Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΠΟΥ: Ανησυχεί από την ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού – Gates: Ίσως Οκτώβριο το εμβόλιο Pfizer - Στους 937 χιλ. οι νεκροί

ΠΟΥ: Ανησυχεί από την ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού – Gates: Ίσως Οκτώβριο το εμβόλιο Pfizer - Στους 937 χιλ. οι νεκροί
Η Ινδία ξεπέρασε τα 5 εκατομμύρια κρούσματα - ΠΟΥ: Σε κρίσιμη φάση η Ευρώπη για την καταπολέμηση του κορωνοϊού, ανησυχητική η ραγδαία εξάπλωση
Την μεγάλη του ανησυχία από την ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού εκφράζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ενώ εκτινάσσεται στα ύψη και η ανησυχία των επιστημόνων και των υγειονομικών αρχών, δεδομένης της σύμπτωσης της με την εποχική γρίπη και τις υπόλοιπες ιώσεις, οι επόμενοι μήνες για την παγκόσμια οικονομία και υγεία φαντάζουν εξαιρετικά κρίσιμοι.
Στις ΗΠΑ όπου οι νεκροί ανέρχονται σε 196.000 και με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο ακόμα και για 600.000 θύματα έως τον Ιανουάριο ο πρόεδρος Trump εξέφρασε την αισιοδοξία ότι εντός των επόμενων 3 με 4 εβδομάδων θα είναι διαθέσιμο στους πολίτες το εμβόλιο, και ο Bill Gates υποστηρίζει πως το πιο ελπιδοφόρο εμβόλιο που θα μπορούσε να πάρει έγκριση κυκλοφορίας ακόμη και εντός του Οκτωβρίου είναι αυτό της Pfizer.
Tην ίδια στιγμή στην Κίνα, η επιδημία είναι σε ύφεση και έχουν αρχίσει ήδη να γίνονται μαζικοί εμβολιασμοί σε χιλιάδες πολίτες με τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού παρά το γεγονός ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι κλινικές δοκιμές για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα τους.
Και ενώ η αμφιλεγόμενη αυτή πολιτική της Κίνας έχει τραβήξει το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινής και επιστημονικής γνώμης, η Ρωσία ανακοίνωσε πως 1 στους 7 εθελοντές που εμβολιάζονται με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού Sputnik-V εμφάνισε πυρετό και αδυναμία.
Την ίδια στιγμή ο κορωνοϊός συνεχίζει να καλπάζει στη Λατινική Αμερική αλλά και στην Ινδία, η οποία είδε τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της να ξεπερνούν τα 5 εκατομμύρια, ενώ καλύτερη είναι η εικόνα στην Αυστραλία, με τις αρχές της Πολιτείας της Βικτόρια να μελετούν το σενάριο άρσης των περιοριστικών μέτρων.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί από την επιδημία ξεπερνούν τους 937.000 και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα τα 29,6 εκατομμύρια ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, ξεπερνούν τα 20 εκατομμύρια.

Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 29.681.773και οι θάνατοι σε 937.313
- Πρώτες οι ΗΠΑ σε κρούσματα με 6.620.773 και σε νεκρούς με 196.465
- Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 133.119 και τρίτη σε κρούσματα με 4.382.263                            
- Τρίτη σε νεκρούς η Ινδία με 82.066 και τέταρτο το Μεξικό με 71.678
- Στα 5.020.359 τα κρούσματα στην Ινδία

- Ακολουθεί στην πέμπτη θέση το Ηνωμένο Βασίλειο με 41.753 νεκρούς
- Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 1.075.485 – Στους 18.853 οι νεκροί
- Πέμπτο σε κρούσματα το Περού με 738.020 και έκτη η Κολομβία με 728.590
- Έβδομο το Μεξικό με 676.487, όγδοη σε κρούσματα η Νότια Αφρική με 651.521 και ένατη η Ισπανία με 603.167
- Δέκατη η Αργεντινή με 577.338
- Στους 35.633 οι νεκροί στην Ιταλία, στους 31.007 οι νεκροί στη Γαλλία
Image
ΠΟΥ: Η νόσος COVID-19 εξαπλώνεται σε ανησυχητικούς ρυθμούς

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε χθες ότι η νόσος COVID-19 εξαπλώνεται σε ανησυχητικούς ρυθμούς σε ορισμένα τμήματα του βόρειου ημισφαιρίου, λίγους μήνες πριν από την περίοδο της εποχικής γρίπης, κατά τους χειμερινούς μήνες.
«Αρχίζουμε να βλέπουμε ανησυχητικές τάσεις σε ορισμένες χώρες», είπε η Μαρία βαν Κέρκοβ, εκ των επικεφαλής του ΠΟΥ για την Covid-19, κατά τη διάρκεια μετάδοσης σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Βλέπουμε να αυξάνεται ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, σε μονάδες εντατικής θεραπείας, ιδίως στην Ισπανία, τη Γαλλία, το Μαυροβούνιο, την Ουκρανία και σε ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ. Αυτό είναι ανησυχητικό, καθώς δεν έχουμε εισέλθει ακόμη στην περίοδο της εποχικής γρίπης».
Επιπλέον, η βαν Κέρκοβ επισήμανε πως οι εισαγωγές στα νοσοκομεία ασθενών ηλικίας 15-49 ετών με Covid-19 αυξάνονται σε αρκετές χώρες.
Από την πλευρά του, ο Μάικ Ράιαν, ο αξιωματούχος του ΠΟΥ για τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, συνέστησε στους πολίτες, που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να προσβληθούν από την Covid-19, να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης.

Bill Gates: Ίσως και τον Οκτώβριο να τεθεί προς έγκριση το εμβόλιο της Pfizer

«Το μόνο εμβόλιο που, αν όλα πήγαιναν τέλεια, θα μπορούσε να ζητήσει την άδεια έκτακτης ανάγκης μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου θα ήταν αυτό της Pfizer», δήλωσε στο CNBC ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Microsoft και ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο με καθαρή περιουσία 122,9 εκατομμυρίων δολαρίων.
Το εμβόλιο της Pfizer είναι ένα από τα τρία που έχουν προχωρήσει επί του παρόντος στις λεγόμενες δοκιμές της τρίτης φάσης στις ΗΠΑ, όπου θα αποδειχθεί εάν είναι ασφαλή και αποτελεσματικά.
Ο CEO, Albert Bourla, δήλωσε αυτή την εβδομάδα πως η φαρμακοβιομηχανία με έδρα την Νέα Υόρκη, πιθανότατα θα γνωρίζει έως το τέλος του επόμενου μήνα εάν η πειραματική λήψη του εμβολίου ενάντια στον κορωνοϊό, είναι αποτελεσματική.

Δεκέμβριο 2020 ή Ιανουάριο 2021 είναι πιο πιθανό να ζητήσουν έγκριση κάποια εμβόλια
Ο Bill Gates σημείωσε ότι το εμβόλιο της Pfizer παρήγαγε «καλά επίπεδα αντισωμάτων» στα δύο πρώτα στάδια των κλινικών δοκιμών.
Ωστόσο, αμφιβάλλει πως οποιοσδήποτε υποψήφιος θα προσπαθήσει να πάρει έγκριση ενός εμβολίου στις ΗΠΑ μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, σύμφωνα με το CNBC.
«Νομίζω ότι μόλις μπούμε, για παράδειγμα, στον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο, οι πιθανότητες είναι πως τουλάχιστον δύο ή τρία θα ζητήσουν έγκριση – εάν επιβεβαιωθεί η αποτελεσματικότητά τους» δήλωσε ο Bill Gates στο δίκτυο.

ΗΠΑ: Στους 196 χιλ. οι θάνατοι από κορωνοϊό – Trump: Δεν υποτίμησα τον ιό, σε 3 με 4 εβδομάδες το εμβόλιο


Τους 196.000 προσεγγίζουν οι θάνατοι από την επιδημία του κορωνοϊού στις ΗΠΑ καθώς το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν τουλάχιστον 1.100 νέα θύματα.
Παράλληλα τις τελευταίες 24 ώρες καταγράφηκαν τουλάχιστον 37.000 νέες μολύνσεις, με το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων να ξεπερνά τα 6,6 εκατομμύρια.
Αν και τις τελευταίες ημέρες αναφέρεται πως σε εθνικό επίπεδο υπάρχει μείωση των κρουσμάτων, πολλοί ειδικοί επιστήμονες επισημαίνουν ότι αυτή οφείλεται και στα λιγότερα τεστ που πραγματοποιούνται.
Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος Donald Trump διατηρεί την αισιοδοξία του, αναφέροντας ότι απέχουμε μόλις 3 με 4 εβδομάδες από το να είναι έτοιμο το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.
Μιλώντας σε μία εκδήλωση που φιλοξενήθηκε από το ABC News στη Φιλαδέλφεια, υπερασπίστηκε τη διαχείριση της κρίσης του κορωνοϊού από την κυβέρνησή του, δηλώνοντας ότι το εμβόλιο θα διανεμηθεί, σύντομα.
«Είμαστε πολύ κοντά για να έχουμε ένα εμβόλιο.
Αν θέλετε να ξέρετε την αλήθεια, για την προηγούμενη κυβέρνηση θα απαιτούνταν ίσως χρόνια για την ύπαρξη ενός εμβολίου, εξαιτίας της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Φαρμάκων (FDA) και όλων των εγκρίσεων.
Βρισκόμαστε μεταξύ εβδομάδων για να το έχουμε.
Ξέρετε, μπορεί να είναι τρεις ή τέσσερις εβδομάδες» είπε ο Trump, ο οποίος και στον απόηχο πρόσφατων αποκαλύψεων για το ότι υποβάθμισε τον κορωνοϊό παρότι γνώριζε από την αρχή πως ήταν πιο θανατηφόρος από τον ιό της γρίπης, είπε ότι ουδέποτε υποτίμησε τον κορωνοϊό και πως τήρησε αυτή τη στάση διότι δεν ήθελε να διασπείρει τον πανικό στους Αμερικάνους.
«Δεν τον υποτίμησα.
Στην πραγματικότητα, με πολλούς τρόπους, τον αναβάθμισα όσον αφορά την δράση για την αντιμετώπιση του» τόνισε ο Trump, αναφερόμενος στις απαγορεύσεις που επέβαλε σε Κίνα και Ευρώπη, τονίζοντας ότι αν δεν τις είχε λάβει, οι ΗΠΑ θα θρηνούσαν χιλιάδες επιπλέον νεκρούς.
Ωστόσο, επανέλαβε τις ενστάσεις του για την χρήση μάσκας, τονίζοντας ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που πιστεύουν ότι οι μάσκες δεν είναι καλές, αν και υποστήριξε ότι φορά μάσκα όταν αυτό είναι απαραίτητο.
Image
Μαζικοί εμβολιασμοί στην Κίνα

Αν και η επιδημία του κορωνοϊού είναι σε ύφεση στην Κίνα, είναι ήδη σε εξέλιξη μαζικοί εμβολιασμοί του πληθυσμού με τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού παρά το γεγονός ότι οι κλινικές δοκιμές δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα με αποτέλεσμα να μην είναι γνωστό ακόμα αν αυτά είναι ασφαλή και αποτελεσματικά.
Σε κάθε περίπτωση, η αμφιλεγόμενη αυτή πολιτική της Κίνας να εμβολιάσει μια σειρά από κρίσιμες κατηγορίες εργαζομένων, έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινής και επιστημονικής γνώμης.
Χθες Κινέζος αξιωματούχος από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων υποστήριξε ότι είναι πιθανό το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού να είναι έτοιμο προς διάθεση στους πολίτες τον ερχόμενο Νοέμβριο.
Η Κίνα έχει αυτή τη στιγμή τέσσερα εμβόλια κατά του Covid 19 που βρίσκονται στο τελικό στάδιο των κλινικών δοκιμών, εκ των οποίων τα τρία έχουν ήδη χορηγηθεί σε εργαζόμενους στο πλαίσιο ενός έκτακτου προγράμματος που άρχισε τον περασμένο Ιούλιο.
Σε δηλώσεις του η Guizhen Wu, επικεφαλής του τμήματος βιοασφάλειας του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων υποστήριξε ότι οι κλινικές δοκιμές της Φάσης 3 εξελίσσονται ομαλά και ότι τα εμβόλια θα μπορούσαν να είναι έτοιμα προς χρήση το Νοέμβριο ή το Δεκέμβριο.
Η Wu, η οποία υποστήριξε πως δεν εμφάνισε κάποια μη φυσιολογικά συμπτώματα τους τελευταίους μήνες και αφότου έκανε η ίδια το εμβόλιο τον περασμένο Απρίλιο, δεν ανέφερε για ποιο εμβόλιο μιλούσε.
Σημειώνεται πως η τεράστια κρατική φαρμακοβιομηχανία China National Pharmaceutical Group (Sinopharm) και η Sinovac Biotech SVA.O είναι αυτές που αναπτύσσουν τα τρία εμβόλια στο πλαίσιο ενός έκτακτου προγράμματος που γίνεται υπό την επίβλεψη του κράτους.
Το τέταρτο εμβόλιο που αναπτύσσεται από την CanSino Biologics, εγκρίθηκε για χρήση από τον κινεζικό στρατό τον περασμένο Ιούνιο.
Όσον αφορά την πορεία του κορωνοϊού στην Κίνα, το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν μόλις 12 νέα εισαγόμενα κρούσματα.
Την προηγούμενη ημέρα, είχαν αναφερθεί οκτώ περιστατικά μόλυνσης.
Η Εθνική Επιτροπή Υγείας ανέφερε ότι ο αριθμός των ασυμπτωματικών μολύνσεων αυξήθηκε σε 16.
Την προηγούμενη ημέρα, είχαν αναφερθεί εννέα ασυμπτωματικά κρούσματα.
Επίσημα οι νεκροί ανέρχονται σε 4.634 επί συνόλου 85.214 μολύνσεων.
Image
Καλπάζει ο κορωνοϊός στη Λατινική Αμερική – Αυξάνονται θύματα και κρούσματα σε Βραζιλία, Μεξικό

Με αμείωτη ένταση εξακολουθεί να εξαπλώνεται στη Λατινική Αμερική ο κορωνοϊός με τη Βραζιλία και το Μεξικό να είναι από τις πλέον πληττόμενες χώρες.
Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν ακόμη 1.113 θάνατοι ασθενών εξαιτίας της Covid-19 και 36.653 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.
Συνολικά οι νεκροί ανέρχονται σε 133.119 επί συνόλου 4.382.263 μολύνσεων.
Σε απόλυτα μεγέθη, η Βραζιλία υφίσταται σε αριθμό κρουσμάτων το τρίτο βαρύτερο πλήγμα στον κόσμο από την πανδημία του κορωνοϊού, πίσω από τις ΗΠΑ και την Ινδία, και καταμετρά τους περισσότερους θανάτους εξαιτίας του ιού παγκοσμίως, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ.
Αλλά και στο Μεξικό η κατάσταση είναι δύσκολη.
Είναι χαρακτηριστικό πως το Μεξικό είναι τέταρτο παγκοσμίως όσον αφορά τους θανάτους.
Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε 629 επιπλέον θανάτους εξαιτίας της Covid-19 και 4.771 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.
Συνολικά οι νεκροί ανέρχονται σε 71.678 νεκρούς επί συνόλου 676.487 μολύνσεων.
Σημειώνεται ότι στην πρώτη δεκάδα με τα περισσότερα κρούσματα παγκοσμίως είναι το Περού, η Κολομβία και η Αργεντινή, ενώ η Χιλή βρίσκεται στην 11η θέση παγκοσμίως με τα περισσότερες μολύνσεις από τον κορωνοϊό.

ΠΟΥ: Σε κρίσιμη φάση για την καταπολέμηση του κορωνοϊού η Ευρώπη

Σε μια φάση αποφασιστικής σημασίας στη μάχη εναντίον της Covid-19 εισέρχεται η Ευρώπη, με την επιστροφή στα σχολεία και την έλευση του φθινοπώρου, προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Είναι καιρός να σταματήσουμε να «κυνηγάμε χίμαιρες» και να πάρουμε σκληρές αποφάσεις για να προστατεύσουμε τους πιο ευάλωτους και να κρατήσουμε τους νέους στο σχολείο, ακόμη κι αν χρειαστεί να αποδεχθούμε αναπόφευκτες θυσίες, δήλωσε ο διευθυντής του ΠΟΥ για τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, Michael Ryan.
«Η Ευρώπη μπαίνει σε μια περίοδο κατά την οποία οι άνθρωποι θα αρχίσουν να επιστρέφουν στους εσωτερικόυς χώρους.
Η πίεση της μόλυνσης θα αυξηθεί», δήλωσε ο Ryan στη διάρκεια on line συνέντευξης Τύπου.
Θα πρέπει να γίνουν συμβιβασμοί για να παραμείνουν μέσα στην κοινωνική ζωή τόσο οι πιο νέοι όσο και οι πιο ηλικιωμένοι, υπογράμμισε.
«Ο μόνος τρόπος είναι οι ενήλικοι να κρατήσουν επαρκή απόσταση για να ευνοήσουν μια μείωση της μόλυνσης».
«Τι είναι το πιο σημαντικό; Η επιστροφή των παιδιών μας στις τάξεις ή το άνοιγμα των νάιτκλαμπ και των μπαρ;», είπε.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι άνθρωποι ηλικίας κάτω των 20 ετών αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 10% των κρουσμάτων και λιγότερο από το 0,2% των θανάτων.
Τα σχολεία δεν πρέπει να κλείνουν παρά «ως ύστατο μέτρο» στις ζώνες πολύ ισχυρής μετάδοσης του κορωνοϊού, δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του οργανισμού Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Image
Ινδία: Πάνω από 5 εκατομμύρια τα κρούσματα κορωνοϊού – Ξεπέρασαν τους 82 χιλιάδες οι θάνατοι

Τα 5 εκατομμύρια ξεπέρασαν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ινδία καθώς το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν 90.123 νέα περιστατικά μόλυνσης.
Η Ινδία είναι η δεύτερη χώρα στον κόσμο, μετά τις ΗΠΑ που ξεπέρασε το όριο του συνολικού αριθμού των πέντε εκατομμυρίων περιστατικών μόλυνσης.
Σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας, ο αριθμός των θανάτων από την COVID-19 καταγράφεται στους 82.066 θανάτους, ενώ κατά το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν 1.290 θάνατοι.

Αυστραλία: Οκτώ θάνατοι από κορωνοϊό στη Βικτόρια το τελευταίο 24ωρο

Νέα έξαρση καταγράφηκε το τελευταίο 24ωρο στην Πολιτεία Βικτόρια της Αυστραλίας καθώς αναφέρθηκαν 8 θάνατοι και 42 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Σημειώνεται ότι κατά την προηγούμενη ημέρα, δεν είχαν αναφερθεί θάνατοι, για πρώτη φορά, σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δύο μηνών, ενώ είχαν καταγραφεί 42 κρούσματα.
Με τα ημερήσια περιστατικά μόλυνσης να έχουν μειωθεί σε διψήφια νούμερα κατά τις τελευταίες ημέρες από τις καταγραφές των 700 περιστατικών ημερησίως στις αρχές Αυγούστου, οι αρχές της Βικτόρια, έχουν χαλαρώσει μερικούς από τους περιορισμούς στην απαγόρευση της κυκλοφορίας, που εφαρμόστηκαν για τον περιορισμό της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού.
Μάλιστα, οι αρχές ανακοίνωσαν πως έχει μειωθεί ακόμα περισσότερο ο ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων στη Μελβούρνη, γεγονός που καθιστά πολύ πιθανό να χαλαρώσουν αρκετά περιοριστικά μέτρα, που θα επιτρέψουν σε περίπου 100.000 εργαζόμενους να επιστρέψουν στην εργασία τους.
Στη Βικτόρια καταγράφεται περίπου το 75% των τουλάχιστον 26.778 συνολικών κρουσμάτων της Αυστραλίας και το 90% των 824 θανάτων.
 

Ρωσία - Sputnik-V: Πυρετό και αδυναμία εμφάνισε 1 στους 7 εμβολιασθέντες εθελοντές κατά του κορωνοϊού

Περίπου το 14% των εθελοντών, που εμβολιάσθηκαν με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V στο πλαίσιο της τρίτης φάσης των κλινικών δοκιμών, δηλώνει ότι νοιώθει αδυναμία, έχει μυϊκούς πόνους και παρουσιάζει πυρετό, δήλωσε χθες Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου, ο Ρώσος υπουργός Υγείας Mikhail Murashka.
«Περισσότεροι από 300 εμβολιασθέντες (εθελοντές), δηλαδή περίπου το 14%, δηλώνουν ότι νοιώθουν αδυναμία , μυϊκούς πόνους στην διάρκεια του εικοσιτετραώρου και σε σπάνιες περιπτώσεις ανεβάζουν πυρετό. Όλα αυτά περιγράφονται στις οδηγίες χρήσης, είναι οι προβλεπόμενες παρενέργειες.
Κατά κανόνα διαρκούν μια, μιάμιση ημέρα», δήλωσε ο Murashka, προσθέτοντας ότι το εμβόλιο πέρασε σειρά κλινικών και προκλινικών δοκιμών και αναπτύχθηκε πάνω σε μια πλατφόρμα η οποία έχει ήδη χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη εμβολίων.
«Τα στοιχεία που διαθέτουμε βάσει αυτής της πλατφόρμας είναι πάρα πολλά και μπορούμε να πούμε με ηρεμία ότι το σκεύασμα αυτό είναι ασφαλές.
Ωστόσο για οποιοδήποτε φαρμακευτικό σκεύασμα, το οποίο προορίζεται να χρησιμοποιηθεί ευρέως, πρέπει να υπάρχουν πιο αναλυτικά, λεπτομερή, δεδομένα από την χρήση του σε έναν μεγάλο αριθμό ασθενών στους οποίους έχουν γίνει διαφορετικές διαγνώσεις και παρουσιάζουν διαφορετικά επίπεδα ανοσίας», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Υγείας.
Ο Ρώσος υπουργός Υγείας είπε ότι οι εμβολιασθέντες εθελοντές παρακολουθούνται συστηματικά μέσω ενός κέντρου τηλεϊατρικής από ιατρούς με υψηλή κατάρτιση οι οποίοι έχουν πρόσβαση στο ιατρικό τους ιστορικό, δηλαδή γνωρίζουν μεταξύ άλλων και ποιοί πάσχουν από χρόνια νοσήματα.
«Αυτό μας επιτρέπει να έχουμε ένα πλήρες φάσμα δεδομένων κατά την διάρκεια της τρίτης φάσης των κλινικών δοκιμών» δήλωσε ο ίδιος.
Ο Mikhail Murashka ανακοίνωσε επίσης ότι η παραγωγή του εμβολίου Sputnik-V προχωράει βάσει σχεδίου και τρείς μεγάλες φαρμακευτικές επιχειρήσεις στην Ρωσία έχουν ξεκινήσει την παραγωγή του.
Παράλληλα πρόσθεσε ότι κατά την παρούσα χρονική περίοδο, η πρώτη παρτίδα του εμβολίου άρχισε να διανέμεται σε όλες τις περιφέρειες της Ρωσίας.
Οι πρώτοι που θα έχουν πρόσβαση στο εμβόλιο θα είναι οι ιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό, οι δάσκαλοι και εργαζόμενοι σε άλλους τομείς που έρχονται άμεσα σε επαφή με τον κόσμο, δήλωσε ο Murashka, εκτιμώντας ότι στα τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου θα στέλνονται μεγάλες παρτίδες εμβολίων, με τα οποία δεν θα εμβολιάζονται μόνο τα άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, αλλά και ευρέως όλοι οι πολίτες.

Ινστιτούτα Max Planck - Pasteur: Κατά 2,5 φορές αύξησε τη μετάδοση του κορωνοϊού η εποχική γρίπη


Η εποχική γρίπη ίσως αυξάνει την εξάπλωση της νόσου COVID-19, υποστηρίζει διεθνής επιστημονική ομάδα, αποτελούμενη από ειδικούς του Ινστιτούτου Βιολογίας των Λοιμώξεων Max Planck στο Βερολίνο και του Ινστιτούτου Pasteur στο Παρίσι, εγείροντας ανησυχίες για το τι πρόκειται να συμβεί τον επερχόμενο χειμώνα.
Παράλληλα, μια δεύτερη μελέτη για την ανοσία έναντι των κορωνοϊών υποστηρίζει ότι αυτή έχει μικρή διάρκεια.
Συγκεκριμένα στην πρώτη έρευνα, ειδικοί από το Ινστιτούτο Βιολογίας των Λοιμώξεων Max Planck στο Βερολίνο και το Ινστιτούτο Pasteur στο Παρίσι χρησιμοποίησαν ένα μαθηματικό μοντέλο για να μελετήσουν τι συνέβη τους πρώτους μήνες της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ευρώπη.
Και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, η πορεία της πανδημίας της COVID-19 είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με εκείνη της εποχικής γρίπης.
Ειδικότερα, υποστηρίζουν ότι η μείωση των κρουσμάτων της COVID-19 που παρατηρήθηκε περί τα τέλη της Άνοιξης στην Ευρώπη δεν ήταν αποκλειστικά απόρροια των περιοριστικών μέτρων που εφαρμόστηκαν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.
Αλλά οφείλεται και στο τέλος της περιόδου κυκλοφορίας της εποχικής γρίπης.
Όμως αυτό που πραγματικά αποτελεί πηγή ανησυχίας είναι η διαπίστωση ότι η γρίπη αύξησε κατά 2,5 φορές τη μετάδοση του κορωνοϊού.
Οι παρατηρήσεις αυτές υποδηλώνουν ότι η επικείμενη επιδημία της εποχικής γρίπης θα έχει ενισχυτικό αντίκτυπο στην πανδημία COVID-19.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης