Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΟΟΣΑ: Ύφεση 4,5% στην παγκόσμια οικονομία το 2020, μικρότερη των αρχικών εκτιμήσεων - Ανάκαμψη +5% το 2021

ΟΟΣΑ: Ύφεση 4,5% στην παγκόσμια οικονομία το 2020, μικρότερη των αρχικών εκτιμήσεων - Ανάκαμψη +5% το 2021
Οι προοπτικές «παραμένουν εξαιρετικά αβέβαιες» λόγω της πανδημίας
Ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας για το 2020, μικρότερη των αρχικών εκτιμήσεων και ελαφρά υψηλότερη ανάπτυξη το  2021, προβλέπει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) σύμφωνα με την ενδιάμεση έκθεσή του για τις προοπτικές της.
Η παγκόσμια οικονομία έχει αποδώσει καλύτερα από το αναμενόμενο, αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται σε «άνευ προηγουμένου» μείωση της παραγωγής, προειδοποίησε την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2020, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.
Συγκεκριμένα, ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα μειωθεί φέτος κατά 4,5% και θα αυξηθεί το 2021 κατά 5% έναντι μείωσης κατά 6% και αύξησης κατά 5,2% αναθεωρώντας την πρόβλεψη του Ιουνίου 2020.
«Η πτώση της παγκόσμιας παραγωγής το 2020 είναι μικρότερη από την αναμενόμενη, αν και εξακολουθεί να είναι πρωτόγνωρη για την πρόσφατη ιστορία», ανέφερε ο ΟΟΣΑ στην έκθεσή του.
Για το επόμενο διάστημα, ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι η παγκόσμια οικονομία θα αυξηθεί κατά 5% το 2021.
Ωστόσο, οι προοπτικές «παραμένουν εξαιρετικά αβέβαιες» λόγω της πανδημίας όπως αναφέρεται στο Reuters.
Κρίσιμοι τομείς, όπως οι ταξιδιωτικές και τουριστικές βιομηχανίες, δεν έχουν ανακάμψει πλήρως από τα αυστηρά μέτρα lockdown που επιβλήθηκαν νωρίτερα φέτος.
Πολλές χώρες αντιμετωπίζουν μάλιστα αναζωπύρωση στον αριθμό των λοιμώξεων.
Ως αποτέλεσμα, οι Αρχές θα μπορούσαν να εισαγάγουν νέους περιορισμούς τις επόμενες εβδομάδες ώστε να συγκρατήσουν νέα κύματα επιδείνωσης- τα οποία μπορούν εν δυνάμει να προσθέσουν περαιτέρω πίεση στην παγκόσμια οικονομία.
Image
Image
Ύφεση 7,9% στην Ευρωζώνη

Αναφορικά με την Ευρωζώνη, ο ΟΟΣΑ προβλέπει μείωση του ΑΕΠ κατά 7,9%, χαμηλότερη όμως κατά 1,2%  συγκριτικά με την πρόβλεψη Ιουνίου 2020. 
Ενδεικτικά, για την Γερμανία αναφέρει πτώση κατά 5,4%, για τη Γαλλία πτώση κατά 9,5%, για την Ιταλία πτώση κατά 10,5%.

«Σημαντικές διαφορές» στις χώρες

Η Κίνα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωζώνη αναμένεται να αποδώσουν καλύτερα από ό, τι είχε αρχικά προβλεφθεί τον Ιούνιο (2020).
Συγκριτικά, οι προσδοκίες ανάπτυξης για την Ινδία, το Μεξικό και τη Νότια Αφρική έχουν επιδεινωθεί.
Στην Κίνα αναμένεται αύξηση κατά 1,8% το 2020 - και είναι η μόνη χώρα που ο ΟΟΣΑ εκτιμά να παρουσιάσει ανάπτυξη.
Αντίθετα, η οικονομία των ΗΠΑ αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 3,8% και η Ευρωζώνη κατά 7,9%, από 9,1% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση.
Η εικόνα είναι ακόμη πιο τρομακτική για την Ινδία, την Αργεντινή, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νότια Αφρική και το Μεξικό, οι οποίες προβλέπεται να καταρρεύσουν οικονομικά κατά 10% ή και παραπάνω.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης