης