Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Πτώση 30% στον τζίρο των καταστημάτων - Στα 40 δισ ευρώ το κόστος της πανδημίας - 10 δισ. ευρώ θα χάσει το εμπόριο

Πτώση 30% στον τζίρο των καταστημάτων - Στα 40 δισ ευρώ το κόστος της πανδημίας - 10 δισ. ευρώ θα χάσει το εμπόριο
Στα 10 δις.ευρώ υπολογίζονται οι απώλειες του εμπορίου από τον κορωνοϊό για το 2020
Στα 10 δις.ευρώ υπολογίζονται οι απώλειες του εμπορίου από τον κορωνοϊό, με τους εκπροσώπους του κλάδου να μιλούν για ένα ακόμη δύσκολο τρίμηνο που έρχεται για την αγορά.
Σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο του ΣΕΛΠΕ Αντώνη Ζαϊρη, το κόστος των επιπτώσεων του κορωνοϊού στην ελληνική οικονομία θα ανέλθει στα 40 δις ευρώ ευρώ, εκ των οποίων τα 10 διςς αφορούν το εμπόριο, με την ιδιωτική κατανάλωση να έχει υποστεί σημαντικό πλήγμα τους τελευταίους μήνες.
Η αύξηση των τραπεζικών καταθέσεων σύμφωνα με στελέχη της αγοράς στην παρούσα φάση δεν είναι ευνοϊκή, καθώς τα χρήματα αυτά στερούνται από την ελληνική αγορά, αφού οι καταναλωτές είναι επιφυλακτικοί τόσο ως προς τις αγορές τους λόγω μειωμένου εισοδήματος, όσο και λόγω του ενδεχόμενου να βρεθούν αντιμέτωποι με το φάσμα της ανεργίας στο επόμενο διάστημα.

Μειωμένος κατά 30% ο τζίρος των καταστημάτων 

Κατά 30% έχει υποχωρήσει ο τζίρος των καταστημάτων του εμπορίου από την αρχή που ξέσπασε η πανδημία, ενώ η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί περαιτέρω μέσα στους επόμενους μήνες.
«Ο κόσμος δεν ψωνίζει.
Δεν υπάρχει κόσμος στα καταστήματα.
Η κατάσταση είναι απελπιστική και εμείς έχουμε πιάσει πάτο».
Αυτό επισημαίνει στο bankingnews στέλεχος μεγάλης αλυσίδας ενδυμάτων, ο οποίος μάλιστα δεν διστάζει να πει ότι «οι επιπτώσεις από τα χρόνια των μνημονίων, ωχριούν μπροστά σε αυτό που περνάμε σήμερα».
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 1/3 των εμπορικών επιχειρήσεων της Αθήνας ήτοι 15.000 καταστήματα (επί συνόλου 45.000 καταστημάτων) δεν άνοιξαν μετά την άρση του lock down, ενώ η πτώση του τζίρου, για κάποιες κατηγορίες καταστημάτων (όπως τουριστικού ενδιαφέροντος) άγγιξε ακόμη και το 80%.
Ο φόβος του λουκέτου απασχολεί έντονα τον εμπορικό κόσμο ο οποίος λέει ότι δεν μπορεί να διατηρηθεί μια επιχείρηση χωρίς έσοδα.
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Σταύρος Καφούνης εκτιμά ότι τα πρώτα λουκέτα θα …πέσουν στον πιο εμπορικό δρόμο της πρωτεύουσας που είναι η οδός Ερμού. Η βασική αιτία είναι τα πολύ υψηλά μισθώματα τα οποία ανέρχεται σε μερικές χιλιάδες ευρώ το μήνα.

Αργή η ανάκαμψη του εμπορίου το 2021

Θα χρειαστεί καιρός μέχρι να επανακάμψει η κατανάλωση στο εμπόριο. Ως εκ τούτου όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς η ανάπτυξη που θα σημειωθεί το 2021 θα είναι αργόσυρτη  (τύπου U).
«Δεν μπορεί κανείς να πιστέψει ότι η κατανάλωση θα επιστρέψει στα προ επίπεδα κορωνοϊού άμεσα.
Η επανάκαμψη θα είναι μακρόσυρτη και για το λόγο αυτό χρειάζεται στήριξη του εμπορικού κόσμου της χώρας », σύμφωνα με τον κ. Ζαϊρη.
Στοχευμένα, θετικά, αλλά όχι αρκετά, χαρακτήρισε τα μέτρα που εξήγγειλε από τη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών.
«Προφανώς η υιοθέτηση τεκμηριωμένων προτάσεων του Ε.Σ.Α που αναφέρονται στη στήριξη των επιχειρήσεων με βάση την πτώση του τζίρου μέσω της ενίσχυσης αλλά και επέκτασης της επιστρεπτέας προκαταβολής, η μετάθεση εξόφλησης των υποχρεώσεων που αναβλήθηκαν κατά την περίοδο του lock down, η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης η οποία πρέπει να έχει μόνιμο χαρακτήρα, αλλά και η θέσπιση των υπεραποσβέσεων που μπορούν να αποτελέσουν κίνητρο για μικρές επενδύσεις, θα έχουν θετικό αποτύπωμα στην πραγματική οικονομία και θα βοηθήσουν πολλούς συμπολίτες μας στη δύσκολη καθημερινή προσπάθεια επιβίωσης που καταβάλλουν.
Δυστυχώς, αφ’ ενός η διστακτικότητα στην άμεση εφαρμογή μιας γενναίας ρύθμισης όλων των υποχρεώσεων που γεννήθηκαν μέσα στην κρίση και αφ’ ετέρου η  απροθυμία της υιοθέτησης συγκεκριμένων κανόνων που θα υποχρεώσουν το τραπεζικό σύστημα να χρηματοδοτήσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας που μπορούν να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, θα εντείνουν το ήδη τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η αγορά», αναφέρει ο Εμπορικός Σύλλογος Αθήνας.

Ελένη Μπότα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης