Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το παρασκήνιο πίσω από την συμφωνία Tik Tok, Oracle- Ο κομβικός ρόλος Trump και η «έξοδος» Microsoft

Το παρασκήνιο πίσω από την συμφωνία Tik Tok, Oracle- Ο κομβικός ρόλος Trump και η «έξοδος» Microsoft
Η στάση της Κίνας σε ένα παιχνίδι για γερά νεύρα
Η απόφαση του ιδρυτή και διευθύνοντος συμβούλου της ByteDance, Yiming Zhang, να σταματήσει την επιδίωξη πώλησης των επιχειρήσεων της TikTok στις ΗΠΑ προς τη Microsoft Corp MSFT ήταν το πρώτο βήμα πριν τις χθεσινές (14/9/2020) καθοριστικές κινήσεις με την Oracle.
Η δημοσιοποίηση της ανακοίνωσης περί συνεργασίας με την Oracle Corp ORCL.N ήταν το αποκορύφωμα της πίεσης από την εταιρεία που εδρεύει στο Πεκίνο, καθώς οι επενδυτές έψαχναν εναγωνίως τον τρόπο με τον οποίο θα «καθησυχάσουν» τις Ηνωμένες Πολιτείες μετά τον πόλεμο που κήρυξε κατά της Κίνας.
Οι ανησυχίες μεταξύ των μεγάλων υποστηρικτών της ByteDance όπως η Sequoia και η General Atlantic για το οικονομικό χτύπημα από την πώληση της δημοφιλούς εφαρμογής στις Ηνωμένες Πολιτείες σε μια εξαιρετικά χαμηλή τιμή, οδήγησε τον Zhang να επιλέξει την πώληση μόνο ενός μεριδίου στην Oracle, παρά μια πλήρη εκποίηση.
Μια επικίνδυνη στρατηγική;
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, D. Trump κατέστησε σαφές ότι επιθυμεί την πλήρη πώληση του TikTok σε μια εταιρεία τεχνολογίας των ΗΠΑ, εν μέσω των έντονων ανησυχιών των αξιωματούχων εθνικής ασφάλειας ότι τα δεδομένα χρηστών των ΗΠΑ θα μπορούσαν να διαβιβαστούν στην κυβέρνηση του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας.
Μάλιστα έχει ήδη απειλήσει ότι θα απαγορεύσει το TikTok στις Ηνωμένες Πολιτείες από τις 20 Σεπτεμβρίου 2020 εάν ByteDance δεν συμμορφωθεί.
Από την μεριά τους, κινέζοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το ByteDance δεν πρέπει να εξαναγκαστεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες ώστε να προχωρήσει σε συμφωνία.
Η Microsoft
Τα στελέχη της Microsoft απογοητεύτηκαν κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, καθώς η ByteDance δεν ανταποκρίθηκε στην προσφορά της εταιρείας, ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αναφέρουν πηγές στο Reuters.
Αυτή η προσφορά όμως, δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες των επενδυτών της ByteDance.
Όλο αυτό το διάστημα ωστόσο, η Sequoia και ο General Atlantic φαίνεται ότι συνεργάζονταν με την Oracle για μια εναλλακτική συμφωνία που θα απέτρεπε την πλήρη πώληση, σύμφωνα άλλες τις πηγές.
Ανησυχώντας για την έλλειψη δέσμευσης της ByteDance, η Microsoft ρώτησε εν τέλει την κινεζική εταιρεία εάν είχε χάσει στον αγώνα για την αμερικανική επιχείρηση της TikTok, ανέφερε μια από τις πηγές.
Η Microsoft συζήτησε επίσης αν θα μπορούσε να αλλάξει τη δομή της συμφωνίας ώστε να ταιριάζει με την Oracle.
Αλλά η ByteDance απάντησε ότι θα επέλεγε την Oracle ακόμη και αν η Microsoft προσέφερε την ίδια δομή και όρους.
Έτσι την Κυριακή, η Microsoft ανακοίνωσε ότι η ByteDance απέρριψε την προσπάθειά της να εξαγοράσει την αμερικανική επιχείρηση της TikTok.
Η ByteDance και η Microsoft δεν απάντησαν σε αιτήματα των media για σχολιασμό όπως και η Oracle.
Η ByteDance εργάστηκε πυρετωδώς τις τελευταίες ημέρες πάνω σε μια πρόταση συμφωνίας που θα επέτρεπε στην κινεζική εταιρεία να διατηρήσει ένα μερίδιο μειοψηφίας στο TikTok.
Τι αναλαμβάνει η Oralce
Η Oracle βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για να αναλάβει ένα σημαντικό μερίδιο μειοψηφίας στις αμερικανικές επιχειρήσεις της TikTok, ενώ το υπόλοιπο μέρος θα ανήκει σε μεγάλους επενδυτές της ByteDance, συμπεριλαμβανομένων των Atlantic και Sequoia, ανέφεραν οι πηγές.
Η Oracle αναμένεται να αναλάβει επίσης τη διαχείριση των δεδομένων χρήστη της TikTok στις Ηνωμένες Πολιτείες και θα ήταν υπεύθυνη για την ασφάλειά της, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές του Reuters.
Ωστόσο το τοπίο δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο.
Και άλλες παραχωρήσεις;
Ο ByteDance ίσως προχωρήσει επίσης και σε άλλες παραχωρήσεις.
Για παράδειγμα, σκέφτεται να δημιουργήσει νέες 25.000 θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ από το TikTok.
Μέχρι στιγμής, ο Λευκός Οίκος δεν έχει δεσμευτεί από τις συζητήσεις του με την ByteDance και παραμένει ασαφές εάν η προτεινόμενη συμφωνία θα προχωρήσει, ανέφεραν οι πηγές.
Τη Δευτέρα 14/09/2020), ο υπουργός Οικονομικών Steven Mnuchin δήλωσε ότι το CFIUS θα επανεξετάσει τη συμφωνία αυτή την εβδομάδα και θα κάνει συστάσεις προς τον Trump.
Το Reuters ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι η κυβέρνηση της Κίνας θα προτιμούσε να κλείσει το TikTok στις Ηνωμένες Πολιτείες παρά να το θεωρήσει μέρος μιας αναγκαστικής πώλησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης