Τελευταία Νέα
Διεθνή

Deutsche Bank: Πώς στρατηγικοί αναλυτές της χειραγωγούσαν τις χρηματαγορές

tags :
Deutsche Bank: Πώς στρατηγικοί αναλυτές της χειραγωγούσαν τις χρηματαγορές
«Η πλαστογράφηση και η χειραγώγηση περιουσιακών στοιχείων στην Deutsche Bank ήταν τόσο συχνή, που είχε εξελιχθεί σε κανονικότητα».
«Η πλαστογράφηση και η χειραγώγηση περιουσιακών στοιχείων στην Deutsche Bank ήταν τόσο συχνή, που είχε εξελιχθεί σε κανονικότητα».
Αυτό ανέφερε ο πρώην αναλυτής της γερμανικής επενδυτικής τράπεζας Deutsche Bank, David Liew, στο δικαστήριο του Σικάγου.
«Στην Deutsche Bank έμαθα πώς να χειραγωγώ τις τιμές του χρυσού και του αργύρου από δύο επιτυχημένους προϊσταμένους μου, τους οποίους θαύμαζα.
Συνεργαζόμουν μαζί τους για τρία χρόνια» πρόσθεσε.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, ο Liew κατέθεσε ότι ήθελε να είναι ομαδικός παίκτης και να κερδίσει χρήματα μετά την ένταξή του στο γραφείο της τράπεζας στη Σιγκαπούρη, οπότε άρχισε να κάνει spoof (εικονικές) συναλλαγές, όπως τον δίδαξαν οι Cedric Chanu και James Vorley, άλλοι δύο traders χρυσού της Deutsche Bank.
Σύμφωνα με τον Liew, «οι traders συχνά έδιναν εντολές αγοράς και πώλησης που δεν είχαν ποτέ σκοπό να εκτελέσουν - μια στρατηγική που είχε σκοπό να επηρεάσει τις τιμές και να αποκομίσουν παράνομα κέρδη».

«Είδα τον κ. Vorley και τον κ. Chanu να το κάνουν» δήλωσε ο Liew, μάρτυρας πλέον της εισαγγελίας στο ομοσπονδιακό δικαστήριο.
Ο Liew, ο οποίος έχει ήδη δηλώσει ένοχος για πλαστογράφηση κατηγοριών και συνεργάζεται με την κυβέρνηση, δήλωσε ότι εργάστηκε δίπλα στο Chanu στη Σιγκαπούρη από το 2009 έως το 2012 και επικοινωνούσε καθημερινά με τον Vorley στο Λονδίνο.
Ωστόσο, παρότι ο Liew γνώριζε ότι η χειραγώγηση είναι παράνομη πράξη, είπε ότι εικονικές συναλλαγές όπως αυτές που περιγράφηκαν πιο πάνω ήταν «τόσο συνηθισμένες» στην αγορά και μεταξύ των συναδέλφων του που κατάλαβε ότι ήταν «εντάξει».
Υπενθυμίζεται πως ο Vorley και ο Chanu είναι υπόδικοι για απάτη και συνωμοσία, κατηγορούμενοι για την έκδοση πολλαπλών πλαστών εντολών μεταξύ 2008 και 2013.
Ο Liew περιέγραψε μια από τις αμέτρητες συναλλαγές στις οποίες συνεργάστηκε με τον Vorley για να χειραγωγήσει την τιμή του χρυσού:
«Στις 26 Αυγούστου 2010, ο Liew είπε ότι έδωσε εντολή πώλησης 15 συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης, αξίας περίπου 1,8 εκατομμυρίων δολαρίων, με βάση τις τρέχουσες τιμές.
Την ίδια στιγμή, ο Vorley έδωσε εντολή αγοράς 80 συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, αξίας περίπου 9,9 εκατομμυρίων δολαρίων.
Όταν οι τιμές αυξήθηκαν, ο Vorley ακύρωσε την εντολή αγοράς του και ο Liew εκτέλεσε την εντολή πώλησης».

Με άλλα λόγια, οι χρηματιστές αν ο Liew έδινε μια εντολή πώλησης έδιναν μια εντολή αγοράς για να τον βοηθήσουν να πάρει μια καλύτερη τιμή. 
Στην υπεράσπισή τους, ο Vorley και ο Chanu ισχυρίστηκαν ότι οι ενέργειές τους ήταν νόμιμες και ότι η ακύρωση παραγγελιών είναι μια αποδεκτή στρατηγική μπλόφα στον ανταγωνιστικό κόσμο των συναλλαγών υψηλής συχνότητας, όπου οι υπολογιστές χρησιμοποιούν αλγόριθμους για την εκτέλεση μαζικών συναλλαγών σε χιλιοστά του δευτερολέπτου.
Φυσικά, αυτό είναι ψέμα, μια ακόμη ακούσια επιβεβαίωση ότι ολόκληρο το οικοδόμημα των συναλλαγών υψηλής συχνότητας βασίζεται σε χειραγώγηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης