Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αβλεψία ή… «ανταρσία» της γαλάζιας Κ.Ο στην κρίσιμη ψηφοφορία για Πολάκη; - Οι 3 εστίες δυσαρέσκειας για τους βουλευτές της ΝΔ

Αβλεψία ή… «ανταρσία» της γαλάζιας Κ.Ο στην κρίσιμη ψηφοφορία για Πολάκη; - Οι 3 εστίες δυσαρέσκειας για τους βουλευτές της ΝΔ
Επιτελικά στελέχη εκτιμούν ότι ο χρόνος θα δείξει αν αυτή η «φθινοπωρινή» δυσαρέσκεια των βουλευτών ήταν μία μικρή μπόρα ή αν εξελιχθεί σε κλίμα αμφισβήτησης των κυβερνητικών πολιτικών
Tελικά μόνο αθώα και απερίσκεπτη δεν ήταν η απουσία των βουλευτών από την κρίσιμη ψηφοφορία για την άρση της βουλευτικής ασυλίας του Παύλου Πολάκη καθώς, σύμφωνα με συγκεκριμένες πληροφορίες του κόμματος, ο βαθύτερος λόγος που παρατηρήθηκε η απουσία βασικών βουλευτών από την ψηφοφορία ήταν για να στείλουν συγκεκριμένα μηνύματα και προειδοποιήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου.
Γι’ αυτό και όπως υποστηρίζουν το Μέγαρο Μαξίμου, δεν προχώρησε στην καρατόμηση του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Σταύρου Καλαφάτη.
Διότι, προφανώς, κατάλαβε ότι η απουσία συγκεκριμένων βουλευτών από την κρίσιμη ψηφοφορία ήταν κάτι πιο ουσιαστικό από μία αβλεψία. Γι’ αυτό επιτελικά στελέχη του Μαξίμου έχουν δώσει συγκεκριμένη αποστολή στον Διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Μπάμπη Σιάτρα προκειμένου να διενεργήσει μία «εσωτερική ΕΔΕ» προκειμένου να βρει πως και από που προήλθε αυτή η συντονισμένη «απουσία» και ποιοι είναι οι υποκινητές αυτής της πράξης.
Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ούτε ξαφνικά συμπάθησαν τον Παύλο Πολάκη, ούτε ξέχασαν τον δρόμο προς την αίθουσα της Ολομέλειας και ούτε δεν διάβασαν τα μηνύματα στο κινητό που τους έστειλε ο Σταύρος Καλαφάτης αφού, όπως πάντα, στέλνει σε κάθε ψηφοφορία, κρίσιμη ή μη.
Στους χώρους του Κοινοβουλίου ήταν και εκεί τριγύρω…
Αυτό που εστιάζουν στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι υπάρχει μία μεγάλη υποβόσκουσα δυσαρέσκεια στις τάξεις των βουλευτών εδώ και καιρό. Φάνηκε, λένε, από την απουσία των βουλευτών στις κοινοβουλευτικές επιτροπές όταν πήγαν να τους  ενημερώσουν η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας σχετικά με τα κρούσματα του κορονοιού και την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία της χώρας.
Τα πρώτα καμπανάκια δυσαρέσκειας παρατηρήθηκαν τότε. Σύμφωνα με τις εικασίες του Μαξίμου τρεις είναι οι αιτίες δυσαρέσκειας των βουλευτών:

1.    Το κλίμα ανησυχίας και απογοήτευσης που υπάρχει στα σχολεία και στις οικογένειες για τις ανοργανωσιές των συναρμόδιων υπουργείων έχει μεταφερθεί μέσω ψηφοφόρων και στους βουλευτές.
Όπως επίσης και η αγωνία τι θα γίνει με τις θέσεις εργασίας που χάνονται καθώς και με την αβεβαιότητα που υπάρχει για πιθανά lockdown κατά την διάρκεια του χειμώνα.
Στο κόσμο του τουρισμού υπάρχει, επίσης, προβληματισμός για τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται και δέκτες αυτού του προβληματισμού έχουν γίνει βουλευτές των νησιών και των τουριστικών περιοχών.
Τέλος, όπως λέει το ρεπορτάζ, υπήρξαν και φωνές από βουλευτές της πατριωτικής πτέρυγας σχετικά με την πολιτική της ανοχής απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα που επέδειξε η στρατιωτική και πολιτική ηγεσία στην πρόσφατη ελληνοτουρκική κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο.

2.    Οι βουλευτές είχαν επενδύσει σε μία υπουργική θέση στον ανασχηματισμό που εν τέλει όπως αποφασίστηκε δεν ήταν πάρα μόνο 2-3 αμυδρές διορθωτικές κινήσεις.
Η δυσαρέσκεια ήταν μεγάλη, κάποιοι εκτέθηκαν στις τοπικές κοινωνίες τους, κάποιοι έραβαν κοστούμια και θέλανε να βρεθούν σε μία προνομιακή θέση με σκοπό να εξυπηρετήσουν και κάποιους δικούς τους ανθρώπους και ψηφοφόρους.
Επίσης, υπάρχει μία γενική απογοήτευση από το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός έχει χρησιμοποιήσει πολλούς εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς και υφυπουργούς οι οποίοι δεν λογοδοτούν στο λαό (πάρα μόνο στο Μαξίμου) και δεν λαμβάνουν υπόψη τις παραινέσεις και τις ανησυχίες των βουλευτών.
Ήλπιζαν ότι με τον ανασχηματισμό θα άλλαζαν και οι υπουργικές θέσεις θα καταλαμβάνονταν από βουλευτές που έχουν άμεση επαφή με τις τοπικές κοινωνίες.

3.    Υπάρχει μία γενική (ίσως και διαχρονική) δυσαρέσκεια για τον τρόπο που λειτουργεί το Μέγαρο Μαξίμου καθώς στο κονκλάβιο του πρωθυπουργικού γραφείου αποφασίζουν 3-4 άτομα, πολύ στενά του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Η στενή ομάδα είναι όχι μόνο αποξενωμένη από διάφορους άλλους υπουργούς αλλά και από τους βουλευτές που τα αιτήματα τους στην πραγματικότητα ούτε που φτάνουν στο γραφείο του Πρωθυπουργού.
Το Μαξίμου αποφάσισε να το αλλάξει αυτό και έθεσε τον στενό συνεργάτη του Πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη, ως υπεύθυνο να μιλάει με την βάση του κόμματος και τους βουλευτές.
Γι’ αυτό και οργάνωσε γεύματα με βουλευτές του κόμματος ώστε να ακούσει και να αποκρούσει τυχόν παράπονα.
Στο πρώτο αυτό γεύμα που κανονίστηκε στην ταβέρνα «Καραβίτης» στο Παγκράτι συμμετείχαν ο υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών, βουλευτής Ρεθύμνου, Γιάννης Κεφαλογιάννης, η βουλευτής Μαγνησίας Ζέττα Μακρή, ο βουλευτής Κεφαλληνίας Παναγής Καππάτος, η βουλευτής Ιωαννίνων Μαρία Κεφάλα, ο βουλευτής Έβρου Χρήστος Δερμεντζόπουλος και ο βουλευτής Λευκάδας Θανάσης Καββαδάς. Αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλα.

Επιτελικά στελέχη εκτιμούν ότι ο χρόνος θα δείξει αν αυτή η «φθινοπωρινή» δυσαρέσκεια των βουλευτών ήταν μία μικρή μπόρα ή αν εξελιχθεί σε κλίμα αμφισβήτησης των κυβερνητικών πολιτικών.
Το επόμενο διάστημα θα «τρέξουν» σημαντικές αποφάσεις και δύσκολα νομοθετήματα με πολιτικό κόστος και η συσπείρωση της γαλάζιας Κ.Ο κρίνεται αναγκαία όσο ποτέ…
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης