Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Με Ελλάκτωρα +30% αλλά πιέσεις στις τράπεζες έως -5%, το ΧΑ -0,36% στις 661 μον. – Οι χαμηλοί τζίροι εμπόδιο για την αλλαγή τάσης στην αγορά

Με  Ελλάκτωρα +30% αλλά πιέσεις στις τράπεζες έως -5%, το ΧΑ -0,36% στις 661 μον. – Οι χαμηλοί τζίροι εμπόδιο για την αλλαγή τάσης στην αγορά
Ο Γενικός Δείκτης κατάφερε να διατηρήσει τις κρίσιμες 660 μονάδες μετά την παρατεταμένη συσσώρευση των 610-660 μονάδων
(upd16)Το σκηνικό απαξίωσης επανήλθε στο ελληνικό χρηματιστήριο στις 661 μονάδες με τις τράπεζες και τις χαμηλές συναλλαγές να στέκονται εμπόδιο για την αλλαγή της τάσης της αγοράς.
Στο επίκεντρο βρέθηκε η μετοχή του Ελλάκτωρα όπου έκλεισε στο υψηλό της ημέρας +29,92% κλειδωμένη με ανεκτέλεστα 58 χιλ. τεμάχια
, λόγω της ανακοίνωσης για αύξηση του ποσοστού της Reggeborgh Invest  καθώς ο κ. Μπόμπολας αποχωρεί από την εισηγμένη, πουλώντας όλο του το ποσοστό.
Ειδικότερα ο ολλανδικός όμιλος απέκτησε δικαίωμα προαίρεσης αγοράς (Call Option) 26.882.023 μετοχών και δικαιωμάτων ψήφου, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 12,5457% επί του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου της εισηγμένης.
Σημειώνεται ότι η Reggeborgh Invest πριν τη συναλλαγή κατέχει άμεσα ποσοστό 4,9693% ενώ αν ασκηθεί το δικαίωμα τότε το ποσοστό της θα ανέλθει στο 17,5150%.

Ωστόσο ο ολλανδικός όμιλος κατέχει και έμμεσα μετοχές του Ελλάκτωρα και εκτιμάται ότι φθάνει στο 8% ενώ εάν συμπεριλάβουμε το ποσοστό του κ. Μπόμπολα +12,54% θα φθάσει δυνητικά στα 20,5%
H τιμή αγοράς σύμφωνα με πληροφορίες του bankingnews θα κινηθεί μεταξύ 1,15 με 1,1850 ευρώ από 2 ευρώ που ε΄χιε προταθεί στον Μπόμπολα πριν λίγα χρόνια και την απέρριψε....
Εύλογα μπορεί καποιος να επικαλεστεί ότι με βασικό μέτοχο την Reggeborgh σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ 30,5% και Ελλάκτωρα έως 20% η επόμενη κίνηση είναι συγχώνευση των δύο εταιριών, ωστόσο το σενάριο αυτό προσκρούει σε πολλά εμπόδια με κυρίαρχο την Επιτροπή Ανταγωνισμού
Από την άλλη οι θετικές εξελίξεις στον Ελάκτωρα θα άρουν τα εμπόδια που έχουν ανακύψει στην υπόθεση χρηματοδότησης από τις τράπεζες Εθνική, Alpha bank και Πειραιώς της εταιρίας Άκτωρ.
Να σημειωθεί δε... ότι ο Άκτωρας ο κατασκευαστικός βραχίονας του Ελλάκτωρα τελεί υπό έλεγχο από την Alvarez and Marsal.

Από την άλλη, συνεχίστηκε η απαξίωση στις τραπεζικές μετοχές, με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισε η Πειραιώς -4,76% στο χαμηλό της ημέρας  και ακολούθησαν Alpha Bank -3,61%, Εθνική -3,47%και Eurobank -2,68%.
Με αφορμή τη μείωση των γεωπολιτικών εντάσεων το ΧΑ αντέδρασε στις τελευταίες συνεδριάσεις, δοκιμάζοντας τις 660 μονάδες μετά την παρατεταμένη συσσώρευση των 610-660 μονάδων με τους επενδυτές όμως να κρατούν μικρό καλάθι με έντονη την επιφυλακτικότητα για την ανάληψη νέου ρίσκου.
Έντονος παραμένει ο προβληματισμός των επενδυτών για το μέλλον των τραπεζών καθώς στον ήδη μεγάλο αριθμό των κόκκινων δανείων έρχεται να προστεθούν και τα νέα δάνεια που δημιούργησε ο κορωνοϊός.
Εντούτοις, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που μίλησαν στο bankingnews, η ΕΚΤ και ο SSM ο μόνιμος εποπτικός μηχανισμός των τραπεζών σχεδιάζουν έναν ευρωπαϊκό Ηρακλή ο οποίος θα περιλαμβάνει τα νέα NPEs των τραπεζών που θα προκύψουν από τον κορωνοιό.
Το βασικό σενάριο πάντως αποκλείει bad bank ενώ σε ένα εναλλακτικό σενάριο τα νέα NPEs θα μπορούσαν να ενσωματωθούν σε τιτλοποιήσεις εθνικού επιπέδου δηλαδή μια τιτλοποίηση για όλα τα νέα προβληματικά δάνεια των 4 συστημικών τραπεζών αντί τιτλοποιήσεις κατά τράπεζα με εγγύηση το ελληνικό δημόσιο και συνεγγυητή ένα ευρωπαϊκό μηχανισμό π.χ. προυπολογισμό ΕΕ ή ESM.
Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να πει ορισμένες αλήθειες στον ελληνικό λαό ειδικά για την οικονομία και τα ελληνοτουρκικά.
Λόγω του εγκληματικού λάθους του lockdown η ύφεση στην οικονομία -8% το 2020 για να αναπληρωθεί θα φθάσουμε έως το 2022 με 2023 και η δημοσιονομική προσαρμογή που θα ξεκινήσει από τα μέσα του 2021 θα επιφέρει νέα λιτότητα.
Εν τω μεταξύ, βουτιά 10,9% στα έσοδα του προϋπολογισμού της Ελλάδας το 8μηνο του 2020 με το έλλειμα του κρατικού προϋπολογισμού να διαμορφώνεται στα 10,8 δισ.
Ως προς τα ελληνοτουρκικά, η Ελλάδα ανησυχεί σοβαρά ότι υπάρχει κίνδυνος να χαθεί μερικώς η σε μεγάλο βαθμό η ΑΟΖ του Καστελόριζου.
Επίσης , η  προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια κυριαρχικών δικαιωμάτων με επίκεντρο θα θαλάσσια δικαιώματα.
Το θέμα αυτό το έχουμε αναλύσει πολύ διεξοδικά, το πιθανότερο σενάριο είναι να υπάρξει ένα καθεστώς συνδιαχείρισης της ΑΟΖ του Καστελόριζου μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδος – ίσως και να συσταθεί κοινή ελληνοτουρκική εταιρία ερευνών -
Βελτίωση καταγράφεται σήμερα 16/9 στην αγορά ομολόγων με το νέο 10ετές ελληνικό ομόλογο στο 1,06% - μετά την επανέκδοση στις 2/9 με επιτόκιο έκδοσης 1,215% - και το ιταλικό 10ετές στο 0,97% και με το μεταξύ τους spread στις 9 μονάδες βάσης...
Σταθεροποίηση καταγράφεται και στο ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, καθώς βρίσκεται στις 143 μονάδες  - με χαμηλό τις 98 μονάδες ή 98% που καταγράφηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020 – ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 6692 μονάδες βάσης

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με ήπιες πτωτικές τάσεις ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο -0,37% και τον Γενικό Δείκτη στο -0,05%.
Λίγο πριν το τέλος της συνεδρίασης κορυφώυθηκαν οι πιέσεις στις τράπεζες, ειδικότερα σε Πειραιώς -4,76%, Alpha Bank -4,03% ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -3,73%
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,36% στις 661 μονάδες έχοντας υψηλό στις 667,32 μονάδες και χαμηλό 660,23 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπeζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 44 εκατ. ευρώ, ο όγκος 26,6 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 13,3 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 661 μονάδες πλησίον στις κρίσιμες 660 μονάδες με πρώτη στήριξη τις 650 μονάδες και ακολουθούν οι 620-630 μονάδες και  οι 610- 600 μονάδες
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι  680 μονάδες και ακολουθούν οι  700 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 332 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 330 μονάδες και ακολουθούν οι 310-300 μονάδες και  οι 280 μονάδες
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι  350 μονάδες και ακολουθούν οι 370-380 μονάδες και οι 420 μονάδες

Σχεδιάζεται ευρωπαϊκός Ηρακλής για τα νέα NPEs των τραπεζών

Ένας ευρωπαϊκός Ηρακλής ο οποίος θα περιλαμβάνει τα νέα NPEs των τραπεζών που θα προκύψουν από τον κορωνοιό σχεδιάζει η ΕΚΤ και οι Βρυξέλλες σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που μίλησαν στο bankingnews.
Συγκεκριμένα οι Βρυξέλλες σε συνεργασία με την ΕΚΤ και τον SSM τον μόνιμο εποπτικό μηχανισμό των τραπεζών σχεδιάζουν να αντιμετωπίσουν συλλογικά τα νέα NPEs που θα δημιουργηθούν από την ύφεση στην εποχή του κορωνοιού.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα  δημιουργηθεί ένα πανευρωπαϊκό μοντέλο τιτλοποιήσεων τύπου ελληνικού Ηρακλή ή Ιταλικού μοντέλου που ουσιαστικά είναι το ίδιο μοντέλο και το οποίο θα λειτουργεί ως εξής.
Ένας φορέας θα αναλάβει την συγκέντρωση των τιτλοποιούμενων προβληματικών δανείων ανά κατηγορία.
Π.χ. ο φορέας αυτός θα συγκεντρώνει τα προβληματικά στεγαστικά δάνεια που δημιούργησε η ύφεση στην εποχή του κορωνοιού ή τα εταιρικά προβληματικά δάνεια ή τα καταναλωτικά διαφόρων χωρών.
Πιο συγκεκριμένα της Ελλάδος, της Ιταλίας, της Ισπανίας κ.α. θα δημιουργεί μια κοινή τιτλοποίηση προβληματικών στεγαστικών δανείων από διάφορες χώρες και θα την πουλάει σε διεθνείς επενδυτές.
Την εγγύηση για τα κύρια ομόλογα θα την παρέχει είτε ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός, είτε ο ESM.
Με τον τρόπο αυτό οι τιτλοποιήσεις θα τύχουν μεγάλης αποδοχής από τις αγορές.
Μάλιστα στην Ευρώπη υπάρχουν και σκέψεις είτε οι τράπεζες να διενεργούν προβλέψεις για τα νέα προβληματικά δάνεια κατά τα πρότυπα που ακολουθείται στον ελληνικό Ηρακλή, είτε να υπάρχει κάποιος μηχανισμός «επιδότησης» καλύπτοντας μέρος της ζημίας από τον κορωνοιό.
Θα πρόκειται ουσιαστικά σαν κρατική βοήθεια – state aid αλλά αυτό ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί γιατί έρχεται σε πλήρη σύγκρουση με του κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ.
Όμως το πιθανότερο σενάριο είναι να συμβεί το εξής, οι τράπεζες κάθε χώρας να διενεργήσουν τις πρέπουσες προβλέψεις και οι παρεχόμενες εγγυήσεις να καλύπτονται για τα κύρια ομόλογα από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό ή τον ESM.

Η επικαιρότητα

Με την επιδημία του κορωνοϊού να εξελίσσεται ραγδαία και με την ανησυχία των επιστημόνων και των υγειονομικών αρχών να εκτινάσσεται στα ύψη δεδομένης και της σύμπτωσης της με την εποχική γρίπη και τις υπόλοιπες ιώσεις, οι επόμενοι μήνες για την παγκόσμια οικονομία και υγεία φαντάζουν εξαιρετικά κρίσιμοι.
Την αισιοδοξία του εξέφρασε στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος Trump  ότι εντός των επόμενων 3 με 4 εβδομάδων θα είναι διαθέσιμο στους πολίτες το εμβόλιο, τη στιγμή που στην Κίνα, όπου η επιδημία είναι σε ύφεση, έχουν αρχίσει ήδη να γίνονται μαζικοί εμβολιασμοί σε χιλιάδες πολίτες με τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού παρά το γεγονός ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι κλινικές δοκιμές για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα τους.
Και ενώ η αμφιλεγόμενη αυτή πολιτική της Κίνας έχει τραβήξει το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινής και επιστημονικής γνώμης, η Ρωσία ανακοίνωσε πως 1 στους 7 εθελοντές που εμβολιάζονται με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού Sputnik-V εμφάνισε πυρετό και αδυναμία.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί από την επιδημία προσεγγίζουν τους 936.000 και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα τα 29,6 εκατομμύρια ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, ξεπερνούν τα 20 εκατομμύρια.
Στην Ελλάδα, σε ισχύ τίθεται από σήμερα 16/9 μια σειρά από αυστηρά μέτρα στην Αττική σε μια προσπάθεια να αναχαιτισθεί η περαιτέρω εξάπλωση του κορωνοϊού και να αποφευχθεί το σενάριο που θέλει να διαμορφώνεται σε τετραψήφιο ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.
Οι ειδικοί επιστήμονες βρίσκονται σε κόκκινο συναγερμό καθώς γνωρίζουν ότι τα μεγάλα αστικά κέντρα είναι «η αχίλλειος πτέρνα» στην αντιμετώπιση της επιδημίας κάτι άλλωστε που φαίνεται και από τα στοιχεία που δημοσιεύονται καθημερινά σχετικά με την εξέλιξη του ιού, και τα οποία δείχνουν περισσότερα από 100 κρούσματα στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής εδώ και τουλάχιστον δύο εβδομάδες.
Παράλληλα η αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία και η αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων – ήδη έχει καλυφθεί το 60% των διαθέσιμων κλινών εντατικής για κορωνοϊό στην Αττική - αποτελούν την πλέον σαφή προειδοποίηση στους επιστήμονες για το πώς εξελίσσεται η διασπορά του ιού στην κοινότητα.
Υπό αυτά τα δεδομένα και υπό την αγωνιώδη προσπάθεια να περιοριστεί ο ιός πριν εμφανιστούν και οι άλλες εποχικές ιώσεις, οι επιστήμονες απευθύνουν ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας σε όλους όσους είναι πάνω από 65 ετών ενώ εισηγήθηκαν μια σειρά μέτρων για την Αττική, τα οποία τίθενται σε ισχύ από σήμερα 16/9 έως και τις 30/9.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 13.730, με τους νεκρούς να ανέρχονται στους 315.

Μεικτές τάσεις στις ασιατικές αγορές

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα 16/9 οι ασιατικές αγορές με την προσοχή των επενδυτών να στρέφεται στις αποφάσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed)
Μετά τα θετικά στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή και τις λιανικές πωλήσεις στην Κίνα, καθώς και την αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής στις ΗΠΑ, το ενδιαφέρον στρέφεται στην ανακοίνωση της Fed, την πρώτη μετά τις δηλώσεις του Jerome Powell για ανοχή στον υψηλό πληθωρισμό.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,09%,δείκτης Shanghai στην Κίνα στο -0,36%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -0,03% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα έκλεισε στο -0,31%.

Στάση αναμονής στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και στην Wall Street

Στάση αναμονής καταγράφεται σήμερα 16/9 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στην ανακοίνωση της Fed σήμερα Τετάρτη 16/9, την πρώτη μετά τις δηλώσεις του Jerome Powell για ανοχή στον υψηλό πληθωρισμό.
Οι αγορές έχουν ανακάμψει σε μεγάλο βαθμό από την αναταραχή της περασμένης εβδομάδας, κυρίως στον τομέα της τεχνολογίας, εξαιτίας των αισιόδοξων οικονομικών εξελίξεων από την Κίνα και τις ΗΠΑ, τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο.
Τα πρόσφατα νέα από την Ευρώπη ήταν επίσης ενθαρρυντικά, ιδίως λόγω της ενίσχυσης του δείκτη ZEW επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία.
Η Τράπεζα της Ιαπωνίας και η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοινώνουν επίσης τις αντίστοιχες πολιτικές τους αποφάσεις την Πέμπτη 17/9/2020.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία κινείται στο -0,05%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -0,40%, ο MIB στο Μιλάνο στο -0,45% και ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,50% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -0,55%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +0,25%, ο S&P στο -0,10% και ο Nasdaq στο -0,20% ενώ το ETF GREC καταγράφει κέρδη +0,65% (21,72 δολ.).

Ισχυρές πιέσεις στις τράπεζες με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα

Ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στις τραπεζικές μετοχές με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα  
Η Εθνική έκλεισε στα 1,1950 ευρώ, με πτώση -3,47% με όγκο 2,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,09 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,5880 ευρώ, με πτώση -3,61%, με όγκο 4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 908 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε ενδοσυνεδριακά στις 10/8/2020 στα 0,4832 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,18 ευρώ, με πτώση -4,76% με όγκο 1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 515 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,40 ευρώ, με πτώση -2,68% με όγκο 5,8 εκατ. τεμάχια  και κεφαλαιοποίηση 1,48 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,4560 ευρώ, με πτώση -0,87% και με κεφαλαιοποίηση 203 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1772 ευρώ, με πτώση -1,88% και όγκο 189 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 82 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 13,50 ευρώ, με πτώση -0,74% και κεφαλαιοποίηση 268 εκατ. ευρώ.

Μεικτές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές - Στο επίκεντρο ο Ελλάκτωρας +30%

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα
Με την μεγαλύτερη άνοδο έκλεισε η μετοχή του Ελλάκτωρα στο +29,92% κλειδωμένη στο υψηλό της ημέρας και ακολούθησαν ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ΕΥΔΑΠ..
Στον αντίποδα, πτωτικά έκλεισαν ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Motor Oil, ΕΧΑΕ....
H Coca Cola έκλεισε στα 22,60 ευρώ, με άνοδο +0,18% και κεφαλαιοποίηση στα 8,37 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 13,60 ευρώ, με πτώση -0,44% και αποτίμηση 6,39 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 5,25 ευρώ, με άνοδο +3,14% και αποτίμηση 1,22 δισ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,3850 ευρώ, άνοδο +2,36%και κεφαλαιοποίηση 553 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 8,5050 ευρώ, με άνοδο +0,06% και αποτίμηση 2,90 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 11,34 ευρώ, με πτώση -0,53% και κεφαλαιοποίηση 935 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε  στα 5,20 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 1,59 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 11,30 ευρώ, με πτώση -1,91% και κεφαλαιοποίηση 1,25 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 8,70 ευρώ με πτώση -1,14% και κεφαλαιοποίηση 1,24 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε  στα 15,89 ευρώ, με πτώση -0,31% και κεφαλαιοποίηση 2,16 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,38 ευρώ, με άνοδο +1,78% και κεφαλαιοποίηση 786 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 4,3350 ευρώ, με άνοδο +0,23% και κεφαλαιοποίηση 225 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25)  έκλεισε  στα 0,0495 ευρώ, με πτώση -3,13% και κεφαλαιοποίηση 47 εκατ. ευρώ.

Βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές ομόλογο 1,06%, με την Ιταλία στο 0,97%

Βελτίωση καταγράφεται σήμερα 16/9 στα ελληνικά ομόλογα όπως και στα ομόλογα της Νότιας  Ευρώπης.  
Να σημειωθεί ότι παρά τις αναφορές για εμβόλιο και φάρμακο κατά του κορωνοιού η αγορά κρατάει σε γενικές γραμμές τα κεκτημένα καθώς οι τιμές έχουν τεχνηέντως διαμορφωθεί στα τρέχοντα υψηλά επίπεδα λόγω της χειραγώγησης της ΕΚΤ.
Μέχρι τώρα η ΕΚΤ έχει αγοράσει 12 δισεκ. ελληνικά ομόλογα ενώ δυνητικά μπορεί να αγοράσει έως 25 δισεκ..
Τα ελληνικά και Ιταλικά ομόλογα έχουν σημειώσει την μεγαλύτερη κίνηση με το μεταξύ τους spread να παραμένει στις 9 μονάδες βάσης.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα 16/9 στο 1,06% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 0,97%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,10% με το αμερικανικό 10ετές 0,68% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 9 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 78 μονάδες βάσης…

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 107,95 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,12% με απόδοση αγοράς 0,14% και απόδοση πώλησης 0,10%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 107,84 μονάδες βάσης και απόδοση 0,18%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 111,34 μονάδες βάσης και απόδοση 0,23% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 6 Αυγούστου 2020 στο 0,21%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 112,92 μονάδες βάσης και απόδοση 0,41% με το ιστορικό χαμηλό 0,36% στις 14 Φεβρουαρίου 2020.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 107,66 μονάδες βάσης και απόδοση 0,54%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
To νέο 7ετές λήξης 22 Απριλίου 2027 έχει μέση τιμή 107,98 μονάδες βάσης και απόδοση 0,75%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.  
Το πρώην 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 120,63 μονάδες βάσης και απόδοση 0,85% με απόδοση αγοράς 0,86% και απόδοση πώλησης 0,84%.
To πρώην 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 123,71 μονάδες βάσης και απόδοση 0,95% με απόδοση αγοράς 0,96% και απόδοση πώλησης 0,94%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 6 Αυγούστου 2020 στο 0,88%
Το νέο 10ετές λήξης 18 Ιουνίου του 2030 το οποίο μετά το reopening αυξήθηκε στα 5,5 δισ έχει μέση τιμή 103,70 και μέση απόδοση 1,05% με απόδοση αγοράς 1,06% και απόδοση πώλησης 1,04%.
Το reopening 2/9/2020 πραγματοποιήθηκε με τιμή 102,87 μονάδες βάσης και απόδοση 1,187%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 131,10 μονάδες βάσης και απόδοση 1,18%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 108,25 μονάδες βάσης και 1,24% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 137,93 μονάδες βάσης και απόδοση 1,39%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 148,09 μονάδες βάσης και απόδοση 1,54%
Το ιστορικό χαμηλό 1,44% σημειώθηκε στις 7 Ιουλίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 156 μονάδες βάσης από 157 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 143 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 6.692 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,43% ή 143 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Βελτίωση στα ομόλογα της ευρωζώνης με το Ιταλικό 10ετές 0,97%

Βελτίωση καταγράφεται στην αγοράς ομολόγων της Ιταλίας όπως και στις υπόλοιπες αγορές .
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 16 Σεπτεμβρίου 2020 στο 0,97%.  
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 15/9/2020 στο -0,50% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο -0,13% με το ιστορικό χαμηλό -0,24% σημειώθηκε στις 4 Μαρτίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,28% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,06% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,25% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,02% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,97% και με ιστορικό χαμηλό 0,75% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,70%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης