Τελευταία Νέα
Διεθνή

Guterres (ΟΗΕ): Η ΕΕ να επιδείξει αλληλεγγύη και να δεχθεί πρόσφυγες από τη Μόρια

Guterres (ΟΗΕ): Η ΕΕ να επιδείξει αλληλεγγύη και να δεχθεί πρόσφυγες από τη Μόρια
Η Γερμανία ανακοίνωσε ότι 10 χώρες της ΕΕ θα παραλάβουν 400 ασυνόδευτους ανήλικους από τη Μόρια
Έκκληση στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιδείξουν «αλληλεγγύη» και να παραλάβουν πρόσφυγες από το ΚΥΤ της Μόριας, που κάηκε αφήνοντας άστεγους περισσότερους από 11.000 ανθρώπους έκανε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Antonio Guterres.
«Πρόκειται για μια τεράστια τραγωδία. Κατά την άποψή μου, η μοναδική λύση είναι η μεταφορά αυτών των προσφύγων στην ηπειρωτική (Ευρώπη) και ελπίζω ότι θα υπάρξει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη», είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι TV5Monde.
«Είδα μια γαλλογερμανική πρωτοβουλία, όμως πιστεύω ότι θα πρέπει να πάμε μακρύτερα. Δεν μπορούμε να ζητάμε από μια χώρα στα σύνορα να τα επιλύσει όλα.
Πρέπει να υπάρξει διαμοιρασμός της ευθύνης στο εσωτερικό όλης της ΕΕ», συνέχισε.
«Έζησα την κρίση των Σύρων προσφύγων ως Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες (σ.σ. από το 2005 μέχρι το 2015) και πραγματικά, η ευρωπαϊκή αντίδραση ήταν χαοτική», συνέχισε ο Guterres, ενθυμούμενος «την ανικανότητα των ευρωπαϊκών χωρών να καθορίσουν από κοινού μια μέθοδο για την υποδοχή και την κατανομή των προσφύγων».

Έλλειψη συντονισμού

«Αυτή η έλλειψη συντονισμού προκάλεσε το χάος, τα πιο τραγικά θύματα του οποίου ήταν οι πρόσφυγες και από το οποίο επωφελήθηκαν κατά κύριο λόγο οι λαϊκισμοί και η ακροδεξιά», κατέληξε.
Την Παρασκευή, η Γερμανία ανακοίνωσε ότι δέκα χώρες της ΕΕ δεσμεύτηκαν να παραλάβουν περίπου 400 ασυνόδευτους ανήλικους από τη Μόρια. Η Γερμανία και η Γαλλία σκοπεύουν να δεχτούν 100-150 παιδιά η καθεμία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης