Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Σε πορτοκαλί συναγερμό η Αττική για τον κορωνοϊό – Γεμίζουν οι ΜΕΘ, πιέζεται το ΕΣΥ, κλείνουν σχολεία - Νέα μέτρα και στο βάθος… lockdown

Σε πορτοκαλί συναγερμό η Αττική για τον κορωνοϊό – Γεμίζουν οι ΜΕΘ, πιέζεται το ΕΣΥ, κλείνουν σχολεία - Νέα μέτρα και στο βάθος… lockdown
Στους 321 οι νεκροί, αυξάνονται οι εισαγωγές και οι διασωληνωμένοι - Εάν δεν μειωθούν τα κρούσματα, πάμε σε lockdown - Εισηγήσεις για χρήση μάσκας και στους δρόμους
(upd8) Με μεγάλη ανησυχία παρακολουθούν οι επιστήμονες και οι υγειονομικές αρχές την εξέλιξη της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα και ιδίως στην Αττική, καθώς ήδη έχει αρχίσει να πιέζεται το ΕΣΥ, μια και αυξάνονται τα περιστατικά στις εντατικές.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι εάν τα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ από χθες 16/9 και θα διαρκέσουν έως τα τέλη Σεπτεμβρίου στην Αττική, δεν αποδώσουν και δεν μειωθούν τα κρούσματα, τότε θα υπάρξουν περαιτέρω περιορισμοί, με την κυβέρνηση μάλιστα να μην αποκλείει ακόμα και το σενάριο ενός νέου lockdown.
Η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη, κάτι άλλωστε που αποτυπώνεται και στα στοιχεία από τα νοσοκομεία.
Είναι χαρακτηριστικό πως το τελευταίο 24ωρο, νοσηλεύονται 529 ασθενείς με κορωνοϊό, εκ των οποίων οι 161 είναι στην εντατική ενώ 71 άνθρωποι είναι διασωληνωμένοι.
Ήδη η πληρότητα των κλινών των μονάδων για ασθενείς με κορωνοϊό ανέρχεται στο 70% ενώ είναι προφανές πως εάν συνεχιστούν αυτοί οι ρυθμοί εισαγωγών και νοσηλειών, τότε πολύ σύντομα το σύστημα θα φτάσει στα όρια του.
Υπό αυτά τα δεδομένα και υπό την αγωνιώδη προσπάθεια να περιοριστεί ο ιός πριν εμφανιστούν και οι άλλες εποχικές ιώσεις, οι επιστήμονες απευθύνουν ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας σε όλους όσους είναι πάνω από 65 ετών ενώ εμφανίζονται διατεθειμένοι να προτείνουν και άλλα πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα, εάν δεν περιοριστεί η διασπορά του ιού, ο οποίος πάντως εδώ και μια εβδομάδα δίνει περισσότερα από 300 κρούσματα την ημέρα.

Πέτσας: Στο πορτοκαλί η Αττική λόγω κορωνοϊού – Επιβαρυμένες οι ΜΕΘ

Στην παραδοχή ότι η Αττική βρίσκεται σε πορτοκαλί συναγερμό λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού και ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει κινητοποίηση έτσι ώστε να μην φτάσει σε κόκκινο προχώρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών ο κ.Πέτσας επανέλαβε την κυβερνητική θέση πως αν και η Ελλάδα τα πηγαίνει καλύτερα από άλλες χώρες στη μάχη με την πανδημία εντούτοις ορισμένες περιοχές της χώρας μας είναι στο πορτοκαλί.
«Είναι αδιαμφισβήτητο πως σε ό,τι αφορά στον κορωνοϊό η χώρα μας εξακολουθεί να τα καταφέρνει καλύτερα από τις περισσότερες χώρες στη μάχη απέναντι στην πανδημία.
Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά.
Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τα κρούσματα στις 15 Σεπτεμβρίου βρισκόμασταν στην 124η θέση διεθνώς.
Ενώ ο παγκόσμιος μέσος όρος κρουσμάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού είναι 3.817 ο εθνικός μέσος όρος είναι 1.319.
Δηλαδή τρεις φορές μικρότερος από το διεθνή μέσο όρο.
Σε ό,τι αφορά στους θανάτους βρισκόμαστε στην 110η θέση διεθνώς.
Ενώ ο παγκόσμιος μέσος όρος θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού είναι 120,6 ο εθνικός μέσος όρος είναι 30.
Δηλαδή τέσσερις φορές μικρότερος.  
Αυτή την επιτυχία οφείλουμε να τη διαφυλάξουμε μέχρι να βρεθεί οριστική λύση στο πρόβλημα από το εμβόλιο ή μία τελείως αποτελεσματική θεραπεία» υποστήριξε ο κ.Πέτσας.
«Είναι γεγονός πως ορισμένες περιοχές της χώρας μας είναι στο πορτοκαλί και οφείλουμε να κινηθούμε πριν να ανάψει το κόκκινο.
Ανάμεσα τους και η περιφέρεια Αττικής που σήμερα βρίσκεται μεταξύ μέτριου και υψηλού επιδημιολογικού κινδύνου.
Εμφανίζει καθημερινά περίπου τρία κρούσματα στις 100.000 κατοίκους γεγονός που την κατατάσσει στο μέτριο επίπεδο κινδύνου.
Εμφανίζει όμως και αυξημένη επιβάρυνση στις κλίνες ΜΕΘ καθώς 2 στις 3 περίπου είναι κατειλημμένες γεγονός που την κατατάσσει στον υψηλό κίνδυνο.
Η επιδείνωση αυτή οδήγησε την κυβέρνηση στην απόφαση να προχωρήσει ακούγοντας τις εισηγήσεις των ειδικών στη λήψη πρόσθετων μέτρων για την Αττική.
Να συμπράξουμε όλοι απέναντι στον κοινό εχθρό.
Απαιτείται υπομονή και επιμονή μέχρι να φτάσουμε στον εμβολιασμό.
Οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι.
Η δημόσια υγεία δεν μπαίνει σε καμία ζυγαριά.
Η κυβέρνηση παίρνει όποια μέτρα χρειάζονται, και εάν υπάρχει βελτίωση θα αποσύρονται, αλλά αν υπάρχει επιδείνωση θα εντείνονται τα μέτρα.
Ας φροντίσουμε όλοι, τηρώντας τα μέτρα που συνιστούν οι ειδικοί, να βάλουμε φρένο στα αυξημένα κρούσματα που βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες.
Αν δεν το κάνουμε, το κοινωνικό και οικονομικό κόστος θα είναι μεγαλύτερο» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Ανέφερε επίσης ότι προσλήφθηκαν με προσωρινές συμβάσεις πάνω από 6.800 γιατροί και νοσηλευτές οι περισσότεροι εκ των οποίων θα παραμείνουν μόνιμα, ενώ για τις κλίνες ΜΕΘ είπε ότι συνεχίζεται η αύξησή τους.
Συγκεκριμένα ανέφερε ότι σήμερα υπάρχουν 930 κλίνες ΜΕΘ εκ των οποίων οι 701 για ασθενείς με άλλα νοσήματα και οι 229 για ασθενείς με κορωνοϊό, εκ των οποίων οι 86 είναι κατειλημμένες και οι 143 κενές, ήτοι ποσοστό 37,5% πληρότητας.
Στα νοσοκομεία της Αττικής υπάρχουν 330 κλίνες ΜΕΘ, εκ των οποίων οι 225 για άλλα νοσήματα και οι 75 για ασθενείς με κορωνοϊό, εκ των οποίων οι 53 είναι κατειλημμένες και οι 22 κενές.

Σύψας (λοιμωξιολόγος): Πάμε αναμφίβολα σε lockdown, εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση στην Αττική

Εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση στην Αττική, τότε πάμε αναμφίβολα σε lockdown υποστήριξε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας.
Σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 και κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Στ.Πέτσα για το σενάριο ενός νέου lockdown ο κ.Σύψας είπε ότι «όσον αφορά την επιδημία ισχύει το “ποτέ μη λες ποτέ”».
«Αν χρειαστεί lockdown θα γίνει.
Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση στην Αττική τότε πάμε αναμφίβολα για lockdown.
Τα (σ.σ. τελευταία) μέτρα θα χρειαστούν μια εβδομάδα δέκα ημέρες για να αποδώσουν.
Αν δεν αποδώσουν τότε το επόμενο βήμα είναι ο περιορισμός της κυκλοφορίας των πολιτών.
Η κατάσταση δεν εξελίσσεται καλά.
Η ανοδική τάση της επιδημίας είναι πολύ έντονη και αυτό φαίνεται κυρίως στις διασωληνώσεις. […]
Αν αφήσουμε αυτή την κατάσταση να συνεχίζεται χωρίς δραστικά μέτρα, τότε θα πιεστεί πολύ το σύστημα Υγείας.
Δεν θέλουμε να ξεφύγει η επιδημία» υπογράμμισε ο κ.Σύψας.
«Θα δώσουμε 10 ημέρες ή δυο εβδομάδες στα νέα μέτρα που ελήφθησαν για να δούμε αν θα αποδώσουν.
Αν συνεχιστεί η ανοδική τάση τότε ενδεχομένως να πάμε στο ακραίο μέτρο» υποστήριξε ο κ.Σύψας, αναφέροντας πως τυχόν νέο lockdown «θα είναι μικρότερης διάρκειας».
«Απευθύνω έκκληση στους πολίτες να τηρούν τα μέτρα με θρησκευτική ευλάβεια.
Είναι ο καιρός για να το κάνουμε, όχι για να είμαστε χαλαροί.
Τα πράγματα σοβαρεύουν» επεσήμανε ο κ.Σύψας, ο οποίος αναφέρθηκε και στο θέμα των σχολείων.
«Το κυρίως πρόβλημα είναι οι καθηγητές.
Αυτή είναι η ομάδα που κινδυνεύει περισσότερο λόγω κίνησης στα ΜΜΜ.
Έρευνες από Αγγλία έδειξαν ότι οι εκπαιδευτικοί είναι σε μεγαλύτερο κίνδυνο.
Υπάρχει, ωστόσο, σαφές πρωτόκολλο διαχείρισης κρουσμάτων κορωνοϊού.
Τα σχολεία θα είναι τα τελευταία που θα κλείσουν, θέλουμε να συνεχίσουν να λειτουργούν.
Γι’ αυτό πρέπει καθηγητές και μαθητές να τηρούν τα μέτρα» υπογράμμισε ο κ.Σύψας.

Γώγος (λοιμωξιολόγος): Εάν δεν μειωθούν τα κρούσματα, θα λάβουμε νέα μέτρα

Τη θέση πως εάν δεν μειωθούν τα κρούσματα, τότε θα ληφθούν περαιτέρω μέτρα για να αποφευχθεί η περαιτέρω διασπορά του ιού διατύπωσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και παθολογίας του πανεπιστημίου Πατρών, Χ. Γώγος.
Σε δηλώσεις του στο Mega ο κ.Γώγος εκτίμησε πως δεν θα φτάσουμε σε τετραψήφιο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων, τονίζοντας ωστόσο ότι είναι πολύ πιθανό να ληφθούν και άλλα μέτρα.
Αναφερόμενος στις λαϊκές αγορές, ο κ.Γώγος υποστήριξε ότι τα νέα μέτρα επιβάλλουν την αύξηση των αποστάσεων μεταξύ των πάγκων και την υποχρεωτική χρήση μάσκας, επισημαίνοντας ότι «με τις μάσκες προστατεύει ο ένας τον άλλο» και ότι «αστυνόμευση δεν μπορεί να υπάρξει σε κάθε πάγκο, επομένως ο καθένας πρέπει να φροντίζει για την τήρηση των απαιτούμενων αποστάσεων και την αποφυγή συνωστισμού».
Όσον αφορά τις αστικές συγκοινωνίες ο κ.Γώγος τόνισε ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση και πως πρέπει να αυξηθούν τα δρομολόγια με καινούρια λεωφορεία και περισσότερους οδηγούς.
«Η μάσκα βοηθάει (στα λεωφορεία), αλλά χρειάζονται και αποστάσεις» είπε ο κ.Γώγος, ο οποίος σχετικά με τα σχολεία, υποστήριξε πως τα κρούσματα που έχουν εντοπιστεί δεν προέρχονται από διασπορά μέσα στο κτίριο, έρχονται από έξω.
«Επομένως, και επειδή είναι αρχή ακόμα, υπάρχει μεγαλύτερη ευαισθησία και προσοχή.
Σε περίπτωση κρουσμάτων, η διαδικασία είναι συγκεκριμένη.
Πρέπει ο υπεύθυνος του σχολείου να επικοινωνήσει με τον υπεύθυνο της εκπαίδευσης και τον υπεύθυνο της δημόσιας υγείας στην περιφέρεια και να συναποφασίσουν με τη βοήθεια των ειδικών» υποστήριξε ο κ.Γώγος.

Παναγιωτόπουλος (επιδημιολόγος): Χρήση μάσκας και στους δρόμους – Τώρα είναι η ώρα για ισχυρά μέτρα

Τη θέση ότι η Ελλάδα είναι σε μια σταθερά κρίσιμη κατάσταση όσον αφορά την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού διατύπωσε ο επιδημιολόγος, Τάκης Παναγιωτόπουλος.
«Βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο.
Είμαστε σε μια σταθερά αυξανόμενη αύξηση όχι όμως εκθετική.
Δηλαδή κάθε μέρα έχουμε πολύ μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων από την προηγούμενη» ανέφερε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Παναγιωτόπουλος.
Όπως είπε, αν μπούμε σε εκθετική κατάσταση τα πράγματα μετά δεν θα ελέγχονται καθόλου ενώ έκανε σαφές πως τώρα είναι η ώρα για πραγματικά ισχυρά μέτρα όχι λίγο αργότερα.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε πως η μάσκα στο δρόμο είναι και αυτή μέσα στην δέσμη μέτρων που μπορεί να εφαρμοστούν το επόμενο διάστημα, ενώ επεσήμανε πως υπάρχει υπερβολή στο κλείσιμο των σχολείων.
Όπως είπε, ένα από τα προτεινόμενα μέτρα είναι η λειτουργία των σχολείων σε μικρές ομάδες, να μην αναμειγνύονται τα τμήματα μεταξύ τους ώστε να εφαρμόζεται το κριτήριο της απόστασης και σε περίπτωση κρούσματος να μένει σε καραντίνα μόνο το τμήμα και όχι όλο το σχολείο.

Έρευνα Prorata: Εντείνεται η δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση για τη διαχείριση του κορωνοϊού – Το 52% την αξιολογεί αρνητικά

Δυσαρεστημένη εμφανίζεται η κοινή γνώμη για τον τρόπο που η κυβέρνηση διαχειρίζεται την επιδημία του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με έρευνα της Prorata, αν και τον περασμένο Μάιο το 71% των πολιτών αξιολογούσε θετικά την κυβέρνηση ως προς της διαχείριση της επιδημίας, σήμερα το 52% την αξιολογεί αρνητικά και μόλις το 47% θετικά.
Παράλληλα, ανιχνεύεται ραγδαία μεταβολή και σε σχέση με την απόδοση ευθυνών για τη διασπορά του κορωνοϊού στη χώρα μας, καθώς σε αντίθεση με όλες τις προηγούμενες μετρήσεις, η πλειοψηφία των πολιτών πιστεύει πλέον ότι το αποκλειστικό ή μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης φέρει το κράτος (51%), άποψη την οποία κατά τη μέτρηση του Μαΐου συμμερίζονταν μόλις το 29%.
Η πλειοψηφία των πολιτών αξιολογεί αρνητικά την κυβερνητική διαχείριση στου κρίσιμους σε σχέση με τον περιορισμό της διασποράς του ιού τομείς.
Συγκεκριμένα, το 60% αξιολογεί αρνητικά τον τρόπο με τον οποίο επέλεξε η κυβέρνηση να ανοίξει ο τουρισμός και το 66% αξιολογεί επίσης αρνητικά τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν τα ΜΜΜ.
Επίσης, το 55% αξιολογεί αρνητικά τον τρόπο ανοίγματος και λειτουργίας των σχολείων, ενώ οι πολίτες με οριακά πλειοψηφικό τρόπο (53%)  αξιολογούν με θετικό πρόσημο τις επιλογές της κυβέρνησης σε σχέση με τη λειτουργία των επιχειρήσεων.
Εν τω μεταξύ, το 64% των πολιτών διατηρεί την άποψη ότι το ΕΣΥ είναι λίγο ή καθόλου προετοιμασμένο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ποσοστό το οποίο αυξήθηκε 11% σε σχέση με την αντίστοιχη μέτρηση του Απριλίου.
Επίσης, η πλειοψηφία των πολιτών (68%) συμφωνεί με την υποχρεωτικότητα στη χρήση μάσκας στα σχολεία, ενώ η μεγαλύτερη - αν και όχι πλειοψηφική - μερίδα των πολιτών (49%) πιστεύει ότι ο αριθμός των κρουσμάτων Covid - 19 θα πρέπει να γνωστοποιείται στις αντίστοιχες δημοτικές αρχές, χωρίς να δημοσιοποιείται ωστόσο στο ευρύ κοινό.
Σε σχέση με την «απόδοση ευθύνης» προς την κυβέρνηση ως προς το σημαντικότερο ζήτημα, δηλαδή αυτό της κατάστασης στην οικονομία, ανιχνεύονται εντυπωσιακές μεταβολές σε σχέση με τα προηγούμενα κύματα μετρήσεων.
Το 38% των πολιτών πιστεύει ότι τη μεγαλύτερη ευθύνη «σε περίπτωση που υπάρξει μια περίοδος λιτότητας το επόμενο διάστημα» θα φέρει «η κυβέρνηση της ΝΔ», ποσοστό το οποίο εκτοξεύθηκε κατά 17% σε σχέση με την μέτρηση στις αρχές του Απριλίου και κατά 7% σε σχέση με την αντίστοιχη μέτρηση του Μαΐου.
Παράλληλα, η απάντηση πως «καμία νυν ή προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση δεν θα φέρει ευθύνη, καθώς η πανδημία αποτελεί μια ασύμμετρη απειλή» υποχωρεί ελαφρώς σε σχέση με τις προηγούμενες μετρήσεις, αποτελώντας τη δεύτερη σε συχνότητα απάντηση, συγκεντρώνοντας το 35% των απαντήσεων.

Τα μέτρα στην Αττική

Τα μέτρα που είναι σε ισχύ από χθες 16/9 έως τα τέλη Σεπτεμβρίου στην Αττική είναι τα εξής:
1. Σε όλες τις συναυλίες που πραγματοποιούνται σε ανοιχτούς χώρους τίθεται όριο πληρότητας 50%, υποχρέωση για παρακολούθηση αποκλειστικά από καθήμενους, υποχρεωτική χρήση μάσκας, απαγόρευση αλκοόλ και καπνίσματος.
2. Σε ο,τι αφορά τα ΚΥΕ με ζωντανή μουσική (Κέντρα Διασκέδασης) αναστέλλεται η λειτουργία τους για 14 ημέρες.
3. Σε ο,τι αφορά τη λειτουργία θερινών και χειμερινών κινηματογράφων και θεάτρων τίθεται όριο πληρότητας 60% και υποχρεωτική χρήση μάσκας κατά την είσοδο και έξοδο όπως και κατά τη διάρκεια της παράστασης από τους θεατές.
4. Ορίζεται ως υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας (δημόσιους και ιδιωτικούς) όπως και σε όλους τους ανοιχτούς χώρους συναθροίσεων (πχ πλατείες, στάσεις λεωφορείων, ουρές σε καταστήματα, πορείες – διαδηλώσεις, εκδηλώσεις πολιτικών κομμάτων) όπου δεν μπορεί να τηρηθεί ο κανόνας της απόστασης 1,5 μέτρου.
Ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας σε όλους τους υπόλοιπους ανοιχτούς υπαίθριους χώρους.
5. Καθορίζεται η λειτουργία των λαϊκών αγορών στο 50%, με υποχρεωτική χρήση μάσκας για παραγωγούς και καταναλωτές, με 3 μέτρα απόσταση πάγκων (και με δυνατότητα παράλληλης λειτουργίας της αγοράς στην ίδια περιοχή εντός της ίδιας εβδομάδας).
6. Ορίζεται όριο 6 ατόμων στα τραπεζοκαθίσματα των ΚΥΕ.
7. Έναρξη του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων στο λιανεμπόριο στις 10:00.
Εξαιρούνται σουπερ μαρκετ, φούρνοι και καταστήματα τροφίμων.
Παράλληλα έγινε παράκληση προς τους ηλικιωμένους να αποφεύγουν τους δημόσιους χώρους.

Ζαχαράκη (υφ.Παιδείας): Με ένα κρούσμα κορωνοϊού θα κλείνει το τμήμα, με περισσότερα το σχολείο

Διευκρινίσεις για το τι ακριβώς προβλέπεται σε περίπτωση εντοπισμού κρουσμάτων κορωνοϊού σε σχολεία παρείχε η υφυπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη.
«Mε ένα κρούσμα κορωνοϊού θα κλείνει το τμήμα μαθητών ενώ με περισσότερα όλο το σχολείο» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ η κα.Ζαχαράκη, η οποία επεσήμανε πως είναι σημαντικό κάθε περίπτωση να αποτιμάται ξεχωριστά από τους ειδικούς , θέτοντας ως υποθετικό παράδειγμα ακόμα και το κλείσιμο σχολείου με τρία κρούσματα του ιού συνολικά, εάν τα στοιχεία που προκύπτουν δείχνουν «ευρεία διασπορά».
«Παρατηρούμε τι συμβαίνει σε όλη την Ελλάδα, πρώτιστο μέλημα είναι η υγεία κι η ασφάλεια των παιδιών, των εκπαιδευτικών και του οικογενειακού περιβάλλοντος.
Θα δείτε ότι κάθε περίπτωση θα παρατηρείται σχολαστικά.
Ήταν μεγάλη η προσμονή για το άνοιγμα των σχολείων σε νέες συνθήκες» υποστήριξε η κα.Ζαχαράκη, τονίζοντας πως υπάρχει ανησυχία για το εάν θα συνεχίσει ομαλά η εκπαιδευτική διαδικασία.
«Τα παιδιά έμειναν πολύ καιρό εκτός σχολείου.
Θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό να επανασυνδεθούν και φυσικά να γίνει αυτό με όρους ασφάλειας» είπε η υφ.Παιδείας, ξεκαθαρίζοντας πως σε κάθε περίπτωση η διαδικασία της τηλε-εκπαίδευσης είναι έτοιμη να τεθεί σε εφαρμογή σε περίπτωση που σχολεία κλείνουν μαζικά.

Λουκέτο σε πέντε σχολεία – Ποια είναι


Μόλις δύο 24ωρα μετά το πρώτο κουδούνι και ήδη πέντε σχολεία αναγκάστηκαν να κλείσουν, λόγω κρουσμάτων κορωνοϊού σε εκπαιδευτικούς  και μαθητές ενώ σε ένα σχολείο επιβλήθηκε αναστολή λειτουργίας ενός τμήματος.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, κλειστά θα παραμείνουν πέντε σχολεία:
- το 2ο ΓΕΛ Καισαριανής έως τις 27/9,
- το 2ο Δημοτικό Βουτών Ηρακλείου Κρήτης εως τις 27/9,
- το Δημοτικό σχολείο ειδικής αγωγής στην Καλλιθέα Λήμνου, εως τις 18/9,
- το Νηπιαγωγείο ειδικής αγωγής στην Καλλιθέα Λήμνου, εως τις 18/9 και
- το 7ο Δημοτικό σχολείο Αλεξάνδρειας, έως τις 18/9
Επιπλέον στο 2ο Γυμνάσιο Πύργου Ηλείας, επιβλήθηκε αναστολή λειτουργίας του τμήματος Β5, έως τις 27/9 μετά τον εντοπισμό κρούσματος κοροναϊού, σε μαθητή.

Κερατσίνι: Αλαλούμ με το κρούσμα σε μαθητή του 4ου Γυμνασίου - Διευκρινίσεις από τον ΕΟΔΥ

Σε διευκρινίσεις σχετικά με το κρούσμα σε μαθητή από σχολείο του Κερατσινίου, ο οποίος αρχικά διαγνώστηκε αρνητικός αλλά στην πορεία βρήκε θετικός στον κορωνοίό, προχώρησε ο ΕΟΔΥ.
Όπως αναφέρει ο  ΕΟΔΥ, «σχετικά με δημοσιεύματα, που αφορούν σε λανθασμένη διάγνωση τεστ σε μαθητή στο Κερατσίνι (αρχικά αρνητικός και τελικά θετικός στον κορωνοϊό) αξίζει να διευκρινιστεί, ότι η διάγνωση και η ανακοίνωση για κάθε κρούσμα γίνεται από το εκάστοτε συμβεβλημένο Εργαστήριο και όχι από τον ΕΟΔΥ, ο οποίος ενημερώνεται για το αποτέλεσμα".
Και καταλήγει: "κατά συνέπεια μόλις ο ΕΟΔΥ πληροφορήθηκε από το Εργαστήριο για τη λανθασμένη διάγνωση ανταποκρίθηκε άμεσα, ενημέρωσε τη σχολική κοινότητα και πραγματοποίησε τεστ στους γονείς του μαθητή".
Σημειώνεται ότι ο μαθητής που την προηγούμενη Τρίτη είχε παρουσιάσει συμπτώματα,  έκανε τεστ για τον κορωνοϊό το οποίο βγήκε αρνητικό.
Ο μαθητής πήγε κανονικά σχολεία τη Δευτέρα, ωστόσο το νοσοκομείο ειδοποίησε την οικογένεια ότι είχε γίνει λάθος στα αποτελέσματα και ήταν τελικά θετικός στον ιό.
Προς το παρόν το τμήμα του μαθητή λειτουργεί κανονικά, όπως και το σχολείο.
 
Στους 321 οι νεκροί

Στους 321 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού καθώς κατέληξε ένας 65χρονος με υποκείμενα νοσήματα που νοσηλευόταν στο Σωτηρία.
Χθες 16/9 ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 312 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 27 συνδέονται με γνωστές συρροές και 22 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 14.041, εκ των οποίων το 55,5% άνδρες.
Τα 2.462 (17,5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και τα 5.972 (42,5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Παράλληλα 67 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Image
Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών.
Οι 20 (29,9%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
To 88,1%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω, 176 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Image
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96,5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης