Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κυοφορείται mega deal συγχώνευσης των ελβετικών τραπεζών UBS και Credit Suisse, με κωδική ονομασία Signal

Κυοφορείται mega deal συγχώνευσης των ελβετικών τραπεζών UBS και Credit Suisse, με κωδική ονομασία Signal
Μια συμφωνία μεταξύ των δύο ελβετικών τραπεζών θα δημιουργούσε σοβαρά ζητήματα ελέγχου
Τις δυνατότητες συγχώνευσης, για τη δημιουργία μίας από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης, διερευνούν οι επικεφαλής της UBS και της Credit Suisse.
Σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέονται, η πιθανή συμφωνία, με την κωδική ονομασία Signal, καθοδηγείται από τον πρόεδρο της UBS, Axel Weber, ο οποίος εργάζεται με τον ομόλογό του στην Credit Suisse, Urs Rohner, ενώ ο Weber έχει συζητήσει την ιδέα με τον Ελβετό υπουργό Οικονομικών Ueli Maurer.
Επίσης, η ρυθμιστική αρχή των τραπεζών της χώρας, η Finma έχει ενημερωθεί για τις συζητήσεις.
Σύμφωνα με τα ελβετικά μέσα ενημέρωσης, μια συμφωνία θα μπορούσε να συμβεί στις αρχές του 2021.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι μια του ιστοτόπου insideparadeplatz.ch ανέφερε ότι η McKinsey, έχει δηλώσει ότι εμπλέκεται σε κάτι που «θα επισκιάσει όλα όσα υπήρχαν στο οικονομικό κέντρο».
Η McKinsey είναι σύμβουλος και για τις δύο τράπεζες εδώ και χρόνια.
Το αποτέλεσμα της συγχώνευσης UBS-CS θα δημιουργούσε τον κορυφαίο τραπεζικό γίγαντας στην ηπειρωτική Ευρώπη.
Ο όμιλος θα μπορούσε να ανταγωνιστεί την αγγλο-ασιατική HSBC και τις αμερικανικές τράπεζες.
Πάντως, μια συμφωνία μεταξύ των δύο ελβετικών τραπεζών θα δημιουργούσε σοβαρά ζητήματα ελέγχου.
«Η ρύθμιση θα ήταν το μεγαλύτερο εμπόδιο», επειδή οι απαιτήσεις είναι πιο δύσκολες όσο μεγαλύτερο είναι ένα ίδρυμα, αναφέρουν οι αναλυτές.
Ωστόσο, ήδη έχουν αρχίσει τα σενάρια για τις κορυφαίες θέσεις, με τους αναλυτές να θεωρούν ότι ο Weber πιθανότατα θα παρέμενε ως πρόεδρος της συνδυασμένης τράπεζας, καθιστώντας πιθανό ότι ο διευθύνων σύμβουλος θα προέρχεται από την Credit Suisse.
Μια συγχώνευση θα μπορούσε να οδηγήσει σε περικοπές θέσεων εργασίας που κυμαίνονται μεταξύ 10% και 20% του εργατικού δυναμικού, ή 15.000 ή περισσότερο παγκοσμίως.
Η CS απασχολεί σχεδόν 50.000 άτομα, συμπεριλαμβανομένων περίπου 15.000 στην Ελβετία, ενώ η UBS σχεδόν 70.000 παγκοσμίως και περίπου 20.000 στην Ελβετία.
Πάντως, μετά τα δημοσιεύματα, οι εκκπρόσωποι των δύο τραπεζών αρνήθηκαν να σχολιάσουν.
Ο τραπεζικός κλάδος της Ευρώπης δέχεται πιέσεις για ενοποίηση καθώς η πανδημία του κορωνοϊού έχει δημιουργήσει ένα αρνητικό περιβάλλον.
Στην Ισπανία η CaixaBank και η Bankia δήλωσαν αυτό το μήνα ότι διερευνούν μια συγχώνευση για να σχηματίσουν τη μεγαλύτερη τράπεζα στη χώρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης