Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Επίσημα στο 20% το πλαφόν στα προθεσμιακά συμβόλαια για τους καθετοποιημένους «παίκτες»

tags :
Επίσημα στο 20% το πλαφόν στα προθεσμιακά συμβόλαια για τους καθετοποιημένους «παίκτες»
Σύμφωνα με την απόφαση της ΡΑΕ, το όριο 20% θα ισχύσει έως και τον ∆εκέμβριο του 2020
Με την ανάρτηση χθες (14/09) στη Διαύγεια της σχετικής απόφασης της ΡΑΕ, επισημοποιήθηκε η επιβολή πλαφόν 20% στη σύναψη προθεσμιακών συμβολαίων από τους προμηθευτές με μερίδιο άνω του 4% - δηλαδή πρακτικά από όλους καθετοποιημένους προμηθευτές της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Σύμφωνα με την απόφαση, η οποία φέρει ημερομηνία 18 Ιουνίου, το όριο θα τεθεί σε ισχύ από την ημερομηνία έναρξης της Αγοράς Επόμενης Ημέρας, δηλαδή από την «πρεμιέρα» του Χρηματιστηρίου Ενέργειας. Θα ισχύει έως και τον Δεκέμβριο του 2020, όταν η Αρχή θα επανακαθορίσει τα ποσοστά, συνεκτιμώντας τα δεδομένα που θα έχουν διαμορφωθεί έως τότε.
Θα πρέπει να σημειωθεί, πάντως, ότι με δεδομένη τη μετάθεση της έναρξης του Target Model την 1η Νοεμβρίου, πρακτικά η εφαρμογή της απόφασης περιορίζεται στους δύο μήνες.

Όριο εντός 10-20% σύμφωνα με την ECCO International

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση της ΕΧΕ, βάσει της οποίας αποφάσισε η ΡΑΕ, ήταν να επιβληθεί πλαφόν 10% σε όλους τους προμηθευτές με μερίδιο άνω του 4%. Ωστόσο, η Αρχή αποφάσισε να διπλασιάσει το «ταβάνι», κρίνοντας το 20% ως εύλογο όριο.
Από την άλλη πλευρά, συναίνεσε στην εφαρμογή του πλαφόν σε όλες τις εταιρείες με μερίδιο άνω του 4%, όπως πρότεινε η ΕΧΕ.
Στη αιτιολόγηση της απόφασής της, η Αρχή επισημαίνει τα αποτελέσματα της μελέτης της ECCO International, στην οποία βασίσθηκε και η εισήγηση της ΕΧΕ, σύμφωνα με τα οποία για το έτος 2020 στην περίπτωση του Σεναρίου 4 (δηλαδή με το πλαφόν στο 20%) ο δείκτης ρευστότητας της Αγοράς Επόμενης Ημέρας είναι μεγαλύτερος από 50%.
Επίσης, με δεδομένο ότι η ECCO International κατέληξε ότι το πλαφόν θα πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 10% και 20%, και σε καμία περίπτωση να μην ξεπερνά το 20%, η Αρχή πρόκρινε τη μεγαλύτερη δυνατή τιμή. Σε αντίθεση με την ΕΧΕ, η οποία είχε προτείνει το κάτω όριο της μελέτης.

Κώστας Δεληγιάννης
πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης