Άμυνα – Διπλωματία

Ρουμανία: Παρέλαβε τους πρώτους πυραύλους Πάτριοτ από τις ΗΠΑ προς ενίσχυση της άμυνάς της

Ρουμανία: Παρέλαβε τους πρώτους πυραύλους Πάτριοτ από τις ΗΠΑ προς ενίσχυση της άμυνάς της
Η Ρουμανία μόλις έγινε μια ασφαλέστερη χώρα φιλοξενώντας αυτούς τους πυραύλους Πάτριοτ στο έδαφός της - Οι Ρουμάνοι πολίτες προστατεύονται καλύτερα τώρα», δήλωσε ο πρωθυπουργός Ludovic Orban
Ο ρουμανικός στρατός παρέλαβε σήμερα, 17/9, το πρώτο φορτίο αμερικανικών πυραύλων εδάφους-αέρος Πάτριοτ, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να ενισχύσει την άμυνά της που έχει ενοχλήσει τη Ρωσία.
«Η Ρουμανία μόλις έγινε μια ασφαλέστερη χώρα φιλοξενώντας αυτούς τους πυραύλους Πάτριοτ στο έδαφός της.
Οι Ρουμάνοι πολίτες προστατεύονται καλύτερα τώρα», δήλωσε ο πρωθυπουργός Ludovic Orban κατά την τελετή υποδοχής σε πεδίο βολής στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας.
Οι πύραυλοι θα αποτελέσουν μέρος ενός ολοκληρωμένου αντιαεροπορικού συστήματος που περιλαμβάνει μαχητικά F-16, τα οποία αποκτήθηκαν πρόσφατα, καθώς η Ρουμανία εκσυγχρονίζει τον στρατιωτικό της εξοπλισμό προκειμένου να ανταποκριθεί στα επίπεδα του ΝΑΤΟ και καταργεί σταδιακά τα απηρχαιωμένα MiG της σοβιετικής εποχής.
Αξίας περίπου 4 δισεκ. δολαρίων, το σύστημα είναι ένα σημαντικό στοιχείο του προγράμματος αναβάθμισης αυτής της χώρας μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ καθώς επιδιώκει να αποτρέψει οποιαδήποτε απειλή από τη Ρωσία.
Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin έχει πει επανειλημμένα πως η Μόσχα θεωρεί πως οι πύραυλοι των ΗΠΑ στην ανατολική Ευρώπη συνιστούν μεγάλη απειλή και πως η Μόσχα θα αναγκαστεί να απαντήσει ενισχύοντας τη δική της ικανότητα πυραυλικού πλήγματος.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζητούν από τα μέλη του ΝΑΤΟ να αυξήσουν σταδιακά τις αμυντικές τους δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ και η Ρουμανία, στενός σύμμαχος των ΗΠΑ, ήταν ανάμεσα στις πρώτες χώρες στην Ευρώπη που το έκανε.
Η Ρουμανία φιλοξενεί επίσης έναν σταθμό βαλλιστικών πυραύλων των ΗΠΑ και έχει στείλει στρατεύματα στους πολέμους στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.
Ο στρατός των ΗΠΑ, που λέει πως η ασπίδα είναι απαραίτητη για να προστατευθούν μέλη του ΝΑΤΟ από πυραυλικές επιθέσεις από το Ιράν και ότι δεν απειλεί τη Ρωσία, συμφώνησε για την κατασκευή του ρουμανικού τμήματος της ασπίδας ύψους 800 εκατ. δολαρίων το 2016.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης