Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Μεσογειακός κυκλώνας ο Ιανός - Κλείνουν σχολεία, σε έκτακτη ανάγκη Αιτωλοακαρνανία, Ηλεία, Αχαΐα, Μεσσηνία, Ιθάκη, Κεφαλλονιά και Ζάκυνθο

Μεσογειακός κυκλώνας ο Ιανός - Κλείνουν σχολεία, σε έκτακτη ανάγκη Αιτωλοακαρνανία, Ηλεία, Αχαΐα, Μεσσηνία, Ιθάκη, Κεφαλλονιά και Ζάκυνθο
Συστάσεις ειδικών για εκκένωση παράκτιων περιοχών - Νέα ενημέρωση από τη Γ.Γ.Πολιτικής Προστασίας στις 18:00 το απόγευμα
(upd8) Συναγερμός έχει σημάνει στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για την κακοκαιρία «Ιανός», ο οποίος έχει ήδη αρχίσει να προσλαμβάνει χαρακτηριστικά μεσογειακού κυκλώνα και να κινείται ενισχυόμενος προς τα νησιά του κεντρικού Ιονίου, την Αιτωλοακαρνανία και τη βορειοδυτική Πελοπόννησο.
Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr, ο «Ιανός» θα κινηθεί ενισχυόμενος προς το Κεντρικό Ιόνιο και τη ΒΔ Πελοπόννησο, όπου θα βρεθεί τις πρωινές ώρες της Παρασκευής (δείτε live την πορεία του).
Image
Ωστόσο η τροχιά που θα ακολουθήσει στη συνέχεια, παραμένει αβέβαιη, με πιθανότερο σενάριο να στραφεί νότια.
Οι περιοχές που αναμένεται να πληγούν περισσότερο, είναι το Ιόνιο, η Πελοπόννησος και η Κεντρική Στερεά, ενώ ηπιότερα θα είναι τα φαινόμενα σε άλλες περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής.
Πέραν των μεγάλων υψών βροχής, ο «Ιανός» θα συνοδεύεται από σποραδικές καταιγίδες, ανέμους που κατά τόπους θα πνέουν σε επίπεδα θύελλας (άνω των δέκα μποφόρ) και πολύ μεγάλο κυματισμό στη θάλασσα.

Ευθύμιος Λέκκας: Αν πάει νότια, θα ενισχυθεί πολύ

Ειδικότερα, όπως τόνισε ο Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής διαχείρισης φυσικών καταστροφών αναμένονται έντονα φαινόμενα για τις επόμενες 48 ώρες τα «οποία δεν μπορούμε να καθορίσουμε γεωγραφικά που θα εκδηλωθούν» αφού το φαινόμενο ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορεί να αλλάξει κατεύθυνση.
Πρόσθεσε πάντως, μιλώντας στο Mega ότι το να κατευθυνθεί νότια δεν είναι μια ευνοϊκή εξέλιξη καθώς «αν ερχόταν προς την Αττική, από χερσαίες δηλαδή περιοχές, θα αποδυναμωνόταν πολύ το φαινόμενο.
Όταν περνάει από χερσαίες περιοχές αποφορτίζεται και στο τέλος αποσβένεται τελείως.
«Όταν κατευθυνθεί προς την νότια Πελοπόννησο, πολύ φοβάμαι ότι θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο.
Αν είναι ακριβώς στην ακτογραμμή ενισχύεται από την θαλάσσια μάζα, κι αποφορτίζεται με έντονο τρόπο στον χερσαίο χώρο, θα έχουμε δηλαδή έντονα φαινόμενα στην Πάτρα, την Κυλλήνη, την Ζαχάρω, την Κυπαρισσία και την Μεθώνη.
Αν ακολουθηθεί αυτό το δρομολόγιο θα έχουμε φαινόμενα όπως αυτά πέρυσι το καλοκαίρι στην Χαλκιδική.
Αν έμπαινε εγκάρσια σε χερσαίο χώρο θα αποφορτιζόταν σταδιακά».
Image

Μεσολόγγι τώρα

Από τις 21:15 ένα μεγάλο τμήμα της πόλης του Μεσολογγίου είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και ήδη συνεργεία της ΔΕΗ εργάζονται για τον εντοπισμό και την αποκατάσταση της βλάβης
mesologgi_revma

Η Κεφαλονιά το απόγευμα
Image
Χαρδαλιάς: Απαγόρευση κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων στην εθνική οδό σε τέσσερις νομούς


Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς πραγματοποίησε έκτακτη ενημέρωση για τα φαινόμενα που έχουν ήδη αρχίσει να πλήττουν τη χώρα από την κακοκαιρία Ιανός, εφιστώντας την προσοχή των πολιτών για τις επόμενες ημέρες.
Σύμφωνα με όσα είπε το φαινόμενο δείχνει να εντοπίζεται πλέον κυρίως στις περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας, ενώ επανέλαβε ότι οι Αρχές είναι σε επιφυλακή και θα γίνονται αλλεπάλληλες συσκέψεις.
«Ενεργοποιούμε όλο τον μηχανισμό για να συνδράμουμε στα θέματα διαχείρισης του κινδύνου που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τις επόμενες ώρες» είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Χαρδαλιάς χαρακτήρισε υπερβολικές τις αποφάσεις κάποιων Δημάρχων που επέλεξαν να κλείσουν τα σχολεία των περιοχών τους αύριο, Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου, «Οι αγαπητοί κατά τα άλλα δήμαρχοι έκλεισαν τα σχολεία τους ενώ δεν θα υπάρχει πρόβλημα κακοκαιρίας».
Εν τω μεταξύ, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανέφερε ότι ομάδες διάσωσης από πολλές πόλεις της Ελλάδας θα συνδράμουν αν χρειαστεί στις περιοχές που θα πλήξει η κακοκαιρία Ιανός.
Συγκεκριμένα αναμένεται να είναι σε επιφυλακή αλλά και να μεταφερθούν ομάδες διάσωσης από Λαμία, Λάρισα, Γιάννενα, Θεσσαλονίκη, Άρτα, Πρέβεζα.
Παράλληλα τρία ελικοφόρα είναι σε επιφυλακή, δύο από το Πολεμικό Ναυτικό και ένα από την Πυροσβεστική.
Να αναφερθεί ότι ανοιχτή θα παραμείνει κανονικά η Ολυμπία οδός, ενώ απαγορεύετα από σήμερα 9 το βράδυ, για 24 ώρες, η κυκλοφορία βαρέων οχημάτων, οχημάτων με τρέιλερ και λεωφορείων κατά μήκος του εθνικού οδικού δικτύου στους νομούς Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείας, Μεσσηνίας. Επισήμανε πως θα παραμείνει ανοικτή η Ολυμπία Οδός μέχρι να επαναξιολογηθεί αύριο το μεσημέρι.
Σε ό,τι αφορά την Αττική, που αναμένεται να πληγεί από την κακοκαιρία Ιανός, αύριο Παρασκευή, η Πολιτική Προστασία, ρίχνει το βάρος της σε Κινέτα και Μάνδρα, περιοχές που έχουν παλαιότερα υποστεί ανυπολόγιστες ζημιές από κακοκαιρία.
Νωρίτερα ο κ. Χαρδαλιάς είχε κάνει λόγο για δύσκολη κατάσταση. 
«Είναι μια δύσκολη κατάσταση.
Είναι ένα φαινόμενο που έχει ιδιαίτερα στοιχεία.
Το παρακολουθούμε από το 1995 στη χώρα, όμως δείχνει ότι όσο σπάνιο κι αν είναι, θα εντατικοποιηθεί η παρουσία του λόγω και της κλιματικής αλλαγής και έχει μια αξία πλέον σε αυτά τα ζητήματα να υπάρχει μια αμεσότητα και να υπάρχει ένα ξεκάθαρο μνημόνιο ενεργειών, ώστε την επομένη να μην υπάρχουν δικαιολογίες για το τι έγινε και τι δεν έγινε.
Τέθηκαν ήδη σε κατάσταση ειδικής ανάγκης οι περιφερειακές ενότητες Ηλείας, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Αρκαδίας, Μεσσηνίας, Ιθάκης, Κεφαλονιάς και Ζακύνθου.
Μέχρι το βράδυ θα έχουμε και εικόνα σε σχέση με την Κόρινθο και την Αττικιή, δηλαδή με το δεύτερο κύμα της πορείας της καταιγίδας», δήλωσε ο κ. Χαρδαλιάς μετά τη νέα, έκτακτη σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας για τον συντονισμό των φορέων.
«Είναι πολύ σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε τις οδηγίες που είπα χθες:
Όλοι όσοι βρίσκονται σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει στο παρελθόν ή είναι κοντά σε ποταμούς ή στη φορά χειμάρρων και μένουν σε υπόγεια, ημι-υπόγεια ή ισόγεια που είναι κάτω από τη στάθμη της θάλασσας, θα πρέπει να προσπαθήσουν να μην παραμείνουν στα σπίτια και να φιλοξενηθούν οπουδήποτε αλλού.
Δεύτερον, να αποφύγουμε όλοι κάθε περιττή μετακίνηση.
Από σήμερα το βράδυ που θα εξελίσσεται το φαινόμενο μέχρι και το Σάββατο το απόγευμα, δεν υπάρχει κανένας λόγος, ειδικά στις περιοχές που θα αρχίσουν να πλήττονται, να υπάρχει οποιαδήποτε μετακίνηση κατά τη διάρκεια του φαινομένου.
Να ασφαλίσουν όλοι τα σπίτια τους, τις πόρτες, τα παράθυρα και σε περίπτωση που υπάρξει χείμαρρος, να μετακινηθούν στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού.
Τέλος, Αν βρεθούμε έξω, μπροστά σε χείμαρρο, είτε πεζοί είτε με όχημα να μην επιχειρήσουμε να περάσουμε στην απέναντι πλευρά», τόνισε ο υφυπουργός.
Image


Λόγω κακοκαιρίας δεν προσγειώθηκε πτήση της Ryanair

Η πτήση της Ryanair από το Ηνωμένο Βασίλειο με προορισμό την Κεφαλονιά, δεν μπόρεσε να προσγειωθεί στο Διεθνές Αεροδρόμιο του νησιού, λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν.
Το αεροπλάνο προσπάθησε αρκετές φορές να προσεγγίσει τον διάδρομο προσγείωσης δίχως όμως επιτυχία ενώ στην συνέχεια πέταξε ως την Λευκάδα.
Η ταλαιπωρία των επιβατών τελείωσε στις 20:45 όταν το αεροπλάνο προσγειώθηκε στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών Ελευθέριος Βενιζέλος.

Λαγουβάρδος: «Οι παράκτιες περιοχές θα έχουν αρκετά προβλήματα»

Ο διευθυντής ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος μίλησε στο Open TV και στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων για τις πιθανές καταστροφές που μπορεί να φέρει η κακοκαιρία «Ιανός», η οποία ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά και για όσα πρέπει να προσέχουμε.
Σύμφωνα με τον κ. Λαγουβάρδο αναμένονται άνεμοι στο Ιόνιο με πολύ ισχυρές ριπές, ισχύος άνω των 10 Μποφόρ και κύματα επτά μέτρων, ενώ τόνισε ότι θα συσσωρευθεί νερό στα ίδια σημεία και δεν αποκλείεται να χρειαστούν εκκενώσεις.
«Οι παράκτιες περιοχές θα έχουν αρκετά προβλήματα» ανέφερε ενώ τόνισε ότι το μεγάλο ύψος των βροχών θα επηρεάσει τη χώρα στο δυτικό και νότιο τμήμα, υπενθυμίζοντας τις πλημμύρες που είχε προκαλέσει ο «Ξενοφώντας».

Πέτσας: Οι πολίτες να ενημερώνονται για την πορεία του κυκλώνα

«Απευθύνουμε έκκληση σε όλους τους πολίτες, να ενημερώνονται για την κατεύθυνση του μεσογειακού κυκλώνα και τις περιοχές από τις οποίες πιθανό να περάσει.
Έτσι ώστε να αποφεύγουν άσκοπες μετακινήσεις και να λαμβάνουν μέτρα προστασίας» τόνισε ο κ.Πέτσας κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Κλειστά τα σχολεία σε Ζάκυνθο, Κεφαλονιά, Ιθάκη και Ηλεία


Απέναντι σε αυτά τα δεδομένα, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων ανακοίνωσε ότι αύριο Παρασκευή 18/9 θα μείνουν κλειστά τα σχολεία σε Ζάκυνθο, Κεφαλλονιά και Ιθάκη ενώ αντίστοιχη απόφαση ελήφθη και για τα σχολεία της Ηλείας από τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη.
Εν τω μεταξύ, δεμένα στα λιμάνια θα παραμείνουν σήμερα 17/9, τα πλοία που εκτελούν τα δρομολόγια Κεφαλονιά - Κυλλήνη και Ιθάκη - Σάμη - Πάτρα, εξαιτίας των θυελλωδώ ανέμων που πνέουν στην περιοχή.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ακτοπλοϊκής εταιρείας "Levante Ferries" «για τα δρομολόγια, αύριο 18/09, θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση της εταιρείας».

Συνολάκης: Να εκκενωθούν οι παράκτιες περιοχές

Να εκκενωθούν οι παράκτιες περιοχές που θα βρεθούν στο πέρασμα του «Ιανού» ζήτησε ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή και καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Κώστας Συνολάκης.
Σε δηλώσεις του στο Mega ο κ.Συνολάκης υποστήριξε πως οι κάτοικοι στο Ιόνιο και στη Δυτική Ελλάδα πρέπει να προσέξουν, γιατί ενδέχεται να διαρκέσουν πολύ οι βροχές και συνεπώς οι πλημμύρες.
Επιπλέον, για μέρη νησιωτικά όπως η Ζάκυνθος ή περιοχές με λιμνοθάλασσα όπως η Αμφιλοχία, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι αναμένεται σημαντική αύξηση της στάθμης της θάλασσας.
«Σε τέτοια μέρη θα πρέπει να μετακινηθούν από τώρα όσοι μένουν σε υπόγειες περιοχές αλλά και γενικά στις παράκτιες περιοχές που θα δεχθούν την κακοκαιρία.
Να γίνουν εκκενώσεις, τουλάχιστον στις παράκτιες περιοχές, γιατί θα βγει η θάλασσα στον δρόμο.
Να είμαστε προετοιμασμένοι για το χειρότερο σενάριο» είπε ο κ.Συνολάκης, σημειώνοντας ότι μπορεί να υπάρξουν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση στις περιοχές που θα πληγούν από την κακοκαιρία.

Κατεπείγον έγγραφο Πατούλη προς όλους τους δήμους για τον άμεσο καθαρισμό φρεατίων του οδικού τους δικτύου

«Αναγκαία η άμεση κινητοποίηση όλων μας, για να θωρακίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη ζωή και τις περιουσίες των κατοίκων της Αττικής» υπογραμμίζει ο περιφερειάρχης Αττικής Γ . Πατούλης σε κατεπείγον έγγραφο του προς τους δημάρχους, από τους οποίους ζήτα άμεση κινητοποίηση για την αντιμετώπιση της επικείμενης κακοκαιρίας.
Ειδικότερα, ο κ. Πατούλης ζητά να διασφαλιστεί ότι έχουν καθαριστεί όλα τα φρεάτια του οδικού δικτύου τους και να δοθεί άμεση προτεραιότητα σε εκείνα που παρουσιάζουν προβλήματα πλημμυρικών φαινομένων.
Σημειώνεται ότι, με εντολή του, τα τεχνικά συνεργεία της Περιφέρειας από χθες το πρωί έχουν εντατικοποιήσει τις αυτοψίες, τις οποίες ήδη διενεργούν σε καθημερινή βάση όλο τον χρόνο, στα ρέματα της Αττικής που είναι σε ζώνες υψηλής επικινδυνότητας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης