Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κομισιόν: Απέρριψε ως ασύμφορη, τη γερμανική πρόταση για φιλοξενία προσφύγων σε κρουαζιερόπλοια

Κομισιόν: Απέρριψε ως ασύμφορη, τη γερμανική πρόταση για φιλοξενία προσφύγων σε κρουαζιερόπλοια
Σε σύγκριση με άλλες επιλογές, η επιλογή κρουαζιερόπλοιων δεν είναι οικονομικά συμφέρουσα -- με το ίδιο κόστος θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν πολύ περισσότεροι άνθρωποι», δήλωσε  εκπρόσωπος της Κομισιόν
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε την πρόταση της Γερμανίδας αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Katarina Barley, να επιτρέψει σε κρουαζιερόπλοια να φιλοξενήσουν βραχυπρόθεσμα άστεγους πρόσφυγες από την Λέσβο.
«Σε σύγκριση με άλλες επιλογές, η επιλογή κρουαζιερόπλοιων δεν είναι οικονομικά συμφέρουσα -- με το ίδιο κόστος θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν πολύ περισσότεροι άνθρωποι», δήλωσε σήμερα 17/9, εκπρόσωπος της Κομισιόν στο «Δίκτυο Συντακτών της Γερμανίας» RND (Redaktionsnetzwerk Deutschland / RND).
Παρέπεμψε δε στις προσπάθειες των ελληνικών αρχών επί τόπου να αντιμετωπίσουν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης των πρώην φιλοξενουμένων στον καταυλισμό της Μόριας.
«Βρισκόμαστε σε στενή επαφή μαζί τους, προσφέρουμε και συντονίζουμε κάθε διαθέσιμη βοήθεια», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Προηγουμένως, η σοσιαλδημοκράτης (SPD) πολιτικός Katarina Barley και ο Πράσινος ευρωβουλευτής Eric Markwart είχαν ζητήσει την αξιοποίηση κρουαζιερόπλοιων προκειμένου να προσφερθεί βραχυπρόθεσμα στέγη για τους πλέον των 12.000 προσφύγων -- εκ των οποίων περίπου το ένα τρίτο είναι παιδιά.
Δεδομένου ότι η αγορά κρουαζιέρας έχει καταρρεύσει, πολλές από αυτές τις εταιρίες θα ήταν «ευγνώμονες» για εναλλακτικές πηγές εσόδων, επισημαίνει ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων Έρικ Μάρκβαρντ στο ίδιο δίκτυο. Εκτός αυτού, για πολλά πλοία έχουν ήδη καταρτιστεί σχέδια επιδημιολογικής ασφάλειας.
Ήδη οι πρώτες ναυτιλιακές εταιρείες προσέφεραν υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένης της εταιρείας "Phoenix Reisen", η οποία έχει την έδρα της στη Βόννη.
Ο διευθύνων σύμβουλος Johannes Zurnieden είπε στο RND ότι «η εταιρεία έχει πλοία που είναι δεμένα στη Γερμανία, ενώ οι άνθρωποι στη Λέσβο ζουν χωρίς τουαλέτες και χώρους να κοιμηθούν» και προσφέρθηκε «να παραχωρήσει ένα πλοίο».
Επίσης η εταιρεία TUI δήλωσε ανοιχτή σε σχετική συζήτηση, αλλά επεσήμανε ότι η εφαρμογή μέτρων ανθρωπιστικής προστασίας και στέγασης αποτελεί κρατική ευθύνη.
Η πρόταση των γερμανών πολιτικών δεν είναι νέα.
Μετά την καταστροφή του προσφυγικού καταυλισμού στη Μόρια την περασμένη εβδομάδα η ελληνική κυβέρνηση εξέτασε την περίπτωση να αξιοποιήσει και πλοία για τη στέγαση των προσφύγων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης