Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μητσοτάκης: Η Τουρκία έχει χρόνο να αλλάξει στάση - Είμαστε έτοιμοι για διερευνητικές επαφές άμεσα σχετικά με την ΑΟΖ - Michel: Ευρωπαϊκό το θέμα

Μητσοτάκης: Η Τουρκία έχει χρόνο να αλλάξει στάση - Είμαστε έτοιμοι για διερευνητικές επαφές άμεσα σχετικά με την ΑΟΖ - Michel: Ευρωπαϊκό το θέμα
Σε περίπτωση επιδείνωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, το πλαίσιο των κυρώσεων έχει αποφασιστεί, τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός
Μήνυμα στην Τουρκία να συνεχίσει το πρώτο ενθαρρυντικό βήμα με την αποχώρηση του Oruc Reis, έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να ξεκινήσει άμεσα τις διερευνητικές επαφές για τη χάραξη των θαλάσσιων ζωνών σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο.

«Σε περίπτωση επιδείνωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, το πλαίσιο των κυρώσεων έχει αποφασιστεί.
Η Τουρκία έχει χρόνο και πριν και μετά τη σύνοδο κορυφής (24-25/9).
Διανύουμε μια περίοδο ευαίσθητη στην ανατολική Μεσόγειο .
Η Τουρκία απειλεί την σταθερότητα, αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Όπως σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «ισχύει αυτό που έχουμε πει, τελειώνουν οι προκλήσεις, αρχίζουν οι συζητήσεις.
 Είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε τις διευρευνητικές επαφές για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο».
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε μονόδρομο τον καλόπιστο διάλογο με βάση το Διεθνές Δίκαιο.
Για όσα συνέβησαν στη Μόρια, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι  η κυβέρνηση αντέδρασε πάρα πολύ γρήγορα και ήδη οργανώθηκε ένα κέντρο με πολύ καλύτερες συνθήκες από αυτές που επικρατούσαν στη Μόρια.
«Χρειάζεται μια ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική για της μετανάστευση», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Παράλληλα, σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπάρχει αυστηρή φύλαξη των συνόρων στον Έβρο και στη θάλασσα, αλλά κάποια στιγμή πρέπει να δούμε την πραγματικότητα κατάματα και η ευρωπαϊκή συμπαράσταση να μεταφραστεί σε πραγματική αλληλεγγύη, υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
«Πάνω από όλα το συμπέρασμα της Λέσβου είναι ότι το προσφυγικό/μεταναστευτικό χρειάζεται μια συνολική απάντηση», τόνισε.
«Θέση της Ελλάδας είναι ότι η Μόρια ανήκει στο παρελθόν, πρέπει να περάσουμε στην ίδρυση μιας νέας σύγχρονης δομής», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Michel: Θέμα της ΕΕ οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τόνισε ότι το ζήτημα της ανατολικής Μεσογείου είναι ένα θέμα που αφορά το σύνολο της Ε.Ε.
«Η επόμενη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ θα εστιάσει στην ανατολική Μεσόγειο και στις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία. Το θέμα δεν έχει να κάνει μόνο με την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά με όλη την ΕΕ», τόνισε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Όσον αφορά το μεταναστευτικό, ο Michel τόνισε ότι «το μεταναστευτικό είναι μια πρόκληση για την ΕΕ, και όχι μόνο για κάποια κράτη - μέλη.
Πρέπει να δούμε την πολιτική επιστροφής μεταναστών.
Πρέπει να δείξουμε αλληλεγγύη, να έχουμε μια ευρωπαϊκή απάντηση», σημείωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφερόμενος στην αντιμετώπιση της δραστηριότητας της Τουρκίας τόνισε επίσης:
 «Να εργαστούμε μαζί εντατικά για να δούμε πώς θα προοδεύσουμε, με μια διπλή μέθοδο.
Αφενός να είμαστε κατηγορηματικοί και αυστηροί για να γίνουν σεβαστές αρχές που είναι σημαντικές για την Ελλάδα και την Κύπρο και αφετέρου είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε την αγκάλη μας για να δείξουμε ότι μια ατζέντα θετική είναι δυνατόν να υπάρξει αν υπάρχει κοινή βούληση να γίνουν σεβαστές αυτές οι αρχές.
Είναι θέμα σημαντικό που θα συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου και θα προετοιμαστούμε ώστε να δείξουμε την ενότητα και τη δύναμη της ΕΕ γιατί η ασφάλεια και η σταθερότητα είναι στρατηγικό συμφέρον της ΕΕ».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης