Διεθνή

Goldman Sachs: Ένα Brexit δίχως συμφωνία θα κοστίσει περισσότερο στο Ην. Βασίλειο απ’ ότι ο κορωνοϊός

Goldman Sachs: Ένα Brexit δίχως συμφωνία θα κοστίσει περισσότερο στο Ην. Βασίλειο απ’ ότι ο κορωνοϊός
"Μαύρη" πρόβλεψη από την επενδυτική τράπεζα
Το «χτύπημα» στο Ηνωμένο Βασίλειο από μια ενδεχόμενη αποτυχία στις συζητήσεις για εμπορική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση θα ήταν πιο βαρύ και από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού, προειδοποιούν οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs.
Στην πραγματικότητα, η επενδυτική τράπεζα τόνισε ότι το αποτέλεσμα από μια μη συμφωνία ήταν πιθανότατα «δύο έως τρεις φορές χειρότερο πρόβλημα» από αυτό που δημιουργεί η μεγαλύτερη πανδημία (του κορωνοϊού) που παρατηρήθηκε στην μεταπολεμική ιστορία.
Η βρετανική κυβέρνηση αμφισβήτησε την προηγούμενη εβδομάδα προηγούμενες δεσμεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αυξάνοντας τις πιθανότητες για το ενδεχόμενο ότι οι δύο πλευρές δεν θα καταφέρουν να συνάψουν εμπορική συμφωνία πριν από το τέλος του έτους (2020). 
Κάτι τέτοιο σημαίνει αυτόματα πως θα σημειώνονταν υψηλότερο κόστος για τους εξαγωγείς και από τις δύο πλευρές.
Οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs συνεχίζουν λέγοντας ότι:
«Είμαστε σκεπτικοί με το επιχείρημα ότι η τεράστια κλίμακα της οικονομικής επιρροής από το Covid-19 θα συγκαλύψει τον οικονομικό αντίκτυπο από την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων για το Brexit», δήλωσαν τη Δευτέρα σε ερευνητικό σημείωμα.
Η επενδυτική τράπεζα ισχυρίστηκε επίσης ότι οι βιομηχανίες που πλήττονται περισσότερο από τον ιό όπως οι επιχειρήσεις αναψυχής, τροφίμων και ποτών και χονδρικής - διαφέρουν από τους τομείς που πιθανότατα θα πληγούν από την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση (όσες δηλαδή ασχολούνται για παράδειγμα με χημικά, κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και επιχειρήσεις ηλεκτρικού εξοπλισμού).
«Φοβάμαι ότι το επόμενο έτος (2021) η απόδοση της οικονομίας του Ηνωμένου Βασιλείου θα είναι ακόμη χειρότερη», υπογραμμίζει η Goldman Sachs, σύμφωνα με το CNBC.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης