Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ursula von der Leyen (Κομισιόν): Ελλάδα και Κύπρος να υπολογίζουν πάντα στην πλήρη αλληλεγγύη της ΕΕ

Ursula von der Leyen (Κομισιόν): Ελλάδα και Κύπρος να υπολογίζουν πάντα στην πλήρη αλληλεγγύη της ΕΕ
Η αποκλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο είναι προς όφελος όλων είπε η επικεφαλής της Κομισιόν
Τη θέση ότι η Ελλάδα και η Κύπρος θα πρέπει να υπολογίζουν πάντα στην πλήρη αλληλεγγύη της ΕΕ όσον αφορά την προστασία των νόμιμων κυριαρχικών τους δικαιωμάτων διατύπωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ursula von der Leyen κατά την ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την κατάσταση της Ένωσης.
Η επικεφαλής της Κομισιόν χαρακτήρισε θετικό βήμα την αποχώρηση των τουρκικών πλοίων από την Ανατολική Μεσόγειο, επισημαίνοντας ότι «πρέπει να σταματήσουν οι μονομερείς ενέργειες».
«Η Τουρκία είναι κοντά μας στο χάρτη.
Η απόστασή μας μεγαλώνει.
Φιλοξενεί εκατομμύρια προσφύγων και εμείς δίνουμε σημαντικά ποσά για να υποστηρίξουμε την προσπάθεια, αλλά τίποτα από όλα αυτά δε δικαιολογεί την προσπάθεια εκφοβισμού των γειτόνων και τα κράτη-μέλη της ΕΕ.
Η Κύπρος και η Ελλάδα πάντοτε μπορούν να υπολογίζουν σε πλήρη αλληλεγγύη», υπογράμμισε η von der Leyen.
Αναφερόμενη στην πανδημία του κορωνοϊού στην Ευρώπη η von der Leyen έθεσε φιλόδοξους στόχους ώστε τα 27 κράτη-μέλη να γίνουν πιο ανθεκτικά στις μελλοντικές κρίσεις.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δημιουργήσει τον δικό της οργανισμό για τη βιοϊατρική έρευνα» τόνισε η επικεφαλής της Κομισιόν, η οποία ανακοίνωσε πως θα συγκαλέσει μια παγκόσμια σύνοδο κορυφής για την υγεία στην Ιταλία το επόμενο έτος, σε μια προσπάθεια να είναι καλύτερα προετοιμασμένη για μελλοντικές πανδημίες.
«Επειδή ήταν μια παγκόσμια κρίση, πρέπει να αντλήσουμε τα παγκόσμια διδάγματα.
Γι' αυτό, μαζί με τον πρωθυπουργό Conte και την ιταλική προεδρία της G20, θα συγκαλέσω μια παγκόσμια σύνοδο κορυφής για την υγεία την επόμενη χρονιά στην Ιταλία» είπε η von der Leyen, αναφέροντας ότι θα προτείνει την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, καθώς και τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού οργανισμού για προηγμένη βιοϊατρική έρευνα και ανάπτυξη.
Παράλληλα, παρουσίασε ένα σχέδιο μείωσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου στην ΕΕ κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030, από τον υπάρχοντα στόχο του 40%, και ζήτησε μεγαλύτερες επενδύσεις στην τεχνολογία ώστε η Ευρώπη να ανταγωνιστεί πιο έντονα με την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Η ΕΕ πλήττεται εδώ και χρόνια από κρίσεις, από την οικονομική κατάρρευση του 2008 έως τις διαμάχες για τη μετανάστευση και την παρατεταμένη ιστορία της εξόδου της Βρετανίας από το μπλοκ» υποστήριξε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τονίζοντας ότι «αυτή είναι η στιγμή για την Ευρώπη».
«Τους τελευταίους μήνες ανακαλύψαμε ξανά την αξία αυτού που θεωρούμε κοινό.
Μετατρέψαμε τον φόβο και τους διαχωρισμούς μεταξύ των κρατών μελών σε εμπιστοσύνη στην Ένωσή μας» επεσήμανε η von der Leyen.

Την επόμενη εβδομάδα η πρόταση της Κομισιόν για το μεταναστευτικό

Την επόμενη εβδομάδα θα παρουσιάσει η Κομισιόν τη νέα της πρόταση για το μεταναστευτικό, ανακοίνωσε η Πρόεδρος της Κομισιόν κατά την ομιλία της για την κατάσταση στην Ένωση.
Η Πρόεδρος υποσχέθηκε στήριξη στις χώρες πρώτης γραμμής, ενίσχυση των συνόρων, ανθρώπινη προσέγγιση και αλληλεγγύη από όλα τα κράτη μέλη.
Συγκεκριμένα, η Πρόεδρος της Κομισιόν, απευθυνόμενη στην ολομέλεια τόνισε τα εξής:
"Η μετανάστευση είναι ένα θέμα που έχει συζητηθεί αρκετά καιρό.
Η μετανάστευση ήταν πάντα γεγονός για την Ευρώπη - και θα είναι πάντα.
Καθ `όλη τη διάρκεια των αιώνων, έχει ορίσει τις κοινωνίες μας, εμπλουτίζει τους πολιτισμούς μας και διαμόρφωσε πολλές από τις ζωές μας. Και αυτό θα ισχύει πάντα".
"Όπως όλοι γνωρίζουμε, η μεταναστευτική κρίση του 2015 προκάλεσε πολλές βαθιές διαφορές μεταξύ των κρατών μελών - με κάποιες από αυτές τις ουλές να θεραπεύονται ακόμη και σήμερα.
Έχουν γίνει πολλά από τότε.
Αλλά πολλά ακόμα λείπουν.
Εάν είμαστε όλοι έτοιμοι να κάνουμε συμβιβασμούς - χωρίς συμβιβασμούς στις αρχές μας - μπορεί να βρούμε αυτή τη λύση", σημείωσε.
"Την επόμενη εβδομάδα, η Κομισιόν θα υποβάλει το νέο σύμφωνο της για τη μετανάστευση.
Θα ακολουθήσουμε μια ανθρώπινη προσέγγιση.
Η διάσωση ζωών στη θάλασσα δεν είναι προαιρετική.
Και αυτές οι χώρες που εκπληρώνουν τα νομικά και ηθικά καθήκοντά τους ή είναι πιο εκτεθειμένες από άλλες, πρέπει να μπορούν να βασίζονται στην αλληλεγγύη ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης", ξεκαθάρισε η Φον Ντερ Λάιεν.
"Θα διασφαλίσουμε μια στενότερη σχέση μεταξύ του ασύλου και της επιστροφής.
Πρέπει να κάνουμε μια σαφή διάκριση μεταξύ εκείνων που έχουν το δικαίωμα διαμονής και εκείνων που δεν έχουν", σημείωσε.
"Θα αναλάβουμε δράση για την καταπολέμηση των λαθρεμπόρων, την ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων, την εμβάθυνση των εξωτερικών συνεργασιών και τη δημιουργία νόμιμων οδών (μετανάστευσης)", δήλωσε η Πρόεδρος.
"Και θα διασφαλίσουμε ότι τα άτομα που έχουν το δικαίωμα να μείνουν είναι ενσωματωμένα και να αισθάνονται ευπρόσδεκτα.
Έχουν μέλλον να χτίσουν - και δεξιότητες, ενέργεια και ταλέντο.
Σκέφτομαι τη Suadd, πρόσφυγα τη Συρία που έφτασε στην Ευρώπη και ονειρευόταν να γίνει γιατρός.
Μέσα σε τρία χρόνια της απονεμήθηκε μια αναγνωρισμένη υποτροφία από το Royal College of Surgeons στην Ιρλανδία.
Σκέφτομαι τους Λίβυους και τους Σομαλούς πρόσφυγες γιατρούς που προσέφεραν τις ιατρικές τους δεξιότητες τη στιγμή που η πανδημία έπληξε τη Γαλλία.
Αξιότιμοι βουλευτές, αν σκεφτούμε τι έχουν ξεπεράσει και τι έχουν επιτύχει, τότε πρέπει απλώς να είμαστε σε θέση να διαχειριστούμε μαζί το ζήτημα της μετανάστευσης", κατέγραψε.
Όπως δήλωσε "οι εικόνες του στρατοπέδου της Mόρια είναι μια επώδυνη υπενθύμιση της ανάγκης να ενωθεί η Ευρώπη.
Όλοι πρέπει να ανεβούν εδώ και να αναλάβουν την ευθύνη - και η Κομισιόν θα κάνει ακριβώς αυτό.
Επεξεργάζεται τώρα ένα σχέδιο για έναν κοινό πλάνο με τις ελληνικές αρχές για ένα νέο στρατόπεδο στη Λέσβο.
Μπορούμε να βοηθήσουμε στις διαδικασίες ασύλου και επιστροφής και να βελτιώσουμε σημαντικά τις συνθήκες για τους πρόσφυγες", τόνισε καλώντας όλα τα Κράτη Μέλη να συνδράμουν.

Μέγιστη σημασία σε κράτος δικαίου, οι ευρωπαϊκές αξίες δεν είναι προς πώληση, αναφορά στα διαβατήρια

Το μήνυμα ότι η Κομισιόν σκοπεύει να δώσει μέγιστη σημασία στο κράτος δικαίου, ότι οι ευρωπαϊκές αξίες δεν είναι προς πώληση και ότι ο ρατσισμός και οι διακρίσεις δεν θα γίνουν ανεκτές στην ΕΕ, μετέφερε η Πρόεδρος της Κομισιόν.
Συγκεκριμένα, απευθυνόμενη στην ολομέλεια, η Πρόεδρος δήλωσε ότι "πριν από το τέλος του μήνα, η Κομισιόν θα εγκρίνει την πρώτη ετήσια έκθεση για το κράτος δικαίου που θα καλύπτει όλα τα κράτη μέλη".
Όπως είπε "είναι ένα προληπτικό εργαλείο για τον έγκαιρο εντοπισμό των προκλήσεων και για την εξεύρεση λύσεων.
Θέλω να είναι αυτό το σημείο εκκίνησης για την Κομισιόν, το Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη για να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξει οπισθοδρόμηση".
"Η Κομισιόν αποδίδει τη μέγιστη σημασία στο κράτος δικαίου.
Γι `αυτό θα διασφαλίσουμε ότι τα χρήματα από τον προϋπολογισμό μας και το Next Generation EU προστατεύονται από κάθε είδους απάτη, διαφθορά και σύγκρουση συμφερόντων.
Αυτό δεν είναι διαπραγματεύσιμο", ξεκαθάρισε.
"Αλλά οι τελευταίοι μήνες μας υπενθύμισαν επίσης πόσο εύθραυστο μπορεί να είναι.
Έχουμε καθήκον να είμαστε πάντα προσεκτικοί για να φροντίζουμε για το κράτος δικαίου", σημείωσε.
"Οι παραβιάσεις του κράτους δικαίου δεν είναι ανεκτές.
Θα συνεχίσω να υπερασπίζομαι το κράτος δικαίου και την ακεραιότητα των ευρωπαϊκών μας θεσμικών οργάνων.
Είτε πρόκειται για την υπεροχή του ευρωπαϊκού δικαίου, την ελευθερία του Τύπου, την ανεξαρτησία του δικαστικού συστήματος ή την πώληση χρυσών διαβατηρίων.
Οι ευρωπαϊκές αξίες δεν είναι προς πώληση", ανέφερε χαρακτηριστικά.
"Αυτές οι αξίες είναι πιο σημαντικές από ποτέ.
Το λέω αυτό γιατί όταν σκέφτομαι την κατάσταση της Ένωσής μας, μου θυμίζουν τα λόγια του John Hume - ενός από τους μεγάλους Ευρωπαίους που δυστυχώς πέθανε φέτος.
Εάν τόσοι πολλοί άνθρωποι ζουν ειρηνικά σήμερα στο νησί της Ιρλανδίας, αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ακλόνητη πίστη τους στην ανθρωπότητα και στην επίλυση των συγκρούσεων", ανέφερε η Πρόεδρος της Κομισιόν.
"Συνήθιζε να λέει ότι η σύγκρουση αφορούσε τη διαφορά και ότι η ειρήνη αφορούσε τον σεβασμό της διαφοράς.
Και όπως σωστά υπενθύμισε σε αυτό το Σώμα το 1998, οι Ευρωπαίοι οραματιστές αποφάσισαν ότι η διαφορά δεν είναι απειλή, η διαφορά είναι φυσική.
Η διαφορά είναι η ουσία της ανθρωπότητας.
Αυτές οι λέξεις είναι εξίσου σημαντικές σήμερα", τόνισε.
"Διότι όταν κοιτάζουμε γύρω, αναρωτιόμαστε, πού είναι η ουσία της ανθρωπότητας όταν τρία παιδιά στο Ουισκόνσιν βλέπουν τον πατέρα τους να πυροβολείται από την αστυνομία ενώ κάθονται στο αυτοκίνητο;
Ρωτάμε πού είναι η ουσία της ανθρωπότητας όταν οι αντισημιτικές αποκριάτικες στολές παρελαύνουν ανοιχτά στους δρόμους μας;
Πού είναι η ουσία της ανθρωπότητας όταν κάθε μέρα οι Ρομά αποκλείονται από την κοινωνία και άλλοι περιορίζονται λόγω του χρώματος του δέρματος ή της θρησκευτικής τους πεποίθησης;" διερωτήθηκε η Πρόεδρος.
"Είμαι περήφανη που ζω στην Ευρώπη, σε αυτήν την ανοιχτή κοινωνία αξιών και διαφορετικότητας.
Αλλά ακόμη και εδώ σε αυτήν την Ένωση - αυτές οι ιστορίες είναι καθημερινή πραγματικότητα για τόσους πολλούς ανθρώπους.
Και αυτό μας θυμίζει ότι η πρόοδος στην καταπολέμηση του ρατσισμού και του μίσους είναι εύθραυστη - κερδίζεται σκληρά αλλά χάνεται πολύ εύκολα.
Τώρα είναι η στιγμή να κάνουμε αλλαγή", ξεκαθάρισε.
"Να οικοδομήσουμε μια πραγματικά αντιρατσιστική Ένωση - που πηγαίνει από την καταδίκη στη δράση.
Και η Κομισιόν υποβάλλει ένα σχέδιο δράσης για να αρχίσει να συμβαίνει αυτό.
"Ως μέρος αυτού, θα προτείνουμε να επεκταθεί ο κατάλογος των εγκλημάτων της ΕΕ σε όλες τις μορφές εγκλημάτων μίσους και ρητορικής μίσους - είτε λόγω φυλής, θρησκείας, φύλου ή σεξουαλικότητας.
Το μίσος είναι μίσος - και κανείς δεν πρέπει να το αντέξει. Θα ενισχύσουμε τους νόμους περί φυλετικής ισότητας όπου υπάρχουν κενά.
Θα χρησιμοποιήσουμε τον προϋπολογισμό μας για την αντιμετώπιση των διακρίσεων σε τομείς όπως η απασχόληση, η στέγαση ή η υγειονομική περίθαλψη" ανακοίνωσε η Πρόεδρος.
"Θα επιβληθούμε πιο σκληρά στην εφαρμογή όταν καθυστερήσει η εφαρμογή.
Διότι σε αυτήν την Ένωση, η καταπολέμηση του ρατσισμού δεν θα είναι ποτέ προαιρετική.
Θα βελτιώσουμε την εκπαίδευση και τη γνώση σχετικά με τις ιστορικές, πολιτιστικές αιτίες του ρατσισμού.
Θα αντιμετωπίσουμε την ασυνείδητη προκατάληψη που υπάρχει σε ανθρώπους, ιδρύματα και ακόμη και σε αλγόριθμους.
Και θα διορίσουμε τον πρώτο συντονιστή της Κομισιόν κατά του ρατσισμού που θα διατηρήσει το θέμα στην κορυφή της ατζέντας μας και θα συνεργαστεί απευθείας με ανθρώπους, κοινωνία των πολιτών και θεσμούς", κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης