Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Σε κλοιό κορωνοϊού η Αττική - Αγώνας δρόμου για ενίσχυση του ΕΣΥ με κλίνες εντατικών - «Βόμβα» Κικίλια: Χειροτερεύουν τα πράγματα, προς νέα μέτρα

Σε κλοιό κορωνοϊού η Αττική - Αγώνας δρόμου για ενίσχυση του ΕΣΥ με κλίνες εντατικών - «Βόμβα» Κικίλια: Χειροτερεύουν τα πράγματα, προς νέα μέτρα
Στους 325 οι νεκροί, αυξάνονται οι εισαγωγές και οι διασωληνωμένοι - Εάν δεν μειωθούν τα κρούσματα, πάμε σε lockdown - Εισηγήσεις για χρήση μάσκας και στους δρόμους
(Συνεχές upd) Σε συναγερμό έχουν τεθεί οι υγειονομικές αρχές από την έξαρση των κρουσμάτων του κορωνοϊού στην Ελλάδα, ενώ έντονος προβληματισμός επικρατεί για την κατάσταση στην Αττική,
Είναι χαρακτηριστικό πώς μέσα σε μόλις τέσσερις ημέρες επιβεβαιώθηκαν 1.161 κρούσματα σε όλη τη χώρα, τα 359 χθες (17/9), εκ των οποίων τα 212 στην Αττική.
Εφιαλτικό είναι το σκηνικό που δημιουργεί η καθημερινή, σχεδόν, αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού σε όλη τη χώρα, με την Αττική να σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.
Πριν συμπληρωθεί μια εβδομάδα από το άνοιγμα των σχολείων, σχολικές μονάδες έχουν κλείσει λόγω κρουσμάτων, ενώ σε κατάσταση ασφυξίας μπαίνουν μέρα με τη μέρα οι μονάδες εντατικής θεραπείας.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας το 70% των εντατικών στην Αττική είναι ήδη γεμάτες, ενώ το ποσοστό πληρότητας για το σύνολο της χώρας ήταν στο 37,5%.
Ήδη, οι αρμόδιες υπηρεσίες τρέχουν να προλάβουν ώστε να αυξηθεί περαιτέρω ο αριθμός των εντατικών, με 40 επιπλέον κλίνες να προετοιμάζονται για την Αττική εντός των επόμενων ημερών. ο σχέδιο που ενεργοποιείται περιλαμβάνει τις εξής επιπλέον κλίνες: 12 στο ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία», 12 στο ΓΝ Ασκληπιείο Βούλας, 6 στο ΠΓΝ «Αττικόν», 4 στα στρατιωτικά Νοσοκομεία της Αττικής και 6 στο ΓΝ Χαλκίδας.
Ωστόσο, η χώρα έχει μπει σε μια νέα, αχαρτογράφητη περιοχή της επιδημίας του κορωνοϊού.
Το άνοιγμα των σχολείων σηματοδοτεί τη λήξη μιας χωρίς αμφιβολία πρωτόγνωρης θερινής περιόδου και την απαρχή μιας δύσκολης όσο και απρόβλεπτης φθινοπωρινής και χειμερινής περιόδου.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, το καλό σενάριο για την εξέλιξη της επιδημίας είναι να εκδηλώνονται αλλεπάλληλα κύματα μικρής ή μέτριας έντασης μέχρι και την ερχόμενη άνοιξη.
Το αρνητικό, να ενσκήψει δυνατό και με απρόβλεπτη ένταση το επόμενο, το τρίτο, σαρωτικό κύμα μέχρι τον Νοέμβριο.
Και στα δύο σενάρια αστάθμητος παράγοντας θεωρείται η εποχική γρίπη, ενώ κρίσιμες θεωρούνται και άλλες παράμετροι όπως η ηλικιακή ομάδα που θα είναι «επικεφαλής» και θα οδηγεί την πορεία των μεταδόσεων και η συχνότητα και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των συρροών θετικών κρουσμάτων, δηλαδή των επιδημικών εστιών που θα ανακύπτουν.
Στην Ελλάδα οι αρμόδιοι ανησυχούν γνωρίζοντας ότι μια «δύσκολη» περίοδος εποχικής γρίπης θα μπορούσε να οδηγήσει σε υπερκορεσμό τα ήδη επιβαρυμένα τμήματα επειγόντων περιστατικών και ΜΕΘ.
Η παραγγελία και δέσμευση 4 εκατομμυρίων δόσεων αντιγριπικού εμβολίου που έχει γίνει από το υπουργείο Υγείας θεωρείται πως θα ενισχύσει το αντιγριπικό μέτωπο στη χώρα μας.

Κικίλιας (Υπ. Υγείας): Χειροτερεύουν τα πράγματα στην Αττική - Πιθανό σενάριο να χρειαστούν νέα μέτρα

Νέα μέτρα στην Αττική προανήγγειλε ουσιαστικά ο Βασίλης Κικίλιας, καθώς η επιδημιολογική εικόνα της μεγαλύτερης Περιφέρειας της χώρας το τελευταίο διάστημα αναγκάζει τους επιστήμονες να αναζητούν άλλες λύσεις, πέραν εκείνων που έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή.
«Με ανησυχεί η Αττική και η εικόνα της και για τον λόγο αυτό προετοιμαζόμαστε» είπε ο υπουργός, μιλώντας στο Mega, και συμπλήρωσε ότι «όσο επιδεινώνονται τα δεδομένα και οι δείκτες, αυτό δείχνει ότι μπορεί να χρειαστούν και άλλα μέτρα.
Υπάρχει πίεση και χειροτερεύουν τα πράγματα στην Αττική και γι’ αυτό θα χρειαστούν μέτρα».
Οι επιδημιολογικοί δείκτες εξάπλωσης της νόσου είναι για μας κόκκινη γραμμή, είπε ακόμη.
«Αποδείχθηκε ότι δεν είναι εποχικός ο ιος και δεν είδαμε ύφεση, αλλά αύξηση.
Οι ασυμπτωματικοί επίσης βοήθησαν στην υπέρμετρη μετάδοση του ιού» σημείωσε επίσης.
«Στα θετικά είναι ότι είμαστε σε καλό δρόμο για το εμβόλιο και οι υγειονομικοί μας έχουν μάθει καλύτερα τον ιό.
Οι αποφάσεις που παίρνονται είναι πάντα με επιστημονικά κριτήρια» κατέληξε ο κ. Κικίλιας.

Στα 359 τα νέα κρούσματα - 9 θάνατοι σε ένα 24ωρο

O EΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 17/9 359 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 21 συνδέονται με γνωστές συρροές και 36 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 14.400, εκ των οποίων το 55,6% άνδρες.
Image
Τα 2.500 (17,4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και τα 6.070 (42,2%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Παράλληλα 69 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένα.
Image
Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών.
Οι 21 (30,4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Image
To 87%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω, 178 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Image
Τέλος, έχουμε 9 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 325 θανάτους συνολικά στη χώρα.
Image
Οι 121 (37,2%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96,6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Image


Σύψας (λοιμωξιολόγος): Πάμε αναμφίβολα σε lockdown, εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση στην Αττική

Εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση στην Αττική, τότε πάμε αναμφίβολα σε lockdown υποστήριξε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας.
Σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 και κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Στ.Πέτσα για το σενάριο ενός νέου lockdown ο κ.Σύψας είπε ότι «όσον αφορά την επιδημία ισχύει το “ποτέ μη λες ποτέ”».
«Αν χρειαστεί lockdown θα γίνει.
Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση στην Αττική τότε πάμε αναμφίβολα για lockdown.
Τα (σ.σ. τελευταία) μέτρα θα χρειαστούν μια εβδομάδα δέκα ημέρες για να αποδώσουν.
Αν δεν αποδώσουν τότε το επόμενο βήμα είναι ο περιορισμός της κυκλοφορίας των πολιτών.
Η κατάσταση δεν εξελίσσεται καλά.
Η ανοδική τάση της επιδημίας είναι πολύ έντονη και αυτό φαίνεται κυρίως στις διασωληνώσεις. […]
Αν αφήσουμε αυτή την κατάσταση να συνεχίζεται χωρίς δραστικά μέτρα, τότε θα πιεστεί πολύ το σύστημα Υγείας.
Δεν θέλουμε να ξεφύγει η επιδημία» υπογράμμισε ο κ.Σύψας.
«Θα δώσουμε 10 ημέρες ή δυο εβδομάδες στα νέα μέτρα που ελήφθησαν για να δούμε αν θα αποδώσουν.
Αν συνεχιστεί η ανοδική τάση τότε ενδεχομένως να πάμε στο ακραίο μέτρο» υποστήριξε ο κ.Σύψας, αναφέροντας πως τυχόν νέο lockdown «θα είναι μικρότερης διάρκειας».
«Απευθύνω έκκληση στους πολίτες να τηρούν τα μέτρα με θρησκευτική ευλάβεια.
Είναι ο καιρός για να το κάνουμε, όχι για να είμαστε χαλαροί.
Τα πράγματα σοβαρεύουν» επεσήμανε ο κ.Σύψας, ο οποίος αναφέρθηκε και στο θέμα των σχολείων.
«Το κυρίως πρόβλημα είναι οι καθηγητές.
Αυτή είναι η ομάδα που κινδυνεύει περισσότερο λόγω κίνησης στα ΜΜΜ.
Έρευνες από Αγγλία έδειξαν ότι οι εκπαιδευτικοί είναι σε μεγαλύτερο κίνδυνο.
Υπάρχει, ωστόσο, σαφές πρωτόκολλο διαχείρισης κρουσμάτων κορωνοϊού.
Τα σχολεία θα είναι τα τελευταία που θα κλείσουν, θέλουμε να συνεχίσουν να λειτουργούν.
Γι’ αυτό πρέπει καθηγητές και μαθητές να τηρούν τα μέτρα» υπογράμμισε ο κ.Σύψας.

Γώγος (λοιμωξιολόγος): Εάν δεν μειωθούν τα κρούσματα, θα λάβουμε νέα μέτρα

Τη θέση πως εάν δεν μειωθούν τα κρούσματα, τότε θα ληφθούν περαιτέρω μέτρα για να αποφευχθεί η περαιτέρω διασπορά του ιού διατύπωσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και παθολογίας του πανεπιστημίου Πατρών, Χ. Γώγος.
Σε δηλώσεις του στο Mega ο κ.Γώγος εκτίμησε πως δεν θα φτάσουμε σε τετραψήφιο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων, τονίζοντας ωστόσο ότι είναι πολύ πιθανό να ληφθούν και άλλα μέτρα.
Αναφερόμενος στις λαϊκές αγορές, ο κ.Γώγος υποστήριξε ότι τα νέα μέτρα επιβάλλουν την αύξηση των αποστάσεων μεταξύ των πάγκων και την υποχρεωτική χρήση μάσκας, επισημαίνοντας ότι «με τις μάσκες προστατεύει ο ένας τον άλλο» και ότι «αστυνόμευση δεν μπορεί να υπάρξει σε κάθε πάγκο, επομένως ο καθένας πρέπει να φροντίζει για την τήρηση των απαιτούμενων αποστάσεων και την αποφυγή συνωστισμού».
Όσον αφορά τις αστικές συγκοινωνίες ο κ.Γώγος τόνισε ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση και πως πρέπει να αυξηθούν τα δρομολόγια με καινούρια λεωφορεία και περισσότερους οδηγούς.
«Η μάσκα βοηθάει (στα λεωφορεία), αλλά χρειάζονται και αποστάσεις» είπε ο κ.Γώγος, ο οποίος σχετικά με τα σχολεία, υποστήριξε πως τα κρούσματα που έχουν εντοπιστεί δεν προέρχονται από διασπορά μέσα στο κτίριο, έρχονται από έξω.
«Επομένως, και επειδή είναι αρχή ακόμα, υπάρχει μεγαλύτερη ευαισθησία και προσοχή.
Σε περίπτωση κρουσμάτων, η διαδικασία είναι συγκεκριμένη.
Πρέπει ο υπεύθυνος του σχολείου να επικοινωνήσει με τον υπεύθυνο της εκπαίδευσης και τον υπεύθυνο της δημόσιας υγείας στην περιφέρεια και να συναποφασίσουν με τη βοήθεια των ειδικών» υποστήριξε ο κ.Γώγος.

Παναγιωτόπουλος (επιδημιολόγος): Χρήση μάσκας και στους δρόμους – Τώρα είναι η ώρα για ισχυρά μέτρα

Τη θέση ότι η Ελλάδα είναι σε μια σταθερά κρίσιμη κατάσταση όσον αφορά την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού διατύπωσε ο επιδημιολόγος, Τάκης Παναγιωτόπουλος.
«Βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο.
Είμαστε σε μια σταθερά αυξανόμενη αύξηση όχι όμως εκθετική.
Δηλαδή κάθε μέρα έχουμε πολύ μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων από την προηγούμενη» ανέφερε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Παναγιωτόπουλος.
Όπως είπε, αν μπούμε σε εκθετική κατάσταση τα πράγματα μετά δεν θα ελέγχονται καθόλου ενώ έκανε σαφές πως τώρα είναι η ώρα για πραγματικά ισχυρά μέτρα όχι λίγο αργότερα.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε πως η μάσκα στο δρόμο είναι και αυτή μέσα στην δέσμη μέτρων που μπορεί να εφαρμοστούν το επόμενο διάστημα, ενώ επεσήμανε πως υπάρχει υπερβολή στο κλείσιμο των σχολείων.
Όπως είπε, ένα από τα προτεινόμενα μέτρα είναι η λειτουργία των σχολείων σε μικρές ομάδες, να μην αναμειγνύονται τα τμήματα μεταξύ τους ώστε να εφαρμόζεται το κριτήριο της απόστασης και σε περίπτωση κρούσματος να μένει σε καραντίνα μόνο το τμήμα και όχι όλο το σχολείο.

Τα μέτρα στην Αττική

Τα μέτρα που είναι σε ισχύ από χθες 16/9 έως τα τέλη Σεπτεμβρίου στην Αττική είναι τα εξής:
1. Σε όλες τις συναυλίες που πραγματοποιούνται σε ανοιχτούς χώρους τίθεται όριο πληρότητας 50%, υποχρέωση για παρακολούθηση αποκλειστικά από καθήμενους, υποχρεωτική χρήση μάσκας, απαγόρευση αλκοόλ και καπνίσματος.
2. Σε ο,τι αφορά τα ΚΥΕ με ζωντανή μουσική (Κέντρα Διασκέδασης) αναστέλλεται η λειτουργία τους για 14 ημέρες.
3. Σε ο,τι αφορά τη λειτουργία θερινών και χειμερινών κινηματογράφων και θεάτρων τίθεται όριο πληρότητας 60% και υποχρεωτική χρήση μάσκας κατά την είσοδο και έξοδο όπως και κατά τη διάρκεια της παράστασης από τους θεατές.
4. Ορίζεται ως υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας (δημόσιους και ιδιωτικούς) όπως και σε όλους τους ανοιχτούς χώρους συναθροίσεων (πχ πλατείες, στάσεις λεωφορείων, ουρές σε καταστήματα, πορείες – διαδηλώσεις, εκδηλώσεις πολιτικών κομμάτων) όπου δεν μπορεί να τηρηθεί ο κανόνας της απόστασης 1,5 μέτρου.
Ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας σε όλους τους υπόλοιπους ανοιχτούς υπαίθριους χώρους.
5. Καθορίζεται η λειτουργία των λαϊκών αγορών στο 50%, με υποχρεωτική χρήση μάσκας για παραγωγούς και καταναλωτές, με 3 μέτρα απόσταση πάγκων (και με δυνατότητα παράλληλης λειτουργίας της αγοράς στην ίδια περιοχή εντός της ίδιας εβδομάδας).
6. Ορίζεται όριο 6 ατόμων στα τραπεζοκαθίσματα των ΚΥΕ.
7. Έναρξη του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων στο λιανεμπόριο στις 10:00.
Εξαιρούνται σουπερ μαρκετ, φούρνοι και καταστήματα τροφίμων.
Παράλληλα έγινε παράκληση προς τους ηλικιωμένους να αποφεύγουν τους δημόσιους χώρους.

Λουκέτο σε πέντε σχολεία – Ποια είναι

Μόλις δύο 24ωρα μετά το πρώτο κουδούνι και ήδη πέντε σχολεία αναγκάστηκαν να κλείσουν, λόγω κρουσμάτων κορωνοϊού σε εκπαιδευτικούς  και μαθητές ενώ σε ένα σχολείο επιβλήθηκε αναστολή λειτουργίας ενός τμήματος.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, κλειστά θα παραμείνουν πέντε σχολεία:
- το 2ο ΓΕΛ Καισαριανής έως τις 27/9,
- το 2ο Δημοτικό Βουτών Ηρακλείου Κρήτης εως τις 27/9,
- το Δημοτικό σχολείο ειδικής αγωγής στην Καλλιθέα Λήμνου, εως τις 18/9,
- το Νηπιαγωγείο ειδικής αγωγής στην Καλλιθέα Λήμνου, εως τις 18/9 και
- το 7ο Δημοτικό σχολείο Αλεξάνδρειας, έως τις 18/9
Επιπλέον στο 2ο Γυμνάσιο Πύργου Ηλείας, επιβλήθηκε αναστολή λειτουργίας του τμήματος Β5, έως τις 27/9 μετά τον εντοπισμό κρούσματος κοροναϊού, σε μαθητή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης