Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Στο +15% η MIG μετά τη δεσμευτική προσφορά της CVC – Όλες οι λεπτομέρειες για το deal

tags :
Στο +15% η MIG μετά τη δεσμευτική προσφορά της CVC – Όλες οι λεπτομέρειες για το deal
Η διοίκηση της MIG αποφάσισε να προχωρήσει σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με τη CVC και να προσπαθήσει μέχρι τις 6/11 να καταλήξει σε συμφωνία
Η δεσμευτική προσφορά της CVC για την πώληση της συμμετοχής της MIG στη Vivartia ωθεί υψηλότερα την τιμή της μετοχής από το ξεκίνημα της σημερινής συνεδρίασης.
Ο τίτλος ενισχύεται 15% και βρίσκεται στα 0,056 ευρώ με υψηλό όγκο συναλλαγών 5,6 εκατ. τεμάχια μετά από 20 λεπτά συνεδρίασης.
Η αποτίμηση ανέρχεται στα 52,8 εκατ. ευρώ.
Η διοίκηση της MIG αποφάσισε να προχωρήσει σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με τη CVC και να προσπαθήσει μέχρι τις 6/11 να καταλήξει σε συμφωνία.

Το BN σε αναλυτικό του δημοσίευμα αναφέρει:

Ποιος είναι ο σκοπός του CVC στην Ελλάδα;
Το CVC είναι αμερικανικό fund με έντονη παρουσία στην Ελλάδα καθώς ελέγχει τα πιο σημαντικά ιδιωτικά θεραπευτήρια της χώρας με προεξάρχον το Υγεία.
Το CVC βρίσκεται σε προχωρημένες συνομιλίες για την εξαγορά του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής θυγατρική της Εθνικής τράπεζας.
Ταυτόχρονα εκδήλωσε ενδιαφέρον να εξαγοράσει την Vivartia την εταιρία που δραστηριοποιείται στον ευρύτερο χώρο της εστίασης και τροφίμων και απαρτίζεται από σημαντικές εταιρίες.
Το CVC έχει αυξήσει το country risk στην Ελλάδα αλλά πιστεύει ότι υπάρχουν προοπτικές στην ελληνική οικονομία.
Με σχεδόν 950 εκατ ευρώ έχει αγοράσει Υγεία, Metropolitan, πιθανότατα θα αγοράσει την Εθνική Ασφαλιστική και την Vivartia.

Γιατί έδειξε το CVC ενδιαφέρον για την Vivartia και όχι για την MIG την μητρική εταιρία holding;
Το αμερικανικό fund CVC εστίασε στην Vivartia επειδή, ο κλάδος της υγείας, των ασφαλειών και των τροφίμων είναι οι βασικοί κλάδοι στους οποίους επενδύει το αμερικανικό CVC.
Π.χ. στην ακτοπλοΐα όπως η Attica Group ή Blue Star δεν αποτελεί βασικό αντικείμενο και έτσι το CVC ήθελε να εστιάσει στον πυρήνα των δραστηριοτήτων.
Συν τοις άλλοις το CVC με σχεδόν 210 εκατ ευρώ που θα καταβάλλει για την εξαγορά της Vivartia και περίπου τα 500 εκατ για την Εθνική Ασφαλιστική θα έχει επενδύσει σχεδόν 1 δισεκ. στην Ελλάδα.
Για την αγορά των δανείων της MIG ύψους 575 εκατ ευρώ θα έπρεπε να επενδύσει 430 με 450 εκατ ευρώ.

Οι αιτιάσεις ότι το CVC δεν προσήλθε με διαγωνιστική διαδικασία αλλά κατόπιν συνεννόησης με την διοίκηση της MIG αποφασίστηκε να πουληθεί η Vivartia.
Υπάρχει κάποιο λάθος στην διαδικασία;
Η MIG είναι εταιρία συμμετοχών και μπορεί να έρθει σε διαπραγμάτευση με οποιαδήποτε fund για να πουλήσει μια θυγατρική χωρίς διαγωνιστική διαδικασία.
Να σημειωθεί ότι όλα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της MIG συμφώνησαν με την διαδικασία και αποδέχθηκαν την προσφορά του CVC.
Συν τοις άλλοις η Πειραιώς έχει συναινέσει ώστε η Vivartia να πωληθεί στο CVC, το τίμημα που θα λάβει η MIG από την πώληση της Vivartia θα το μεταφέρει στην Πειραιώς μειώνοντας τον δανεισμό της MIG των 575 εκατ περίπου στα 400 εκατ στην τράπεζα Πειραιώς που είναι ο βασικός δανειστής.
Σημειώνεται ότι η MIG έχει υπογράψει αποκλειστικότητα στις διαπραγματεύσεις που λήγουν 6 Νοεμβρίου 2020, καθώς στο μεσοδιάστημα οι σύμβουλοι θα αξιολογήσουν την δεσμευτική προσφορά.

Ποιο είναι το τίμημα που θα καταβάλλει το CVC στην MIG για να εξαγοράσει την Vivartia;
Το CVC θα καταβάλλει περίπου 210 εκατ ευρώ για την Vivartia.
Ωστόσο τα 425 εκατ δάνεια που έχει συνάψει η Vivartia θα τα αναλάβει υπό την διαχείριση της οπότε όλα θα καταστούν περισσότερο εξυπηρετούμενα καθώς με τραπεζικούς όρους τα δάνεια εξυπηρετούνται κανονικά καθώς καταβάλλονται οι τόκοι.
Οι τράπεζες Εθνική και Eurobank είχαν κινήσει τις διαδικασίες πώλησης 190 εκατ δανείων, 110 εκατ από την Εθνική και 80 εκατ από την Eurobank, ωστόσο είναι εύλογο να ειπωθεί ότι το CVC θα έρθει σε διαπραγμάτευση με τις τράπεζες ώστε να μην πουλήσουν καθώς τα δάνεια θα τα εγγυηθεί το αμερικανικό fund, όπερ σημαίνει όλα τα δάνεια θα διασφαλιστούν ακόμη περισσότερο μειώνοντας σημαντικά το τραπεζικό ρίσκο.

Οι τράπεζες είχαν βρει κάποιο επενδυτή για να πουλήσουν τα 190 εκατ δάνεια της Vivartia;
Για να ξεκινήσει διαδικασία πώλησης των 190 εκατ δανείων που έχουν χορηγήσει Εθνική και Eurobank εύλογα μπορεί να ειπωθεί ότι είχαν διερευνήσει την αγορά και θα είχε προκύψει ενδιαφερόμενος.
Είναι η τσεχική Emma Capital, ωστόσο μάλλον αυτή η διαδικασία θα ακυρωθεί μετά την ανακοίνωση εξαγοράς της Vivartia από το CVC.
Προφανώς το CVC θα έρθει σε διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες διασφαλίζοντας ότι θα δάνεια θα είναι ενήμερα και πλήρως εξυπηρετούμενα.

Η προσφορά του CVC για την Vivartia είχε σκοπό μεταξύ άλλων να ακυρώσει την διαδικασία πώλησης των δανείων 190 εκατ από Εθνική και Eurobank;
Προφανώς και είχε και αυτό τον σκοπό.
Εθνική και Eurobank μετά την πώληση της Vivartia έχουν κάθε λόγο να μην πουλήσουν καθώς αναβαθμίζονται τα δάνεια σε πλήρως ενήμερα άρα αλλάζει το προφίλ ρίσκου των δανείων αυτών, οι τράπεζες θα δουν τα δάνεια αυτά να καθίσταται πλήρως ενήμερα και εξυπηρετήσιμα.

Η MIG ως εταιρία συμμετοχών με τι περιουσιακά στοιχεία θα απομείνει και τι θα συμβεί στο μέλλον;
Η MIG η εταιρία συμμετοχών που δημιούργησε ο Ανδρέας Βγενόπουλος θα απομείνει μόνο με την Attica Group και με την θυγατρική στην Σερβία.
Οι επιλογές θα είναι δύο
-Η MIG θα πουλήσει και την Attica Group – Blue Star δηλαδή την ακτοπλοϊκή εταιρία οπότε η MIG θα πάψει να έχει αντικείμενο και θα παύσουν οι δραστηριότητες.
-Η MIG κρατάει την Attica Group – Blue Star και πιθανότατα την ενισχύει και με κάποια άλλη εταιρία που δυνητικά μπορεί να αγοράσει ή να ενσωματώσει στην Holding.
Ωστόσο δεν έχει ξεκαθαριστεί τι θα συμβεί εάν δηλαδή η MIG επιβιώσει ως εταιρία ή όχι.
Όλα είναι πιθανά.

Το deal της MIG με το CVC για την Vivartia πέραν από φιλικό… τι σηματοδοτεί για τους μετόχους της MIG;
Η πώληση της Vivartia επί της ουσίας δεν είναι θετική είδηση για τον μέτοχο της MIG, μπορεί να μειώνεται ο δανεισμός αλλά πωλείται και το καλύτερο περιουσιακό στοιχείο της Marfin Investment Group.
H μετοχή της MIG στα 0,049 ευρώ Χ 939 εκατ μετοχές ισοδυναμεί με 46 εκατ ευρώ συνολική χρηματιστηριακή αξία.
Για τους μετόχους μεταξύ αυτών και την Πειραιώς που κατέχει το 31% της MIG η πώληση της Vivartia είναι αρνητική είδηση.
Ουσιαστικά η μετοχή της MIG έχει απαξιωθεί.

Γιατί η MIG δεν επιδίωξε μαζί με την Πειραιώς να πουλήσουν τα 575 εκατ δάνεια της εταιρίας Holding, ώστε να φύγει τελείως η MIG από τον έλεγχο της Πειραιώς;
Η προσπάθεια έγινε είχαν εμφανιστεί κατά καιρούς διάφορα funds, όπως Comer Group από την Ιρλανδία, μια εταιρία real estate αλλά οι διαπραγματεύσεις δεν τελεσφόρησαν.
Όπως δεν απέδωσαν οι επαφές με την Farallon Capital ή την Davidson Kempner.

To CVC ως αμερικανικό fund αρχίζει να αυξάνει σημαντικά το επενδυτικό ρίσκο στην Ελλάδα, καθώς είναι υποψήφια για την εξαγορά του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής, για την οποία θα υποβάλλει προσφορά στις 18 Σεπτεμβρίου 2020.
Υπάρχει περίπτωση το deal με την Vivartia να ακυρώσει το ενδιαφέρον του CVC για την Εθνική Ασφαλιστική;
Ενώ υπάρχει αυτός ο κίνδυνος, άπαξ και αυξάνεται το λεγόμενο country risk για τον ισολογισμό του CVC, ωστόσο με βάση σοβαρές ενδείξεις το αμερικανικό fund δεν θα αποχωρήσει από την Εθνική Ασφαλιστική και στις 18 Σεπτεμβρίου 2020 θα υποβάλλει προσφορά 500 εκατ για την θυγατρική της Εθνικής τράπεζας.
Εναλλακτικά η Εθνική, εάν αποχωρήσει το CVC θα υποχρεωθεί να προχωρήσει σε IPO για την Εθνική Ασφαλιστική το α΄ τρίμηνο του 2021.
Όμως το βασικό σενάριο είναι ότι το CVC θα υποβάλλει δεσμευτική προσφορά για την Εθνική Ασφαλιστική.

Συμπέρασμα
H MIG πουλάει την Vivartia στο CVC, στο ίδιο αμερικανικό fund που είχε πουλήσει το Υγεία το θεραπευτήριο μαζί με το Μητέρα και το Metropolitan.
Το CVC γίνεται συστημικός επενδυτής στην Ελλάδα με τεράστιο εύρος επενδύσεων.
Η MIG ως εταιρία συμμετοχών αποδυναμώνεται αλλά η Πειραιώς μειώνει την δανειακής της έκθεση.
Η Πειραιώς θα αξιοποιήσει τα κεφάλαια που θα λάβει από την πώληση της Vivartia για την μείωση του δανεισμού και την πληρωμή των τόκων των 160 εκατ για το Cocos το μετατρέψιμο ομόλογο σε μετοχές ύψους 2 δισεκ. ευρώ.
Οι μέτοχοι της MIG δεν έχουν να προσβλέπουν σε κάτι με το deal της Vivartia.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης