Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Κυπαρίσσης (Optima Bank): Το σύνολο των χρηματοδοτήσεων στην ελληνική αγορά έχει αυξηθεί πάνω από 5 δισ. μέσα στο 2020

tags :
Κυπαρίσσης (Optima Bank): Το σύνολο των χρηματοδοτήσεων  στην ελληνική αγορά έχει αυξηθεί πάνω από 5 δισ. μέσα στο 2020
Ολόκληρος ο πλανήτης βρέθηκε στη δίνη μιας πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης, η οποία αναπόφευκτα είχε και έχει σημαντικές επιπτώσεις στις οικονομίες τονίζει σε άρθρο του ο CEO της Optima Bank
Η χώρα μας, όπως και ολόκληρος ο πλανήτης βρέθηκε στη δίνη μιας πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης, η οποία αναπόφευκτα είχε και έχει σημαντικές επιπτώσεις στις οικονομίες τονίζει σε άρθρο του ο
Δημήτρης Κυπαρίσσης, διευθύνων σύμβουλος της Optima Bank.
Παρά το γεγονός πως κράτος, επιστημονική κοινότητα, επιχειρήσεις και πολίτες σημειώσαμε μαζί μια τεράστια εθνική επιτυχία κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας, ο κορωνοϊός συνεχίζει να είναι ανάμεσά μας, απειλώντας την υγεία μας, αλλά και την αναπτυξιακή πορεία της χώρας.
Η προστασία της δημόσιας Υγείας, ταυτόχρονα με τη θωράκιση της Οικονομίας αποτέλεσαν και πρέπει να συνεχίσουν να αποτελούν την προτεραιότητα της Πολιτείας και όλων των φορέων που μπορούν να συμβάλλουν σε αυτό, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών.
Για τον σκοπό αυτό η Πολιτεία σχεδίασε ένα πλάνο δράσεων και παρεμβάσεων, ενώ το τραπεζικό σύστημα κλήθηκε να στηρίξει την Οικονομία, υλοποιώντας δράσεις που σχεδίασε η Πολιτεία και παρέχοντας ρευστότητα στις επιχειρήσεις, ώστε να ανταπεξέλθουν στην κρίση.
Ας μην ξεχνάμε πως η λειτουργία της Οικονομίας μοιάζει με αυτή ενός ζωντανού οργανισμού.
Χρειάζεται «οξυγόνο» προκειμένου να αναπτυχθεί.
Αυτός ήταν ο ρόλος που ανέλαβε το εγχώριο τραπεζικό σύστημα από το ξέσπασμα της πανδημίας: Να δώσει «οξυγόνο», δηλαδή ρευστότητα, στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά που το έχουν ανάγκη.
Παρά τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν, οι τράπεζες καταφέρνουν να ανταποκριθούν σε μια αποστολή, η οποία μπορεί να μην είναι καινούρια, αλλά λαμβάνει σήμερα νέα χαρακτηριστικά και ειδικό βάρος.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά -μετά από πολλά χρόνια- έχουμε κατά τη διάρκεια του 2020 μια συνεχόμενη αύξηση των δανειακών υπολοίπων της αγοράς, με το σύνολο των χρηματοδοτήσεων να έχουν αυξηθεί πάνω από 5 δισ. ευρώ.
Η Optima bank βρέθηκε άμεσα στην «πρώτη γραμμή» αυτής της εθνικής προσπάθειας, παρέχοντας ρευστότητα στους πελάτες της, μέσω των δικών της προγραμμάτων αλλά και συμμετέχοντας στα προγράμματα της Πολιτείας, όπως το πρόγραμμα επιδότησης τόκων για τις πληγείσες επιχειρήσεις, αλλά και το  Πρόγραμμα Χρηματοδότησης - Ταμείο Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων Covid-19.
Αντιλαμβανόμενοι την κρισιμότητα της κατάστασης και αναγνωρίζοντας την ανάγκη για χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, ολοκληρώσαμε ήδη από τις πρώτες ημέρες, την κατανομή του συνολικού ποσού που μας διατέθηκε από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα για τα εγγυημένα δάνεια, διαθέτοντας προϊόντα και υπηρεσίες που σχεδιάζονται στη βάση των ξεχωριστών αναγκών κάθε επιχείρησης.
Στόχος μας είναι να σταθούμε στην πράξη δίπλα σε αυτούς που επιχειρούν, να αποτελέσουμε στρατηγικό συνεργάτη που θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις να «ξεκλειδώσουν» τη δυναμική που κρύβουν μέσα τους.
Επιπλέον, είμαστε καθ’ όλα έτοιμοι να διαχειριστούμε άμεσα και το ποσό που θα μας διατεθεί στη 2η κατανομή από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, συμβάλλοντας αποτελεσματικά στην κοινή προσπάθεια.
Οι προκλήσεις σε αυτή την διαδρομή είναι πολλές και μεγάλες.
Η αυξημένη ζήτηση για χορήγηση εγγυημένων δανείων, ο συντονισμός των εμπλεκόμενων φορέων, η ταχύτητα στη λήψη αποφάσεων και στην ολοκλήρωση των διαδικασιών, είναι μερικά μόνο από τα εμπόδια που παρουσιάζονται για κάθε τράπεζα στις έκτακτες συνθήκες που λειτουργούμε.
Μέσα από την αρμονική συνεργασία μας με την Πολιτεία και χάρη στην ευελιξία, τις απλές και γρήγορες διαδικασίες και τη διαφορετική τραπεζική μας φιλοσοφία, καταφέραμε να ξεπεράσουμε τα περισσότερα από αυτά, παραμένοντας αποφασισμένοι και κυρίως αισιόδοξοι -όπως φανερώνει και η ονομασία της Optima bank- για την επόμενη μέρα της ελληνικής Οικονομίας.

Το άρθρο αποτελεί μέρος του Αφιερώματος για το RESTART της ελληνικής οικονομίας του ΑΠΕ/ΜΠΕ
www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης