Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η αγωνιώδης προτροπή Lagarde στην ΕΕ: Προχωρήστε άμεσα με το Ταμείο Ανάκαμψης, να συνεχιστεί η επεκτατική δημοσιονομική πολιτική

tags :
Η αγωνιώδης προτροπή Lagarde στην ΕΕ: Προχωρήστε άμεσα με το Ταμείο Ανάκαμψης, να συνεχιστεί η επεκτατική δημοσιονομική πολιτική
«Οι συνεχείς επεκτατικές δημοσιονομικές πολιτικές είναι ζωτικής σημασίας για την αποφυγή υπερβολικής απώλειας θέσεων εργασίας», δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ
Προτροπή στις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης να φθάσουν σε τελική συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης και να συνεχίσουν με μία επεκτατική πολιτική, προκειμένου να συνδράμουν στην ανάκαμψη από την ιστορική ύφεση, που προκάλεσε η πανδημία  συμπληρώνοντας τη χαλαρή νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, απηύθυνε η πρόεδρος της ΕΚΤ Christine Lagarde την Κυριακή (13/9/2020).
Με τα επίπεδα χρέους να ξεπερνούν το 100% του ΑΕΠ το 2020, αυξάνονται οι ανησυχίες ότι οι πολιτικές ενίσχυσης της απασχόλησης και των εισοδημάτων θα μπορούσαν να τερματιστούν απότομα.
«Η εμπιστοσύνη στον ιδιωτικό τομέα βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην εμπιστοσύνη στις δημοσιονομικές πολιτικές», δήλωσε η Lagarde σε ομιλία της.
«Οι συνεχείς επεκτατικές δημοσιονομικές πολιτικές είναι ζωτικής σημασίας για την αποφυγή υπερβολικής απώλειας θέσεων εργασίας και τη στήριξη των εισοδημάτων των νοικοκυριών έως ότου η οικονομική ανάκαμψη είναι πιο ισχυρή» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Τα προγράμματα επιδότησης απασχόλησης έχουν ήδη επεκταθεί σε πολλές χώρες της ΕΕ, αλλά ορισμένες προσανατολίζονται σε μεγάλες παρατάσεις, ενώ η Ευρωζώνη προσπαθεί να ανακάμψει από μία ύφεση, που αναμένεται να κυμανθεί περί το 8% εκτιμά το Reuters.
«Η διατήρηση των προγραμμάτων στήριξης εργασίας είναι ζωτικής σημασίας για να αποφευχθεί η απότομη αύξηση της ανεργίας αργότερα εντός του έτους», τόνισε σε ομιλία της στην Ετήσια Σύνοδο του Συμβουλίου των Διοικητών των Αραβικών Κεντρικών Τραπεζών.
Επίσης η Lagarde ζήτησε επειγόντως μια τελική συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο βρίσκεται ακόμη υπό διαπραγμάτευση και υπόκειται σε πολιτικές διαφωνίες.
Από την πλευρά της, η ΕΚΤ είναι έτοιμη να προσαρμόσει όλα τα μέσα της όπως απαιτείται, καθώς δεν υπάρχει χώρος για εφησυχασμό, σημείωσε η Lagarde.
Η ΕΚΤ έχει χαλαρώσει την πολιτική της αρκετές φορές το 2020 και τώρα εκτιμά ότι τα μέτρα της θα προσθέσουν 1,3% στην ανάπτυξη και 0,8% στον πληθωρισμό έως το 2022.
Η πρόσφατη ενίσχυση του ευρώ αντιστάθμισε εν μέρει τον θετικό αντίκτυπο που είχε η χαλαρή νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην τόνωση του πληθωρισμού και επανέλαβε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είναι έτοιμοι να προσαρμόσουν όλα τα μέσα τους, εάν χρειαστεί.
Το Διοικητικό Συμβούλιο θα αξιολογήσει προσεκτικά όλες τις πληροφορίες που προέρχονται από την οικονομία της ζώνης του ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των εξελίξεων στη συναλλαγματική ισοτιμία, σχετικά με τον αντίκτυπό τους στις μεσοπρόθεσμες προοπτικές πληθωρισμού.
«Όσον αφορά την επίτευξη του στόχου μας για τη σταθερότητα των τιμών, δεν θα υπάρξει εφησυχασμός», υποστήριξε η Lagarde.
«Η νομισματική πολιτική θα συνεχίσει να παίζει το ρόλο της στη ζώνη του ευρώ με πλήρη δέσμευση για την εντολή της», συνέχισε η πρόεδρος της ΕΚΤ.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης