Τελευταία Νέα
Διεθνή

Economist: Το ελληνικό ναυτικό χρειάζεται... ανακαίνιση, ξεκάθαρο το τουρκικό πλεονέκτημα

tags :
Economist: Το ελληνικό ναυτικό χρειάζεται... ανακαίνιση, ξεκάθαρο το τουρκικό πλεονέκτημα
Η Ελλάδα ξοδεύει λιγότερο από 5 δισ. δολάρια για την άμυνα κάθε χρόνο, το ένα τρίτο των δαπανών της Τουρκίας
Μπορεί η Ελλάδα να υπερηφανεύεται για τη ναυτική ετοιμότητά της και να για το περιστατικό της σύγκρουσης δύο πλοίων (ελληνικού και τουρκικού) στην ανατολική Μεσόγειο στις 12 Αυγούστου, ωστόσο δεν είναι όλα ρόδινα, αναφέρει ο Economist σε σημερινή (19 Σεπτεμβρίου 2020) ανάλυσή του.
Η Ελλάδα διαθέτει ναυτική αριστεία.
Τα σχεδιασμένα στη Γερμανία υποβρύχια είναι «σχεδόν μη ανιχνεύσιμα από τον τουρκικό σόναρ», λέει ο Εμμανουήλ Καραγιάννης από το King's College London, και οι κορβέτες της είναι εξοπλισμένες με τους γαλλικούς πυραύλους Exocet, όπως εκείνους που έπληξαν το Βασιλικό Ναυτικό στον πόλεμο των Φώκλαντ.
Ωστόσο, αν και το ελληνικό ναυτικό έχει «σημαντική δύναμη πυρός» στα όρια του Αιγαίου, δεν διαθέτει τα μέσα στα βαθιά νερά της ανατολικής Μεσογείου», προειδοποιεί ο Καραγιάννης.
Μεταξύ 1970 και 2020, η Ελλάδα απέκτησε 30 υποβρύχια, φρεγάτες και κορβέτες που εξακολουθούν να λειτουργούν, έναντι των 38 της Τουρκίας, σύμφωνα με στοιχεία που συλλέχθηκαν από το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών (IISS), ένα think tank στο Λονδίνο.
Ο ελληνικός στόλος γερνά επίσης, ενώ η Τουρκία δημιουργεί σύγχρονα πολεμικά πλοία.
Η Ελλάδα, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα, έχει εγκαταλείψει σε μεγάλο βαθμό την αγορά γαλλικών φρεγάτων ή όπλων υψηλών προδιαγραφών, επιλέγοντας μικρότερα και φθηνότερα, όπως οι βρετανικές κορβέτες.
Η Ελλάδα ανησυχεί ιδιαίτερα για την ασφάλεια του Καστελόριζο, ενός μικρού νησιού μακριά από την ηπειρωτική Ελλάδα και μόλις ένα μίλι μακριά από τις τουρκικές ακτές.
Βρίσκεται στην καρδιά της τρέχουσας κρίσης.
Αν και η Τουρκία δεν διεκδικεί επισήμως το νησί, αντιτίθεται στην ιδέα ότι μια τέτοια ασήμαντη περιοχή θα πρέπει να έχει τη δική της αποκλειστική οικονομική ζώνη και παραπονιέται ότι η Ελλάδα έχει παραβιάσει συμφωνίες αποστρατικοποίησης αυτού και άλλων νησιών.
Το Καστελόριζο, το οποίο επισκέφθηκε η πρόεδρος της Ελλάδας στις 13 Σεπτεμβρίου, δεν είναι εύκολο να υπερασπιστεί τα εδάφη.
Η προμήθεια ενός μεταφορέα ελικοπτέρων από την Τουρκία, την ίδια ώρα, θα ενισχύσει επίσης την ικανότητά της να πραγματοποιεί αμφίβιες επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της κατοχής νησιών, αναφέρει ο Hugo Decis του IISS.
Έχοντας επίγνωση αυτής της ευπάθειας, ο ανώτατος στρατηγός της Ελλάδας προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε τοπική σύγκρουση θα οδηγήσει γρήγορα σε έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας.
Μια ελληνική απάντηση, λέει ο κ. Καραγιάννης, πιθανότατα θα έρθει σε πιο ευνοϊκό έδαφος, όπως η περιοχή του ποταμού Έβρου που σηματοδοτεί τα χερσαία σύνορα μεταξύ των δύο χωρών.
Αλλά τα ελληνικά τανκς βρίσκονται σε κακή κατάσταση.
Η Ελλάδα προσπαθεί να διορθώσει το κενό.
Τον Αύγουστο ο υπουργός Οικονομικών υποσχέθηκε να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες, οι οποίες μειώθηκαν κατακόρυφα μετά την οικονομική κρίση.
Η Ελλάδα ξοδεύει λιγότερο από 5 δισ. δολάρια για την άμυνα κάθε χρόνο, το ένα τρίτο των δαπανών της Τουρκίας.
Στις 12 Σεπτεμβρίου ο πρωθυπουργός της, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε σχέδια να αγοράσει 18 γαλλικά μαχητικά Rafale, τα περισσότερα από τα οποία είναι «ελαφρώς» μεταχειρισμένα, καθώς και τέσσερα ελικόπτερα και προηγμένα όπλα.
Υποσχέθηκε επίσης να αγοράσει τέσσερις νέες φρεγάτες και να ανακαινίσει παλιές.
Αλλά τα πρώτα αεροπλάνα δεν θα έρθουν μέχρι το επόμενο έτος, και τα πλοία μάλλον ακόμα αργότερα.
Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης