Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Απαξίωση και πτώση σε τράπεζες και ΧΑ -0,71% στις 658 μον. – Με τζίρο 75 εκατ. ευρώ λόγω αναδιάρθρωσης δεικτών STOXX και FTSE

Απαξίωση και πτώση σε τράπεζες και ΧΑ -0,71% στις 658 μον. – Με τζίρο 75 εκατ. ευρώ λόγω αναδιάρθρωσης δεικτών STOXX και FTSE
Αύξηση της μεταβλητότητας και συναλλαγών λόγω της αναδιάρθρωσης δεικτών FTSE και STOXX - Χωρίς ενδιαφέρον η τριπλή λήξη παραγώγων
(upd16)Πτωτικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο στις 658 μονάδες διασπώντας τις κρίσιμες 660 μονάδες, με νέες πιέσεις στις τράπεζες ενώ στα μη τραπεζικά blue chips καταγράφηκαν κινήσεις κατοχύρωσης κερδών μετά τα κέρδη των τελευταίων συνεδριάσεων.
Με τζίρο 75 εκατ. ευρώ έκλεισε η αγορά ενισχυμένος στις δημοπρασίες κατα 26 εκατ. ευρώ και συνολικού όγκου 44 εκατ. τεμαχίων - ο μεγαλύτερος 43 συνεδριάσεων -  λόγω της αναδιάρθρωσης των δεικτών FTSE και STOXX (δείτε εδώ)

Σημειώνεται, ότι οι δημοπρασίες για τη τριπλή λήξη παραγώγων συμβολαίων και δικαιωμάτων δεικτών οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σήμερα μεταξύ 13:45 και 14:00 έφεραν περιορισμένου εύρους αναταράξεις, με τον τζίρο να ενισχύεται μόλις με 2 εκατ. ευρώ και με όγκο συναλλαγών 1 εκατ. τεμάχια.
Εν τω μεταξύ, αυξάνεται η ανησυχία για την εξέλιξη της επιδημίας του κορωνοϊού εκτός και εντός ...με τους ειδικούς στην Ελλάδα να υποστηρίζουν ότι εάν τα νέα μέτρα δεν αποδώσουν, τότε θα υπάρξουν περαιτέρω περιορισμοί, με την κυβέρνηση μάλιστα να μην αποκλείει ακόμα και το σενάριο ενός νέου lockdown.

Ειδικότερα, στις τράπεζες, συνεχίστηκε η επενδυτική αδιαφορία, την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε η Alpha Bank -2,53% και ακολούθησαν Eurobank -1,99% ενώ οριακά υποχώρησαν Εθνική -0,51% και Πειραιώς -0,38%.
Εν τω μεταξύ, μια άλλη μεγάλη συμφωνία, μετά το μεγάλο deal του ολλανδικού fund Reggeborgh Invest με τον Ελλάκτωρα που θα αποκτήσει δυνητικά το 20% του Ελλάκτωρα, ήρθε να προστεθεί στα σχέδια εξαγορών διεθνών funds στην Ελλάδα και μάλιστα σε μια δύσκολη συγκυρία, στην εποχή του κορωνοϊού.

Ειδικότερα, στο επίκεντρο βρέθηκε η ΜIG +2,65% με υψηλό ημέρας +19,80%....καθώς το αμερικανικό fund CVC Partners με 75 δισεκ. υπό διαχείριση κεφάλαια εκδήλωσε ενδιαφέρον υποβάλλοντας δεσμευτική προσφορά για την εξαγορά της Vivartia θυγατρική εταιρία της εταιρίας συμμετοχών της  MIG καταβάλλοντας περίπου 210 εκατ. ευρώ.  
Από την άλλη, τα ερωτήματα είναι πολλά από τους επενδυτές και το deal αυτό το οποίο δυνητικά μπορεί να κλείσει έως τις 6 Νοεμβρίου 2020 θα αξιολογηθεί δεόντως από τους συμβούλους της MIG.
Σημειώνεται ότι το  CVC βρίσκεται σε προχωρημένες συνομιλίες για την εξαγορά του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής θυγατρική της Εθνικής τράπεζας ενώ έχει αγοράσει το Υγεία το θεραπευτήριο μαζί με το Μητέρα και το Metropolitan
Το CVC γίνεται συστημικός επενδυτής στην Ελλάδα με τεράστιο εύρος επενδύσεων.
Η MIG ως εταιρία συμμετοχών αποδυναμώνεται αλλά η Πειραιώς μειώνει την δανειακή της έκθεση.
Η Πειραιώς θα αξιοποιήσει τα κεφάλαια που θα λάβει από την πώληση της Vivartia για την μείωση του δανεισμού και την πληρωμή των τόκων των 160 εκατ για το Cocos το μετατρέψιμο ομόλογο σε μετοχές ύψους 2 δισεκ. ευρώ.
Οι μέτοχοι της MIG δεν έχουν να προσβλέπουν σε κάτι με το deal της Vivartia.
Στα μη τραπεζικά blue chips, οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκήθηκαν στον Ελλάκτωρα -5% και εύλογα καθώς στις τελευταίες τέσσερις συνεδριάσεις έχει σωρευτικά κέρδη +46% και ακολούθησαν Aegean -4,37%, ΕΥΔΑΠ -2,37%.....
Στον αντίποδα, ανοδικά έκλεισε η Lamda +2,46% καθώς απερρίφθη από το ΣτΕ η προσφυγή της Hard Rock για το Καζίνο του Ελληνικού, αν και η εταιρεία έχει πει ότι ήδη έχει προετοιμάσει την προσφυγή της στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Στα ελληνοτουρκικά, η πρόταση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, για μια διεθνή διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο αρχίζει να βρίσκει θιασώτες και είναι πιθανό να υλοποιηθεί τους επόμενους μήνες.
Ορισμένοι δεν αποκλείουν σε αυτή την διεθνή διάσκεψη να σφραγιστεί η συμφωνία Ελλάδος – Τουρκίας.  
Η συμφωνία αυτή θα επιτρέπει στην Τουρκία να αποκτήσει πρόσβαση στην ΑΟΖ του Καστελόριζου αλλά ταυτόχρονα θα ακυρώσει την ΑΟΖ την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη με την Λιβύη.
Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 18/9 στην αγορά ομολόγων με το νέο 10ετές ελληνικό ομόλογο στο 1,06% - μετά την επανέκδοση στις 2/9 με επιτόκιο έκδοσης 1,215% - και το ιταλικό 10ετές στο 0,96% και με το μεταξύ τους spread στις 10 μονάδες βάσης...
Βελτίωση καταγράφεται και στο ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, καθώς βρίσκεται στις 139 μονάδες  - με χαμηλό τις 98 μονάδες ή 98% που καταγράφηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020 – ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 6692 μονάδες βάσης

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με οριακές μεταβολές ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,10% και τον Γενικό Δείκτη στο -0,25%.
Λίγο μετά τις 16:30 με πιέσεις στις τράπεζες ειδικότερα στην Alpha Bank -4,53% αλλά και στο σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών blue chips o Tραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας στο -2,92% και ο Γενικός Δείκτης στο -1,34%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,71% στις 658 μονάδες έχοντας υψηλό στις 664,22 μονάδες και χαμηλό 654,36 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα  και έχει επικεντρωθεί στα μη τραπεζικά blue chips.   
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 74,7 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 8,4 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 43,9 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 17,3 εκατ. να διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 8,4 εκατ. ευρώ και όγκου 859 χιλ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα ο ΟΠΑΠ διακίνησε 555,5 χιλ. τεμάχια αξίας 4,7 εκατ. ευρώ και ο ΟΤΕ 238 χιλ. τεμάχια αξίας 3,28 εκατ. ευρώ.
Η Motor Oil 30 χιλ. τεμάχια αξίας 344 χιλ. ευρώ και η Lamda 76 χιλ. τεμάχια αξίας 448 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 658 μονάδες, διασπώντας τις κρίσιμες 660 μονάδες με πρώτη στήριξη τις 650 μονάδες και ακολουθούν οι 640 οι 630-620 μονάδες και οι 610- 600 μονάδες
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 680 μονάδες και ακολουθούν οι  700 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 323 μονάδες, χαμηλότερα από τις κρίσιμες 330 μονάδες και ακολουθούν οι 310-300 μονάδες και  οι 280 μονάδες
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι  350 μονάδες και ακολουθούν οι 370-380 μονάδες και οι 420 μονάδες
 
Οι αλλαγές στους δείκτες STOXX και FTSE που αφορούν ελληνικές μετοχές

Σήμερα 18/9 πραγματοποιήθηκαν οι αλλαγές στους δείκτες  STOXX και FTSE oι οποίες θα ισχύσουν μετά το σημερινό κλείσιμο
Οι αλλαγές που αφορούν ελληνικές μετοχές έχουν ως εξής :.
Οι αλλαγές στους δείκτες STOXX :
- Ο ΟΤΕ προστέθηκε στο Stoxx Emerging Markets Diversification Select 100
- Η Τέρνα Ενεργειακή προστέθηκε στο Stoxx Eastern Europe Total Market Mid & Stoxx True Exposure Emerging Markets
- Ο ΟΠΑΠ διαγράφηκε από το Stoxx Global 3000, το Stoxx Global 3000 Travel & Leisure, το Stoxx Global 3000 Industry Consumer Discretionary.
- H Εθνική και η Motor Oil διαγράφηκαν από το Stoxx Emerging Markets 800.
- Τα Ελληνικά Πετρέλαια διαγράφηκαν από τον Stoxx True Exposure Emerging Markets.
- Η Aegean διαγράφηκε από το Stoxx Eastern Europe Mid και προστέθηκε στο Stoxx Eastern Europe Small 100
- Τα Πλαστικά Κρήτης διαγράφηκαν από το Stoxx Eastern Europe 300 Chemicals και προστέθηκαν στο Stoxx Eastern Europe 300 Industrial Goods & Services.
- Η Autohellas διαγράφηκε από το Stoxx Eastern Europe 300 Travel & Leisure
- Το Ιασώ διαγράφηκε από το Stoxx All Europe Total Market, το Stoxx Greece Total Market, το Stoxx Emerging Markets Total Market και το Stoxx Global Total Market.
Οι αλλαγές στους δείκτες FTSE :
- Η ΕΥΔΑΠ προστίθεται στους δείκτες FTSE Emerging Europe Small Cap
- Η Autohellas, η Ευρωπαϊκή Πίστη και η Άβαξ εισέρχονται στον FTSE Emerging  Europe Microcap
- Η Quest, η Τράπεζα της Ελλάδος και η Ιντραλότ αφαιρούνται από τον δείκτη FTSE Emerging Europe Microcap.

Η επικαιρότητα

Ραγδαία και ανεξέλεγκτα εξακολουθεί να εξαπλώνεται ανά τον κόσμο η επιδημία του κορωνοϊού, τη στιγμή που οι επιστήμονες αφήνουν να εννοηθεί ότι οι μαζικοί εμβολιασμοί του πληθυσμού θα πρέπει να αναμένονται από το δεύτερο εξάμηνο του 2021.
Με τη Λατινική Αμερική να βρίσκεται πραγματικά στο κόκκινο, με τις ΗΠΑ να μην μπορούν να απαλλαγούν από αυτόν τον «εφιάλτη» μια και οι τελευταίες προβλέψεις κάνουν λόγο για 218.000 νεκρούς έως τις 10 Οκτωβρίου, με την Ινδία να καταγράφει από τα τέλη Αυγούστου τον υψηλότερο ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων και να απειλεί να ξεπεράσει ακόμα και τις  ΗΠΑ σε κρούσματα, η Ευρώπη ξαναμπαίνει και πάλι στο στόχαστρο του ιού.
Τις τελευταίες εβδομάδες ολοένα και περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη καταγράφουν μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων με αποτέλεσμα και δεδομένου ότι η περιοχή μπαίνει στην φθινοπωρινή περίοδο να έχει σημάνει συναγερμός σε πολλές κυβερνήσεις.
Ισπανία, Γαλλία και Ολλανδία είναι έτοιμες να ανακοινώσουν νέα περιοριστικά μέτρα ενώ η βρετανική κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε ένα δεύτερο γενικευμένο lockdown.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί από την επιδημία προσεγγίζουν τους 947 χιλιάδες, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπέρασαν τα 30,2 εκατομμύρια ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, ανέρχονται σε 20,5 εκατομμύρια.
Ολοένα και πιο κοντά έρχεται το σενάριο ενός μίνι lockdown στην Αττική, η οποία έχει τεθεί σε πορτοκαλί συναγερμό λόγω των συνεχιζόμενων και αυξανόμενων κρουσμάτων κορωνοϊού.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι από τη στιγμή που τα κρούσματα εξακολουθούν να αυξάνονται, θα αυξάνονται και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, και οι εισαγωγές στις ΜΕΘ, και οι διασωληνωμένοι και κατ’επέκταση και οι θάνατοι.
Δεδομένου μάλιστα ότι η πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ έχει ξεπεράσει κατά πολύ το 70%, η ανησυχία στις αρμόδιες υγειονομικές αρχές και στην κυβέρνηση «χτυπά κόκκινο».
Υπό αυτά τα δεδομένα, οι επιστήμονες αλλά και ο ίδιος ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας υποστηρίζουν πως αν τα κρούσματα συνεχίσουν να αυξάνονται με αυτόν τον ρυθμό, τότε θα ληφθούν περαιτέρω μέτρα.
Ήδη εξετάζονται διάφορα μέτρα, όπως για παράδειγμα η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 00:00 τα μεσάνυχτα έως τις 07:00 το πρωί, η περαιτέρω μείωση των προσώπων που μπορεί να βρίσκονται σε διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις (γάμοι, βαπτίσεις, κοκ), περαιτέρω μέτρα στη ήδη βαριά πληττόμενη εστίαση, η τήρηση μάσκας ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους ενώ μεταξύ άλλων εξετάζεται και το ενδεχόμενο κυλιόμενου ωραρίου εργασίας έτσι ώστε να αποσυμφορηθούν οι αστικές συγκοινωνίες.
Εφόσον ληφθούν τέτοιου είδους μέτρα και η επιδημιολογική εικόνα στην Αττική δεν βελτιώνεται, τότε θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ένα νέο lockdown στην Αττική.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 14.400, με τους νεκρούς να ανέρχονται στους 328.

Ανοδικές τάσεις στις ασιατικές αγορές

Με ανοδικές τάσεις έκλεισαν σήμερα 18/9 οι ασιατικές με το χρηματιστήριο της Σαγκάης να κλείνει με άλμα 2%.
Οι αγορές της Ασίας άφησαν πίσω την πτώση της Wall Street, ωστόσο τα κέρδη στους υπόλοιπους χρηματιστηριακούς δείκτες είναι συγκρατημένα, καθώς διαψεύδονται οι προσδοκίες για τη λήψη νέων μέτρων στήριξης από τη Fed.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,18%,δείκτης Shanghai στην Κίνα στο +2,07%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +0,30% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα έκλεισε στο +0,26%.

Απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Οριακές μεταβολές στην Wall Street

Aπώλειες καταγράφονται σήμερα 18/9 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εν μέσω των εντεινόμενων ανησυχιών για το μέλλον της οικονομικής ανάκαμψης, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού συνεχίζει από ότι φαίνεται «απτόητη» την ραγδαία εξάπλωση της σε παγκόσμιο επίπεδο.
Απο΄την άλλη, οι επενδυτές εξακολουθούν να ανησυχούν από τις αποφάσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, ενώ το Κογκρέσο διαφωνεί για ένα νέο νομοσχέδιο μέτρων στήριξης της αμερικανικής οικονομίας.
Την μεγαλύτερη πτώση καταγράφει ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία, με την Caixabank να ανακοίνωνει τους όρους εξαγοράς της ισπανικής τράπεζας Bankia.
Η Caixabank σημειώνει πτώση -3%, ενώ η Bankia -5%.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία κινείται στο -0,30%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -1%, ο MIB στο Μιλάνο στο -1% και ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -2% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -0,45%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο -0,10%, ο S&P στο -0,25% και ο Nasdaq στο -0,30% ενώ το ETF GREC καταγράφει απώλειες -1,58% (21,20 δολ.).

Nέες πιέσεις στις τράπεζες με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα

Νέες πιέσεις καταγράφηκαν στις τραπεζικές μετοχές με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα  
Η Εθνική έκλεισε στα 1,17 ευρώ, με πτώση -0,51% με όγκο 2,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,07 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,5636 ευρώ, με πτώση -2,53%, με όγκο 7,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 870 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε ενδοσυνεδριακά στις 10/8/2020 στα 0,4832 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,1755 ευρώ,με πτώση -0,38% με όγκο 1,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 513 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,3881 ευρώ, με πτώση -1,99% με όγκο 6,2 εκατ. τεμάχια  και κεφαλαιοποίηση 1,44 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,51 ευρώ, με άνοδο +4,19% και με κεφαλαιοποίηση 228 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1790 ευρώ, με άνοδο +2,29% και όγκο 175 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 83 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 13,56 ευρώ, με άνοδο +1,04% και κεφαλαιοποίηση 269 εκατ. ευρώ

Πτωτικές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές

Με απώλειες έκλεισαν οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Ελλάκτωρας, Aegean, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ….
Στον αντίποδα, ανοδικά ξεχώρισε η Lamda +2,46%.
H Coca Cola έκλεισε στα 22,21 ευρώ, με πτώση -2,12% και κεφαλαιοποίηση στα 8,22 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 13,78 ευρώ, με άνοδο +0,58% και αποτίμηση 6,48 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 5,10 ευρώ, με πτώση -0,29% και αποτίμηση 1,18 δισ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,35 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 545 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 8,40 ευρώ, με πτώση -1% και αποτίμηση 2,88 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 11,10 ευρώ, με πτώση -1,42% και κεφαλαιοποίηση 915 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 5,16 ευρώ, με πτώση -0,58% και κεφαλαιοποίηση 1,58 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 11,66 ευρώ, με άνοδο +0,69% και κεφαλαιοποίηση 1,29 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 8,91 ευρώ με πτώση -0,56% και κεφαλαιοποίηση 1,27 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 15,85 ευρώ, με πτώση -0,50% και κεφαλαιοποίηση 2,16 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,25 ευρώ, με πτώση -2,55% και κεφαλαιοποίηση 772 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 4,2350 ευρώ, με πτώση -1,51% και κεφαλαιοποίηση 220 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0503 ευρώ, με άνοδο +2,65% και κεφαλαιοποίηση 47 εκατ.ευρώ.

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα μετά τις αγοραστικές παρεμβάσεις το 10ετές ομόλογο 1,06%, με την Ιταλία στο 0,96%

Σταθεροποίηση καταγράφεται στα ελληνικά ομόλογα όπως και στα ομόλογα της Νότιας  Ευρώπης.  
Να σημειωθεί ότι παρά τις αναφορές για εμβόλιο και φάρμακο κατά του κορωνοιού η αγορά κρατάει σε γενικές γραμμές τα κεκτημένα καθώς οι τιμές έχουν τεχνηέντως διαμορφωθεί στα τρέχοντα υψηλά επίπεδα λόγω της χειραγώγησης της ΕΚΤ.
Μέχρι τώρα η ΕΚΤ έχει αγοράσει 12 δισεκ. ελληνικά ομόλογα ενώ δυνητικά μπορεί να αγοράσει έως 25 δισεκ..
Τα ελληνικά και Ιταλικά ομόλογα έχουν σημειώσει την μεγαλύτερη κίνηση με το μεταξύ τους spread να παραμένει στις 10 μονάδες βάσης.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα 16/9 στο 1,06% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 0,96%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,10% με το αμερικανικό 10ετές 0,69% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 10 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 77 μονάδες βάσης…

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 107,95 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,12% με απόδοση αγοράς 0,14% και απόδοση πώλησης 0,10%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 107,84 μονάδες βάσης και απόδοση 0,18%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 111,34 μονάδες βάσης και απόδοση 0,23% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 6 Αυγούστου 2020 στο 0,21%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 112,92 μονάδες βάσης και απόδοση 0,41% με το ιστορικό χαμηλό 0,36% στις 14 Φεβρουαρίου 2020.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 107,66 μονάδες βάσης και απόδοση 0,54%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
To νέο 7ετές λήξης 22 Απριλίου 2027 έχει μέση τιμή 107,98 μονάδες βάσης και απόδοση 0,75%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.  
Το πρώην 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 120,63 μονάδες βάσης και απόδοση 0,85% με απόδοση αγοράς 0,86% και απόδοση πώλησης 0,84%.
To πρώην 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 123,71 μονάδες βάσης και απόδοση 0,95% με απόδοση αγοράς 0,96% και απόδοση πώλησης 0,94%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 6 Αυγούστου 2020 στο 0,88%
Το νέο 10ετές λήξης 18 Ιουνίου του 2030 το οποίο μετά το reopening αυξήθηκε στα 5,5 δισ έχει μέση τιμή 103,70 και μέση απόδοση 1,06% με απόδοση αγοράς 1,07% και απόδοση πώλησης 1,05%.
Το reopening 2/9/2020 πραγματοποιήθηκε με τιμή 102,87 μονάδες βάσης και απόδοση 1,187%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 131,10 μονάδες βάσης και απόδοση 1,18%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 108,25 μονάδες βάσης και 1,24% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 137,93 μονάδες βάσης και απόδοση 1,39%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 148,09 μονάδες βάσης και απόδοση 1,54%
Το ιστορικό χαμηλό 1,44% σημειώθηκε στις 7 Ιουλίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 154 μονάδες βάσης από 157 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 139 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 6.692 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,39% ή 139 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Σταθεροποίηση στα ομόλογα της ευρωζώνης με το Ιταλικό 10ετές 0,96%

Σταθεροποίηση καταγράφεται στην αγοράς ομολόγων της Ιταλίας όπως και στις υπόλοιπες αγορές .
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 18 Σεπτεμβρίου 2020 στο 0,96%.  
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 18/9/2020 στο -0,48% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο -0,15% με το ιστορικό χαμηλό -0,24% σημειώθηκε στις 4 Μαρτίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,29% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,06% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,28% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,02% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,96% και με ιστορικό χαμηλό 0,75% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,65%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης