Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το παρασκήνιο παραίτησης του McIntyre από την Εθνική, που «επιτέθηκε» στον Χαρδούβελη – Προς αποχώρηση Cerverd και Fondiario από Galaxy – Alpha

Το παρασκήνιο παραίτησης του McIntyre από την Εθνική, που «επιτέθηκε» στον Χαρδούβελη – Προς αποχώρηση Cerverd και Fondiario από Galaxy – Alpha
Έως 18 Σεπτεμβρίου η προσφορά του CVC για την Εθνική Ασφαλιστική
Έντονο είναι το τραπεζικό παρασκήνιο στην Εθνική και Alpha bank.
Ειδικά στην Εθνική τράπεζα αποκαλύπτεται κάτι που προκαλεί τουλάχιστον το ενδιαφέρον για τα τεκταινόμενα στο εσωτερικό της τράπεζας.
Πιο συγκεκριμένα στις 2 Σεπτεμβρίου η Εθνική ανακοίνωσε ότι ο Andrew McIntyre μη εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου υπέβαλλε την παραίτηση του.
Μάλιστα ενώ παραιτήθηκε από μέλος του διοικητικού συμβουλίου η Εθνική τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα αναλάβει νέα καθήκοντα στον όμιλο.
Η ανακοίνωση αυτή ήταν πολύ περίεργη και εκείνη την ημέρα πληροφορηθήκαμε ότι υπάρχει έντονο παρασκήνιο πίσω από την αποχώρηση McIntyre.
Το παρασκήνιο λοιπόν είναι το εξής το οποίο το μεταφέρουμε όπως ακριβώς μας το περιέγραψε υφιστάμενο στέλεχος της Εθνικής τράπεζας.
«Θα έπρεπε να κινήσει το ενδιαφέρον το γεγονός ότι ουδέποτε μέλος του διοικητικού συμβουλίου που παραιτείται ή τον απολύουν δεν τον προσλαμβάνουν σε άλλη θέση.
Τι λοιπόν συνέβη με τον Andrew McIntyre που δεν παραιτήθηκε αλλά του ζήτησαν να παραιτηθεί;
Ο Andrew McIntyre επιχείρησε παρασκηνιακώς να υπονομεύσει τον Γκίκα Χαρδούβελη ανώτερο σύμβουλο και μέλος στο διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής τράπεζας, ο οποίος θα ήθελε να γίνει πρόεδρος στην τράπεζα.
Μετά από ένταση και αναφορές στην διοίκηση παρενέβη ο πρόεδρος της Εθνικής Κώστας Μιχαηλίδης ο οποίος διατηρεί φιλικές σχέσεις με τον Andrew McIntyre και διαμεσολάβησε ώστε να παραμείνει στην Εθνική για ένα χρόνο σε ρόλο συμβούλου για να μην φανεί ότι τον εκδίωξαν ατάκτως»
Το σημαίνει όμως ήθελε να υπονομεύσει τον Χαρδούβελη;
Εδώ υπάρχει μια πολύ – πολύ ενδιαφέρουσα εξέλιξη την οποία ωστόσο ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής τράπεζας Παύλος Μυλωνάς την διαχειρίστηκε κατάλληλα.
Αυτά για την ώρα…ο Χαρδούβελης πάντως δεν έκανε κάτι μεμπτό πάντως αντιθέτως μάλιστα.  

Έως 18 Σεπτεμβρίου η προσφορά του CVC για την Εθνική Ασφαλιστική

Έως τις 18 Σεπτεμβρίου 2020 θα υποβληθεί η προσφορά του αμερικανικού fund CVC για την Εθνική Ασφαλιστική και όχι στις 15 Σεπτεμβρίου που αναμενόταν.
Το τίμημα για την αγορά του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής εκτιμάται σε 500 εκατ ευρώ.
Εάν το τίμημα επιβεβαιωθεί – υπάρχουν πληροφορίες για τμηματική καταβολή σε βάθος ετών – η Εθνική τράπεζα θα το επικυρώσει.
Ωστόσο η τμηματική καταβολή προβληματίζει.

Οι 4 θα γίνουν δύο ενδιαφερόμενοι στην Alpha bank για το Galaxy των 10,6 δισεκ. NPEs

Στις 9 Οκτωβρίου 2020 – όπως έχει ήδη αναφερθεί έγκαιρα θα υποβληθούν οι δεσμευτικές προσφορές για το πρόγραμμα Galaxy των 10,6 δισεκ. προβληματικών δανείων της Alpha bank.
Φαβορί θεωρείται ότι είναι η Pimco η οποία θα εισφέρει από 320 έως 370 εκατ ευρώ.
Η νέα εξέλιξη ωστόσο στην διαδικασία είναι ότι από τους 4 ενδιαφερόμενους θα απομείνουν δύο καθώς με βάση πηγή που είναι σε θέση να γνωρίζει τις κινήσεις των δύο ιταλών… θα αποχωρήσουν από την διαδικασία.
Αναφερόμαστε στην Cerverd Credit Management την δεύτερη μεγαλύτερη εταιρία διαχείρισης προβληματικών δανείων στην Ιταλία η οποία ενώ ακόμη παραμένει… σχεδιάζει να αποχωρήσει από την διαγωνιστική διαδικασία.
Το ίδιο θα συμβεί και με την Credito Fondiario τον τρίτο μεγαλύτερο διαχειριστής NPLs στην Ιταλία που προήλθε από την συνεργασία της Tages Group με την Elliot.
Οι δύο ιταλοί αποχωρούν προσεχώς από την διαγωνιστική διαδικασία της τιτλοποίησης της Alpha bank.
Πρακτικά απομένει η Pimco που ήταν φαβορί και η Davidson Kempner αμερικανικό fund που έχει συμβούλους την Blackrock και την UBS.
Είναι πολύ πιθανό στην τελική ευθεία για τον διαγωνισμό Galaxy την τιτλοποίηση δηλαδή 10,6 δισεκ. προβληματικών δανείων η Alpha bank να μείνει με δύο ενδιαφερομένους.
Ωστόσο υπάρχουν ερωτηματικά για την Davidson Kempner καθώς δεν είναι σαφές τελικώς εάν θέλει να προχωρήσει δυναμικά, στην διαδικασία.
Η Pimco θα υποβάλλει προσφορά και από την πρώτη στιγμή εθεωρείτο φαβορί για την τιτλοποίηση των 10,6 δισεκ. της Alpha bank.
Η διοίκηση Ψάλτη έχει κινηθεί γρήγορα και προσεκτικά στην όλη διαδικασία, ωστόσο απαιτούνται λεπτοί χειρισμοί, λόγω και της παρελθούσας εμπειρίας με την Eurobank που με άλλον συνομιλούσε αποκλειστικά… και με άλλον έκλεισε τελικά deal.
To βασικό και πιθανό σενάριο πάντως είναι ότι η Alpha bank θα προχωρήσει επιτυχώς την διαδικασία τιτλοποίησης των 10,6 δισεκ. ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης