Πέτσας: Στο πορτοκαλί η Αττική λόγω κορωνοϊού – Επιβαρυμένες οι ΜΕΘ - Δύσκολοι οι επόμενοι μήνες

Πέτσας: Στο πορτοκαλί η Αττική λόγω κορωνοϊού – Επιβαρυμένες οι ΜΕΘ - Δύσκολοι οι επόμενοι μήνες
Θα εντείνονται τα μέτρα, εάν επιδεινώνεται η κατάσταση με τον κορωνοϊό είπε ο κ.Πέτσας
Στην παραδοχή ότι η Αττική βρίσκεται σε πορτοκαλί συναγερμό λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού και ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει κινητοποίηση έτσι ώστε να μην φτάσει σε κόκκινο προχώρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών ο κ.Πέτσας επανέλαβε την κυβερνητική θέση πως αν και η Ελλάδα τα πηγαίνει καλύτερα από άλλες χώρες στη μάχη με την πανδημία εντούτοις ορισμένες περιοχές της χώρας μας είναι στο πορτοκαλί.
«Είναι αδιαμφισβήτητο πως σε ό,τι αφορά στον κορωνοϊό η χώρα μας εξακολουθεί να τα καταφέρνει καλύτερα από τις περισσότερες χώρες στη μάχη απέναντι στην πανδημία.
Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά.
Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τα κρούσματα στις 15 Σεπτεμβρίου βρισκόμασταν στην 124η θέση διεθνώς.
Ενώ ο παγκόσμιος μέσος όρος κρουσμάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού είναι 3.817 ο εθνικός μέσος όρος είναι 1.319.
Δηλαδή τρεις φορές μικρότερος από το διεθνή μέσο όρο.
Σε ό,τι αφορά στους θανάτους βρισκόμαστε στην 110η θέση διεθνώς.
Ενώ ο παγκόσμιος μέσος όρος θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού είναι 120,6 ο εθνικός μέσος όρος είναι 30.
Δηλαδή τέσσερις φορές μικρότερος.  
Αυτή την επιτυχία οφείλουμε να τη διαφυλάξουμε μέχρι να βρεθεί οριστική λύση στο πρόβλημα από το εμβόλιο ή μία τελείως αποτελεσματική θεραπεία» υποστήριξε ο κ.Πέτσας.
«Είναι γεγονός πως ορισμένες περιοχές της χώρας μας είναι στο πορτοκαλί και οφείλουμε να κινηθούμε πριν να ανάψει το κόκκινο.
Ανάμεσα τους και η περιφέρεια Αττικής που σήμερα βρίσκεται μεταξύ μέτριου και υψηλού επιδημιολογικού κινδύνου.
Εμφανίζει καθημερινά περίπου τρία κρούσματα στις 100.000 κατοίκους γεγονός που την κατατάσσει στο μέτριο επίπεδο κινδύνου.
Εμφανίζει όμως και αυξημένη επιβάρυνση στις κλίνες ΜΕΘ καθώς 2 στις 3 περίπου είναι κατειλημμένες γεγονός που την κατατάσσει στον υψηλό κίνδυνο.
Η επιδείνωση αυτή οδήγησε την κυβέρνηση στην απόφαση να προχωρήσει ακούγοντας τις εισηγήσεις των ειδικών στη λήψη πρόσθετων μέτρων για την Αττική.
Να συμπράξουμε όλοι απέναντι στον κοινό εχθρό.
Απαιτείται υπομονή και επιμονή μέχρι να φτάσουμε στον εμβολιασμό.
Οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι.
Η δημόσια υγεία δεν μπαίνει σε καμία ζυγαριά.
Η κυβέρνηση παίρνει όποια μέτρα χρειάζονται, και εάν υπάρχει βελτίωση θα αποσύρονται, αλλά αν υπάρχει επιδείνωση θα εντείνονται τα μέτρα.
Ας φροντίσουμε όλοι, τηρώντας τα μέτρα που συνιστούν οι ειδικοί, να βάλουμε φρένο στα αυξημένα κρούσματα που βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες.
Αν δεν το κάνουμε, το κοινωνικό και οικονομικό κόστος θα είναι μεγαλύτερο» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Ανέφερε επίσης ότι προσλήφθηκαν με προσωρινές συμβάσεις πάνω από 6.800 γιατροί και νοσηλευτές οι περισσότεροι εκ των οποίων θα παραμείνουν μόνιμα, ενώ για τις κλίνες ΜΕΘ είπε ότι συνεχίζεται η αύξησή τους.
Συγκεκριμένα ανέφερε ότι σήμερα υπάρχουν 930 κλίνες ΜΕΘ εκ των οποίων οι 701 για ασθενείς με άλλα νοσήματα και οι 229 για ασθενείς με κορωνοϊό, εκ των οποίων οι 86 είναι κατειλημμένες και οι 143 κενές, ήτοι ποσοστό 37,5% πληρότητας.
Στα νοσοκομεία της Αττικής υπάρχουν 330 κλίνες ΜΕΘ, εκ των οποίων οι 225 για άλλα νοσήματα και οι 75 για ασθενείς με κορωνοϊό.
Από αυτές οι 53 είναι κατειλημμένες και οι 22 κενές.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στην επικείμενη άφιξη του μεσογειακού κυκλώνα στη δυτική Ελλάδα.
«Απευθύνουμε έκκληση σε όλους τους πολίτες, να ενημερώνονται για την κατεύθυνση του μεσογειακού κυκλώνα και τις περιοχές από τις οποίες πιθανό να περάσει.
Έτσι ώστε να αποφεύγουν άσκοπες μετακινήσεις και να λαμβάνουν μέτρα προστασίας» τόνισε ο κ.Πέτσας.
 
www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS