Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Διπλωματικός πυρετός και νέο μήνυμα Μητσοτάκη σε Erdogan - Οι διερευνητικές θα ξεκινήσουν από το σημείο που σταμάτησαν τo 2016

Διπλωματικός πυρετός και νέο μήνυμα Μητσοτάκη σε Erdogan - Οι διερευνητικές θα ξεκινήσουν από το σημείο που σταμάτησαν τo 2016
Διπλωματικός πυρετός εν μέσω προκλήσεων από Τουρκία - Πιθανή επικοινωνία Μητσοτάκη με Erdogan
(Συνεχές upd) Σε εξέλιξη βρίσκεται ο διπλωματικός μαραθώνιος με στόχο να πέσουν οι τόνοι στην Ανατολική Μεσόγειο και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να ξεκινήσει ο απευθείας διάλογος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας πριν τη Σύνοδο Κορυφής στις 24 – 25 Σεπτεμβρίου, όπου οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα κληθούν να αποφασίσουν για το ενδεχόμενο κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας.
Μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας έκανε λόγο για πιθανή τηλεφωνική συνομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan, πριν τη Σύνοδο Κορυφής στις 24-25 Σεπτεμβρίου.
«Η απόφαση της Τουρκίας για παράταση της NAVTEX για το Yavuz, θα πυροδοτήσει περαιτέρω εντάσεις και ανασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο» τονίζει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, P. Stano.
Ειδικότερα, ο κ. Stano  αναφέρει ότι «η πρόσφατη απόσυρση του ερευνητικού σκάφους Ορούτς Ρέις, είναι ένα σημαντικό βήμα που ανοίγει το δρόμο για έναν ουσιαστικό διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας».
Παράλληλα επισημαίνει ότι «η Ε.Ε. ζητεί επίσης παρόμοιες αποφάσεις με την Κύπρο.
Η ανακοίνωση της Τουρκίας την Τρίτη σχετικά με την επέκταση του Navtex για το Yavuz, θα πυροδοτήσει περαιτέρω εντάσεις και ανασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο, σε μια στιγμή που υπάρχει η ευκαιρία να συνεχίσει την άμεση αποκλιμάκωση και να συνεχίσει τον διάλογο και τις διαπραγματεύσεις, οι οποίες είναι η μόνη πορεία προς μόνιμες λύσεις».
Μήνυμα στην Τουρκία έστειλε η πρόεδρος της Κομισιόν Ursula von der Leyen, η οποία χαρακτήρισε θετικό βήμα την αποχώρηση των τουρκικών πλοίων, τονίζοντας ωστόσο ότι πρέπει να σταματήσουν οι μονομερείς ενέργειες.
Ωστόσο, η ανανέωση της NAVTEX για το Yavuz από την Τουρκία, που σημαίνει την παραμονή του στην κυπριακή ΑΟΖ, αποτελεί ένα αρνητικό μήνυμα προς τους Ευρωπαίους και περιπλέκει την κατάσταση, εν όψει της κρίσιμης Συνόδου των ηγετών της ΕΕ.
Επικοινωνία είχαν xuew 16/9 η Καγκελάριος Angela Merkel με τον Τούρκο πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan, κατά τη διάρκεια της οποίας συζήτησαν για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το CNN Turk, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι όσο υπάρχει μια δίκαιη προσέγγιση στην Ανατολική Μεσόγειο, οι διαφορές μπορούν να επιλυθούν μέσω διαπραγματεύσεων.
Επίσης, όπως αναφέρει το τουρκικό δίκτυο, ο Erdogan ανέφερε πως τα ευρωπαϊκά κράτη πρέπει να είναι δίκαια και συνεπή στο ζήτημα της ανατολικής Μεσογείου.

Μητσοτάκης σε Εconomist για ελληνοτουρκικά: Αν δεν υπάρξει συμφωνία, θα πάμε στη Χάγη

«Αυτά που συνέβησαν τους προηγούμενους μήνες δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα και την Τουρκία ή την Κύπρο και την Τουρκία. Είναι ένα πρόβλημα που έχει καθαρά ευρωπαϊκή διάσταση. Και η Ευρώπη κατέστησε απολύτως σαφές ότι αυτό που διακυβεύεται είναι η ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο συνέδριο του Economist ερωτηθείς για τις τελευταίες εξελίξεις στις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία. Πρόσθεσε ότι «η Ευρώπη από θέση αρχής δεν αποδέχεται μονομερείς ενέργειες που είναι αντίθετες στο Διεθνές Δίκαιο».
«Έχουμε πει κάτι απολύτως ξεκάθαρο από την αρχή: Είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε με την Τουρκία, μέσω διερευνητικών συνομιλιών, για το ένα θέμα, που αφορά την οριοθέτηση των Θαλασσίων Ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Διεξάγονταν συζητήσεις επί σειρά ετών.
Σημειώθηκε πρόοδος, όμως ποτέ δεν φτάσαμε σε συμφωνία. Θα επαναλάβουμε αυτές τις συνομιλίες από εκεί που σταμάτησαν τον Μάρτιο του 2016.
Και θέλω να είμαι ξεκάθαρος: ότι αν δεν φτάσουμε σε συμφωνία, είμαστε διατεθειμένοι να φέρουμε το ζήτημα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Και θα σεβαστούμε την απόφαση, η οποία θα βασίζεται σε συνυποσχετικό το οποίο θα υπογράψουμε με την Τουρκία.
Θα ζητάμε από το Δικαστήριο να λάβει απόφαση πάνω στο ζήτημα που θα έχουμε θέσει. Σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, όταν δύο χώρες διεκδικούν δικαιώματα σε μια θαλάσσια περιοχή, δεν επιτρέπονται οι μονομερείς ενέργειες. Είναι απολύτως καθαρό. Όταν έχουμε μια διαφωνία, δεν επιτρέπεται να γίνονται μονομερείς ενέργειες.
Νομίζω ότι αυτό το σαφές μήνυμα έχει σταλεί στην Τουρκία.
Υπάρχει ένα πακέτο πιθανών συνεπειών που αντιμετωπίζει η Τουρκία αν συνεχίσει αυτή τη συμπεριφορά. Είμαι ο τελευταίος που θα ήθελα η Ευρώπη να κινηθεί σε αυτή την κατεύθυνση, όμως είναι σαφές ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου. Δεν θα εμφανιστεί διχασμένη σε αυτό το ζήτημα. Κι ελπίζω ότι αυτό που είδαμε ως πρώτο βήμα αποκλιμάκωσης θα συνεχιστεί και θα επαναληφθούν οι συνομιλίες δίχως απειλές κι επιθετική ρητορική».
Απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα συνιστούσε συνέχιση της αποκλιμάκωσης από πλευράς Τουρκίας σημείωσε πως «προφανώς δεν μπορείς να συνομιλήσεις εάν κάποιος αμφισβητεί μονομερώς το αντικείμενο των συζητήσεων. Αυτό είναι ξεκάθαρο, το έχουμε καταστήσει σαφές.
Και, νομίζω, ότι το τελευταίο πράγμα που θέλουν αμφότερες οι χώρες είναι η πλήρης κινητοποίηση των στόλων μας, όπου πάντοτε υπάρχει ο κίνδυνος τα πράγματα να ξεφύγουν από τον έλεγχο.
Αυτό που είναι σημαντικό είναι πέρα από τις πράξεις, τα λόγια, η ρητορική.
Είμαι πάντα πολύ προσεκτικός όταν επιχειρηματολογώ, σε γραπτό λόγο και προφορικά.
Είναι εύκολο να διεγείρεις τα πάθη όταν απευθύνεσαι στην κοινή γνώμη».
Σε ερώτηση για το αν έχει συνομιλήσει με τον Erdogan ανέφερε μεταξύ άλλων «δεν έχω συνομιλήσει με τον κ. Erdogan μετά την τελευταία τηλεφωνική επικοινωνία μας, αλλά σύμβουλοί μας είναι σε επαφή, κάτι που, κατά τη γνώμη μου, είναι σημαντικό. Κι αν συνεχίσουμε σε αυτόν τον δρόμο έχω πει ξεκάθαρα ότι είμαι ανοιχτός να αρχίσουμε τις διερευνητικές συνομιλίες πολύ σύντομα. Και νομίζω ότι είναι απολύτως σαφές ότι από τη στιγμή που θα αρχίσουν οι συνομιλίες είναι αυτονόητο πως όταν συζητάς δεν κάνεις άλλα πράγματα. Είναι προφανές ότι δεν μπορείς να κάνεις και τα δύο ταυτόχρονα» (μονομερείς ενέργειες και συνομιλίες).
«Με ανησυχεί το γεγονός ότι η Τουρκία εξακολουθεί να εκδίδει Navtex που αφορούν την Κύπρο.
Αλλά σε ό,τι αφορά την διμερή σχέση πράγματι βλέπω ένα “παράθυρο ευκαιρίας” και ελπίζω ότι και η άλλη πλευρά το βλέπει με τον ίδιο τρόπο».
Απαντώντας σε ερώτηση για το τι περιμένει από την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 24-25 Σεπτεμβρίου ανέφερε πως «θα δούμε.
Μία εβδομάδα είναι πολύς καιρός στην πολιτική, ειδικά στην ευρωπαϊκή πολιτική.
Προτιμώ να προσέλθω στην Σύνοδο με μία θετική νότα παρά με μία αρνητική. Θα απόσχω από οποιαδήποτε πρόβλεψη.
Αυτό που είναι ξεκάθαρο, είναι πως η Τουρκία έχει μία επιλογή: Μπορεί να συζητήσει με την Ευρώπη, εποικοδομητικά, και κατ’ επέκταση να συζητήσει και με εμάς.
Ή μπορεί να επιλέξει να συνεχίσει αυτές τις μονομερείς ενέργειες -όχι μόνο εδώ, υπάρχει επίσης προβληματισμός για τα τεκταινόμενα στη Λιβύη, που απασχολεί ιδιαίτερα άλλες ευρωπαϊκές χώρες- και σε αυτή την περίπτωση θα υπάρξουν συνέπειες. Άρα οι επιλογές έχουν τεθεί ξεκάθαρα και όλοι ελπίζουμε ότι η επιλογή θα είναι η εποικοδομητική συζήτηση».

Επιφυλακτική η Ελλάδα απέναντι στα «παιχνίδια» της Τουρκίας

Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για δυσκολία στην εκκίνηση διαπραγματεύσεων σε υψηλό επίπεδο, τουλάχιστον προς το παρόν, την ώρα που οι Τούρκοι συνεχίζουν τις προκλήσεις σε ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο και ζητούν άνευ όρων διάλογο.
Την ίδια ώρα, η ελληνική πλευρά παραμένει ιδιαίτερα επιφυλακτική απέναντι στην Τουρκία, με φόντο τα «παιχνίδια» του υπουργού Εξωτερικών Mevlut Caxusoglu, ο οποίος εμφανίστηκε μεν υπέρ του διαλόγου στο άρθρο του στην Καθημερινή, αλλά ήταν προκλητικός σχετικά με το Καστελόριζο.
Στην Τουρκία, κλίμα διαλόγου καλλιεργεί το δημοσίευμα της εφημερίδας Milliyet, που αναφέρει ότι οι συνομιλίες με την Ελλάδα θα ξεκινήσουν άμεσα, πριν τις 25 Σεπτεμβρίου, αρχικά σε χαμηλόβαθμο επίπεδο και στη συνέχεια σε πιο υψηλό.
Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει ότι θα γίνουν συναντήσεις προκειμένου να υπάρξει αποκλιμάκωση και διάλογος, ώστε να μην επιβληθούν κυρώσεις εναντίον της Άγκυρας από τις Βρυξέλλες.
Ωστόσο, σε άλλο μήκος κύματος κινείται η Yeni Safak η οποία προαναγγέλλει νέα Navtex για έρευνες του Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο, αφού ολοκληρωθούν οι εργασίες συντήρησης του σεισμογραφικού στην Αττάλεια.
 
Ursula von der Leyn (Κομισιόν): Θετικό βήμα η αποχώρηση των τουρκικών πλοίων, να σταματήσουν οι μονομερείς ενέργειες
 
«Θετικό βήμα» χαρακτήρισε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ursula von der Leyen, την αποχώρηση των τουρκικών πλοίων από την ανατολική Μεσόγειο, κατά την ομιλία της για την "Κατάσταση της Ένωσης" στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Τόνισε, ωστόσο, ότι «πρέπει να σταματήσουν οι μονομερείς ενέργειες».
 «Η Τουρκία είναι κοντά μας στο χάρτη.
Η απόστασή μας μεγαλώνει.
Φιλοξενεί εκατομμύρια προσφύγων και εμείς δίνουμε σημαντικά ποσά για να υποστηρίξουμε την προσπάθεια, αλλά τίποτα από όλα αυτά δε δικαιολογεί την προσπάθεια εκφοβισμού των γειτόνων και τα κράτη-μέλη της ΕΕ, η Κύπρος και η Ελλάδα πάντοτε μπορούν να υπολογίζουν σε πλήρη αλληλεγγύη», υπογράμμισε.

Δένδιας: Είμαστε πάντα έτοιμοι για συζητήσεις με την Τουρκία αλλά όχι υπό απειλές και εκβιασμό

Τη θέση ότι η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη να συζητήσει με την Τουρκία, όμως δεν πρόκειται να το πράξει υπό απειλές, υπό πίεση και υπό εκβιασμό διατύπωσε ο υπ.Εξωτερικών, Ν. Δένδιας κατά την τοποθέτηση του στην «24η Συνάντηση Στρογγυλής Τραπέζης με την ελληνική κυβέρνηση» που διοργανώνει ο «Economist».
«Είχαμε ένα θετικό σήμα από την Τουρκία.
Το Oruc Reis δε βρίσκεται πλέον πάνω από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, είναι στο λιμάνι του στην Αττάλεια.
Αν αυτό το αρχικό σήμα είναι δείγμα του μοτίβου συμπεριφοράς που θα ακολουθήσει η Τουρκία, τότε αυτό είναι ευπρόσδεκτο.
Το περιβάλλον σήμερα είναι καλύτερο από ότι ήταν πριν από μερικές ημέρες, ας ελπίσουμε ότι αυτό το μοτίβο, αυτή η συμπεριφορά θα συνεχιστεί και θα δώσει το χώρο για το διάλογο, για τη συζήτηση και τις διαπραγματεύσεις» είπε χαρακτηριστικά ο κ.Δένδιας, επισημαίνοντας ότι διαχρονικά η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει πολλές και διαφορετικές κρίσεις και προκλήσεις μια και «βρίσκεται διαχρονικά στο σταυροδρόμι ηπείρων, θαλασσών, αλλά και κρίσεων».

Συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία - Με νέα NAVTEX παρατείνει τις έρευνες του Yavuz στην Κυπριακή ΑΟΖ

Νέα Navtex, με την οποία παρατείνει την παρουσία του τουρκικού γεωτρύπανου Yavuz εξέδωσε η Άγκυρα.
Η νέα Navtex τίθεται σε ισχύ από σήμερα 15/9, αφού η προηγούμενη είχε ημερομηνία λήξης ήταν στις 15 Σεπτεμβρίου.
Το Yavuz προχωρεί από τον Απρίλιο σε δραστηριότητες παράνομα, στο τεμάχιο 6 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου.

Οι συντεταγμένες της νέας NAVTEX

TURNHOS N/W : 1156/20 (Antalya NAVTEX Station) (Published Date: 15-09-2020 17:57)TURNHOS N/W : 1156/20
MEDITERRANEAN SEA
1. DRILLING OPERATIONS, BY YAVUZ, ERTUGRUL BEY, OSMAN BEY AND ORHAN BEY EXTENDED UNTIL 122059Z OCT 20 IN CURRENT AREA BOUNDED BY;
34 06.13 N - 031 45.73 E
34 06.13 N - 031 57.80 E
33 56.18 N - 031 57.80 E
33 56.18 N - 031 45.73 E
WIDE BERTH REQUESTED.
2. ALL VESSELS ARE STRONGLY ADVISED NOT TO ENTER
Παράλληλα η Τουρκία ανακοίνωσε και στρατιωτική άσκηση σε περιοχή απέναντι από την Ρόδο και το Καστελόριζο.
TURNHOS N/W : 1155/20
MEDITERRANEAN SEA
1. GUNNERY EXERCISE, ON 17 SEP 20 FROM 0500Z TO 1300Z IN AREA BOUNDED BY;
36 26.11 N – 029 07.47 E
36 28.32 N – 028 46.26 E
36 19.56 N – 028 43.46 E
36 08.56 N – 029 18.56 E
36 14.52 N – 029 18.58 E
CAUTION ADVISED.
2. CANCEL THIS MESSAGE 171400Z SEP 20.

Η Τουρκία ανακοίνωσε και στρατιωτική άσκηση με πραγματικά πυρά σε περιοχή απέναντι από την Ρόδο και το Καστελόριζο. Η άσκηση θα διεξαχθεί στις 17 Σεπτεμβρίου. 

TURNHOS N/W : 1155/20
MEDITERRANEAN SEA
1. GUNNERY EXERCISE, ON 17 SEP 20 FROM 0500Z TO 1300Z IN AREA BOUNDED BY;
36 26.11 N – 029 07.47 E
36 28.32 N – 028 46.26 E
36 19.56 N – 028 43.46 E
36 08.56 N – 029 18.56 E
36 14.52 N – 029 18.58 E
CAUTION ADVISED.
2. CANCEL THIS MESSAGE 171400Z SEP 20.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης