Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Προβληματισμός για τις εστίες κορωνοϊού στην Ελλάδα - Στους 306 οι νεκροί και 207 νέα κρούσματα - Που δεν θα ανοίξουν τα σχολεία

Προβληματισμός για τις εστίες κορωνοϊού  στην Ελλάδα - Στους 306 οι νεκροί και 207  νέα κρούσματα  - Που δεν θα ανοίξουν τα σχολεία
Τη Δευτέρα 14/9 ανοίγουν τα σχολεία - Ποια θα παραμείνουν κλειστά
(upd) Έντονος προβληματισμός και ανησυχία προκαλεί σε κυβέρνηση και επιστήμονες η διασπορά του κορωνοϊού στην Ελλάδα και κυρίως στην Αττική, ενόψει και του ανοίγματος των σχολείων στις 14 Σεπτεμβρίου.
Σε συναγερμό παραμένουν οι υγειονομικές αρχές της χώρας, ενώ ανησυχητική χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς τόσο η  αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων, όσο και η αύξηση που παρατηρείται στον αριθμό των κρουσμάτων.
Για την Αττική, όπου παρατηρείται μεγάλη διασπορά του κορωνοϊού, υπάρχουν σκέψεις για περιορισμό του αριθμού των ατόμων στις συναθροίσεις σε εξωτερικούς χώρους, όπως και για αυστηροποίηση της χρήσης της μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους.
Στο μεταξύ, το βλέμμα και η προσοχή όλων στρέφεται στο άνοιγμα των σχολείων τη Δευτέρα 14/9, αν και σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας προσωρινά θα παραμείνουν κλειστά .
"Όλα είναι έτοιμα", δήλωσε η υπουργός Παιδείας, Ν. Κεραμέως, λέγοντας «το κουδούνι θα χτυπήσει στις 8:15» κανονικά τη Δευτέρα 14/9, αλλά δεν θα γίνει μάθημα.
Στο μεταξύ, αίρονται από τις 15/9  τα περιοριστικά μέτρα σε Πάρο και Αντίπαρο, ενώ έχουν παραταθεί  τα μέτρα στις επιβαρυμένες περιοχές ανάμεσα στις οποίες είναι και η Αττική.
Παράλληλα, μέχρι 31 Οκτωβρίου 2020 παρατείνονται τα μέτρα προστασίας κατά του COVID-19 στα δικαστήρια, υποθηκοφυλακεία και Κτηματολογικά Γραφεία της χώρες, ενώ προβλέπεται η υποχρεωτική χρήση μη ιατρικής μάσκας ή ασπίδας προσώπου τόσο εντός των δικαστηρίων, υποθηκοφυλακείων, κ.λπ., όσο και στους εξωτερικούς χώρους αυτών.
Ακόμη, παρατείνεται η ισχύς της κοινής απόφασης των υπουργείων Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Υγείας για την υποχρέωση δήλωσης αποθεμάτων υγειονομικού υλικού, στην ειδικά διαμορφωμένη πλατφόρμα από τη λήξη της (12.9.2020)  έως και τη 12η Νοεμβρίου 2020.
Η νέα απόφαση δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Δεν θα χτυπήσει το κουδούνι τη Δευτέρα 14/9 σε όλα τα σχολεία - Ποια θα είναι κλειστά


Την προσωρινή αναστολή λειτουργίας από τις 14 έως και τις 16 Σεπτεμβρίου όλων των σχολικών μονάδων της Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου και της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, αποφάσισαν, κατόπιν των τελευταίων αποτελεσμάτων ιχνηλάτησης κρουσμάτων κορωνοϊού και σύμφωνα με τα πρωτόκολλα διαχείρισης ύποπτων ή επιβεβαιωμένων περιστατικών λοίμωξης COVID-19, τα Υπουργεία Υγείας και Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Η απόφαση ελήφθη μετά από σχετική εισήγηση από την «Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19».
Επίσης, αποφασίστηκε, για προληπτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, η προσωρινή αναστολή λειτουργίας από 14 έως και 18 Σεπτεμβρίου των πάσης φύσεως εκπαιδευτικών λειτουργιών των εξής σχολείων:
- Δημοτικό Σχολείο Ειδικής Αγωγής Καλλιθέας Λήμνου (Περιφερειακή Ενότητα Λήμνου)
- Νηπιαγωγείο Ειδικής Αγωγής Καλλιθέας Λήμνου (Περιφερειακή Ενότητα Λήμνου)
- 7ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξάνδρειας Ημαθίας (Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας)
Υπενθυμίζεται ότι έχει δημιουργηθεί μια ομάδα διαχείρισης (Task Force) με την σύμπραξη των Υπουργείων Υγείας και Παιδείας, της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ, που θα υποστηρίζει σε καθημερινή βάση κατά το πρώτο διάστημα τους Διευθυντές Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας και τους Διευθυντές Εκπαίδευσης, στη διαχείριση τυχόν κρουσμάτων στα σχολεία.
Η επικοινωνία με την ομάδα διαχείρισης θα είναι δυνατή από την Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου μετά τις 9 π.μ. είτε μέσω τηλεφώνου (2131510984, 2131510985 και 2131510986), είτε μέσω email (schools@civilprotection.gr).
Ακόμη, από το υπουργείο αναφέρεται ότι «πρόκειται για μία διαδικασία δυναμική» και ότι εφόσον χρειαστεί, τα μέτρα θα προσαρμόζονται και επικαιροποιούνται σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών.
«Επιστρέφουμε στα θρανία με αυξημένα μέτρα προστασίας και πρόληψης, #ΜαθαίνουμεΑσφαλείς», αναφέρεται σε σχετικό μήνυμα του υπουργείου Παιδείας.
Τέλος, το υπουργείο αναφέρει ότι «όπως κάθε χρονιά, έτσι και φέτος η πρώτη ημέρα ξεκινά στις σχολικές μονάδες της χώρας στις 8:15 το πρωί, σύμφωνα με τις διευκρινιστικές οδηγίες που έχουν δοθεί», υπενθυμίζοντας ότι οι μαθητές/μαθήτριες καλούνται να προσέλθουν στις σχολικές μονάδες τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου και ώρα 8:15 π.μ. και θα παραμείνουν μέχρι την τέλεση του αγιασμού, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του κάθε σχολείου που θα περιλαμβάνει:
- Επεξήγηση και συζήτηση όλων των μέτρων προστασίας και πρόληψης βάσει των σχετικών οδηγιών του ΕΟΔΥ
- Διανομή μάσκας και ατομικού δοχείου / παγουριού ανά μαθητή
- Διανομή των βιβλίων της νέας σχολικής χρονιάς ανά μαθητή
- Ενημέρωση για το ωρολόγιο πρόγραμμα της εβδομάδας.

Κεραμέως για σχολεία: Όλα είναι έτοιμα - Κρούσματα θα έχουμε και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για το άνοιγμα των σχολείων το πρωί της Δευτέρας 14/9 και η υπουργός Παιδείας, Ν. Κεραμέως, δηλώνει ότι όλα είναι έτοιμα, είναι αυτονόητη η υποχρεωτική χρήση μάσκας από μαθητές και καθηγητές, ενώ  σημειώνει ότι «κρούσματα θα έχουμε και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι».
Η κ. Κεραμέως μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε ότι «το κουδούνι θα χτυπήσει στις 8:15» κανονικά τη Δευτέρα 14/9, αλλά δεν θα γίνει μάθημα, αφού η πρώτη σχολική ημέρα θα αφιερωθεί στην επεξήγηση των μέτρων προστασίας και πρόληψης στους μαθητές, ενώ αφού δοθούν μάσκες, παγούρια, βιβλία, ωρολόγιο πρόγραμμα, οι μαθητές θα αποχωρήσουν.
Σημείωσε ότι στα σχολεία θα υπάρχει εφεδρεία σε μάσκες για να χρησιμοποιούνται σε περίπτωση που πέσει κάτω η μάσκα κάποιου μαθητή.
Σχετικά με την υποχρεωτική χρήση της μάσκας από μαθητές και εκπαιδευτικούς, η υπουργός ανέφερε ότι πρόκειται για μια αυτονόητη υποχρέωση, λέγοντας μάλιστα ότι όπως δεν μπορείς να μπεις χωρίς μάσκα σε πλοίο, λεωφορείο και μετρό, το ίδιο ισχύει για τους εσωτερικούς χώρους και στις εκπαιδευτικές δομές.
Η ίδια επεσήμανε ότι δίνεται έμφαση στην ενίσχυση του ολοήμερου σχολείου, καθώς περιορίζει το ενδεχόμενο οι μικροί μαθητές να βρίσκονται με τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους.
Περαιτέρω, η κ. Κεραμέως επεσήμανε ότι «κρούσματα θα έχουμε και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι» και αναφέρθηκε στην task force που έχει δημιουργηθεί για την αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών.
Όπως είπε, «δεν σημαίνει ότι αν εφαρμοστούν περιοριστικά μέτρα σε μια περιοχή, αυτομάτως θα κλείνει το σχολείο.
Υπάρχει όμως το ενδεχόμενο αν υπάρχει αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο σε μια συγκεκριμένη περιοχή να κλείνει και σχολείο.
Κατά τα λοιπά θυμίζω ότι με βάση τα πρωτόκολλο των ειδικών σε περίπτωση κρούσματος μαθητή,  κλείνει το τμήμα καταρχήν και γίνεται ιχνηλάτηση», σημείωσε.

Στα πόσα κρούσματα θα κλείνει ένα σχολείο

Η μάσκα προστατεύει σε μεγάλο βαθμό, αν χρησιμοποιείται σωστά από όλους τόνισε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και παθολογίας του πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος.
«Με τα δεδομένα που υπάρχουν, την προστατευτική δράση της μάσκας που φαίνεται όταν τη φορούν όλοι σε έναν συγκεκριμένο χώρο, υπάρχει πολύ μεγάλη προστασία σε βαθμό που μπορεί να φτάσει και το 95%», τόνισε ο κ. Γώγος μιλώντας στο Mega.
Σημείωσε δε πως θα πρέπει να υπάρχει και απόσταση αλλά να τηρούνται και όλοι οι κανόνες ασφαλείας, πέραν της μάσκας, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η μετάδοση του ιού.
Σχετικά με τον ιό και τη μετάδοσή του από τα παιδιά, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας επισήμανε ότι σύμφωνα με μελέτες τα παιδιά κάτω των 10 ετών μεταδίδουν με πολύ χαμηλό ποσοστό τον ιό και δε νοσούν βαριά, ενώ τα παιδιά άνω των 14 ετών μεταδίδουν όπως οι ενήλικες.
«Η προσπάθεια γίνεται τα παιδιά να είναι σε συγκεκριμένη τάξη, ώστε, ακόμη και αν εμφανιστεί κρούσμα, να μπορούμε γρήγορα να το ιχνηλατήσουμε».
«Μέχρι δύο κρούσματα σε ένα σχολείο, θα μπορέσει να συνεχίσει τη λειτουργία του.
 Αν έχουμε τρία κρούσματα και πάνω μπορεί να χρειαστεί να κλείσει ακόμη και ολόκληρο συγκρότημα» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σχετικά με την καθολική χρήση μάσκας, είπε ότι αποτελεί ένα εύκολο μέτρο σε περίπτωση μεγάλης έξαρσης των κρουσμάτων, ωστόσο τα τωρινά επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα δε δείχνουν προς αυτήν την κατεύθυνση.
«Είναι πολύ καλό μέτρο και πρέπει να το έχουμε πάντα υπόψιν», συμπλήρωσε.

Κικίλιας: Είναι στο χέρι μας να αποτραπούν τα τοπικά lockdowns - Νοιαζόμαστε για όλα τα παιδιά και θα τα προστατεύουμε

«Είναι στο χέρι μας να αποτραπούν τα τοπικά lockdowns, όπως στο χέρι μας είναι αν - με τις πράξεις ή τις παραλείψεις μας - θα πάμε με ασφάλεια εκτός της κρίσης, αντί να βυθιστούμε σε μια προβληματική κατάσταση», τονίζει ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας.
Ο κ. Κικίλιας  σε συνέντευξη τους στην εφημερίδα Real News, σημειώνει ότι η κυβέρνηση έχει την ευθύνη να προστατεύσει τον πληθυσμό και τη χώρα απέναντι σε μια πανδημία με πρωτοφανή χαρακτηριστικά, καθώς και ότι η Ελλάδα παραμένει πολύ χαμηλά και σε αριθμό θυμάτων και σε αριθμό κρουσμάτων από τη νόσο του κορωνοϊού.
Υπογραμμίζει ότι οι μάσκες είναι μαζί με τα αντισηπτικά και τις αποστάσεις τα πιο αποτελεσματικά «αμυντικά όπλα» μας απέναντι στον κορωνοϊό.
Περαιτέρω, ο υπουργός Υγείας μιλώντας για τους αρνητές γονείς στο ζήτημα της μάσκας στα σχολεία, αναφέρει πως «το να είσαι γονιός είναι ευθύνη.
Ευθύνη ατομική, αλλά και κοινωνική.
Στο όνομα δεισιδαιμονιών και ιδεολογημάτων, δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε την υγεία των παιδιών μας. Εμείς έχουμε ευθύνη και νοιαζόμαστε για όλα τα παιδιά και θα τα προστατεύσουμε».
Ακόμη, αφού σημειώνει ότι το εμβόλιο για τον κορωνοϊό δεν είναι απλή υπόθεση και πρώτιστο μέλημα είναι να για να κυκλοφορήσει στην αγορά είναι να πληροί ασφάλεια και αποτελεσματικότητα,  εκτιμά ότι «θα είμαστε εντός του χρονοδιαγράμματος όπως έχει ανακοινώσει η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και η εταιρεία», προσθέτοντας ότι και άλλα εμβόλια είναι σε πού ώριμη φάση οπότε «εκτιμώ ότι η κατάσταση θα εξελιχθεί ομαλά».
Ο ίδιος σημειώνει πως «η έναρξη του εμβολιασμού, θα είναι η έναρξη μιας ελπιδοφόρας αντίστροφης μέτρησης».
Κληθείς να απαντήσει εάν το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα αντέξει μέχρι τότε, ο κ. Κικίλιας αναφέρει ότι «το ΕΣΥ θα αντέξει, γιατί άντεξε στην πρώτη φάση και γιατί στο μεσοδιάστημα φροντίσαμε να το ενισχύσουμε αποφασιστικά.
Όταν άλλες χώρες, ισχυρότερες και πλουσιότερες, κατέρρευσαν, εμείς αντέξαμε.
Γιατί δεν επιβιώνουν οι δυνατότεροι, αλλά αυτοί που ανταποκρίνονται καλύτερα στις περιστάσεις.
Οι δυσκολίες κάνουν κάποιους να λυγίζουν.
Αντίθετα, στις δυσκολίες οι Έλληνες συνήθως σπάμε τα ρεκόρ».
Ερωτηθείς για το αν οι 13.000 μετανάστες στη Μόρια αποτελούν υγειονομική βόμβα, ο υπουργός τονίζει πως «η προστασία της Δημόσιας Υγείας είναι για εμάς πρώτη προτεραιότητα.
Αυτό κάνουμε για τους Έλληνες πολίτες, τους κατοίκους του νησιού, καθώς και πρόσφυγες και  μετανάστες.
Έτσι, ενισχύουμε το Νοσοκομείο Λέσβου με ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, την επιχειρησιακή ετοιμότητα του ΕΚΑΒ, αυξάνουμε τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ, εντατικοποιούμε τους ελέγχους και τεστ.
Από την πρώτη στιγμή έδωσα εντολή να μεταβούν στο νησί τόσο ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, όσο και ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ.
Θυμίζω πως είχαμε προχωρήσει σε εκτενείς ελέγχους και τεστ σε διαμένοντες του ΚΥΤ, όπως και σε εμβολιασμό όλων των παιδιών, πολύ πριν λάβει χώρα η καταστροφή του καταυλισμού.
Στόχος μας τώρα είναι να συγκρατηθεί τυχόν διασπορά του κορωνοϊού».

Στους 306 οι νεκροί στην Ελλάδα

Ένας ακόμη θάνατος από κορωνοϊό καταγράφηκε το βράδυ της Κυριακής (13/9/2020)  ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών από τις επιπλοκές της νόσου στη χώρα μας, στους 306.
Ειδικότερα απεβίωσε  87χρονη, στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, που είχε εισαχθεί την 1η Σεπτεμβρίου στον προεγχειρητικό έλεγχο.
Η ηλικιωμένη δεν έπασχε υποκείμενα νοσήματα.
Νωρίτερα, άλλοι δυο άνθρωποι απεβίωσαν νικημένοι από τη νόσο.
Συγκεκριμένα, στις 4:30 τα ξημερώματα της Κυριακής, απεβίωσε ένας 68χρονος, που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Σωτηρία.
Είχε εισαχθεί στις 9 Σεπτεμβρίου και διασωληνώθηκε την ίδια μέρα ενώ έπασχε από υποκείμενο νόσημα.
Λίγη ώρα αργότερα έφυγε από τη ζωή ένας 87χρονος, που νοσηλεύοταν στο ΑΧΕΠΑ. Ο ηλικιωμένος  είχε υποκείμενα νοσήματα, ενώ είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο στις 23 Αυγούστου.
Την Κυριακή (13/9) ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 207 νέα κρούσματα κορωνοϊού, εκ των οποίων 23 συνδέονται με γνωστές συρροές και 29 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 13.240.

ΕΟΔΥ: 207 νέα κρούσματα και 3 θάνατοι στις 13/9 - 54 οι διασωληνωμένοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Κυριακή (13/9/2020) 207 νέα κρούσματα του νέου κορωνοϊού στην Ελλάδα, εκ των οποίων 23 συνδέονται με γνωστές συρροές και 29 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 13.240, εκ των οποίων το 55.5% άνδρες.
Image
Τα 2394 (18.1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και τα 5.710 (43.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Στους 54 ανέρχονται οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών.
Image
Οι 12 (22.2%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
To 88.9%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω ενώ 171 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Image
Τέλος, έχουμε 3 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 305 θανάτους συνολικά στη χώρα. 112 (36.7%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Image
Image
Τα 207 νέα κρούσματα κατανέμονται ως εξής:

29 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
1 εισαγόμενο κρούσμα που προσήλθε αυτοβούλως για έλεγχο
- 120 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 17 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 3 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
- 9 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αργολίδας

• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Έβρου

• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Εύβοιας

• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ημαθίας

• 13 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θήρας

• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέρκυρας

• 5 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων 1 κρούσμα συνδέεται με γνωστή συρροή

• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Λαρίσης

• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μαγνησίας

• 1 κρούσμα από Π.Ε. Ξάνθης

• 5 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 1 αναφέρει ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας, εκ των οποίων 1 σχετίζεται με γνωστή συρροή

• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Τρικάλων

• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

1 κρούσμα βρίσκεται υπό διερεύνηση.
Image
Image



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης