Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άνοδος στις αγορές, στο επίκεντρο οι κεντρικές τράπεζες - Κέρδη +1,21% o Nasdaq

Άνοδος στις αγορές, στο επίκεντρο οι κεντρικές τράπεζες - Κέρδη +1,21% o Nasdaq
Στάση αναμονής στις αγορές με το βλέμμα στις κεντρικές τράπεζες
Ήπια άνοδος καταγράφηκε σήμερα (15/9/2020), στις διεθνείς αγορές με τους επενδυτές να αναμένουν τις προγραμματισμένες συνεδριάσεις μεγάλων κεντρικών τραπεζών, δείχνοντας ιδιαίτερη έμφαση, παρά τα σημάδια οικονομικής ανάκαμψης στην Κίνα.
Την ίδια ώρα, οι επενδυτές έχουν το βλέμμα τους στραμμένο προς τις κεντρικές τράπεζες, με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) να ξεκινά διήμερη πολιτική συνάντηση την Τρίτη (15/9/2020), την πρώτη μετά από την αποκάλυψη για μετατόπιση σε μια πιο ανεκτική στάση για τον πληθωρισμό τον Αύγουστο.
Οι αγορές θα επικεντρωθούν σε προβλέψεις από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της Fed, αναφορικά με τις προοπτικές ανάπτυξης των ΗΠΑ και σε οποιεσδήποτε άλλες λεπτομέρειες σχετικά με το τι προτίθεται να κάνει η Τράπεζα ώστε να ενθαρρύνει τον πληθωρισμό.
Σήμερα Τρίτη και αύριο Τετάρτη, 15 και 16 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιείται η συνάντηση του Σεπτεμβρίου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (FOMC).
Ήδη, από τον περασμένο Ιούλιο, η Fed παρουσίασε μια από τις πιο σημαντικές αλλαγές στη στρατηγική νομισματικής πολιτικής της τις τελευταίες δεκαετίες.
Αργότερα, στις 27 Αυγούστου, μιλώντας κατά τη διάρκεια του ετήσιου συμποσίου Jackson Hole, ο πρόεδρος της FOMC Jerome Powell ανακοίνωσε ότι η Κεντρική Τράπεζα θα έχει μια πιο χαλαρή οπτική ως προς τον στόχο του πληθωρισμού.
Αυτό υπαγορεύει ότι η Fed  θα προσπαθεί στο εξής να διατηρεί την αύξηση των τιμών περίπου στο 2% κατά μέσο όρο μέσα στο χρόνο, προκειμένου να αντισταθμίσει την παρατεταμένη περίοδο που ο πληθωρισμός κινείται κάτω του στόχου.
Αυτή η αλλαγή της πολιτικής επιτρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στη στήριξη της αγοράς εργασίας των ΗΠΑ, ιδίως εκείνων με χαμηλό εισόδημα.
Aντιμετωπίζοντας τον πληθωρισμό η Fed υψώνει ένα φράγμα για μελλοντικές αυξήσεις επιτοκίων, ενώ αυτό αποτελεί ένα σαφές μήνυμα στην αγορά ότι τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια είναι εδώ για το μέλλον.
Η Τράπεζα της Ιαπωνίας και η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοινώνουν τις αντίστοιχες πολιτικές αποφάσεις τους την Πέμπτη (17/9/2020).
Στο μέτωπο πανδημίας ακάθεκτος εξακολουθεί να επελαύνει παγκοσμίως ο κορωνοϊός, όπως άλλωστε επιβεβαιώνουν και τα τελευταία στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, βάσει των οποίων στις 13/9 αναφέρθηκε νέο ημερήσιο παγκόσμιο ρεκόρ κρουσμάτων με την Ινδία, τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία να βρίσκονται πραγματικά στο κόκκινο.
Η Αμερική μετρά σχεδόν τα μισά από τα 29 και πλέον εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα – στην πρώτη δεκάδα βρίσκονται έξι κράτη από την αμερικανική ήπειρο -, η Ινδία εξακολουθεί να αναφέρει τα περισσότερα κρούσματα παγκοσμίως και να βρίσκεται μια ανάσα από τα 5 εκατομμύρια κρούσματα ενώ η Βραζιλία παραμένει η πιο σφοδρά πληττόμενη περιοχή – σε θανάτους – μετά τις ΗΠΑ, για τις οποίες οι προβλέψεις κάνουν λόγο ακόμα και 600.000 νεκρούς έως τον ερχόμενο Ιανουάριο.
Σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκεται και η Ευρώπη, με τον ΠΟΥ να προειδοποιεί πως ο Οκτώβριος και ο Νοέμβριος θα είναι πολύ δύσκολοι μήνες και ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των νεκρών ενώ πολύ καλύτερη είναι η κατάσταση στην Κίνα και στην Αυστραλία, όπου η επιδημία φέρεται να είναι σε ύφεση.
Την ίδια στιγμή, Κινέζοι επιστήμονες υποστηρίζουν πως είναι πολύ πιθανό το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού να είναι διαθέσιμο στους πολίτες ακόμα και τον ερχόμενο Νοέμβριο, ενώ ξανάρχισαν οι κλινικές δοκιμές του πειραματικού εμβολίου για την Covid-19 της εταιρείας AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.
Ενδεικτικό πάντως της ζημιάς που έχει προκαλέσει η πανδημία είναι η αναφορά από το Ίδρυμα του Bill Gates, σύμφωνα με την οποία λόγω του κορωνοϊού η πρόοδος για τη δημόσια υγεία γύρισε 25 χρόνια πίσω ενώ εκατομμύρια άνθρωποι είναι εκτεθειμένοι στην ακραία φτώχεια και στον θάνατο.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί από την επιδημία ξεπέρασαν τους 929.000 και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα τα 29,3 εκατομμύρια ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, ξεπερνούν τους 19,8 εκατομμύρια.
Ώθηση στην επενδυτική ψυχολογία δίνουν και οι επιχειρηματικές εξελίξεις, μετά την ανακοίνωση της Oracle ότι έχει επιλεγεί ως ο τεχνολογικός εταίρος για την εφαρμογή TikTok στις ΗΠΑ.
Μια συμφωνία για τις δραστηριότητες της κινεζικής TikTok στις ΗΠΑ θα μπορούσε να βοηθήσει να αποκλιμακωθεί η ένταση στις σχέσεις της Ουάσινγκτον με το Πεκίνο που έχει φτάσει και πάλι στο «κόκκινο».

Ο δείκτης Dow Jones έκλειε με οριακή άνοδο + 0,01% στις 27.995 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 σημείωσε κέρδη +0,52% στις 3.401 μονάδες.
Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο +1,21% στις 11.190 μονάδες.
Ο δείκτης VIX - γνωστός και ως δείκτης φόβου - υποχω΄ρησε στις 25,6 μονάδες.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κατέγραψε άνοδο +0,18% στις 13.217 μονάδες.
Image
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας βελτίωση σημείωσαν οι επιχειρηματικές συνθήκες στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο του 2020, με τον δείκτη Empire State της Fed Νέας Υόρκης να ανακάμπτει από την πτώση των 14 μονάδων τον Αύγουστο.
Ειδικότερα, ο δείκτης ενισχύθηκε στις 17 μονάδες από 13,3 μονάδες.
Μάλιστα, οι αναλυτές ανέμεναν πτώση του δείκτη στις 6 μονάδες.
Πρόκειται για τον τρίτο διαδοχικό μήνα ανόδου για τον δείκτη.
Ο δείκτης νέων παραγγελιών ενισχύθηκε στις 7,1 μονάδες.
Άνοδο για τρίτο διαδοχικό μήνα σημείωσαν οι τιμές εισαγωγών τον Αύγουστο στις ΗΠΑ.
Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών εισαγωγών ενισχύθηκε 0,9% τον Αύγουστο σε μηνιαία βάση.
Σε ετήσια βάση, ο δείκτης παραμένει χαμηλότερα κατά 2,8%.
Μέρος της ανόδου οφείλεται στην ανάκαμψη του κόστους των εισαγόμενων καυσίμων.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας ο παγκόσμιος κολοσσός, Google της Alphabet θα ερωτηθεί σχετικά με τη διαφημιστική της πολιτική σε ακροάσεις που αναμένονται σήμερα Τρίτη (15/09/2020), με ιδιαίτερη έμφαση να δίνεται σχετικά με το αν καταχράστηκε την κυριαρχία της στην πίτα με τις διαδικτυακές διαφημίσεις, ώστε να αυξήσει περαιτέρω τα κέρδη.
Ο γερουσιαστής Mike Lee, από το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων και πρόεδρος της αντιμονοπωλιακής επιτροπής της δικαστικής επιτροπής της Γερουσίας των ΗΠΑ, είναι πιθανό να πιέσει επίσης την Google με κατηγορίες εναντίον της, ότι είναι αδιαφανής στην τιμολόγηση διαφημιστικών υπηρεσιών, όπως διαμαρτύρονται οι επικριτές της.
Ο Lee αναμένεται επίσης να εκφράσει την ανησυχία του, ότι η Google ενδέχεται να έχει παραβεί τον αμερικανικό αντιμονοπωλιακό νόμο, αναφέρει πηγή στο Reuters.
Ο τεχνολογικός γίγαντας πραγματοποίησε μια σειρά αγορών, συμπεριλαμβανομένων των DoubleClick και AdMob, και έτσι έγινε ο κυρίαρχος παίκτης στις διαδικτυακές διαφημίσεις.
Από την πλευρά της Google θα μιλήσει ο Don Harrison, ο οποίος ανέλαβε ως επικεφαλής της εταιρικής ανάπτυξης της Google και επιβλέπει τις διαφημιστικές συνεργασίες του κολοσσού με άλλες εταιρείες, το 2012.
Ο Harrison αναμένεται επίσης να υποστηρίξει ότι η διαφήμιση είναι ζωτικής σημασίας για τους δωρεάν ιστοτόπους, συμπεριλαμβανομένης της αναζήτησης Google.
Η Kraft Heinz ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να μειώσει το κόστος κατά 2 δισ. δολάρια στην πενταετία.
Σε συνέντευξή του ο διευθύνων σύμβουλος Miguel Patricio δήλωσε πως η εταιρεία θα προχωρήσει σε περικοπές πιο στρατηγικά από ό,τι κατά τη διάρκεια της θητείας των προκατόχων του, όταν τα brands της έχασαν δισ. δολαρίων σε αξία.
Ο Patricio, ο οποίος έγινε πέρυσι διευθύνων σύμβουλος, δήλωσε πως σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει μέρος των κεφαλαίων που θα εξοικονομηθούν για την εκ νέου τόνωση των πωλήσεων σε συγκεκριμένα brands, αυξάνοντας τις διαφημιστικές δαπάνες κατά 30% συνολικά.
Δήλωσε πως η εταιρεία θα δώσει με λεπτομέρεια τα σχέδια για τις περικοπές και τα brands σε παρουσίαση στους επενδυτές.

Ήπιες μεταβολές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Με ήπια άνοδο κινήθηκαν οι ευρωπαϊκές αγορές την Τρίτη (15/9/2020), με τους επενδυτές να αναμένουν τις προγραμματισμένες συνεδριάσεις μεγάλων κεντρικών τραπεζών, δείχνοντας ιδιαίτερη έμφαση, παρά τα σημάδια οικονομικής ανάκαμψης στην Κίνα.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η προτεινόμενη νομοθεσία του πρωθυπουργού B. Johnson για τις αλλαγές στη Συμφωνία περί Brexit ξεπέρασε το πρώτο της εμπόδιο στο Κοινοβούλιο αργά τη Δευτέρα (14/9/2020).
Στο ταμπλό, ξεχωρίζει η μετοχή της H&M σημειώνοντας ράλι +10%, καθώς ανακοίνωσε αποτελέσματα τριμήνου καλύτερα των εκτιμήσεων.
Image
Στο μέτωπο των μακροοικονομικών, το επενδυτικό κλίμα στη Γερμανία βελτιώθηκε απροσδόκητα τον Σεπτέμβριο, ανέφερε την Τρίτη 15/9/2020) το ινστιτούτο οικονομικής έρευνας ZEW, σηματοδοτώντας την επιστροφή της εμπιστοσύνης και την ανάκαμψη από την κρίση του κορωνοϊού, παρά τις αντιξοότητες.
Η έρευνα για το οικονομικό κλίμα των επενδυτών αυξήθηκε στα 77,4 από 71,5 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, παρά την πρόβλεψη για πτώση στα 69,8 σε δημοσκόπηση του Reuters.
«Ο δείκτης ZEW έχει αυξηθεί και πάλι, σηματοδοτώντας ότι οι εμπειρογνώμονες συνεχίζουν να αναμένουν μια αξιοσημείωτη ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας», δήλωσε ο πρόεδρος της ZEW, Achim Wambach.
«Ωστόσο, οι αρνητικές προοπτικές για τον τραπεζικό τομέα παραμένουν, αποκαλύπτοντας φόβους για αύξηση του αριθμού χρεοκοπιών τους επόμενους έξι μήνες».
To εύρος των τρεχουσών συνθηκών αυξήθηκε σε -66,2 από -81,3 μονάδες τον προηγούμενο μήνα (Αύγουστος 2020).
Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν πτώση -72,0 μονάδων.
Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν νωρίτερα την Τρίτη (15/9/2020) έδειξαν συνεχή πρόοδο στην οικονομική ανάκαμψη της Κίνας τον Αύγουστο (2020), με τις λιανικές πωλήσεις να αυξάνονται κατά 0,5%.
Επιπλέον, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 5,6% σε ετήσια βάση.
Και τα δύο αυτά στοιχεία ξεπέρασαν τις προσδοκίες.
Η αγορά εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο έκανε ένα βήμα προς τα πίσω τον Αύγουστο, καθώς το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε σε 4,1% από 3,9% τους τρεις μήνες έως τον Ιούλιο, σύμφωνα με την Υπηρεσία Εθνικών Στατιστικών.

Aσία: Ήπια άνοδος στις αγορές με το βλέμμα σε Κίνα, κεντρικές τράπεζες - Στο +0,5% ο Shanghai Composite

Ήπια άνοδο κατέγραψαν οι αγορές της Ασίας, λαμβάνοντας στήριξη από τα βελτιωμένα μακροοικονομικά στοιχεία στην Κίνα.
Το ενδιαφέρον στρέφεται στις συνεδριάσεις της Federal Reserve, της Bank of Japan και της Bank of England εντός της εβδομάδας.
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα ανακοινώσει την Τετάρτη τις εκτιμήσεις της για τις προοπτικές της ανάπτυξης.
Στην Κίνα η βιομηχανική παραγωγή σημείωσε άνοδο 5,6% τον Αύγουστο σε ετήσια βάση, για πέμπτο διαδοχικό μήνα.
Το γουάν ενισχύεται σε υψηλά 16 μηνών.
Ο Asia Dow ενισχύθηκε +0,2% στις 3.339 μονάδες.
Στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με πτώση -0,44% στις 23.454 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ σημείωσε άνοδο +0,36% στις 24.737  μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite ενισχύθηκε +0,5% στις 3.295 μονάδες.
Ο Sensex σημείωσε άνοδο +0,5% στις 38.969  μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης