Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κατάρ: Στην Ντόχα οι διαπραγματεύσεις αφγανικής κυβέρνησης και Ταλιμπάν για τον τερματισμό του πολέμου

Κατάρ: Στην Ντόχα οι διαπραγματεύσεις αφγανικής κυβέρνησης και Ταλιμπάν για τον τερματισμό του πολέμου
O υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μ. Pompeo, κάλεσε την αφγανική κυβέρνηση και τους Ταλιμπάν να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία των μεταξύ τους συνομιλιών για να πετύχουν μια ειρηνευτική συμφωνία
Στη Ντόχα του Κατάρ ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της αφγανικής κυβέρνησης και των Ταλιμπάν , με τον στόχο να τερματιστεί μετά από 19 χρόνια ο πόλεμος στο Αφγανιστάν.
Ο επικεφαλής του αφγανικού συμβουλίου συμφιλίωσης, Abdullah Abdullah, δήλωσε ότι εάν συνεργαστούν η κυβέρνηση του Αφγανιστάν και οι Ταλιμπάν, θα μπορέσουν τελικά να καταλήξουν σε μια ειρηνευτική συμφωνία ώστε να δοθεί τέλος σε δεκαετίες συγκρούσεων.
«Πιστεύω ότι εάν δώσουμε τα χέρια ο ένας στον άλλο και εργαστούμε ειλικρινώς για την ειρήνη, θα δοθεί τέλος στα σημερινά βάσανα της χώρας», δήλωσε ο Abdullah, στην εναρκτήρια τελετή των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων σε ξενοδοχείο στην Ντόχα.
Ο Abdullah ευχαρίστησε τους Ταλιμπάν για την «προθυμία» τους να διαπραγματευτούν και ζήτησε να υπάρξει «ανθρωπιστική εκεχειρία».
Όπως ανέφερε, «πρέπει να δώσουμε τέλος στη βία και να πετύχουμε μια εκεχειρία το συντομότερο δυνατόν.
Θέλουμε μια ανθρωπιστική εκεχειρία».
Από την πλευρά του, ο  διαπραγματευτής των Ταλιμπάν επανάλαβε το αίτημα του κινήματός του για ένα «ισλαμικό σύστημα» στο Αφγανιστάν.
«Θέλω όλος ο κόσμος να λάβει υπόψιν το Ισλάμ στις διαπραγματεύσεις και τις συμφωνίες και το Ισλάμ να μην θυσιαστεί σε προσωπικά συμφέροντα», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι επιθυμεί ένα «ισλαμικό σύστημα» στο Αφγανιστάν.

Pompeo: Αδράξτε αυτή την ευκαιρία

Tην αφγανική κυβέρνηση και τους Ταλιμπάν να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία των μεταξύ τους συνομιλιών για να πετύχουν μια ειρηνευτική συμφωνία παρότρυνε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μ. Pompeo.
«Η επιλογή του μελλοντικού πολιτικού σας συστήματος είναι, φυσικά, κάτι που θα το αποφασίσετε εσείς», τόνισε ο Μ. Pompeo, μιλώντας στην τελετή έναρξης των συνομιλιών στη Ντόχα του Κατάρ.
Εξέφρασε δε, την ελπίδα ότι η λύση που θα βρεθεί θα προστατεύει τα δικαιώματα όλων των Αφγανών καθώς και την κοινωνική πρόοδο, συμπεριλαμβανομένης της παρουσίας των γυναικών στον δημόσιο βίο.
«Σας προτρέπω θερμά, αδράξτε αυτή την ευκαιρία», τόνισε ο Μ. Pompeo και πρόσθεσε πως «αναμφίβολα θα αντιμετωπίσουμε πολλές προκλήσεις στις διαπραγματεύσεις τις επόμενες ημέρες, εβδομάδες και μήνες. Μην ξεχνάτε ότι ενεργείτε όχι μόνο για αυτή τη γενιά των Αφγανών αλλά και τις μελλοντικές γενιές, για τα παιδιά και τα εγγόνια σας».
 
Stoltenberg: Το ΝΑΤΟ είναι στο πλευρό του Αφγανιστάν για να διατηρηθούν τα κεκτημένα

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg χαιρέτισε την έναρξη των ενδοαφγανικών ειρηνευτικών συνομιλιών στην Ντόχα του Κατάρ, κάνοντας λόγο για μια «ιστορική ευκαιρία».
«Το ΝΑΤΟ είναι στο πλευρό του Αφγανιστάν για να διατηρηθούν τα κεκτημένα και να διασφαλιστεί ότι η χώρα δεν θα ξαναγίνει ποτέ καταφύγιο για τρομοκράτες», ανέφερε ο Jens Stoltenberg σε ανάρτησή του στο Twitter.

Οι διαπραγματεύσεις

Στην Ντόχα του Κατάρ ξεκίνησαν το Σάββατο 12/9 οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της αφγανικής κυβέρνησης και των Ταλιμπάν,  με στόχο να δοθεί ένα τέλος σε ένα πόλεμο διάρκειας σχεδόν δύο δεκαετιών που έχει καταστρέψει το Αφγανιστάν, έχει σκοτώσει δεκάδες χιλιάδες μαχητές και αμάχους και έχει εγκλωβίσει τις ΗΠΑ στην μακροβιότερη στρατιωτική τους συμπλοκή στο εξωτερικό, προκαλώντας τον εκνευρισμό σε τρεις διαδοχικούς Αμερικανούς προέδρους.
Όπως σημειώνουν αξιωματούχοι, διπλωμάτες και αναλυτές, παρόλο που η παρουσία των δύο πλευρών στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι από μόνο της ένα επίτευγμα, αυτό δεν σημαίνει ότι ο δρόμος προς την ειρήνη θα είναι εύκολος.
«Οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να αντιμετωπίσουν μια σειρά από βαθιά ερωτήματα σχετικά με το είδος της χώρας που επιθυμούν οι Αφγανοί», δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αυτό το μήνα η Deborah Lion, ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ για το Αφγανιστάν.
Οι συνομιλίες ξεκίνησαν με μια τελετή, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, M. Pompeo.
Σημειώνεται ότι η έναρξη των ενδοαφγανικών ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων πραγματοποιείται μια ημέρα μετά την 19η επέτειο των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ που πυροδότησαν τη στρατιωτική τους εμπλοκή στο Αφγανιστάν.
Ένα μήνα μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις, με εντολή του προέδρου George Walker Bush αμερικανικές δυνάμεις επενέβησαν στο Αφγανιστάν στο κυνήγι του Osama bin Laden.
Αν και το καθεστώς των Ταλιμπάν ανετράπη γρήγορα, οι αντάρτες ανασυντάχθηκαν και από τότε διεξάγουν έναν ανταρτοπόλεμο που έχει παρασύρει γειτονικά κράτη του Αφγανιστάν και στρατιωτικές δυνάμεις δεκάδων χωρών, συμπεριλαμβανομένων δυνάμεων του ΝΑΤΟ.
Οι διαπραγματεύσεις για μια ολοκληρωμένη ειρηνευτική συμφωνία προβλέπονταν σε μια συμφωνία αποχώρησης στρατιωτικών δυνάμεων που υπεγράφη τον Φεβρουάριο μεταξύ των ΗΠΑ και των Ταλιμπάν,  σε μια προσπάθεια εξεύρεσης πολιτικής διευθέτησης για τον τερματισμό του πολέμου.
Μετά από πολύμηνη καθυστέρηση, μια διένεξη σχετικά με το αίτημα των Ταλιμπάν για απελευθέρωση 5.000 κρατουμένων, επιλύθηκε αυτήν την εβδομάδα.
Με τον χρόνο να τρέχει και λιγότερο από δύο μήνες πριν τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές να απομένει, ο πρόεδρος των ΗΠΑΜ, D. Trump, θέλει να παρουσιάσει μια πρόοδο στην υπόσχεσή του για τερματισμό της  αμερικανικής εμπλοκής και απόσυρση της πλειονότητας των ξένων δυνάμεων που σταθμεύουν στο Αφγανιστάν.
Ήδη, οι ΗΠΑ έχουν μειώσει τον αριθμό των στρατιωτών τους και μέχρι τον Νοέμβριο αναμένεται να έχουν λιγότερους από 5.000 στρατιώτες στο Αφγανιστάν, έναντι περίπου 13.000 που βρίσκονταν στη χώρα όταν υπογράφηκε η συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ - Ταλιμπάν.
Σημειώνεται ότι περισσότερα από 2.300 Αμερικανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στο Αφγανιστάν από το 2001 και περίπου 450 Βρετανοί στρατιώτες.
Σύμφωνα με Ευρωπαίο διπλωμάτης στην Καμπούλ, η κατάπαυση του πυρός, που οι Ταλιμπάν έχουν μέχρι στιγμής απορρίψει, αναμένεται να βρεθεί στην κορυφή της ατζέντας των συνομιλιών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης